Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες και Προεδρία ΕΕ, ανεξάρτητες και παράλληλες, λέει

    ο Πρόεδρος

  • [02] Συνάντηση Ομήρου με Ελληνα Πρωθυπουργό
  • [03] Συμφωνία για φορολόγηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εκκλησίας
  • [04] Aμετάβλητος ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο στην Κύπρo

  • [01] Συνομιλίες και Προεδρία ΕΕ, ανεξάρτητες και παράλληλες, λέει ο Πρόεδρος

    Ετοιμότητα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων καθ` όλη τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το β` εξάμηνο του έτους, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι δύο αυτές πορείες ``θα παραμείνουν πλήρως ανεξάρτητες και παράλληλες``.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση για τα ανώτατα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας με θέμα ``Για μια επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ: Ο καίριος ρόλος των ανώτατων διευθυντικών στελεχών``, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα εκπροσωπήσει το σύνολο της ΕΕ κατά την ενάσκηση της Προεδρίας και συνέστησε προσοχή από ενδεχόμενες ``πολιτικές παγίδες``.

    ``Οι καλοθελητές είναι πολλοί, εκείνοι που περιμένουν να μεροληπτήσουμε εναντίον της Τουρκίας και να επικεντρωθούμε στην προβολή εθνικών θέσεων. Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι ασκώντας την προεδρία, εκπροσωπούμε την ΕΕ ως σύνολο και όχι μόνο την Κύπρο``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``υπήρξαν τέτοιες κουβέντες και τέτοιοι ψίθυροι και σε Συμβούλια τόνισα με έμφαση ότι η Κύπρος θα ασκήσει Ευρωπαϊκή Προεδρία και όχι απλώς Κυπριακή Προεδρία. Θα επικεντρωθούμε στα ζητήματα που έχει μπροστά της και έχει να επιλύσει η Ενωση``.

    Απευθυνόμενος στα διευθυντικά στελέχη επεσήμανε ότι ``οφείλετε να είστε έτοιμοι να διακρίνετε και να διαχειρίζεστε ενδεχόμενες πολιτικές παγίδες που συνδέονται με το εθνικό μας πρόβλημα``.

    ``Η προσέγγισή σας θα πρέπει να είναι καθαρά στάση προεδρεύοντος και να αποδίδει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε ως κράτος μέλος την άσκηση των καθηκόντων μας. Η προσέγγισή σας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το κοινό συμφέρον της ΕΕ. Ασπίδα μας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου για την Τουρκία, όπου η τελευταία καλείται να επιδείξει πλήρη σεβασμό στο θεμελιώδες θεσμικό στοιχείο, αυτό του ρόλου της Προεδρεύουσας χώρας``, είπε.

    Λέγοντας ότι έχει ήδη διαμηνύσει στα Ηνωμένα Έθνη και στο διεθνή παράγοντα, ``την ετοιμότητά μου για συνέχιση των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου της Κυπριακής Προεδρίας``, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ``η παράλληλη πορεία αυτών των εξαιρετικής σημασίας θεμάτων, δεν σημαίνει βεβαίως ότι κρύβουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και της μη επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος``.

    ``Σας διαβεβαιώ``, είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ``ότι οι προσπάθειες μας για λύση θα είναι άοκνες και θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη της επανένωσης της πατρίδας μας``.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``παράλληλες πορείες σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε την προνομιακή μας θέση ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου για προώθηση των εθνικών μας θέσεων, σημαίνει ότι θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της Ένωσης σε σχέση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Τουρκίας, με αντικειμενικότητα και ουδετερότητα, ως εκφραστές των κοινών θέσεων του Συμβουλίου``.

