Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντάουνερ: Πρώτα η επίλυση των διαφορών
  • [02] Σχόλιο Εκπροσώπου για την έκθεση Μπαν
  • [03] Ομήρου: στην Προεδρία επικεντρώνονται οι Υπηρεσίες της Βουλή
  • [04] Τελετές παράδοσης - παραλαβής Υπουργών

  • [01] Ντάουνερ: Πρώτα η επίλυση των διαφορών

    Επαφές με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τους Υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή της Βρετανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας θα έχει στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενόψει της ετοιμασίας της έκθεσής του προς το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

    Ο κ. Ντάουνερ συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Εξερχόμενος της συνάντησης δήλωσε πως οι συνομιλίες ``θα μπορούσαν να πηγαίνουν καλύτερα`` ενώ σε ό,τι αφορά στο θέμα της πιθανής σύγκλησης μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει επίλυση των διαφορών στις κύριες πτυχές προτού συγκληθεί μια τέτοια διάσκεψη, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκλίσεις σε όλες τις κύριες πτυχές.

    Ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, είπε εξάλλου πως η έκθεσή του προς τον κ. Μπαν δεν θα είναι μακροσκελής.

    Ερωτηθείς για το κλίμα των συνομιλιών, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών απάντησε ότι «θα μπορούσε να ήταν πιο θερμό. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να πηγαίνουν καλύτερα απ’ ότι πηγαίνουν``, σημείωσε.

    Υπενθύμισε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ του έχει ζητήσει να ετοιμάσει μια έκθεση μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, στο τέλος δηλαδή της ερχόμενης εβδομάδας. Πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμη αρχίσει να την ετοιμάζει και πως αυτό θα τον κάνει την ερχόμενη εβδομάδα.

    ``Δεν θα μου πάρει πολύ διότι δεν θα μια πολύ μακρά έκθεση. Προσβλέπω στη συνέχεια να συναντηθώ με τον ΓΓ τον Απρίλιο για να τη συζητήσουμε και να εργαστούμε για τη μελλοντική πορεία των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά τα Ηνωμένα Έθνη``, πρόσθεσε.

    Επανέλαβε παράλληλα πως αυτή είναι μιας κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία την οποία καθοδηγούν οι Κύπριοι και πως ``αυτό θέλουν οι δύο πλευρές και εμείς το σεβόμαστε. Τελικά, οι δύο πλευρές έχουν την ευθύνη για την επιτυχία ή άλλως πως, των διαπραγματεύσεων. Εμείς απλώς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Θα δούμε τί θα γίνει τις επόμενες δέκα μέρες``, επεσήμανε.

    Πρόσθεσε πως την Παρασκευή θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου ελπίζει να συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας όπως και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ``Θα είναι μια ευκαιρία για να μιλήσουμε για το πού βρισκόμαστε στις συνομιλίες και για τις προοπτικές για το μέλλον», ανέφερε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αφού ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει στην έκθεσή του ότι δεν υπάρχει πρόοδος, έτσι δεν υπάρχει νόημα για σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «όσον αφορά τη διεθνή διάσκεψη ο ΓΓ είπε αρκετές φορές ότι η διεθνής διάσκεψη θα έχει στο επίκεντρό της τα διεθνή θέματα, δηλαδή τις Συνθήκες και ειδικότερα τις Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας``.

