Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος εγκαινίασε το υπερσύγχρονο ``Φιλοξενία`` ενόψει προεδρίας
  • [02] H Κίνα υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου
  • [03] Ο Υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο Συμβούλιο ECO-FIN
  • [04] Το ΤΕΠΑΚ μετά την αυτονόμηση - Συνέντευξη με την πρώτη Πρύτανη

  • [01] Ο Πρόεδρος εγκαινίασε το υπερσύγχρονο ``Φιλοξενία`` ενόψει προεδρίας

    Σημαντικό εθνικό στόχο αποτελεί για την Κύπρο η διεκπεραίωση με επιτυχή τρόπο της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εγκαινιάζοντας τις υπερσύγχρονες συνεδριακές εγκαταστάσεις στο ``Φιλοξενία``.

    Σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα που όλοι θα πρέπει να κερδίσουμε είναι η κατάλληλη αξιοποίηση του ``Φιλοξενία`` προς το δημόσιο συμφέρον και μετά που θα πέσει η αυλαία της κυπριακής προεδρίας στο τέλος του τρέχοντος έτους.

    Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι μια επιτυχημένη Προεδρία θα συσσωρεύσει αποθεματικό κύρους και συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα μας επιτρέψει να εξαργυρώσουμε στη συνέχεια και κάλεσε όλους - πολιτικές δυνάμεις, οργανωμένα σύνολα και τους απλούς συμπολίτες -σε συστράτευση και συνεργασία για την επιτυχή έκβαση αυτού του πατριωτικού καθήκοντος.

    ``Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία» και του Κέντρου Τύπου "CyPress". Στους χώρους του υπερσύγχρονου αυτού Συνεδριακού Κέντρου θα κτυπά η καρδιά της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο χώρο θα διοργανωθούν πέραν των 100 συναντήσεων με τη συμμετοχή περισσότερων από 20.000 ατόμων από όλες τις χώρες της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή υπήρχε η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης για διεξαγωγή μιας καθόλα επιτυχημένης Προεδρίας του Συμβουλίου.

    ``Πιστεύω ακράδαντα ότι η επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου θα αναδείξει ακόμη περισσότερο και θα επιβεβαιώσει το ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι``, υπογράμμισε.

    Ανέφερε ότι η προεδρεύουσα χώρα είναι ουσιαστικά υπεύθυνη για τη συνολική οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία των εργασιών του Συμβουλίου, είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου και αναλαμβάνει τη διοργάνωση και προεδρία όλων των υπουργικών συναντήσεων, καθώς και των συνεδριάσεων των διαφόρων ομάδων εργασίας του Συμβουλίου, που η Συνθήκη ορίζει ότι εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας της εξαμηνιαίας, εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου.

    Στο εν λόγω πλαίσιο, συνέχισε ο Πρόεδρος, η προεδρία προωθεί τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προέρχονται πρωτίστως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαπραγματεύεται συμβιβαστικές λύσεις μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και εκ μέρους των κρατών μελών, κατά τη διαδικασία συναπόφασης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    ``Αναντίλεκτα, για τη διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων αυτών, η εκάστοτε προεδρεύουσα χώρα απαιτείται να διαθέτει τις απαιτούμενες κτηριακές υποδομές. Υποδομές, οι οποίες να μπορούν να φιλοξενήσουν τις διάφορες συναντήσεις και παράλληλα να προσφέρουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας και φιλοξενίας τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στους λειτουργούς του Τύπου, που καλύπτουν επί συνεχούς βάσης όλες τις διεργασίες``, σημείωσε.

    Κάνοντας μια αναδρομή, είπε ότι η προετοιμασία της Κύπρου για την ανάληψη της σημαντικής αυτής υποχρέωσης άρχισε το 2007, με την ενεργοποίηση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών προς την κατεύθυνση της ετοιμασίας του κατάλληλου πλαισίου πληροφόρησης, για λήψη ορθών αποφάσεων και καθορισμό ενεργειών που να επιτρέπουν την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας.

    Στη συνέχεια, είπε, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Ομάδων Εργασίας με διαφορετικό τομέα αρμοδιοτήτων η κάθε μια, έτσι που να καλύπτει όλο το φάσμα των θεμάτων και διεργασιών για τα οποία απαιτείται προετοιμασία.

    Η ετοιμασία κατάλληλων κτηριακών εγκαταστάσεων, που να μπορούν να φιλοξενήσουν την Κυπριακή Προεδρία ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που δρομολογήθηκαν προς υλοποίηση, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι κάτω από το συντονιστικό ρόλο του Τμήματος Δημοσίων Εργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο εξωτερικό, καταγράφηκαν και κωδικοποιήθηκαν οι εμπειρίες άλλων χωρών που άσκησαν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οριστικοποιήθηκαν οι ανάγκες σε χώρους και υποδομές.

