Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέρ μιας δημοκρατικής Λιβύης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [02] Συλικιώτης στη συνάντηση ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες
  • [03] Το Ανώτατο όρισε τη διαδικασία της έφεσης στην υπόθεση «Ηλιος»
  • [04] Καθηγητής Τσούκαλης: Χρειάζεται διαρθρωτικά μέτρα η Κύπρος

  • [01] Υπέρ μιας δημοκρατικής Λιβύης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Παιδιά από το Λιβύη που φιλοξενούνται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της Υπουργού Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Καλωσορίζοντας τα παιδιά, τα οποία προέρχονται κυρίως από τις πόλεις Ζάβια και Μιζράτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «πάντα τρέφουμε φιλικά αισθήματα για τους αραβικούς λαούς και ειδικότερα για το λαό της Λιβύης».

    Σημείωσε ότι η φιλία Κύπρου-Λιβύης ξεκίνησε πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου, αλλά ειδικότερα μετά την ανεξαρτησία, ο ιδρυτής του κυπριακού κράτους, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δημιούργησε πολύ καλές σχέσεις με ηγέτες του αραβικού κόσμου, στο πλαίσιο του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Το όραμα αυτών των ανθρώπων ήταν να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο και οι λαοί να είναι ελεύθεροι να αναπτυχθούν σε δημοκρατικές συνθήκες, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι γι' αυτό η Κύπρος ήταν πάντα πολύ φιλική χώρα προς τους Παλαιστίνιους.

    «Πρόσφατα ο λαός σας υπέφερε από εμφύλιο πόλεμο και εύχομαι μετά από αυτό τον πόλεμο να επικρατήσει η δημοκρατία. Οι εμπειρίες σας ήταν τραυματικές» είπε απευθυνόμενος στα παιδιά από τη Λιβύη ο Πρόεδρος, για να συμπληρώσει ότι «κατανοούμε πώς αισθάνεστε διότι περάσαμε και εμείς μέσα από τα δεινά του πολέμου».

    Πρόσθεσε ακολούθως ότι «αυτή η Κυβέρνηση και οι Κύπριοι, γενικότερα, αγαπούμε τα παιδιά όλου του κόσμου. Θέλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να τερματιστούν οι πόλεμοι, η πείνα και η εξαθλίωση στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Αφρική», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι η κυπριακή Κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Κυβέρνηση της Λιβύης για να βοηθήσει στην αναγέννηση της χώρας.

    «Εύχομαι σύντομα να έχω τη δυνατότητα να επισκεφθώ τη Λιβύη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ευχαριστώντας τον κυπριακό λαό και την Κυβέρνηση για τη βοήθεια που πρόσφερε στη Λιβύη ο Επιτετραμμένος της Λιβύης στην Κύπρο Salah Abourgigha αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες και πρόσθεσε ότι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στην Κύπρο έτυχε της πλήρους υποστήριξης της κυπριακής Κυβέρνησης, του Προέδρου και της Υπουργού Εξωτερικών.

    Μίλησε για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Λιβύης μετά τον πόλεμο και ανέφερε ότι η Κύπρος είναι μια ειρηνική και ασφαλής χώρα, εκφράζοντας παράλληλα επιθυμία για ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χώρων.

    Ο κ. Abourgigha μίλησε επίσης για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λιβύη αντιπροσωπεία από την Κύπρο με τρεις Υπουργούς και 35 επιχειρηματίες και για την αποστολή Κυπρίων γιατρών στη Λιβύη που θα πραγματοποιήσουν εγχειρήσεις σε ασθενείς, ενώ, όπως είπε, 25 Λίβυοι γιατροί θα επισκεφθούν την Κύπρο για σκοπούς επιμόρφωσης, η οποία θα παρασχεθεί δωρεάν από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο Λίβυος επιτετραμμένος εξέφρασε την επιθυμία της λιβυκής κυβέρνησης για υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας και συμφωνίας κατάργησης της θεώρησης διαβατηρίων, μεταξύ Κύπρου και Λιβύης.