    ``Εδώ στην Κύπρο θα πρέπει να υπάρξει επίλυση των διαφορών στις κύριες πτυχές πρώτα και δεν έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις επί των κύριων πτυχών. Δεν υπάρχουν συγκλίσεις σε όλες τις κύριες πτυχές``, είπε και αναφέρθηκε ειδικότερα στο περιουσιακό, όπου, όπως ανέφερε υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις, αλλά ακόμη υπάρχουν ορισμένες σημαντικές αποκλίσεις, όπως και στο θέμα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, ιδιαίτερα στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και των εκλογών για την εκτελεστική εξουσία, που παραμένει ανεπίλυτο. ``Και χρειάζεται αυτά τα θέματα να επιλυθούν πριν να `βουτήξουμε` σε κάποιου είδους πολυμερή ή διεθνή διάσκεψη», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν δεν πρόκειται δηλαδή να εισηγηθεί κάτι τέτοιο στην έκθεσή του, την πραγματοποίηση δηλαδή μιας διεθνούς διάσκεψης, ο κ. Ντάουνερ είπε πως δεν έχει γράψει την έκθεσή ακόμη και πρόσθεσε: ``Δώστε μου χρόνο, θα πρέπει να σκεφτώ τι θα κάνω με την έκθεση. Στο μεταξύ θα πρέπει να διαβουλευτώ όχι μόνο με τις δύο πλευρές εδώ, και θα δω αύριο τον κ. Ερογλου, είδα σήμερα τον Πρόεδρο Χριστόφια, θα τον ξαναδώ την ερχόμενη βδομάδα, θα έχουμε συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη, θα έχουμε άλλη συνάντηση των ηγετών την ερχόμενη βδομάδα – αλλά θα συναντηθώ με τους Ελληνες, τους Τούρκους, τους Βρετανούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν πολλά που χρειάζεται να μάθω από όλους αυτούς για να δω τί αισθάνονται για το μέλλον αυτών των συνομιλιών και για το μέλλον της Κύπρου. Εμείς στα Ηνωμένα Εθνη κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον κυπριακό λαό», ανέφερε.

    Ερωτηθείς σχετικά με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και εάν αυτή θα δυσκολέψει το θέμα των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ``αυτή δεν έχει γίνει ακόμη``, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για το τί πρέπει να γίνει από την Προεδρία της ΕΕ. ``Μου είπαν, όμως, ότι προϋποθέτει μεγάλο φόρτο εργασίας και είναι μια πολύ περίπλοκη και χρονοβόρα δουλειά. Η Κυβέρνηση εδώ έχει διαθέσει πολλά μέσα και πόρους για την Προεδρία, έχουν πάρει αυτό το θέμα πολύ σοβαρά υπόψη και έτσι σε αυτό θα επικεντρωθεί ως επί το πλείστον η δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους».

    Ερωτηθείς γιατί εφόσον οι διαπραγματεύσεις είναι κυπριακής ιδιοκτησίας είναι σημαντικό ο ίδιος να διαβουλευτεί με ξένους, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Mε την έννοια ότι αυτοί θα με πληροφορήσουν για το τί σκέφτονται. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να διαβουλεύομαι μαζί τους. Τελικά είναι ο κυπριακός λαός που θα αποφασίσει για την τύχη του νησιού, όχι αυτοί (οι ξένοι Υπουργοί ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή)``.

    ``Το ξέρουμε αυτό, διότι τελικά η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα τεθεί σε δημοψηφίσματα στο βορρά και στο νότο. Ο κυπριακός λαός θα αποφασίσει``, πρόσθεσε, και υπογράμμισε πως ``είναι σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό``.

    ``Αλλά το να μη διαβουλευόμαστε με τον κόσμο δεν αποτελεί συνετή διπλωματία. Είναι απόλυτα λογικό να διαβουλεύεσαι με κόσμο που έχει ενδιαφέρον για την Κύπρο, που παρακολουθεί το Κυπριακό και έχει επιρροή``, πρόσθεσε και σημείωσε πως αυτές οι χώρες είναι μέλη του ΟΗΕ, ενώ η Βρετανία είναι και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. ``Ετσι διατηρούμε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους``, πρόσθεσε.

    Τέλος, σε ερώτηση αν στην έκθεση του θα εισηγηθεί πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, είπε: ``Θα δούμε. Δεν θα προκαταλάβω αυτό που δεν έγραψα».

    [02] Σχόλιο Εκπροσώπου για την έκθεση Μπαν

    Η Κυβέρνηση συμμερίζεται τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις, και ειδικότερα στη συζήτηση των εκκρεμούντων θεμελιωδών θεμάτων, δεν είναι καλή, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί αν και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν καλή θέληση και αν είναι συνεπείς στη βάση λύσης, όπως είναι η ε/κ πλευρά. Σε δηλώσεις αναφορικά με την έκθεση, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε, επίσης, στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι δεν έχει πρόθεση να επιβάλει λύση και στο γεγονός ότι δεν αναφέρεται σε σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, και σημείωσε ότι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις δεν επιτρέπει τη σύγκληση μιας τέτοιας διάσκεψης.