    Ακολούθως, μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν πιθανοί χώροι στην Κύπρο που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για σκοπούς δημιουργίας κατάλληλων κτηριακών υποδομών.

    Οπως είπε, η ολοκλήρωση όλων των πιο πάνω διεργασιών κατέληξε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2009, για αξιοποίηση του Συνεδριακού Κέντρου και μέρους του κτηρίου του πρώην ξενοδοχείου «Φιλοξενία», ως των κτηριακών εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν την κυπριακή προεδρία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η υλοποίηση της πιο πάνω απόφασης ανατέθηκε στο Τμήμα Δημοσίων Εργων το οποίο, αναλαμβάνοντας συντονιστικό ρόλο και σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, θα έπρεπε να προχωρήσει στην ανακαίνιση των χώρων αυτών ώστε να μετατραπούν σε ένα υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο, κατάλληλο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κυπριακής προεδρίας.

    ``Η επιτυχής και έγκαιρη αποπεράτωση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, του οποίου τα εγκαίνια τελούμε σήμερα, αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα στην ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που άρχισε το 2007``, συνέχισε.

    Αναφερόμενος στις κτηριακές εγκαταστάσεις, είπε ότι περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα χώρων, εξοπλισμών, εγκαταστάσεων και απαραίτητης υποδομής, ενώ διαθέτουν κατάλληλους χώρους διεκπεραίωσης των διαφόρων ειδών συναντήσεων που απαιτούνται, δηλαδή των συναντήσεων υψηλού επιπέδου, των γευμάτων εργασίας υπουργών και των συναντήσεων των ομάδων εργασίας.

    Διαθέτουν, επίσης, σύγχρονο συνεδριακό εξοπλισμό, όπως επίσης και υποδομή για παροχή διερμηνείας στον απαιτούμενο αριθμό γλωσσών. Υπάρχουν κατάλληλοι χώροι εργασίας για τα μέλη των αντιπροσωπειών, εξοπλισμένοι με την απαραίτητη υποδομή γραφείου.

    Στο Κέντρο Τύπου "CyPress" περιλαμβάνεται η αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου Jean Monnet, ικανοποιητικός αριθμός αιθουσών ενημέρωσης (briefing rooms) και κατάλληλα διαμορφωμένοι και εξοπλισμένοι χώροι εργασίας για τους λειτουργούς του Τύπου, οι οποίοι θα καλύπτουν εκτενώς και σε συνεχή βάση όλες τις εργασίες που θα λάβουν χώρα εδώ.

    Για τη φιλοξενία τόσο των εθνικών αντιπροσώπων και των εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της Ενωσης, όσο και των λειτουργών του Τύπου, οι κτηριακές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν κατάλληλα διαμορφωμένα και επαρκή σε χωρητικότητα εστιατόρια, καφετέριες και σαλόνια.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ένα άλλο σημαντικό τμήμα του έργου είναι οι εγκαταστάσεις για το ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό υποδοχής (Host Broadcaster), που έχει την ευθύνη της παραγωγής και διανομής της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης των διεργασιών.

    ``Ο ρόλος αυτός έχει αναληφθεί από το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου που καλείται να αποδείξει για άλλη μια φορά την πολυσχιδή προσφορά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στον τόπο μας``, επισήμανε.

    Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι οι χώροι βρίσκονται κάτω από το συνεχή έλεγχο της αστυνομίας, και για το σκοπό αυτό υπάρχουν οι εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς ασφάλειας.

    Επιπρόσθετα, είπε ότι λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη στενότητα πόρων λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που εξακολουθεί να ταλανίζει ακόμη την Ευρώπη, η Κυβέρνηση προχώρησε με σύνεση, προγραμματισμό και σωστή στάθμιση των προτεραιοτήτων στην όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη προετοιμασία για επιτυχή ανταπόκριση της στη μεγάλη πρόκληση της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου.

    ``Είναι αναγκαίο δε να τονίσω ότι σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού για την έκβαση αυτής της εθνικής προσπάθειας, δαπανήθηκε για την ανακαίνιση του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία» και του Κέντρου Τύπου "CyPress". Συνειδητά έχουμε επενδύσει στο μέλλον``, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ``εγκαινιάζουμε σήμερα υπερσύγχρονες συνεδριακές εγκαταστάσεις που θα μπορούν να καλύπτουν τις συνεδριακές ανάγκες της χώρας για πολλά χρόνια ακόμη``.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, το μεγάλο στοίχημα που όλοι θα πρέπει να κερδίσουμε είναι η κατάλληλη αξιοποίηση του χώρου προς το δημόσιο συμφέρον και μετά που θα πέσει η αυλαία της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου στο τέλος του τρέχοντος έτους.

