Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/01/1998 (ΚΥΠΕ) Η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ και άλλα θέματα που άπτονται της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων προέδρων απασχολούν σήμερα τον Τύπο. Προβάλλονται επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι αντιδράσεις του κατοχικού ηγέτη στην ανακοίνωση του Προέδρου Κληρίδη για τη βάση της Πάφου, καθώς και οι σχετικές δηλώσεις του Γκούσταβ Φεϊσέλ.

Ο "Αγών" γράφει ότι ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ θα σχηματίσει ομάδα με διπλωμάτες χωρών μελών της ΕΕ που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Βρετανός διπλωμάτης θα έχει επαφές με όλους τους Ευρωπαίους παρατηρητές για το Κυπριακό το προσεχές δεκαήμερο. Προβάλλει δηλώσεις του Αναπληρωτή Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ ότι ο Ντενκτάς είναι προβληματισμένος και "καθόλου ευτυχής" μετά την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη για την αεροπορική βάση στην Πάφο και ζήτησε από τα ΗΕ να παρεμποδιστεί η λειτουργία της.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται σε μέτρα που προτίθεται να πάρει η ηγεσία του ΔΗΚΟ εναντίον διαφωνούντων μελών του κόμματος. Γράφει το ΔΗΚΟ θα αποβάλει τον Αλέξη Γαλανό από το κόμμα την ερχόμενη Τετάρτη, εάν δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του, προειδοποιεί τον Αντιπρόεδρο του Ντίνο Μιχαηλίδη και άλλους αλλά σημειώνει ότι η τυχόν λήψη πειθαρχικών μέτρων θα προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις. Αναφέρει ότι σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ιδρυμα Παλινοστούντων Ελλήνων, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου, δημιουργείται θέμα εισαγγελικής έρευνας λόγω κακής διαχείρισης.

Η "Επιλογή" αναφέρεται πρωτοσέλιδα σε αναμενόμενα πειθαρχικά μέτρα στους "άσωτους" του ΔΗΚΟ την ερχόμενη βδομάδα. Προβάλλει επίσης την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στην Αθήνα και τις συνομιλίες του με τον Ελληνα ομόλογό, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση φόρμουλας για συμμετοχή των Τ/Κ στην ομάδα που θα διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Προβάλλει δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ ότι η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών θα συνέβαλλε θετικά και στην επίλυση του Κυπριακού.

Η "Μάχη" αποκαλύπτει το περιέχομενο μυστικής συμφωνίας μεταξύ Χριστόφια και Κυπριανού, η οποία προβλέπει στήριξη Δηκοϊκού υποψηφίου την επόμενη πενταετία, υποστήριξη προς Τάσσο Παπαδόπουλο για την προεδρία της Βουλής, το διαμερισμό Υπουργείων (7 στο ΔΗΚΟ και 4 στο ΑΚΕΛ) και σύσταση "Διευθυντηρίου" για το εθνικό θέμα. Γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του παρόλο το ατύχημα που είχε προχθές όταν γλύστρισε και υπέστη κάταγμα του αριστερού βραχιώνα. Αναφέρει ακόμα ότι ο υποψήφιος πρόεδρος Γ. Ιακώβου ετοιμάζει εφημερίδα που θα κυκλοφορήσει τις προσεχείς μέρες.

Τα "Νέα" προβάλλουν δηλώσεις του υποψηφίου προέδρου Βάσου Λυσσαρίδη με τις οποίες επέκρινε τους Γλαύκο Κληρίδη και Γιώργο Ιακώβου γιατί απουσιάζουν από τηλεοπτικές εκπομπές για συζήτηση και απηύθυνε δημόσια πρόκληση για συμμετοχή σε συζητήσεις. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο έξι ναυτικά μίλια ως εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Η "Σημερινή" αναφέρεται σε σύσκεψη εντός των ημερών για θέματα εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και σχετική απόφαση κατά πόσο θα παραμείνει προς το παρόν στο ψυγείο η δεύτερη φάση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης ή κατά πόσο θα γίνει μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο στάδιο της συμφωνίας. Οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στο Κυπριακό μετά τις εκλογές, που εξυπακούει απευθείας συναντήσεις των δύο πλευρών στη Γενεύη μια φορά το μήνα ενώ τα ΗΕ υιοθετούν τη φιλοσοφία για υποβολή μη δεσμευτικών εγγράφων για συζήτηση.

Ο "Φιλελεύθερος" εκτιμά ότι η προσοχή στην προεκλογική εκστρατεία έχει στραφεί στα πρόσωπο και στα ποσοστά ενώ έκδηλες είναι οι πολωτικές τάσεις. Σε συνέντευξή του στο "Φ" ο Γιώργος Ιακώβου αναφέρει ότι στόχος του είναι η συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής και αποφεύγει δέσμευση ότι θα πάει σε διάλογο εάν εκλεγεί. Ο Υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν αποπληρώσουν έγκαιρα οποιαδήποτε δόση από τα δάνειά τους, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τεθούν σε εφαρμογή πρόνοιες των συμφωνιών που υπέγραψαν με ξένους δανειστές που απαιτούν αποπληρωμή όλων των δανείων που εκκρεμούν.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται σε νίκη Ιακώβου από τον πρώτο γύρο των εκλογών με συστηματική δουλειά, όπως τονίζει η απόφαση του ΕΓ του ΔΗΚΟ. Γράφει ότι δύο μέλη του ΔΗΣΥ αποχωρούν από το κόμμα για να ταχθούν υπέρ της υποψηφιότητας Ιακώβου. Επικρίνει την κυβέρνηση για τη τέλεση των εγκαινίων των εξωτερικών ιατρείων Αγίου Δομετίου αφού δεν υπάρχει η απαραίτηση στελέχωση, γεγονός που, όπως γράφει, αποτελεί δείγμα προχειρότητας. Ο ΥΦΕΞ της Τουρκίας βρίσκεται στα κατεχόμενα μετά από το πρόσκληση του κατοχικού ηγέτη.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας να παρατείνει την συνεχή παροχή νερού στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον μέχρι αύριο, ώστε να εξετάσει καλύτερους τρόπους για εξοικονόμηση του νερού. Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε χθες σε διμερές σεμινάριο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη εναντίον των ναρκωτικών. Αναφέρει ότι εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ προειδοποιεί ότι πιθανόν να ενάγει περιβαλλοντιστικές οργανώσεις της Κύπρου για δυσφήμηση.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 11 January 1998 - 14:49:48 UTC