Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/01/1998 (ΚΥΠΕ) -- Οι δηλώσεις πολιτικών σε σχέση με το θέμα της ανάγκης για θεσμοθέτηση ή μη του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και οι αναμενόμενες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων μετά τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των δυο πλευρών είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" γράφει ότι αντίθετη προς τη θέση του υποψήφιου προέδρου Γιώργου Ιακώβου είναι και η ελληνική κυβέρνηση στα περί θεσμοθέτησης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, μια ενέργεια την οποία θεωρεί αχρείαστη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε την ίδρυση μιας ειδικής ομάδας εργασίας υπό τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση της Ενωσης Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, η οποία θα πραγματοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Γιώργος Ιακώβου αμφισβήτησε χθες τόσο την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη στάση της στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου επιμένοντας στην υπογραφή πρωτοκόλλων και συμφωνιών, όσο όμως και την αξιοπιστία του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα θεσμοθέτησης του Δόγματος. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν νοείται ετοιμασία για έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό την άνοιξη χωρίς τη σχετική ετοιμασία κάποιων εγγράφων.

Η "Επιλογή" γράφει ότι "νικηφόρα" προχωρεί η υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου, αφού όπως εκτιμάται έχει κιόλας κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Κυπρίων ψηφοφόρων, σε αντίθεση με την υποψηφιότητα Κληρίδη, η οποία παραμένει "στατική". Σε άλλο θέμα παραθέτει δήλωση του Προέδρου των Φιλελευθέρων και υποψήφιου προέδρου Νίκου Ρολάνδη ότι η αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S300 δημιουργεί συνθήκες πολέμου και γι' αυτό δεν θα πρέπει να έρθει στην Κύπρο.

"Η Μάχη" γράφει ότι ο "μύθος" που ο Γιώργος Ιακώβου καλλιέργησε στον προεκλογικό του αγώνα ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ευνοεί τη θεσμοθέτηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αποκαλύφθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι η θέση του για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είναι η ίδια με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή δεν χρειάζεται κανένα πρωτόκολλο και καμιά γραπτή συμφωνία για το Δόγμα.

"Η Σημερινή" γράφει ότι έντονη και οξεία αντιπαράθεση διεξήχθη ψες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού και του Υφυπουργού παρά των Προέδρω Παντελή Κούρου όταν ο πρώτος ανέφερε ότι ο κ. Κούρος την τελευταία περίοδο τηλεφωνεί σε ΔΗΚΟϊκούς, τους οποίους παροτρύνει να ψηφίσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι μετά τις τουρκικές παλινδρομήσεις, η σημερινή ημέρα κρίνεται ως η πλέον κρίσιμη και καθοριστική για την πορεία της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Το Δόγμα καταλύτης των αντιπαραθέσεων", γράφει ότι μετά τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν χρειάζεται οτιδήποτε άλλο πέραν του Δόγματος, πυροδοτήθηκε νέα αντιπαράθεση, με επίκεντρο το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι τα γεράκια της Αγκυρας: Ετζεβίτ, Τζεμ και Γκιουρέλ, σνομπάρουν το Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, αρνούμενοι να τον δουν κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Νέα δυναμική" αναφέρεται σε ευρεία σύσκεψη για την υποψηφιότητα Ιακώβου, με τη συμμετοχή Γιώργου Ιακώβου, Δημήτρη Χριστόφια, Σπύρου Κυπριανού και στελεχών των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, και γράφει ότι διαπίστωση της σύσκεψης ήταν ότι η υποψηφιότητα Ιακώβου, παραμένει "η μόνη νικηφόρα". Αλλού γράφει ότι η διεύθυνση του Τσιμεντοποιείου Μονής, αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης στις επιτροπές συγγενών αγνοουμένων, ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφάσισε να διορίσει το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Πρόκειται για βετεράνο Ελβετό διπλωμάτη. Αλλού γράφει ότι 180 από τους 300 εκλογείς του χωριού Ινια στην Πάφο, παρέδωσαν τα εκλογικά τους βιβλιάρια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεση της κυβέρνησης να κηρύξει την περιοχή του Ακάμα ως εθνικό πάρκο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει ότι η αεροπορική βάση Πάφου, η οποία είναι έτοιμη και θα παραδοθεί στην κυβέρνηση αύριο, θα πάρει, κατά πάσα πιθανότητα, το όνομα του αείμνηστου Ελληνα Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλού γράφει ότι το περιστατικό ηπατίτιδας, το οποίο επέφερε το θάνατο σε νεαρή Ρωσσίδα την περασμένη Τετάρτη στη Λεμεσό, είναι, σύμφωνα με τις κρατικές ιατρικές υπηρεσίες, μεμονωμένο.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 23 January 1998 - 7:24:08 UTC