Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΥΠΕΞ ενημέρωσε τη Βουλή για τις συμφωνίες περί ΑΟΖ
  • [02] Η Κύπρος στηρίζει τις ενταξιακές της Ισλανδίας
  • [03] Η προστασία προσωπικών δεδομένων στην Κυπριακή Προεδρία

  • [01] Η ΥΠΕΞ ενημέρωσε τη Βουλή για τις συμφωνίες περί ΑΟΖ

    Σε εκτενή ενημέρωση αναφορικά με την πορεία επικύρωσης των συμφωνιών καθορισμού των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών που έχει υπογράψει η Κύπρος με τις γειτονικές χώρες, αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά την υπογραφή συμφωνιών για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν κοινά κοιτάσματα, τα οποία εκτείνονται και από τις δυο πλευρές της μέσης γραμμής που οριοθετεί την ΑΟΖ, ενημέρωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η κ. Μαρκουλλή επεσήμανε ότι πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών δημιουργήθηκε η Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Ενέργειας και Θαλάσσιας Πολιτικής υπό τη Διεύθυνση του Πρέσβη Τάσου Τζωνή, η οποία λειτουργεί σε στενή συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας αλλά και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Πρόκειται, είπε, για μια συλλογική προσπάθεια, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή αναφορικά με τριών ειδών συμφωνίες που αφορούν το θέμα της ΑΟΖ, δηλαδή τις συμφωνίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες, τις συμφωνίες για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν κοινά κοιτάσματα τα οποία εκτείνονται και από τις δυο πλευρές της μέσης γραμμής που οριοθετεί την ΑΟΖ και, τέλος, τις συμφωνίες για Ερευνα και Διάσωση.

    Η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι και οι τρεις συμφωνίες είναι πολύ σημαντικές σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του νομικού πλαισίου για εκμετάλλευση της ΑΟΖ. Εξήγησε ότι και τα τρία είδη συμφωνιών προβλέπονται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία έχει επικυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία το 1988.

    Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, η κ. Μαρκουλλή υπενθύμισε ότι η Συμφωνία με το Ισραήλ για οριοθέτηση της ΑΟΖ είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο του 2010 και τέθηκε σε ισχύ το Φεβρουάριο του 2011. Οπως ανέφερε, η εν λόγω συμφωνία δεν παρουσίασε προβλήματα σε ό,τι αφορά την υπογραφή και κύρωση της.

    Η Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο για την κοινή ανάπτυξη και εκμετάλλευση αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται από τη μια πλευρά της μέσης γραμμής στην άλλη.

    Οπως συμπλήρωσε, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο στο Ισραήλ, συνεχίστηκαν το Δεκέμβριο στην Κύπρο και αναμένεται πλέον στις 7-8 Φεβρουαρίου να μεταβεί αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Ισραήλ για το γ` γύρο των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε ότι για την επίτευξη της εν λόγω συμφωνίας χρησιμοποιούνται μοντέλα που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε πάρα πολλές άλλες χώρες. Απέφυγε ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερα, δεδομένου του ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

    Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία για Ερευνα και Διάσωση με το Ισραήλ, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι ως αποτέλεσμα της επίσκεψης της στο Ισραήλ τον περασμένο Αύγουστο έχουν επαναρχίσει οι συνομιλίες με το β` γύρο και κατά πάσα πιθανότητα τον τελικό γύρο να διεξάγεται στην Κύπρο 31 Ιανουαρίου 1 Φεβρουαρίου 2012. ``Υπάρχει η πιθανότητα αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να είναι μια από τις συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Κύπρο``, είπε.

    Για την περίπτωση των συμφωνιών με την Αίγυπτο, η κ. Μαρκουλλή αφού υπενθύμισε ότι η Συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που ήταν και η πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπεγράφη στις 17 Φεβρουαρίου 2003 και τέθηκε σε ισχύ τις 5 Μαρτίου 2004, επεσήμανε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Αίγυπτο πριν από δυο περίπου μήνες και υπό το φως της νέας κατάστασης πραγμάτων στην Αίγυπτο, έλαβε πλήρη διαβεβαίωση από τον επικεφαλή του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου της Αιγύπτου ο στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουϊ, ``ότι η Αίγυπτος τηρεί και σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία και ιδιαίτερα αυτή τη σημαντική συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ``.

    ``Αρα η συμφωνία αυτή ισχύει, δεν αμφισβητείται από κανένα και είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία`` τόνισε.

    Για τη Συμφωνία Πλαίσιο με την Αίγυπτο για την κοινή ανάπτυξη και εκμετάλλευση αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται από τη μια πλευρά της μέσης γραμμής στην άλλη, η Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι είναι διαφορετική από τη Συμφωνία που η Κύπρος διαπραγματεύεται με το Ισραήλ, με την έννοια ότι η εν λόγω συμφωνία δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όπως στην περίπτωση της συμφωνίας με το Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει με λεπτομέρειες τον καταμερισμό των πόρων σε περίπτωση κοινών κοιτασμάτων.

