Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1998 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, οι σημερινές συναντήσεις του Προέδρου Κληρίδη με τους αρχηγούς των κομμάτων και η συνέχιση του προεκλογικού αγώνα με δηλώσεις και ανακοίνωση δημοσκοπήσεων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" με τίτλο "Συναντώνται Κληρίδης - Κυπριανού" αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής και σημειώνει ότι ο πρώτος θα ενημερώσει το δεύτερο για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε νέα δημοσκόπηση για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές που, όπως σημειώνει, επιβεβαιώνει ότι η μάχη θα είναι στήθος με στήθος.

Η "Αλήθεια" προβάλλει τις δηλώσεις της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, με τίτλο, "Ορθή κοφτή προειδοποίηση της Ολμπράιτ για τις εκλογές και σημειώνει ότι η Ουάσινγκτον θα περιμένει να δει αν οι εκλογές θα επιτρέψουν την πρόοδο της διαδικασίας. Αλλού αναφέρεται στην υπόθεση της Ασπασίας Καλφοπούλου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία διεκδικεί τα παιδιά της που μένουν με την Κύπρια πεθερά της στην Πάφο και γράφει ότι σήμερα αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα.

Η "Επιλογή" με τίτλο "Πρωτιά στον Γιώργο Ιακώβου" προβάλλει δημοσκόπηση που δίνει στον ανεξάρτητο υποψήφιο 38,85% και επικαλούμενη εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών γράφει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έχει εξαντλήσει τη δυναμική του. Σε άλλη είδηση υποστηρίζει ότι το κυβερνών κόμμα έχει σφυγμομετρήσει τις δυνάμεις του και διαπιστώσει ότι ο Αλέξης Γαλανός θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν προκάλυμμα της υποψηφιότητας Κληρίδη σε ενδεχόμενο β' γύρο.

"Η Μάχη" προβάλλει ανάλυση του διπλωματικού συντάκτη του πρακτορείου Ρόιτερ κάτω από τον τίλτο "Πολεμικό Σενάριο" σημειώνοντας ότι η αντίστροφη μέτρηση προς την κρίση έχει αρχίσει στην Κύπρο ενώ ανήσυχες οι δυτικές κυβερνήσεις επιταχύνουν τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες. Αλλού γράφει ότι οι διαβουλεύσεις του Αμερικανού συντονιστή Τόμας Μίλερ σε Ελλάδα και Τουρκία, εκφράζουν την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ για την όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών και τη σκλήρυνση των τουρκικών σχέσεων στο Κυπριακό.

"Η Σημερινή" εκτιμώντας ότι εντείνεται η σύγκρουση ηγεσίας και διαφωνούντων στο ΔΗΚΟ σημειώνει σε είδηση, με τίτλο "Νέα ηγεσία στο ΔΗΚΟ μετά τις προεδρικές", τις δηλώσεις Αλέξη Γαλανού για "δικτατορία" στο χώρο του κέντρου και του Σπύρου Κυπριανού για σχέδιο πολιτικής του εξόντωσης. Αλλού, γράφει ότι με ενισχυμένες αρμοδιότητες μεταβαίνει αύριο στην Αγκυρα ο Βρετανός εκπρόσωπος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σημειώνοντας ότι πάει ως απεσταλμένος του Βρετανού Πρωθυπουργού για τουρκοκοινοτικά και Κυπριακό.

"Ο Φιλελεύθερος" έχοντας ως κύριο τίτλο του "Σκληρές βολές και αλληλοκατηγορίες", γράφει ότι κορυφώνεται η ενδοκομματική διαμάχη στο ΔΗΚΟ, καθώς και οι διακομματικοί διαξιφισμοί, σημειώνοντας καταγγελία του Προέδρου του κόμματος, Σπύρου Κυπριανού, για "σχέδιο πολιτικής εξόντωσής του". Αλλού, με τίτλο "Επταετής φοίτηση στα δημοτικά", γράφει ότι η ΠΟΕΔ θέτει επιτακτικά το θέμα, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες ευνοούν τροχιοδρόμηση του συγκεκριμένου μέτρου.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Αδίστακτοι!", προβάλλει την καταγγελεία του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, ότι υπάρχει σχέδιο πολιτικής εξόντωσής του και επιβολής "δια πυρός και σιδήρου" του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση δημοσιεύει την απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτή Νίκου Κατσουρίδη με την οποία κατηγορεί τον ΥΠΕΞ ότι αντί να ασχολείται με το Κυπριακό έγινε κήρυκας του Γλαύκου Κληρίδη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Οργή Ντενκτάς για την απόφαση της Βρετανίας για θεώρηση διαβατηρίων", γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης θα αρνηθεί να συναντηθεί με τον Ντέιβιντ Χάνεϊ, εκτός αν οι Βρετανοί άρουν τις απαιτήσεις τους για θεώρηση διαβατηρίων από τους Τ/Κ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι δαπάνες για την πανεπιστημιούπολη, ύψους 6 εκατομμυρίων λιρών, θα απορροφήσουν το ένα τρίτο του φετινού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Τα κέρδη της Lombard NatWest αυξάνονται κατά 63%", αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Τράπεζας για το οικονομικό έτος μέχρι το Σεπτέμβριο του 1997 και γράφει ότι τα κέρδη της πριν από τη φορολογία, έφθασαν τα 3,2 εκατομμύρια λίρες. Σε άλλο σημείο παραθέτει συνέντευξη του Αλέξη Γαλανού, στην οποία ο Βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος αναλύει τις εκτιμήσεις του ότι, με αξιοκρατία και αξιοποίηση νέων ευκαιριών, θα αναζωογονηθεί η οικονομία.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 21 January 1998 - 7:24:13 UTC