Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος: Η Τουρκία καλύπτει τον αρνητισμό της διαστρεβλώνοντας

    το παρελθόν

  • [02] Υφυπουργός: Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου για την ενεργειακή επάρκεια
  • [03] ΥΠΕΣ: Ευρωπαϊκά κράτη και πολίτες σε δεινή οικονομική θέση

  • [01] Εκπρόσωπος: Η Τουρκία καλύπτει τον αρνητισμό της διαστρεβλώνοντας το παρελθόν

    Η Τουρκία συνεχώς προσπαθεί να καλύψει την αρνητική της πολιτική στο Κυπριακό διαστρεβλώνοντας το παρελθόν, ήταν η απάντηση που έδωσε η Κυβέρνηση δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε επίσης ότι η αναφορά του Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι δεν πρέπει να χαθούν όλα όσα επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες, αφορά την τ/κ πλευρά η οποία αθετεί δεσμεύσεις υπαναχωρεί από συγκλίσεις και προσπαθεί να ακυρώσει τη βάση της διαπραγμάτευσης. Τόνισε ακόμη πως η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για την Αμμόχωστο προβλέπει κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους και πρόκειται για μια αμοιβαία ωφέλιμη κατάσταση.

    Σε δηλώσεις του την Πέμπτη στο Προεδρικό, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε πως «η Τουρκία συνεχώς προσπαθεί να καλύψει την αρνητική της πολιτική στο Κυπριακό, η οποία συντηρεί το πρόβλημα της παράνομης κατοχής, της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαστρεβλώνοντας το παρελθόν. Αυτό επιχειρεί να κάνει ο κ. Νταβούτογλου με τις αναφορές του στο 2004 και στο Σχέδιο Ανάν».

    Όπως σημείωσε ο κ. Στεφάνου, οι δύο κοινότητες το 2004 είχαν κληθεί να αποφασίσουν σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα για ένα σχέδιο που δεν ήταν αποτέλεσμα αμοιβαίας συμφωνίας, αλλά προϊόν επιδιαιτησίας και το οποίο προέβλεπε ότι αν δεν εγκρινόταν θα ήταν «εκμηδενισμένο και ανύπαρκτο» (null and void). Η διεθνής κοινότητα, συνέχισε, «σεβάστηκε, σέβεται όπως και αποδέχεται το δικαίωμα του κυπριακού λαού να αποφασίζει για την τύχη του, κάτι που δεν αποδέχεται και απορρίπτει η Τουρκία».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία, αντί να προσπαθεί να επιστρέψει σε ένα παρελθόν που κατασκευάζει για να καλύψει την αρνητική της πολιτική και αντί να εγείρει προβλήματα στην υπό εξέλιξη διαδικασία και να προκαλεί αδιέξοδα σε αυτήν, επιτέλους να εργαστεί για λύση του Κυπριακού που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία αρνείται να σεβαστεί και να εφαρμόσει.

    «Αυτή την ανάγκη πρέπει ο διεθνής παράγοντας να υποδεικνύει συνεχώς προς την Τουρκία και να της ασκεί πίεση για να αλλάξει την αρνητική στάση της και να ανοίξει ο δρόμος προς την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», πρόσθεσε.

    Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε παράλληλα πως η Τουρκία οφείλει, επίσης, να σεβαστεί τη συμφωνημένη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία προβλέπει την επίτευξη αμοιβαία συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, χωρίς επιδιαιτησία και αυστηρά χρονοδιαγράμματα και η οποία συμφωνία θα τεθεί για έγκριση ενώπιον των δύο κοινοτήτων σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θέσει ξανά το θέμα της Αμμοχώστου, έτσι όπως προβλέπεται στην πρόταση που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος το 2010».

    Όπως είπε, αυτή η πρόταση στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αφορούν την Αμμόχωστο και ειδικά στο θέμα μεταβίβασης της περιοχής της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μπορούν να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι της περιοχής.

    Ο Στέφανος Στεφάνου πρόσθεσε πως η πρόταση περιλαμβάνει επίσης το θέμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι ώστε να μπορεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα -χωρίς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας- να έχει εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ. «Η πρόταση, ακόμα, περιλαμβάνει και την προοπτική –αν εφόσον η Τουρκία αποδεχθεί αυτή την πρόταση– για ‘ξεπάγωμα' κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

    Πρόκειται, σημείωσε, «για μια πρόταση που προβλέπει κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους και είναι μια πρόταση που εντάσσεται σε αυτό που στην πολιτική ονομάζεται "win win situation" (αμοιβαία ωφέλιμη κατάσταση). Δυστυχώς, σε αυτή την πρόταση η Τουρκία είχε απαντήσει αρνητικά, στο πλαίσιο της ευρύτερης αρνητικής πολιτικής που έχει σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».