    Συνεχάρη το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Εργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, που συντόνισε την όλη προσπάθεια και επέβλεψε με επιτυχία την υλοποίησή του και ευχαρίστησε το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, τη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και την Αστυνομία που συνεργάστηκαν με το Τμήμα Δημοσίων Εργων και συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

    ``Συγχαίρω το φίλο Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιο Φλουρέντζο υπό την πολιτική καθοδήγηση του οποίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία αυτό το έργο-στολίδι για τον τόπο μας``, συνέχισε.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη θερμά την εργοληπτική εταιρεία και τους συνεργάτες της που κατασκεύασε το ``ποιοτικό αυτό έργο και κατάφερε να το παραδώσει έγκαιρα, εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων``.

    [02] H Κίνα υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου

    Την υποστήριξη της Κίνας στην επανένωση της Κύπρου στη βάση αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Guobang προς τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της Κίνας στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Κύπρου.

    Ο κ. Ομήρου δέχθηκε τον Κινέζο Πρέσβη με την ευκαιρία της αναχώρησής του από την Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον Κινέζο Πρέσβη για την αγαστή συνεργασία και πρόσθεσε ότι η παρουσία του κ. Li στην Κύπρο βοήθησε να ενισχυθούν ακόμα πιο ουσιαστικά οι ήδη άριστες σχέσεις Κύπρου – Κίνας.

    Υπογράμμισε τη σημαντική στήριξη και σταθερή θέση αρχών που διατηρεί η Κίνα στο κυπριακό πρόβλημα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    [03] Ο Υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο Συμβούλιο ECO-FIN

    Οι νομοθετικές προτάσεις αναθεώρησης των κανόνων για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών (Capital Requirements Directive- CRD IV), ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίαση του Συμβουλίου ECO-FIN, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία στις Βρυξέλλες. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

    O Κανονισμός και η Οδηγία την οποία συζήτησαν οι «27», αφορούν στην ενδυνάμωση του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, περιλαμβανομένων ελάχιστων απαιτούμενων κεφαλαιακών απαιτήσεων, την αδειοδότηση και τη λειτουργία των εν λόγω ιδρυμάτων, βάσει κανόνων που πηγάζουν από τις απαιτήσεις που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής της Βασιλείας, γνωστές ως «Βασιλεία ΙΙΙ». Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα θα συνεχίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης.

    Άλλα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο Υπουργών είναι η διαπραγματευτική εντολή για συμφωνίες με τρίτες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ανδόρα, το Μονακό, το Λιχτενστάιν, η Ελβετία και το Σαν Μαρίνο, σχετικά με τη ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τις αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων των χωρών μελών της ΕΕ, η Έκθεση του 2012 για τη γήρανση του πληθυσμού, καθώς και το ζήτημα της ταχείας χρηματοδότησης για τις κλιματολογικές αλλαγές.

    Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013. Βάσει των κανονισμών λειτουργίας του Συμβουλίου, του συγκεκριμένου θέματος προήδρευσε ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου ως ο επερχόμενος προεδρεύων Υπουργός που θα αναλάβει το χειρισμό του φακέλου αυτού.

    [04] Το ΤΕΠΑΚ μετά την αυτονόμηση - Συνέντευξη με την πρώτη Πρύτανη

    Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καταστεί ένα ζωντανό κύτταρο της Λεμεσού που συνεχώς αναπτύσσεται, εκτιμά η πρώτη του Πρύτανης, καθηγήτρια Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού, σημειώνοντας πως η στενή οικονομική περίοδος που διανύουμε θέτει νέες και μεγάλες προκλήσεις για τη Σύγκλητο και το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ.

    Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την πρόσφατη αυτονόμηση του Πανεπιστημίου, η κ. Κεραυνού δηλώνει πως για την ίδια αποτελεί μεγάλη τιμή να είναι η πρώτη του Πρύτανης αλλά ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, αποτελεί και μεγάλη ευθύνη `` γιατί αναμένονται πολλά από τις πρώτες Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου``.

    Την ίδια ώρα, αναγνωρίζει τη συμπαράσταση και βοήθεια που ο Δήμος Λεμεσού προσέφερε προς τις εκάστοτε Διοικούσες Επιτροπές του Πανεπιστημίου, ώστε αυτό να εδραιωθεί στο κέντρο της πόλης, μια στήριξη που, όπως τονίζει, συνεχίζεται και ενισχύεται καθημερινά. Σημείωσε, ακόμη, ότι ``παρ' όλες τις δυσκολίες που ήταν γνωστές, η παρουσία του Πανεπιστημίου έχει αλλάξει τη Λεμεσό, έχει δώσει ζωή στο ιστορικό κέντρο, γιατί ένα Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένα ζωντανό κύτταρο μιας πόλης και το ΤΕΠΑΚ το έχει πετύχει αυτό``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 May 2012 - 17:29:09 UTC