    ``Παράλληλες πορείες``, συνέχισε, ``σημαίνει επίσης ότι δεν αποδεχόμαστε να είμαστε δεύτερης κατηγορίας Προεδρία λόγω της ύπαρξης του Κυπριακού. Σημαίνει ακόμη ότι απαιτούμε ο θεσμικός μας ρόλος να είναι θέσφατο για όλους και η τυχόν αμφισβήτηση του ρόλου αυτού να εκλαμβάνεται ως ύβρις κατά της Ένωσης, και να μην περνά απαρατήρητη και χωρίς τις πρέπουσες συνέπειες``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ως την ``μεγάλη πρόκληση αλλά και μοναδική ευκαιρία για να προσθέσει η Κύπρος το δικό της μερτικό στη διαδικασία της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης και πολιτικής ενοποίησης, και παράλληλα να ενισχύσει την εικόνα της ως ένα ισότιμο, αξιόπιστο και υπεύθυνο μέλος της ΕΕ``, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή Προεδρία ``αποτελεί συνάμα αντικειμενικά και εργαλείο εδραίωσης της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Σε εκτός κειμένου αναφορά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``για να πετύχουμε το εγχείρημα, θα πρέπει πραγματικά να είμαστε συνεπείς, συνετοί και αποτελεσματικοί και να δείξουμε έργο`` και πρόσθεσε ότι από την αρχή είπε στη Γραμματεία της Προεδρίας και σε όσους είναι εμπλεκόμενοι ότι είναι πολλοί οι 10 στόχοι που έχουν τεθεί ``και να μην απλώνουμε το χέρι μας εκεί που δεν φτάνει``.

    ``Οταν τα αναλύσαμε αυτά ενώπιον του Κολεγίου, ο κ. Μπαρόζο μας είπε `εάν πετύχετε δύο από αυτούς τους στόχους, θα κάνετε μια από τις καλύτερες Προεδρίες```, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ``εμείς λέμε ότι μπορούμε να πετύχουμε παραπάνω από δύο``.

    ``Οι δέκα, κατ’ εμένα, είναι πολλοί, αλλά παραπάνω από δύο μπορούμε σίγουρα να πετύχουμε. Εχουμε πείρα. Το κακό που μας βρήκε το 1974 μας υποχρέωσε πολλές φορές να οργανώσουμε και παγκόσμιες συνάξεις. Η πείρα μας πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρον``, πρόσθεσε.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι ``η Κύπρος δεν θα φεισθεί προσπαθειών ως έντιμος διαμεσολαβητής, για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συγκλίσεων εντός του Συμβουλίου αλλά και για προώθηση του νομοθετικού έργου, έτσι όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συναποφασίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο``, προσθέτοντας ότι η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου, θα επικεντρωθεί στην επίτευξη μιας Καλύτερης Ευρώπης.

    ``Κεντρική ιδέα της Προεδρίας μας θα είναι πως όλοι μαζί, ενωμένοι στην πολυμορφία μας, μπορούμε να συνδράμουμε αποφασιστικά για να γίνει η Ένωσή ακόμη καλύτερη, προς αμοιβαίο όφελος των λαών και των πολιτών της. Κεντρικό μήνυμά μας, να εργαστούμε από κοινού για μια Ενωση πιο κοντά στους πολίτες της, με λιγότερη γραφειοκρατία, με κοινωνική συνοχή και με ένα ενισχυμένο ρόλο στον κόσμο``, είπε.

    Σε εκτός κειμένου αναφορά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι πολίτες μέσα σε αυτές τις συνθήκες του 21ου αιώνα ``απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την Ενωση και αυτό ένεκα της κρίσης και των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της κρίσης που φορτώνουν τα βάρη πάνω σε αυτούς που δεν τα σηκώνουν, πάνω στους απλούς πολίτες, διότι οι απλοί πολίτες είναι αυτοί που είναι η Ενωση, είναι αυτοί που οραματίστηκαν τη δημιουργία της Ενωσης``.