    Πρόσθεσε ότι η εν λόγω Συμφωνία έχει ήδη επικυρωθεί από την Κύπρο και εκκρεμεί η επικύρωση της από την Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Αίγυπτο επέδωσε επιστολή-πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον στρατάρχη Ταντάουϊ για την εγκαθίδρυση ενός δομημένου διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών για θέματα ενέργειας και θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων του ζητήματος συνεργασίας και συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων όπως και των θεμάτων έρευνας και διάσωσης. Οπως πρόσθεσε, η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τον στρατάρχη Ταντάουϊ, ο οποίος έδωσε οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου να προχωρήσει το θέμα.

    Για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο για θέματα Ερευνας και Διάσωσης, αφού υπενθύμισε ότι η αρχική συμφωνία του 2006 μεταξύ των δύο χωρών δεν προχώρησε λόγω υπαναχώρησης από την πλευρά της Αιγύπτου, σημείωσε πως με την πρόταση για έναρξη δομημένου διαλόγου, προωθείται μια νέα συμφωνία σε αυτό τον τομέα.

    ``Δεν έχω αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε με την Αίγυπτο, απλώς θα πάρει κάποιον ακόμα χρόνο προτού ολοκληρωθεί και αυτή η συμφωνία``, είπε.

    Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες με το Λίβανο, η Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε στα Μέλη της Επιτροπής ότι η Συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με το Λίβανο υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2007 και επικυρώθηκε από τη Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου του 2007. Υπενθύμισε ακόμη ότι λόγω της εσωτερικής κατάστασης στο Λίβανο με τα προβλήματα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου αλλά και λόγω τουρκικών παρεμβάσεων, ο Λίβανος δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία.

    Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, τον Ιούλιο του 2010 ο Λίβανος κατέθεσε στον ΓΓ του ΟΗΕ ένα χάρτη της νότιας ΑΟΖ του Λιβάνου με βάση τον οποί ο Λίβανος προεκτείνει τη μέση γραμμή που χωρίζει την ΑΟΖ του με αυτή της Κύπρου κατά 8 ναυτικά μίλια νοτιότερα. Η κ. Μαρκουλλή εξήγησε ότι παρόλο που δεν επηρεάζεται η μέση γραμμή, εντούτοις διαφοροποιείται το σημείο εκκίνησης της, αλλά και ότι η διαφοροποίηση αυτή σχετίζεται με την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

    Σύμφωνα με τα όσα είπε η Υπουργός, οι διαπραγματεύσεις με το Λίβανο συνεχίζονται έτσι ώστε να πεισθεί ο Λίβανος να επικυρώσει τη συμφωνία. Τόνισε ότι η Κύπρος καταβάλλει ακόμη προσπάθεια να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην επίτευξη συμφωνίας για το εν λόγω ζήτημα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση η Κύπρος προχωρεί με βάση τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και επικυρώσει τόσο με το Λίβανο όσο και με το Ισραήλ.

    ``Ομως η προσπάθεια μας είναι να είμαστε όσο το δυνατό πιο βοηθητικοί, ο Λίβανος είναι μια φίλη χώρα και άρα εκεί που μπορούμε να βοηθήσουμε θα βοηθήσουμε`` συμπλήρωσε.

    Για τη Συμφωνία Ερευνας και Διάσωσης με το Λίβανο ανέφερε ότι υπογράφηκε το 2008, έχει επικυρωθεί από την Κύπρο, όχι όμως και από το Λίβανο, γεγονός που οφείλεται, όπως σημείωσε, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα Βουλή του Λιβάνου με το μεγάλο αριθμό νομοσχεδίων που εκκρεμούν. ``Προσπάθεια μας είναι και είμαστε σε επαφή και με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, να μπορέσει να επικυρωθεί το συντομότερο αυτή η συμφωνία``.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Λίβανο, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε προς τα Μέλη της Επιτροπής ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου στην Κύπρο, υποβλήθηκε από πλευράς της Κύπρου η ίδια ακριβώς πρόταση που υποβλήθηκε και στην Αίγυπτο, για έναρξη, δηλαδή, ενός δομημένου διαλόγου μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.

    Σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί τις συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και το δικαίωμα της Κύπρου να έχει ΑΟΖ, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κύπρος καταγγέλλει τις θέσεις και τις ενέργειες της Τουρκίας, υποδεικνύοντας ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΣΑ αλλά και η διεθνής κοινότητα γενικότερα καταγγέλλουν τη στάση της Τουρκίας αναγνωρίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

    Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για να επιλυθούν τα προβλήματα με την ΑΟΖ του Λιβάνου, υποδεικνύοντας ότι οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, διαφορετικά οι κινήσεις των Τούρκων στο Λίβανο ενδεχομένως να δημιουργήσουν τετελεσμένα, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον της κρατικής εταιρείας της Τουρκίας για τον α` γύρο αδειοδοτήσεων που αναμένεται να προκηρύξει ο Λίβανος εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε πως το συμπέρασμα το οποίο εξάγεται από την ενημέρωση στην οποία προέβη η Υπουργός ``και το οποίο σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται σε αντίθεση με ένα κλίμα που καλλιεργείται κυρίως από ΜΜΕ`` είναι ότι ``πρέπει να κατεβούν οι τόνοι γύρω από αυτό το θέμα``.