    ``Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Γκι Μουν για το Κυπριακό είναι περιγραφική και δεν υπεισέρχεται στις ευθύνες για την κατάσταση που παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις. Το γενικό πνεύμα της έκθεσης είναι ότι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις, και ειδικότερα στη συζήτηση των εκκρεμούντων θεμελιωδών θεμάτων, δεν είναι καλή, γεγονός που συμμεριζόμαστε``, είπε. Ανέφερε ότι ``αυτή η κατάσταση, κατά την άποψή μας, οφείλεται στην αρνητική και παρελκυστική στάση που τηρεί η τουρκική πλευρά, στάση που, όχι μόνο δεν επιτρέπει την επίτευξη νέων συγκλίσεων, αλλά αντίθετα μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της υπαναχώρησης της από συμφωνηθέντα και την αθέτηση δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα``.

    ``Πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί αν και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν καλή θέληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν είναι συνεπείς στη βάση λύσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια``, σημείωσε. Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι ``η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν και παραμένει συνεπής σε αυτή τη βάση που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές στα ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008``.

    ``Σημειώνουμε την αναφορά του Γενικού Γραμματέα ότι ο ΟΗΕ δεν έχει πρόθεση να επιβάλει λύση. Σημειώνουμε, επίσης, το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν αναφέρεται σε σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, όπως ευρέως λέχθηκε και γράφτηκε στην Κύπρο μετά από τη δεύτερη συνάντηση του Greentree. Είναι φανερό ότι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις δεν επιτρέπει τη σύγκληση μιας τέτοιας διάσκεψης``, είπε.

    [03] Ομήρου: στην Προεδρία επικεντρώνονται οι Υπηρεσίες της Βουλή

    Στην επιτυχή υλοποίηση της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία επικεντρώνουν τους τελευταίους μήνες ένα μεγάλο μέρος των εργασιών τους οι υπηρεσίες της Βουλής. Αυτό ανέφερε σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου στην ημερίδα του Τμήματος Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Ο Θεσμός των Επιστημονικών Συμβουλίων στα Κοινοβούλια». Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως κατά τους τελευταίους μήνες, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, μεγάλο μέρος των εργασιών των υπηρεσιών της Βουλής επικεντρώνεται σε αυτό το στόχο και στην επιτυχή υλοποίησή του.

    Σημαντικός τομέας δράσης που η Βουλή των Αντιπροσώπων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέπτυξε και αναπτύσσει είναι ο τομέας των Διεθνών Σχέσεων ανέφερε ο Γιαννάκης Ομήρου, λέγοντας ότι υπάρχουν περίπου 40 ομάδες φιλίας με ξένα κοινοβούλια. Εξήγησε δε ότι στη Βουλή ο θεσμός του Επιστημονικού Συμβουλίου απουσιάζει, χωρίς ωστόσο το δικό μας Kοινοβούλιο να υστερεί κατά την πραγμάτωση του έργου και του ρόλου του σε επιστημονικό και τεχνοκρατικό επίπεδο των άλλων κοινοβουλίων. Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο κοινοβουλευτικό έργο που διεκπεραιώνεται στην κυπριακή Βουλή, επιχειρώντας, όπως είπε, να υπογραμμίσει «εμφαντικά τη σημαντική συμβολή του επιστημονικού προσωπικού της Βουλής στην επίτευξή του».

    Ανέφερε πως ένα μεγάλο μέρος της νομοθεσίας που σήμερα η Βουλή καλείται να θεσπίσει εντάσσεται στον τομέα εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο. «Στα πλαίσια της εξέτασης οποιουδήποτε σχεδίου νόμου κατατίθεται στο σώμα και αφορά την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, η αρμόδια υπηρεσία, η Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ετοιμάζει σημείωμα στο οποίο εντοπίζονται οι εναρμονιστικές πρόνοιες, το κοινοτικό κεκτημένο για το θέμα, ο βαθμός δεσμευτικότητάς του, η συμβατότητα του προτεινόμενου νόμου ή κανονισμού με το κοινοτικό κεκτημένο και η δυνατότητα διαφοροποίησης οποιωνδήποτε προνοιών τους» ενώ παρακολουθεί επίσης την πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και επισημαίνει έγκαιρα στην εκτελεστική εξουσία τις εν λόγω υποχρεώσεις της, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Σημείωσε πως η Συνθήκη της Λισαβόνας επέφερε, διά του Πρωτοκόλλου της για το Ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναβάθμιση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, με συνεπακόλουθο, όπως είπε, την απευθείας αποστολή στα εθνικά κοινοβούλια όλων των νομοθετικών και συμβουλευτικών εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής μεριμνά να αποσταλούν έγκαιρα στα μέλη του σώματος, συνοδευόμενα συνήθως με επεξηγηματικά σημειώματα της υπηρεσίας.