    ``Αν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση, στην ουσία της, και αν δεν επιτευχθεί η αναγκαία ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή που είναι απόλυτα αναγκαία, η Ευρώπη θα έχει ένα ζοφερό μέλλον`` και ``θα κινδυνεύσει πραγματικά από τους ίδιους τους λαούς της που δεν θα αντέξουν το βάρος, την πίεση και την καταπίεση``, πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι όταν τα λέει αυτά στα Συμβούλια και σε συναντήσεις, ``δεν μπορεί κανείς να αντικρούσει αυτά τα επιχειρήματα, διότι μιλάμε για πραγματικότητα: απομάκρυνση του πολίτη από την Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ωστόσο ότι η Κύπρος καλείται να αναλάβει την εκ περιτροπής Προεδρία στην πιο δύσκολη ίσως, οικονομικά περίοδο από την ίδρυση της ΕΕ, καθώς, όπως είπε, η ΕΕ διέρχεται μια σοβαρή κοινωνικοοικονομική κρίση, με αρνητικές προεκτάσεις στη θεσμική ενότητά της.

    ``Παρόλο που δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με ακρίβεια πως θα εξελίσσεται η κρίση κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, με βάση τα σημερινά δεδομένα οι προκλήσεις θα είναι ακόμη εμφανείς και έντονες``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι ``αποτελεί όμως, αδήριτη ανάγκη, η στήριξη της συνοχής και της ενότητας των κρατών μελών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι αυξανόμενες αναφορές περί οικοδόμησης μιας Ένωσης δύο ή πολλαπλών ταχυτήτων``.

    Επεσήμανε εξάλλου, ότι τα όσα και όποια μέτρα λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά ένεκα της ανάλυσης της κρίσης με βάση την πεπατημένη που μας θέλει να ενοχοποιούμε μόνο τους κερδοσκόπους και κάποτε τις αγορές.

    ``Φαίνεται``, πρόσθεσε, ``ότι το μοντέλο της απόλυτης και δογματικής αγκίστρωσης στην ελευθερία της αγοράς χωρίς κανένα κοινωνικό έλεγχο έχει αποτύχει. Το πέρασμα από την αγορά και πώληση προϊόντων της πραγματικής οικονομίας στο εμπόριο χρήματος είναι ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να προβληματίσει ως μια από τις αιτίες της σημερινής κρίσης``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών σε ότι αφορά στην κατανομή και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου, λέγοντας ότι ο σημερινός τρόπος κατανομής οδηγεί μεγάλες ομάδες του πληθυσμού στη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση.

    ``Για μένα τουλάχιστον, είναι πραγματικά αδιανόητο να βλέπουμε σήμερα σκηνές στους δέκτες των τηλεοράσεών μας με ουρές πολιτών, όχι σε κάποια απόμακρη χώρα της Αφρικής ή της Ασίας, αλλά στην καρδιά της Ευρώπης, να συνωστίζονται για συσσίτιο, για να πάρουν μια μερίδα τροφής επιβίωσης``, είπε.

    Εξήρε εξάλλου την ανάλυση του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι αυτή κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, εκφράζοντας ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για προώθηση αναπτυξιακών δράσεων.

    Αναφερόμενος στη σημασία του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ``μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας ως Κυπριακή Προεδρία θα εξαρτηθεί ακριβώς από το εύρος, το βάθος και τη διαφανή προσέγγιση της σχέσης που θα πρέπει να έχουμε με τους συντεταγμένους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου``.

    ``Από πλευράς μου σας διαβεβαιώνω ότι έχω μια άριστη προσωπική σχέση συνεργασίας με το νέο Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο μας συνδέει μια μακρά προσωπική φιλία. Είμαι ενθαρρυμένος από την παρουσία του κ. Σουλτς στην Προεδρία του ΕΚ και είμαι πεπεισμένος ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας θα έχουμε μια αγαστή και πολύ εποικοδομητική συνεργασία``, είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι είναι με πρωτοβουλία του κ. Σουλτς που έχει κληθεί στην τελευταία συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Σουλτς για την επίλυση πολλών προβλημάτων που σχετίζονται και με το Κυπριακό.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει την αίσθηση ότι η δημόσια διοίκηση μας πάσχει από ένα ``σύνδρομο προενταξιακής περιόδου``, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις μας με τους λειτουργούς και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    ``Η περίοδος της υποχρεωτικής εναρμόνισης μας με το Κεκτημένο που αποφάσισαν άλλοι για εμάς έχει παρέλθει την 1η Μαΐου 2004``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και συνέχισε: ``Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ναι μεν η Επιτροπή ως εκ της Συνθήκης, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά σίγουρα αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι προτείνεται από πλευράς Επιτροπής είναι θέσφατο``.