    Στη συνέχεια, σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Ντάουνερ πως θέση των ΗΕ είναι ότι δεν πρέπει να πεταχτεί η εργασία, η οποία έχει γίνει μέχρι τώρα, ο κ. Στεφάνου είπε πως, δυστυχώς, αυτό κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά, αθετώντας δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Ερογλου έναντι του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι Μουν, υπαναχωρώντας από συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και προσπαθώντας να ακυρώσει τη βάση της διαπραγμάτευσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και η οποία έχει συμφωνηθεί με τα δύο κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών των δύο κοινοτήτων το Μάιο και τον Ιούλιο του 2008, μεταξύ του κ. Δημήτρη Χριστόφια και του τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ». Ο κ. Στεφάνου τόνισε πως μόνο εμπόδια και αδιέξοδα μπορούν να προκύψουν από μια τέτοια προσέγγιση και πολιτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά.

    Αναφορικά με το θέμα της διεθνούς διάσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι τα ίδια τα ΗΕ που έχουν διαγράψει και τοποθετήσει το πότε μπορεί να συγκληθεί μια τέτοια διεθνής διάσκεψη.

    «Σε πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 2026 τον περασμένο Δεκέμβριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας τοποθετείται σαφέστατα ότι η διεθνής διάσκεψη θα μπορεί να συγκληθεί όταν και εφόσον υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, διότι η διεθνής διάσκεψη θα ασχοληθεί μόνο με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού. Αυτή είναι και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων των λειψάνων αγνοουμένων και την απόρριψη του συμβολαίου που πρότειναν τα ΗΕ από πλευράς Ινστιτούτου Γενετικής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως για την ώρα δεν θα ήθελε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

    «Ενδεχομένως αργότερα να μπορούμε να κάνουμε κάποια δήλωση. Για το συγκεκριμένο θέμα εμπλέκονται διάφοροι, δεν είναι θέμα που αποφασίζει η Κυβέρνηση και η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ένα θέμα για το οποίο εργαστήκαμε πάρα πολύ έτσι ώστε να υπάρχει συμφωνία», κατέληξε.

    [02] Υφυπουργός: Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου για την ενεργειακή επάρκεια

    Ο ενεργειακός τομέας στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις, βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και η στρατηγική θέση της Κύπρου στη Μεσόγειο Θάλασσα, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ανακαλύψεις αερίου στην περιοχή και τα σχέδια για εξαγωγή του, θα μπορούσαν να αναδείξουν την Κύπρο ως ένα υπαλλακτικό και πλήρως ευέλικτο αποθηκευτικό κέντρο για υγροποιημένο φυσικό αέριο για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Αυτό υπογράμμισε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης σε ομιλία του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, σε Διάσκεψη Κορυφής για την αποθήκευση φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας 2012 στην Πράγα.

    Είπε πως ``αδιαμφισβήτητα η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σε συνδυασμό με την πιθανή αξιοποίηση και άλλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τη μελλοντική ανεύρεση και άλλων κοιτασμάτων στην περιοχή, διανοίγει νέες προοπτικές και δίνει νέα μεγάλη ώθηση στον ρόλο της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας``.

    [03] ΥΠΕΣ: Ευρωπαϊκά κράτη και πολίτες σε δεινή οικονομική θέση

    Η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου δήλωσε ότι «βρισκόμαστε, δυστυχώς, ακόμα ως ευρωπαϊκά κράτη και ως πολίτες, σε μια δεινή οικονομική θέση, γεγονός που δημιουργεί ευνόητα και απτά πολλαπλά προβλήματα και σε άλλα επίπεδα, όπως για παράδειγμα στο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό επίπεδο».

    Σε χαιρετισμό της στη σύνοδο της Ομάδας Βενετίας, στον Πρωταρά, η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «είναι σημαντικό για τους πολίτες μας να αντιληφθούν, με τη βοήθεια και της δικής σας εφαρμοσμένης εμπειρογνωμοσύνης, τόσο τους λόγους για τη δημιουργία αυτής της παγκόσμιας, αλλά και με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πτυχές, κρίσης αλλά και να πληροφορηθούν και να συστρατευθούν στις προσπάθειες των πολιτικών και οικονομικών ηγεσιών για την αντιμετώπισή της».

    Οπως είπε η κ. Μαύρου, «στόχος μας τελικά είναι όχι μόνο η έξοδος από αυτήν αλλά και η ενηλικίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την έννοια της ισχυροποίησής της και της επαναβεβαίωσης και πραγμάτωσης των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες εδράζεται».

    Πιστεύω, είπε η Υπουργός Εσωτερικών, «ότι η έξοδος από την κρίση θα σηματοδοτήσει και τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης που θα βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες της και θα επιδεικνύει αλληλεγγύη τόσο στο εσωτερικό της κάθε κοινωνίας και κράτους όσο και μεταξύ των κρατών μελών αλλά και ευρύτερα όπου υπάρχει ανάγκη και δυνατότητα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 May 2012 - 13:29:08 UTC