Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/01/1998 (ΚΥΠΕ) Οι αντιδράσεις και αψιμαχίες των πολιτικών αρχηγών ενόψει των προεδρικών εκλογών με επίκεντρο τις δηλώσεις του αρχηγού της ΚΥΠ Νίκου Ιωάννου, οι τουρκικές απειλές για πρόκληση θερμού επεισοδίου, η συμφωνία Κυπριακών Αερογραμμών - ΣΥΝΥΚΑ και η παραχώρηση χάρης στον Παύλο Γεωργίου, ο οποίος εξ' αμελείας μετέδωσε τον ιό του AIDS στη φίλη του, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών", με τίτλο "Νομικά μέτρα Χριστοφίδη εναντίον Κυπριανού", προβάλλει δήλωση του τέως Υπουργού Παιδείας Αντρέα Χριστοφίδη εναντίον του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, σημειώνοντας ότι οξύνονται οι σχέσεις των δύο ανδρών. Αλλού γράφει ότι η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά δεν ανησυχεί για πρόκληση θερμού επεισοδίου στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια" προβάλλει δήλωση του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργου Βασιλείου, με την οποία τονίζει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για εκμετάλλευση της ΚΥΠ για ημετεροκρατία και σημειώνει ότι ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ δεν θα παραστούν στη σύσκεψη που κάλεσε ο κ. Κυπριανού για συζήτηση του θέματος. Αλλού σημειώνει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, είχε υποχρέωση να προστατεύσει την Κύπρο σε περίπτωση εισβολής.

"Η Μάχη" αναφέρεται στις δηλώσεις του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου αναφορικά με τις απειλές για "προληπτικό κτύπημα" ή "θερμό επεισόδιο", σημειώνοντας ότι απευθύνονταν σε συγκεκριμένους αποδέκτες και προειδοποιούσαν για βαριές συνέπειες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι διαβουλεύσεις ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ οδηγήθηκαν στο τέλμα για τροποποιήσεις στο εκλογικό πρόγραμμα του Γιώργου Ιακώβου, υποστηρίζοντας ότι οι διαμετρικά αντίθετες πολιτικές θέσεις των δύο κομμάτων δεν αφήνουν προϋπόθεση σύγκλισης.

"Η Σημερινή" γράφει ότι οι ώρες για την κατάσταση στο Αιγαίο χαρακτηρίζονται κρίσιμες, μετά την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει βαθμηδόν την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και σημειώνει ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί υιοθετούν τη μέθοδο του "πολέμου νεύρων". Σε άλλη είδηση γράφει ότι ΣΕΚ και ΠΕΟ αντιμετωπίζουν αρνητικά την πρόταση ΠΑΣΥΞΕ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι παροξύνεται η ένταση με αφορμή το θέμα ΚΥΠ, σημειώνοντας ότι ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ ζητούν την παραίτηση του αρχηγού της ΚΥΠ Νίκου Ιωάννου, ενώ το ΑΚΕΛ εγείρει επίσης ευρύτερο θέμα παρεμβάσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών κι επαναφέρει το θέμα του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Θάνου Μιχαήλ. Αλλού αναφέρεται στη συμφωνία Κυπριακών Αερογραμμών - ΣΥΝΥΚΑ για μονιμοποίηση 27 εκτάκτων αεροσυνοδών αλλά, επικαλούμενος πληροφορίες του, γράφει ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των αεροσυνοδών.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι η "ομάδα του Προεδρικού" υποχρέωσε χθες τον αρχηγό της ΚΥΠ να κάνει χρήση της άδειάς του μέχρι το τέλος των εκλογών, παγιδευμένη, όπως σημειώνει, από τις αυθαιρεσίες της και το σάλο που προκάλεσε η απροκάλυπτη παρέμβαση του αρχηγού της ΚΥΠ. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές, σημειώνοντας ότι οκτώ θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας και ότι θα εξοικονομηθούν 800.000 λίρες αν δεν υπάρξει δεύτερος γύρος. Αναφέρει, επίσης, ότι οι νέοι ψηφοφόροι ανήλθαν από 18.000, που υπολόγιζε η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, σε 22.500.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στην παραχώρηση χάρης στον 40χρονο Παύλο Γεωργίου, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση γιατί εξ' αμελείας μετέδωσε στη Βρετανίδα φίλη του τον ιό του AIDS. Ο Γεωργίου εξέτισε το ένα τρίτο της ποινής του. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο σάλο που προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της ΚΥΠ και σημειώνει τις αντιδράσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ με τις οποίες κατηγορεί την ΚΥΠ ότι εργάζεται για επανεκλογή του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 3 January 1998 - 9:24:09 UTC