    ``Πάντοτε, με εποικοδομητική και κριτική διάθεση θα πρέπει εσείς και οι υπηρεσίες που προΐσταστε να αξιολογείτε τις προτάσεις της Επιτροπής και να συμβάλλετε δημιουργικά εντός του Συμβουλίου για εξασφάλιση αποτελεσμάτων που θα είναι επωφελή για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας μας και ευρύτερα της Ένωσης``, κατέληξε.

    [02] Συνάντηση Ομήρου με Ελληνα Πρωθυπουργό

    Για το Κυπριακό, την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ καθώς επίσης και την κατάσταση της οικονομίας συζήτησαν κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για τις απευθείας διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, τονίζοντας τη στασιμότητα που υπάρχει. Ο Πρόεδρος της Βουλής απέδωσε τις «μη εξελίξεις» όπως είπε χαρακτηριστικά στα εμπόδια που θέτει απέναντι στην οποιαδήποτε πρόοδο η «η τουρκική αδιαλλαξία, κακοπιστία και στρεψοδικία».

    Όπως είπε ο κ. Ομήρου «οι απευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων δεν έχουν οδηγήσει σε διάρρηξη του αδιεξόδου, ακριβώς ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και για τις απειλές της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Κατά τη συνάντηση εθίγησαν και ζητήματα οικονομίας με τον κ. Ομήρου να εκφράζει την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις προσπάθειες για να υπάρξει υπέρβαση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ενώ ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι «και η Κύπρος και η Ελλάδα θα ξεπεράσουμε τη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία και θα προχωρήσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και, βεβαίως, και της διαμόρφωσης συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, όπου είμαστε πρωταγωνιστές για την ειρήνη και τη σταθερότητα και η Κύπρος και η Ελλάδα, ως δύο χώρες-μέλη της ΕΕ».

    [03] Συμφωνία για φορολόγηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εκκλησίας

    Την καταρχήν συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εκκλησίας της Κύπρου για την φορολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εκκλησίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, στην παρουσία του Διευθυντή του ελεγκτικού τμήματος της εκκλησίας της Κύπρου Γιάννο Χαριλάου.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον κ. Χαριλάου, στην οποία παρευρέθηκε και ο Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) Γιώργος Πούφος, ο κ. Καζαμίας είπε ότι θα καταθέσει την συμφωνία στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και θα προτείνει την επικύρωση της, ενώ ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, όπως είπε, θα θέσει τη συμφωνία ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για έγκριση.

    Ο κ. Καζαμίας είπε πως προσδοκεί να υπογραφεί η συμφωνία, πριν από το τέλος της εβδομάδας, σε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ και να τεθεί άμεσα σε ισχύ, ενώ σημείωσε ότι ``θα είναι πολύ σημαντικά τα οφέλη διαχρονικά για το κράτος`` από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

    [04] Aμετάβλητος ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο στην Κύπρo

    Αμετάβλητος παρέμεινε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο και την ευρωζώνη το Φεβρουάριο, ενώ στο σύνολο της ΕΕ σημειώθηκε μικρή αύξηση.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα Eurostat, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός παρέμεινε το Φεβρουάριο στο 3,1%, όσο και τον Ιανουάριο.

    Στην ευρωζώνη ο μέσος πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 2,7% (αμετάβλητος),ενώ στο σύνολο της ΕΕ αυξήθηκε στο 3,0% (2,9% τον Ιανουάριο).Στην Ελλάδα το ποσοστό πληθωρισμού υποχώρησε στο 1,7% από 2,1% τον Ιανουάριο.

    Τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη κατέγραψαν το Δεκέμβριο η Ιρλανδία (1,6%) και η Ελλάδα (1,7%), ενώ τα ψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (4,4%) και τη Σλοβακία (4,0%).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 March 2012 - 13:29:09 UTC