    [04] Τελετές παράδοσης - παραλαβής Υπουργών

    Τον φάκελο με τα αποτελέσματα και την ανάλυση της Noble Energy για την γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και αυτόν με τα αποτελέσματα της πειθαρχικής έρευνας εναντίον του Διευθυντή του Τμήματος Ενέργειας, Σόλωνα Κασίνη, παρέδωσε στον νέο Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη, η απερχόμενη Υπουργός, Πραξούλα Αντωνιάδου.

    Απευθυνόμενη στον νέο Υπουργό Εμπορίου, η κ. Αντωνιάδου, είπε πως «επειδή είπατε ότι σκοπός σας και ικανότητά σας είναι να έχετε πάντα καλές σχέσεις με τους συναδέλφους, θα σας αφήσω να λύσετε με τον δικό σας τρόπο προβλήματα που ίσως θεωρείτε ότι κληρονομείτε και σας παραδίδω κλειστό το αποτέλεσμα της πειθαρχικής έρευνας για την οποία έγινε τόσο σούσουρο και να το αφήσω στα χέρια ανθρώπων που μπορούν να το χειριστούν καλύτερα». Παραλαμβάνοντας τα ηνία του Υπουργείου Εμπορίου, ο κ. Συλικιώτης, ευχαρίστησε την απερχόμενη Υπουργό «για την δουλειά που έχει επιτελέσει όλο αυτό το διάστημα μαζί και με την Γενική Διευθύντρια σε μια αρκετά δύσκολη χρονική περίοδο γιατί το Υπουργείο Εμπορίου είχε να αντιμετωπίσει μαζί με όλα τα άλλα δύσκολες προκλήσεις, όπως είναι οι προκλήσεις της ενέργειας. Ο νέος Υπουργός Εμπορίου είπε ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, μια μεγάλη πρόκληση, ίσως την μεγαλύτερη από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

    Την πεποίθηση ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι «σε σίγουρα χέρια», εξέφρασε στο μεταξύ ο κ. Συλικιώτης, παραδίδοντας τα ηνία του Υπουργείου στη νέα Υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για παραγωγή έργου κατά τη διάρκεια της θητείας του που ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις προς το λαό. Μεγάλη πρόκληση και βαρύ το φορτίο ενός Υπουργείου ταυτόχρονα αναπτυξιακού και κοινωνικού, δήλωσε από πλευράς της η κ. Μαύρου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη θέση ότι οι δύσκολοι καιροί επιβάλλουν να αντιμετωπιστεί με ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα ο κοινωνικός ρόλος του Υπουργείου και η στήριξη του Κύπριου πολίτη.

    Από πλευράς της η κ. Μαύρου είπε ότι «είναι μεγάλη η πρόκληση και βαρύ το φορτίο, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το Υπουργείο ίσως με το μεγαλύτερο φάσμα αρμοδιοτήτων και ευθυνών». Ενα Υπουργείο, ανέφερε, «ταυτόχρονα αναπτυξιακό και κοινωνικό», προσθέτοντας ότι «στις συνθήκες τις σημερινές το να διαδραματίσουμε εκείνο το ρόλο που ουσιαστικά θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου, είναι πολύ σημαντικό, είναι αυτό περιμένει ο τόπος, ο κόσμος». Εκείνο όμως, είπε, «ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που θεωρώ ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και απαιτήσεις από τους εαυτούς μας είναι τον κοινωνικό μας ρόλο. Η στήριξη των ανθρώπων του τόπου».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 March 2012 - 19:29:11 UTC