Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Triple Five: Η Κύπρος από τις καλύτερες χώρες για επενδύσεις
  • [02] Ικανοποίηση για επενδύσεις Triple Five
  • [03] Επίσημη επίσκεψη ΥΠΕΞ στον Λίβανο
  • [04] Αλληλεγγύη το στίγμα κυπριακής Προεδρίας ΕΕ

  • [01] Πρόεδρος Triple Five: Η Κύπρος από τις καλύτερες χώρες για επενδύσεις

    Η Κύπρος είναι μια από τις καλύτερες χώρες για επενδύσεις σήμερα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου Triple Five (555) Ναντέρ Γκερμεζιάν μετά από συνάντηση που με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε μια περίπου ώρα, ο κ. Γκερμεζιάν ανακοίνωσε τα σχέδια του Ομίλου για επενδύσεις στην Κύπρο στους τομείς του τουρισμού, των τραπεζών και της ενέργειας.

    Ο κ. Γκερμεζιάν είπε ότι μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, «είμαι ακόμη πιο πολύ πεπεισμένος ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε επενδύσεις στην Κύπρο».

    «Αισθάνομαι ότι αυτή είναι μια σωστή και καλή χώρα για επενδύσεις, έστω και εάν η οικονομία είναι λίγο αβέβαιη προς το παρόν. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να σταματήσει κανέναν από το να έρθει εδώ. Αισθάνομαι ότι υπάρχουν πολύ καλοί άνθρωποι εδώ για να συνεργαστείς μαζί τους», είπε.

    Σημείωσε ότι ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς παγκοσμίως, όπως είναι ο τουρισμός, προσθέτοντας πως «πιστεύουμε ότι μπορούμε να φέρουμε τουρίστες με ναυλωμένες πτήσεις από τη βόρειο Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και αλλού».

    Αναφερόμενος στα σχέδια του Ομίλου για τον τομέα των τραπεζών, είπε ότι «εξετάζουμε τρία ενδεχόμενα. Το ένα ενδεχόμενο», όπως είπε, «είναι ο Όμιλος να ανοίξει στην Κύπρο παράρτημα μιας εκ των τραπεζών που έχει στη βόρειο Αμερική. Το άλλο ενδεχόμενο είναι να ιδρύσουμε μια τράπεζα εδώ ή να κάνουμε διευθέτηση με μια από τις τοπικές τράπεζες ώστε να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις εδώ», ανέφερε.

    Είπε ακόμη ότι ο Όμιλος δραστηριοποιείται και στον τομέα της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι ο Όμιλος εταιρειών του περιλαμβάνει πετρελαϊκή εταιρεία, αλλά και τμήμα παροχής υπηρεσιών σε άλλες πετρελαϊκές εταιρείες. «Έχουμε 250 μηχανικούς μόνο σε αυτό το τμήμα, όλοι προσοντούχοι μηχανικοί, γεωφυσικοί», είπε.

    Ο κ. Γκερμεζιάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Triple Five είναι σε θέση να συμβάλει στην ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας στην Κύπρο.

    «Το άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε στο θέμα των υποδομών εδώ», είπε προσθέτοντας ότι θα εγκαταστήσουν εδώ μεγάλες βιομηχανίες που διαθέτουν όπως είναι η βιομηχανία κατασκευής φορτηγών.

    «Μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των αυτοκινητόδρομων και της υποδομής» είπε και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε να μπορέσουμε να επενδύσουμε σε κάποια ομόλογα της Κυβέρνησης της Κύπρου».

    Ερωτηθείς αν συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα του φυσικού αερίου σε σχέση με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, ο κ. Γκερμεζιάν είπε ότι δεν συζήτησαν από το θέμα, εκφράζοντας ωστόσο το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στο τομέα αυτό.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πρόκειται για ένα μεγάλο όγκο επενδύσεων και κατά πόσον θα προχωρήσουν με όλες αυτές τις επενδύσεις, είπε ότι ο Όμιλος είναι αρκετά μεγάλος για να πραγματοποιήσει πολλές απ΄αυτές.

    Σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι μελέτες για αυτές τις επενδύσεις «άρχισαν εδώ και μήνες». Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν οι επίσημες διαβουλεύσεις για τις διάφορες επενδύσεις που μελετά, ο κ. Γκερμεζιάν είπε ότι, ήδη «έχουμε αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τον τραπεζικό τομέα και εξετάζουμε το θέμα της συμμετοχής μας στον τομέα της ενέργειας».

    «Στον τουρισμό, ήδη, αρχίσαμε να βοηθούμε την Κύπρο. Έχουμε μεγάλη πείρα στη βόρειο Αμερική. Στείλαμε τους ανθρώπους μας στην Ευρώπη την περασμένη βδομάδα για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Κύπρο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φέρουμε τουρίστες με ναυλωμένες πτήσεις από τη βόρειο Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και αλλού».