    ``Είναι έκκληση μας ότι αυτό το θέμα δεν προσφέρεται για οποιαδήποτε κομματική σκοπιμότητα και, κυρίως, δεν προσφέρεται για να καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη υπερβολές και ψευδαισθήσεις``, είπε, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα θέμα που αν δεν τύχει χειρισμού ``με πολλή σύνεση και διακριτικότητα`` ενδεχομένως η Κύπρος να μην αποκομίσει τα οφέλη που όλοι ελπίζουν.

    Πρόσθεσε πως υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες και πάρα πολύ ευαίσθητα θέματα που δεν μπορούν όντως να συζητούνται δημοσίως, απευθύνοντας ως εκ τούτου έκκληση και προς τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με το θέμα ``να δίνουν στην κοινή γνώμη με ρεαλισμό τις δυνατότητες και μακριά από υπερβολικές προσδοκίες``.

    ``Με αυτά που λέω δεν θέλω να ακυρώσω την προοπτική για τον τόπο, αλλά να τονίσω ότι μέχρι τώρα υπήρξε μια υπερβολή``, δήλωσε εκφράζοντας τέλος την ευχή ότι και η Κυβέρνηση από την πλευρά της θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της σύνεσης και της σοβαρότητας.

    [02] Η Κύπρος στηρίζει τις ενταξιακές της Ισλανδίας

    Τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ισλανδίας, ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Λευκωσία, εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή προς τον Ισλανδό ομόλογό της Ossur Skarphedinsson, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί. Οι δύο πλευρές είχαν συνάντηση το μεσημέρι στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε δηλώσεις τους μετά το πέρας των επαφών ανέφεραν ότι συζήτησαν το Κυπριακό, τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και την ενταξιακή πορεία της Ισλανδίας, καθώς και θέματα διμερών σχέσεων.

    Η συναντίληψη μεταξύ Κύπρου και Ισλανδίας είναι εύκολο να επιτευχθεί, λόγω της «νησιωτικής νοοτροπίας» που χαρακτηρίζει τις δύο χώρες, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Skarphedinsson, ο οποίος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη της Λευκωσίας. Στις δηλώσεις της, η κ. Μαρκουλλή καλωσόρισε τον ομόλογό της, λέγοντας ότι η Κύπρος διατηρεί στενούς δεσμούς με τη φίλη νησιωτική χώρα της Ισλανδίας. Είπε ότι στη συνάντηση είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Skarphedinsson γενικότερα για το Κυπριακό και τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια για επίτευξη συμφωνίας λύσης.

    Εξάλλου, η Υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Skarphedinsson τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας κατά το β εξάμηνο του 2012 και ιδιαίτερα το θέμα της διεύρυνσης και των προσπαθειών του Ρέικιαβικ για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Από την πλευρά του, ο κ. Skarphedinsson αναφέρθηκε στην πρώτη επίσκεψή του στο νησί ως φοιτητής το 1976, λίγο μετά την τουρκική εισβολή, όταν, όπως είπε, είχε την τιμή να γνωρίσει τον Πρόεδρο Μακάριο.

    [03] Η προστασία προσωπικών δεδομένων στην Κυπριακή Προεδρία

    Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων συγκαταλέγεται μέσα στις προτεραιότητες και αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια παρουσίασής του στο Σπίτι της Ευρώπης.

    Οπως ανέφερε ο Λειτουργός της Μονάδας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Ρωσσίδης, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Ευρώπης, ο κανονισμός και η οδηγία που προτείνονται στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αλλά και στη δημιουργία μιας περισσότερο προσιτής ψηφιακής αγοράς, που θα καταστήσει την ΕΕ ηγετικό διεθνή φορέα στον τομέα.

    «Μόνο αν οι καταναλωτές νοιώθουν εμπιστοσύνη για το χειρισμό των προσωπικών τους δεδομένων, μπορεί η ψηφιακή αγορά ν ανθίσει», υπογράμμισε.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ρωσσίδης, η μεταρρυθμιστική πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ενιαίο πλέγμα κανόνων και κατάργηση των μη αναγκαίων διοικητικών απαιτήσεων κάτι που αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ ετησίως από τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, εισάγεται υποχρέωση άμεσης (εντός 24 ωρών αν είναι δυνατό) ενημέρωσης των εθνικών αρχών ελέγχου για σοβαρές παραβιάσεις προστασίας δεδομένων.

    Συμπεριλαμβάνεται πρόνοια, σύμφωνα με την οποία οι διάφορες νομικές ή φυσικές οντότητες θα είναι υποχρεωμένες να αποτείνονται μόνο σε μία ενιαία εθνική αρχή προστασίας δεδομένων στη χώρα της ΕΕ στην οποία διατηρούν την κύρια εγκατάστασή τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 January 2012 - 18:29:10 UTC