Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιρροή ΕΚ για τουρκικά σχέδια για Ακκουγιού ζήτησε ο Ομήρου
  • [02] Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
  • [03] Στις ΗΠΑ η ΥΠΕΞ
  • [04] Η βία κατά των γυναικών, προτεραιότητα του Υπ. Δικαιοσύνης

  • [01] Επιρροή ΕΚ για τουρκικά σχέδια για Ακκουγιού ζήτησε ο Ομήρου

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε τους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε η Τουρκία να ματαιώσει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ομήρου συναντήθηκε την Πέμπτη με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι Ευρωβουλευτές Cristina Gutierrez-Cortines, Christa Klass, Anna Rosbach, Ελένη Θεοχάρους και Andrea Zanoni.

    Κατά τη συνάντηση, προστίθεται, ο κ. Ομήρου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων καταπιάνεται με ζητήματα περιβαλλοντικής και οικολογικής σημασίας και ακολουθεί τα ισχύοντα στην ΕΕ.

    Αναφέρθηκε, όμως και στην αδυναμία εφαρμογής περιβαλλοντικών πολιτικών στο 37% του κατεχόμενου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κάλεσε, εξάλλου, τους Ευρωβουλευτές να ασκήσουν την επιρροή τους για ματαίωση της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιού, μιας κατεξοχήν σεισμογενούς περιοχής, προς αποφυγή των συνεπακόλουθων κινδύνων για τους πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην προοπτική μιας αποπυρηνικοποιημένης Μεσογείου, σε σχέση και με την αναθεώρηση της πυρηνικής πολιτικής πληθώρας κρατών, με αφορμή την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

    Από μέρους τους, τα μέλη της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάλεσαν την κυπριακή πλευρά να αξιοποιήσει στο μέγιστο τη δυνατότητά της να ασκήσει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Η Κύπρος, προσέθεσαν, μπορεί να αντλήσει από την εμπειρία άλλων κρατών μελών της Ενωσης, από τα καινοτόμα εργαλεία των διαρθρωτικών ταμείων και από την ευκαιρία που δίνεται τώρα για αύξηση των κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, τα οποία αναλογούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα, μέσω της διαπραγμάτευσης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 - 2020 της Ένωσης.

    [02] Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

    Μικρή υποχώρηση, στο 3,1%, σημείωσε, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2012, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Στατιστική Υπηρεσία. Για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2012 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και κατ' επέκταση του πληθωρισμού, σημείωσε αύξηση 3,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

    Η άνοδος του Δείκτη τον Απρίλιο οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των πετρελαιοειδών. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές ορισμένων φρέσκων λαχανικών και του αρνίσιου κρέατος.

    Το Μάρτιο του 2012, ο ρυθμός αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, και κατ' επέκταση του πληθωρισμού, είχε ανέλθει στο 3,4%, ενώ τον Απρίλιο του 2011 είχε διαμορφωθεί στο 3,3%, σε ετήσια βάση. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο 2012 αυξήθηκε κατά 1,05 μονάδες ή 0,88% και έφτασε στις 120,05 μονάδες σε σύγκριση με 119,00 μονάδες τον Μάρτιο του 2012.

    [03] Στις ΗΠΑ η ΥΠΕΞ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή αναχώρησε την Πέμπτη για την Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC Global Forum 2012), το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3 και 4 Μαΐου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός θα προσφωνήσει το εν λόγω Φόρουμ ως μια από τους βασικούς ομιλητές, μεταξύ των οποίων είναι και οι Υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά John Baird και της Γερμανίας Guido Westerwelle, καθώς και ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Jacob Lew.

    Στο Φόρουμ, όπως αναφέρεται, θα προβληθούν επίσης βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης της, προστίθεται, η κα. Μαρκουλλή θα παραθέσει πρόγευμα στην ηγεσία της Ομογένειας στις ΗΠΑ και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε σημαντικά αμερικανικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Times, η Wall Street Journal, η Washington Post και το CNN.

    [04] Η βία κατά των γυναικών, προτεραιότητα του Υπ. Δικαιοσύνης

    Βασική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της Ισότητας Ανδρών και Γυναικών είναι το θέμα της Βίας κατά των Γυναικών, με ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες στήριξης των θυμάτων βίας, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, σε χαιρετισμό στη συνάντηση της Επιτροπής FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Συμβούλιο του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στη Βουλή.

    Καλωσορίζοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι «η ανάληψη της Προεδρίας είναι μια ευκαιρία ενδυνάμωσης της συνεργασίας μας με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

    Ο κ. Λουκά ανέφερε ότι η έρευνα που διεξάγεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας Φύλων (EIGE) για το θέμα της βίας κατά των γυναικών και η έκθεσή του για την κατάσταση που επικρατεί στα κράτη-μέλη και την Κροατία θα αποτελέσουν βοηθητικό έγγραφο στην ετοιμασία των Συμπερασμάτων, που θα προωθηθούν για έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης (EPSCO).

    Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι στην Κύπρο θα διοργανωθεί συνέδριο με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, στις 8 και 9 Νοεμβρίου, απευθύνοντας πρόσκληση στον Επικεφαλής της Επιτροπής Mikael Gustafsson να παρευρεθεί στο συνέδριο ως ομιλητής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 May 2012 - 13:29:07 UTC