Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο τελικό στάδιο οι συζητήσεις με τη Noble, δηλώνει ο Υπ. Εμπορίου
  • [02] Το ΤΕΠΑΚ μετά την αυτονόμηση - Συνέντευξη με την πρώτη Πρύτανη
  • [03] Μηδενική αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, υποχώρηση στην Κύπρο

  • [01] Στο τελικό στάδιο οι συζητήσεις με τη Noble, δηλώνει ο Υπ. Εμπορίου

    Στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με τη Noble Energy για το πώς προχωρά ο σχεδιασμός για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο οικόπεδο 12, βρίσκεται το Υπουργείο Εμπορίου.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τις τελευταίες βδομάδες τέθηκε ο διάλογος με τη Noble σε μια δομημένη βάση και πως την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το Διευθυντή της Noble στην Κύπρο Τζον Τόμιτς. Σημείωσε επίσης πως ο σχεδιασμός της Noble προχωρά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και μέχρι τα τέλη Μαΐου θα ληφθούν αποφάσεις.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με το Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και κληθείς να σχολιάσει αναφορές της τέως Υπουργού Εμπορίου Πραξούλας Αντωνιάδου σε άρθρο της ότι η έλευση του φυσικού αερίου συνεπάγεται διάλογο με την εταιρεία, ο κ. Συλικιώτης είπε πως δεν θα ήθελε να το σχολιάσει.

    Ωστόσο, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του Τύπου για δυσαρέσκεια της Noble, είπε πως η εταιρεία, με δηλώσεις του εκπροσώπου της απάντησε στο γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον για νέα οικόπεδα αφού, όπως είπαν ξεκάθαρα, επικεντρώνονται σε αυτά που έχει.

    «Δεύτερον, υπάρχουν συνεχείς επαφές, χθες είχε επικοινωνία ο εκπρόσωπος της Noble με το Υπουργείο και θα συναντηθώ μαζί του σε δύο μέρες και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η τελική συνάντηση με τη Noble στις ομάδες επαφής για να προχωρήσουμε με τις αποφάσεις μας και για την έλευση του φυσικού αερίου αλλά και για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο οικόπεδο 12», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με το Διευθυντή της Noble στην Κύπρο Τζον Τόμιτς, ο κ. Συλικιώτης απάντησε θετικά. Ο Υπουργός είπε πως αποστάληκαν οι ερωτήσεις μετά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος, και πως το Υπουργείο αναμένει τις επόμενες μέρες τις διευκρινιστικές απαντήσεις της Noble.

    «Τις ερωτήσεις τις υπέβαλε η ομάδα των τεχνοκρατών, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων και η ΡΑΕΚ, και την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει μια τελευταία συνάντηση», είπε και σημείωσε ότι υπάρχει συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα και μέχρι τα τέλη Μαΐου θα υπάρχουν οι εκθέσεις από τις ομάδες που έχουν κάνει την επαφή και μετά θα ληφθούν αποφάσεις και συμφωνίες με τη Noble για την έλευση στην Κύπρο το συντομότερο του φυσικού αερίου και για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων για εμπορικούς σκοπούς.

    «Το πρόγραμμα της Noble προχωρά όπως το καθόρισε αρχικά και με τα χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά στη δεύτερη ερευνητική γεώτρηση», σημείωσε.

    Σε ερώτηση αν αυτή η γεώτρηση θα γίνει εντός καλοκαιριού, ο κ. Συλικιώτης είπε πως δεν υπήρξε ποτέ τέτοια αναφορά. «Εκείνο στο οποίο έγινε αναφορά είναι ότι το καλοκαίρι η Noble θα παρουσίαζε το σχεδιασμό της και μίλησαν για πριν το τέλος του χρόνου. Αυτό που έχουμε κάνει εμείς τις τελευταίες βδομάδες είναι ότι θέσαμε το διάλογο με τη Noble σε μια δομημένη μορφή. Δεν φτάνει δηλαδή να γίνονται οι συναντήσεις με τον Υπουργό, πρέπει να εμπλέκονται οι τεχνοκράτες, οι εμπειρογνώμονες, να μας κάνουν εκθέσεις για εκείνα που παρουσιάζει η Noble ότι στοιχειοθετούνται για να μπορούμε να προχωρούμε. Αυτό έγινε τις τελευταίες εβδομάδες, δομημένα, με έναν εντατικό τρόπο και άρα είμαστε στο τελικό στάδιο να γνωρίζουμε πλήρως τους σχεδιασμούς και το πώς προχωρούμε στις αποφάσεις», κατέληξε στις δηλώσεις του.

    [02] Το ΤΕΠΑΚ μετά την αυτονόμηση - Συνέντευξη με την πρώτη Πρύτανη

    Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καταστεί ένα ζωντανό κύτταρο της Λεμεσού που συνεχώς αναπτύσσεται, εκτιμά η πρώτη του Πρύτανης, καθηγήτρια Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού, σημειώνοντας πως η στενή οικονομική περίοδος που διανύουμε θέτει νέες και μεγάλες προκλήσεις για τη Σύγκλητο και το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ.

    Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την πρόσφατη αυτονόμηση του Πανεπιστημίου, η κ. Κεραυνού δηλώνει πως για την ίδια αποτελεί μεγάλη τιμή να είναι η πρώτη του Πρύτανης αλλά ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, αποτελεί και μεγάλη ευθύνη `` γιατί αναμένονται πολλά από τις πρώτες Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου``.

    Την ίδια ώρα, αναγνωρίζει τη συμπαράσταση και βοήθεια που ο Δήμος Λεμεσού προσέφερε προς τις εκάστοτε Διοικούσες Επιτροπές του Πανεπιστημίου, ώστε αυτό να εδραιωθεί στο κέντρο της πόλης, μια στήριξη που, όπως τονίζει, συνεχίζεται και ενισχύεται καθημερινά. Σημείωσε, ακόμη, ότι ``παρ' όλες τις δυσκολίες που ήταν γνωστές, η παρουσία του Πανεπιστημίου έχει αλλάξει τη Λεμεσό, έχει δώσει ζωή στο ιστορικό κέντρο, γιατί ένα Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένα ζωντανό κύτταρο μιας πόλης και το ΤΕΠΑΚ το έχει πετύχει αυτό``.

    [03] Μηδενική αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, υποχώρηση στην Κύπρο

    Μηδενική αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και υποχώρηση στην Κύπρο και την Ελλάδα, καταγράφουν για το πρώτο τρίμηνο του 2012, τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο το α` τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το Δ` τρίμηνο, ενώ στην Κύπρο μειώθηκε κατά 0,3%, όσο και στην Ισπανία, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να καταγράφεται στην Ιταλία (0,8%). Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε τριμηνιαία βάση.

    Μεταξύ των 12 χωρών της Ευρωζώνης για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ΑΕΠ υποχώρησε σε 5 χώρες, παρέμεινε αμετάβλητο σε μια και αυξήθηκε σε 6 χώρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 May 2012 - 11:29:07 UTC