Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/01/1998 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις και οι διαξιφισμοί των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές κατέχουν και σήμερα τα σκήπτρα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αλλες ειδήσεις που προβάλλονται είναι η κρίση στο Αιγαίο, οι συλλήψεις για ναρκωτικά, το νέο θανατηφόρο δυστύχημα και τα μέτρα τις λιμενικής Αστυνομίας για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο Κούρδων μεταναστών που εγκαταλείπουν την Τουρκία.

"Ο Αγών" προβάλλει συνέντευξη του υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές, βουλευτή Αμμοχώτου Αλέξη Γαλανού, στην οποία υπογραμμίζει ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι υπήκοοι ούτε αμνοί που θα ακολουθήσουν ότι τους υποδείξουν οι κομματικές ηγεσίες. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, με τις οποίες κατηγορεί το ΑΚΕΛ ότι έμμισθοί του μπαινόβγαιναν στην ΚΥΠ.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι συγκρούονται οι υποσχέσεις που δόθηκαν σε διάφορα στελέχη για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη Γιώργου Ιακώβου και αναφέρεται σε έριδες μεταξύ των ηγεσιών ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για τα υπουργεία. Προβάλλει, επίσης, τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού με την οποία χαρακτηρίζει μη σοβαρή τη δήλωση Βάσως Λοϊζά. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο νέο θανατηφόρο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του 20χρονος εθνοφρουρός.

Η "Επιλογή" γράφει ότι η αυριανή μέρα θα είναι η πιο κρίσιμη στο Αιγαίο και μιλά για σιωπηλό πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας. Παράλληλα, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, γράφει ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις εξελίξεις και με ετοιμότητα σε στρατιωτικό επίπεδο. Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του Σπύρου Κυπριανού με την οποία ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δεν έχει ρόλο να διαδραματίσει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

"Η Μάχη" γράφει ότι δεν αρκούν τα επτά υπουργεία που παραχωρεί στο ΔΗΚΟ το ΑΚΕΛ και ο Γιώργος Ιακώβου για να εξυπηρετηθούν όσοι συμπαραστάθηκαν στον Σπύρο Κυπριανού. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών Λάρνακας έχει τεθεί σε συναγερμό μετά την ανακάλυψη ενός κιλού μικτού βάρους κάνναβης στο Κέντρο Νεότητας στο συνοικισμό Καμάρες ΙΙ.

"Τα Νέα" γράφουν ότι η ΕΔΕΚ καθίσταται ο ρυθμιστής των προεδρικών εκλογών, σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Πάνω στο ίδιο θέμα γίνεται αναφορά σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ που επικρίνει τα επιτελεία Γιώργου Ιακώβου και Γλαύκου Κληρίδη για την τακτική τους εναντίον της υποψηφιότητας Βάσου Λυσσαρίδη. Αλλού προβάλλει άρθρο του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν την Τουρκία και την Κύπρο.

"Η Σημερινή" γράφει ότι για την εκτόνωση της ήδη επικρατούσας κρίσης στο Αιγαίο, βρίσκεται σε εξέλιξη αμερικανική παρασκηνιακή παρέμβαση, με την οποία, όπως σημειώνει, ενισχύεται και ο επιδιαιτητικός ρόλος που θέλουν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη σύλληψη διαχειριστή Κέντρου Νεότητας στη Λάρνακα, ύστερα από πληροφορίες για κατοχή και διάθεση ναρκωτικών σε νεαρά πρόσωπα.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται σε υποτροπή των διαξιφισμών αναφορικά με το θέμα της ΚΥΠ και σημειώνει ότι εξελίσσεται σε αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ. Παράλληλα αναφέρεται σε νέα επίθεση φιλίας ΔΗΣΥ προς ΔΗΚΟ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι διπλωματικές πηγές θεωρούν την τάση αμφισβήτησης των ξένων πρέσβεων στην Κύπρο από το ψευδοκράτος ως προσπάθεια αναθεώρησης του καθεστώτος των διπλωματικών γραφείων που διατηρούν οι ξένες πρεσβείες στα κατεχόμενα.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης παραδέχτηκε χθες ότι δεν υπήρξε καμιά πρόοδος στο Κυπριακό, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά, όπως γράφει, την αντιπολίτευση κι εκθέτοντας την παθητικότητα που επέδειξαν αυτή την πενταετία οι κυβερνώντες. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τις οποίες κατηφορεί τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη ότι υποβαθμίζει την ποιότητα της συζήτησης αναφορικά με το ρόλο του αρχηγού της ΚΥΠ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η λιμενική Αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή για να αντιμετωπίσει πιθανή εισροή Κούρδων, οι οποίοι τρέπονται σε φυγή από την Τουρκία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με το τέλος των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επανέρχονται οι περιορισμοί στην καθημερινή διάθεση νερού στη Λευκωσία.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 4 January 1998 - 9:24:10 UTC