Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό
  • [02] Λόρδος Χάουελ: Η ΚΔ δεν απέρριψε ποτέ τη λύση ΔΔΟ
  • [03] Κυπριακό, υδρογονάνθρακες και Προεδρία ΕΕ συζήτησε στο Παρίσι η ΥΠΕΞ
  • [04] Ομήρου: στην Προεδρία επικεντρώνονται οι Υπηρεσίες της Βουλή

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό με στόχο μια διευθέτηση που θα επανενώνει το νησί σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις επαφές του Κουντρέτ Οζερσάι στην Ουάσιγκτον, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι «ο Yφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Τ/κ αντιπρόσωπο στις συνομιλίες Κουντρέτ Οζερσάι».

    Η συνάντηση, σημείωσε, «ήταν μέρος των τακτικών διαβουλεύσεων που έχει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με όλα τα μέρη στις συνομιλίες του Κυπριακού».

    Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για να φτάσουν σε μία διευθέτηση, η οποία θα επανενώνει τη νήσο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

    [02] Λόρδος Χάουελ: Η ΚΔ δεν απέρριψε ποτέ τη λύση ΔΔΟ

    Η λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας συμφωνήθηκε εντός των πλαισίων των Συμφωνιών υψηλού επιπέδου της 12ης Φεβρουαρίου 1977 μεταξύ των τότε ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ και η Βρετανική Κυβέρνηση δεν γνωρίζει καμία περίπτωση κατά την οποία η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριψε από τότε την ιδέα αυτή.

    Αυτό αναφέρει σε γραπτή απάντηση του προς τον γνωστό θιασώτη των ακραίων Τουρκικών θέσεων Λόρδο Μαγγίνις ο Υφυπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις στη Βουλή των Λόρδων Λόρδος Χάουελ.

    Ο Λόρδος Μαγγίνις είχε ζητήσει να ενημερωθεί `πόσες φορές από το 1974 η Κυπριακή Δημοκρατία απέρριψε τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας.`

    Εναπόκειται τελικά, προστίθεται ακόμη στην απάντηση, στο Κυπριακό λαό να αποφασίσει κατά πόσο θα αποδεχθεί τους όρους της διευθέτησης στην οποία θα καταλήξουν οι ηγέτες μέσα στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

    [03] Κυπριακό, υδρογονάνθρακες και Προεδρία ΕΕ συζήτησε στο Παρίσι η ΥΠΕΞ

    Το Κυπριακό, το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και οι διμερείς σχέσεις αποτέλεσαν το επίκεντρο συζητήσεων που είχε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στο Παρίσι και συνάντησης με τον Γάλλο ομόλογό της Alain Jupp&#233;.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό της για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα υπό το φως της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 23 και 24 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας την εποικοδομητική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο τραπέζι των συνομιλιών και σημειώνοντας ότι, δυστυχώς, η καλή θέληση που επιδεικνύει η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τυγχάνει θετικής ανταπόκρισης από την άλλη πλευρά, η οποία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν προηγούμενες συγκλίσεις σε ουσιώδη κεφάλαια του κυπριακού προβλήματος.

    [04] Ομήρου: στην Προεδρία επικεντρώνονται οι Υπηρεσίες της Βουλή

    Στην επιτυχή υλοποίηση της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία επικεντρώνουν τους τελευταίους μήνες ένα μεγάλο μέρος των εργασιών τους οι υπηρεσίες της Βουλής. Αυτό ανέφερε σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου στην ημερίδα του Τμήματος Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Ο Θεσμός των Επιστημονικών Συμβουλίων στα Κοινοβούλια». Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως κατά τους τελευταίους μήνες, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, μεγάλο μέρος των εργασιών των υπηρεσιών της Βουλής επικεντρώνεται σε αυτό το στόχο και στην επιτυχή υλοποίησή του.

    Σημαντικός τομέας δράσης που η Βουλή των Αντιπροσώπων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέπτυξε και αναπτύσσει είναι ο τομέας των Διεθνών Σχέσεων ανέφερε ο Γιαννάκης Ομήρου, λέγοντας ότι υπάρχουν περίπου 40 ομάδες φιλίας με ξένα κοινοβούλια. Εξήγησε δε ότι στη Βουλή ο θεσμός του Επιστημονικού Συμβουλίου απουσιάζει, χωρίς ωστόσο το δικό μας Kοινοβούλιο να υστερεί κατά την πραγμάτωση του έργου και του ρόλου του σε επιστημονικό και τεχνοκρατικό επίπεδο των άλλων κοινοβουλίων. Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο κοινοβουλευτικό έργο που διεκπεραιώνεται στην κυπριακή Βουλή, επιχειρώντας, όπως είπε, να υπογραμμίσει «εμφαντικά τη σημαντική συμβολή του επιστημονικού προσωπικού της Βουλής στην επίτευξή του».

    Ανέφερε πως ένα μεγάλο μέρος της νομοθεσίας που σήμερα η Βουλή καλείται να θεσπίσει εντάσσεται στον τομέα εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο. «Στα πλαίσια της εξέτασης οποιουδήποτε σχεδίου νόμου κατατίθεται στο σώμα και αφορά την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, η αρμόδια υπηρεσία, η Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ετοιμάζει σημείωμα στο οποίο εντοπίζονται οι εναρμονιστικές πρόνοιες, το κοινοτικό κεκτημένο για το θέμα, ο βαθμός δεσμευτικότητάς του, η συμβατότητα του προτεινόμενου νόμου ή κανονισμού με το κοινοτικό κεκτημένο και η δυνατότητα διαφοροποίησης οποιωνδήποτε προνοιών τους» ενώ παρακολουθεί επίσης την πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και επισημαίνει έγκαιρα στην εκτελεστική εξουσία τις εν λόγω υποχρεώσεις της, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Σημείωσε πως η Συνθήκη της Λισαβόνας επέφερε, διά του Πρωτοκόλλου της για το Ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναβάθμιση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, με συνεπακόλουθο, όπως είπε, την απευθείας αποστολή στα εθνικά κοινοβούλια όλων των νομοθετικών και συμβουλευτικών εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής μεριμνά να αποσταλούν έγκαιρα στα μέλη του σώματος, συνοδευόμενα συνήθως με επεξηγηματικά σημειώματα της υπηρεσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 March 2012 - 9:29:08 UTC