Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/01/1998 (ΚΥΠΕ) Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις προεδρικές εκλογές καθώς και οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει αποτελεί το κύριο θέμα όλων σχεδόν των σημερινών εφημερίδων. Ο Κυπριακός Τύπος προβάλλει επίσης πρωτοσέλιδα την παράλυση της Ελλάδας από την απεργία στις συγκοινωνίες καθώς και τα προσωπικά προβλήματα του Προέδρου Κλίντον.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Με διαφορά πρώτος ο Γλαύκος Κληρίδης" προβάλλει τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ σύμφωνα με την οποία στον πρώτο γύρο ο Πρόεδρος Κληρίδης προηγείται με 34,8% έναντι 30,9% του Γιώργου Ιακώβου, ενώ η πρόθεση ψήφου για τη δεύτερη Κυριακή δίνει 41,7% στο Γλαύκο Κληρίδη έναντι 37,1% στο Γιώργο Ιακώβου. Αναφέρεται ακόμη σε δήλωση του Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει τα προσωπικά προβλήματα του Κλίντον σε συνάρτηση με την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το Κυπριακό, δήλωσε ότι "το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι σεξουαλικό".

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Δυναμική για Νίκη" αναφέρεται στη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, η οποία επιβεβαιώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΗΚΟ απορρίπτει την υποψηφιότητα Ιακώβου, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νέων υποστηρίζει τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αναφέρεται επίσης στις διάφορες δημοσκοπήσεις που γίνονται, οι οποίες στοιχίζουν έως και πέντε χιλιάδες λίρες, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει για πρώτη φορά έξω από τα εκλογικά κέντρα η έρευνα "Exit Poll".

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Προβάδισμα στον Κληρίδη" και ανφέρεται με τη σειρά της στη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, σύμφωνα με την οποία ο Κληρίδης συγκεντρώνει το 90% των οπαδών του ΔΗΣΥ, ενώ ο Ιακώβου συγκεντρώνει μόνο το 50% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Γράφει ακόμη ότι ο Ιακώβου προσπαθεί να "αποποιηθεί" των ευθυνών του για την "ήττα" στη δημοσκόπηση ρίχνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης στο ΔΗΚΟ.

Η "Επιλογή" έχει τίτλο "Οργιο Ρουσφετιού", το οποίο όπως γράφει διενεργείται τις τελευταίες μέρες από τα επιτελεία του "απερχόμενου" Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ενώ για το θέμα γίνεται σωρεία καταγγελιών επί καθημερινής βάσης. Επίσης προβάλλει δήλωση του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος κάλεσε όλα τα συνειδητά στελέχη του ΔΗΚΟ να σταθούν δίπλα από το κόμμα τους και να το στηρίξουν.

"Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Φουντώνει η αντιπαράθεση" και γράφει ότι κατά μέτωπον επίθεση εξαπέλυσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού εναντίον στελεχών της κυβέρνησης, του τέως Υπουργού Δικαισούνης Αλέκου Ευαγγέλου και του Αρχηγού της Αστυνομίας Πανίκου Χατζηλοϊζου, τον οποίο χαρακτήρισε ως "μπράβο του Συναγερμού". Γράφει ακόμη ότι 50 τόνοι εισαγόμενου λαδιού θα διοχετευθούν μέχρι το τέλος της βδομάδας στην αγορά, οι οποίοι θα αρκέσουν μέχρι το τέλος του Φεβράρη.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Εφ'όλης της ύλης και οξύτερη η σύγκρουση" γράφει ότι εκτραχύνονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των πρώην εταίρων δύο μόνο βδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ενώ χθες αντάλλαξαν βαρύτατες κατηγορίες τόσο για το ρουσφέτι όσο και για την άμυνα. Γράφει ακόμη ότι αμετακίνητη εμφανίσθηκε χθες η Ρωσία στο θέμα της ομαλής εκπλήρωσης του συμβολαίου για τους πυραύλους S300 παρά τη σαφή τοποθέτηση της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ ότι ανάπτυξη του συστήματος δεν θα ήταν "φρόνιμη ενέργεια".

Η "Χαραυγή" έχει τίτλο "Μύδροι Κυπριανού" και γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διατύπωσε βαρύτατες καταγγελίες εναντίον του Χριστόδουλου Χριστοδούλου για αλλοίωση των πρακτικών του Υπουργικού Συμβουλίου και του Ανδρέα Μαντοβάνη ότι απείλησε υπάλληλο του Υπουργείου του πως θα έχει επιπτώσεις εάν δεν σταματήσει να υποστηρίζει την υποψηφιότητα Ιακώβου. Αναφέρεται ακόμη σε "αξιοπερίεργη" και "ξεπερασμένη" δημοσκόπηση του ΡΙΚ, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν προκαλέσει μεγάλη αντίδραση, ενώ έχει χαρακτηριστεί δημοσκόπηση "σκοπιμότητας".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών ότι η Κύπρος ελπίζει ότι θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης, μόλις γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γράφει ακόμη ότι ο Υπουργός Αμυνας απέρριψε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θεωρείται αναγκαίο με την ανάπτυξη του συστήματος S300, η στρατιωτική θητεία θα αυξηθεί κατά δύο μήνες.

Η "Financial Mirror" προβάλλει αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη, κατά την οποία διατύπωσε την ανάγκη για αναμόρφωση και για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας αλλά και για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Γράφει ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε υποτροφίες σε τέσσερις ανώτερους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Αρμενίας για εκπαίδευσή τους στον τομέα του οικονομικού ελέγχου.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 28 January 1998 - 13:27:50 UTC