    [02] Συλικιώτης στη συνάντηση ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες

    Η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας ΕΕ-Κίνας, η Ενεργειακή Στρατηγική ΕΕ 2020 και η ενεργειακή ασφάλεια, ήταν τα βασικά θέματα της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου ΕΕ-Κίνας για την ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Keqiang. Στη συνάντηση συμμετείχε ως βασικός ομιλητής ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

    Ο κ. Συλικιώτης, σε ομιλία του κατά τη συζήτηση για την Ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, τόνισε τη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Τα νέα αυτά δεδομένα, πρόσθεσε ο Υπουργός, δημιουργούν νέες προοπτικές για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρόμων, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για την Κίνα.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν θα παραμείνει απομονωμένο από τα δίκτυα αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η ολοκλήρωση μιας λειτουργικής και πλήρως διασυνδεδεμένης εσωτερικής αγοράς στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, με δίκαιες και ανταγωνιστικές τιμές, είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας για την ενέργεια και το κλίμα, υπογράμμισε ο κ. Συλικιώτης.

    [03] Το Ανώτατο όρισε τη διαδικασία της έφεσης στην υπόθεση «Ηλιος»

    Τη διαδικασία για την έφεση της υπόθεσης «Ηλιος» όρισε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παραχωρώντας στη Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας 30 ημέρες για κατάθεση της γραπτής της αγόρευσης για τους λόγους που ζητά την έφεση.

    Εν συνεχεία, σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι από το Κακουργιοδικείο τον περασμένο Δεκέμβριο, θα έχουν 30 ημέρες για να απαντήσουν στην αγόρευση της κατηγορούσας Αρχής.

    Επίσης, επειδή αναμένεται η υπεράσπιση να υποστηρίξει ότι η πρωτόδικη απόφαση δεν είναι εφέσιμη καθώς η έφεση δεν εμπίπτει εντός των χρονικών προνοιών του νόμου, η κατηγορούσα Αρχή θα έχει δεκαπέντε μέρες ώστε να απαντήσει στη θέση αυτή της υπεράσπισης.

    Μετά τη θέση του δικηγόρου υπεράσπισης Πόλυ Πολυβίου ότι η απόφαση δεν μπορεί να εφεσιβληθεί, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Πέτρος Αρτέμη έθεσε ενώπιον των δύο πλευρών το θέμα της παράλληλης διαδικασίας σε Κύπρο και Ελλάδα.

    Υπήρξε η διαδικασία στην Ελλάδα με την καταδίκη των κατηγορουμένων, είπε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου και διερωτήθηκε πώς αυτή η απόφαση επηρεάζει την εδώ διαδικασία. Αυτά είναι θέματα, όπως είπε, που πρέπει να απασχολήσουν τις δύο πλευρές.

    Από την πλευρά της κατηγορούσας Αρχής, η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ελενα Ζαχαριάδου είπε πως πρέπει να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση σε μια από τις δύο δικαιοδοσίες. Απαντώντας στο ερώτημα του Προέδρου του Ανωτάτου αν η πρωτόδικη απόφαση είναι δεν τελεσίδικη, η κ. Ζαχαριάδου είπε πως θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα και στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

    [04] Καθηγητής Τσούκαλης: Χρειάζεται διαρθρωτικά μέτρα η Κύπρος

    Η απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα μετέτρεψε το διεθνή καπιταλισμό σε «καπιταλισμό –καζίνο», αναφέρει με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λουκάς Τσούκαλης.

    Ο κ. Τσούκαλης αναφέρει, επίσης, ότι το ‘κούρεμα' των ελληνικών κρατικών ομολόγων αναπόφευκτα έχει επιπτώσεις και στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και σημειώνει ότι οι τράπεζες λειτούργησαν στη λογική ότι καμία προηγμένη χώρα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας σε ό,τι αφορά την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων.

    Συγκρίνοντας την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με την κατάσταση της Κύπρου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι και η κυπριακή οικονομία χρειάζεται να προχωρήσει σε σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα, καθώς επίσης και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και επειγόντως το θέμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

    Ο κ. Τσούκαλης εκφράζει, επίσης, την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα με την κρίση χρέους, αν και θα είναι, όπως αναφέρει, πάρα πολύ δύσκολο.

    Εκφράζει ακόμη την ελπίδα ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι με την οργή και την αγανάκτηση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που περνά η χώρα. Σημειώνει, τέλος, ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων, ωστόσο αναγνωρίζει και ευθύνες στην ελληνική κοινωνία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 May 2012 - 17:29:08 UTC