    Σε ερώτηση αν η εταιρεία του πήρε άδεια από την Κεντρική Τράπεζα για ίδρυση τράπεζας στην Κύπρο, ο κ. Γκερμεζιάν απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε συζητήσεις για να πάρουμε άδεια».

    Ερωτηθείς γιατί επιλέγει την Κύπρο, ο κ. Γκερμεζιάν απάντησε ότι ο λόγος είναι η γεωγραφική θέση της Κύπρου που βρίσκεται μεταξύ της Μέσης Ανατολής και Ευρώπης και πρόσθεσε ότι «έχετε επίσης καλό καιρό εδώ, καλές παραλίες και καλούς ανθρώπους. Εχω στείλει τους ανθρώπους μου εδώ για να μελετήσουν το ζήτημα. Πιστεύω ότι η Κύπρος είναι μια από τις καλύτερες χώρες σήμερα για να επενδύσεις».

    Σε ερώτηση αν τον ενδιαφέρει το θέμα δημιουργίας καζίνο στην Κύπρο,

    απάντησε αρνητικά. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν μελέτησε το θέμα επένδυσης σε κυπριακά κρατικά ομόλογα, ανέφερε «ναι, το εξετάζουμε αυτό».

    [02] Ικανοποίηση για επενδύσεις Triple Five

    Ικανοποίηση εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας για τις επενδύσεις του Ομίλου Triple Five (555) στην Κύπρο, τις οποίες ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η επίσκεψη του Προέδρου του Ομίλου στην Κύπρο πραγματοποιείται «σε πολύ δύσκολες περιόδους για τη χώρα μας και την οικονομία της» και αναφέρθηκε στη χθεσινή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του Ομίλου νωρίτερα, ο κ. Καζαμίας εξέφρασε την ικανοποίηση του «για την τοποθέτηση ανθρώπων που εμπιστεύονται την Κύπρο, τους ανθρώπους και την οικονομία» και αυτό, πρόσθεσε, «είναι ένα μήνυμα προς όλους μας, όχι μόνο προς την Κυβέρνηση, αλλά προς όλους τους πολιτικούς να αξιολογούμε σωστά και να μην πυροβολούμε τους εαυτούς μας».

    «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είδατε ότι υπάρχουν άνθρωποι με πάρα πολλά λεφτά που μας εμπιστεύονται διότι βλέπουν και λίγο πιο μακριά από τη μύτη τους», σημείωσε.

    [03] Επίσημη επίσκεψη ΥΠΕΞ στον Λίβανο

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή αναχωρεί την Πέμπτη για διήμερη επίσημη επίσκεψη στον Λίβανο, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με το σύνολο σχεδόν της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, με αντικείμενο συζήτησης την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων Κύπρου και Λιβάνου, ιδιαίτερα υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Μαρκουλλή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου Στρατηγό Michel Suleiman, τον Πρωθυπουργό Najib Mikati, τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Nabih Berri και τον Υπουργό Εξωτερικών Adnan Mansour.

    Στις συναντήσεις θα συζητηθεί, επίσης, η πολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι εξελίξεις στη Συρία, Ιράν, Αίγυπτο και Λιβύη, καθώς και άλλα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την ενημέρωση της λιβανικής πλευράς για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αφού η κ. Μαρκουλλή αναμένεται να προεδρεύσει του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Λιβάνου, το ερχόμενο καλοκαίρι. Η κ. Μαρκουλλή θα ενημερώσει τους συνομιλητές της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θα εγείρει προξενικά ζητήματα που αφορούν Κύπριους πολίτες.

    [04] Αλληλεγγύη το στίγμα κυπριακής Προεδρίας ΕΕ

    Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και η αποτελεσμα-τικότητα των πολιτικών ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις, αποτελούν το στίγμα που θα διέπει τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, επεσήμανε ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης σε ομιλία του σε εκδήλωση για τα ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας.

    Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι το στίγμα της Κυπριακής Προεδρίας θα δοθεί κυρίως μέσω του χρωματισμού ήδη υφιστάμενων βαρυσήμαντων ζητημάτων που απασχολούν την Ευρώπη αυτή τη δύσκολη περίοδο.

    Οσον αφορά τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συγγραφής του εξάμηνου προγράμματος, μέσα από το οποίο θα διαγράφεται το στίγμα που θέλει να δώσει η Κύπρος για μια Καλύτερη Ευρώπη.

    «Μια ΕΕ προσηλωμένη στις βασικές θεμελιώδεις αξίες της, που θα προωθεί βιώσιμες λύσεις και θα διασφαλίζει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της», εξήγησε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 March 2012 - 21:29:08 UTC