Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχόλιο Αν. ΚΕ για το Greentree
  • [02] 270 εκ. ευρώ από την εγχώρια αγορά
  • [03] Απομάκρυνση Ντάουνερ ζητεί ο Πρόεδρος της Βουλής
  • [04] Ενδυνάμωση συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ

  • [01] Σχόλιο Αν. ΚΕ για το Greentree

    Διαψεύστηκαν όσοι με βεβαιότητα προέβλεπαν υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς σε ζητήματα αρχών κατά στο Greentree, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης, κάνοντας παράλληλα λόγο για ακρότητες στις εκτιμήσεις που εκφράζονται για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι γύρω από τις εκτιμήσεις και απόψεις που εκφράζονται για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Greentree υπάρχει μεγάλη υπερβολή σε σημείο που να εκφράζονται και ακρότητες.

    «Στο Greentree ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μια πολύ δύσκολη μάχη, υπερασπιζόμενος τις θέσεις της δικής μας πλευράς τόσο επί της ουσίας των ζητημάτων που συζητήθηκαν όσο και επί της διαδικασίας, σύμφωνα πάντοτε με τις κατευθύνσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναποφάσισε με το Εθνικό Συμβούλιο μετά μάλιστα από δική του εισήγηση», τόνισε.

    Πρόσθεσε πως στο Greentree, όπως ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει στη δήλωση του, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος γύρω από τα κεφάλαια που έχουν συζητηθεί. «Αυτή η πραγματικότητα διαψεύδει όσους με βεβαιότητα προέβλεπαν υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς σε ζητήματα αρχών στα κεφάλαια τα οποία συζητήθηκαν. Διαψεύστηκαν, επίσης, οι βεβαιότητες, όπως αυτές εκφράστηκαν από κάποιους, για κατάθεση δήθεν εγγράφου προτάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη και άσκησης επιδιαιτησίας ή για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας. Για ακόμη μια φορά οι κινδυνολογίες αποδείχτηκαν αβάσιμες», ανέφερε.

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε στη συνέχεια ότι ο Μπαν Γκι-μουν, στη δήλωσή του, επαναβεβαίωσε ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης και ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να επιβάλουν λύσεις στις δύο πλευρές.

    «Η κριτική για τα αποτελέσματα επικεντρώνεται στην πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, εάν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη», είπε και εξήγησε πως η βασικότερη προϋπόθεση που τίθεται για τη σύγκληση αυτής της διάσκεψης είναι όπως η διάσκεψη είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στο τελευταίο ψήφισμα 2026, πρόσθεσε, για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκφράζεται με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας τέτοιας διάσκεψης. Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, το ψήφισμα λέει ότι όλες οι εσωτερικές πτυχές μιας διευθέτησης θα πρέπει να έχουν επιλυθεί μέχρι τότε ούτως ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε σε μια πολυμερή διάσκεψη αμέσως μετά, με τη συναίνεση των δύο πλευρών.

    «Αυτή είναι και η θέση που υποστηρίζει σθεναρά η δική μας πλευρά, ότι, δηλαδή, δεν μπορούμε να πάμε σε διεθνή διάσκεψη χωρίς συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών. Αυτή τη θέση υπερασπίστηκε σε μια σκληρή μάχη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη εξ ου και υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε.

    Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει καταστήσει για ακόμη μια φορά ξεκάθαρο ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να συναινέσει ή να παραστεί σε μια τέτοια διάσκεψη εάν δεν τηρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και ότι η δική μας πλευρά δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

    «Εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας με τις θέσεις που εξέφρασαν σχετικά με τη διαδικασία, η πλειοψηφία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την πρόσφατη ενημέρωση του Σώματος από τον κ. Ντάουνερ και ιδιαίτερα τις αναφορές ότι δεν πρέπει να τίθενται χρονοδιαγράμματα και να μην επισπεύδεται περισσότερο από ό,τι χρειάζεται η διαδικασία. Εκφράζουμε, επίσης, ευαρέσκεια για τη θέση της πλειοψηφίας σε σχέση με τη διατήρηση του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο», πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την άποψη πως αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής Κυπριακής Δημοκρατίας και της επιλογής για εμπλοκή και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις διαδικασίες για τη λύση του Κυπριακού.

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε εξάλλου ότι η δική μας πλευρά δεν έχει υποτιμήσει σε κανένα στάδιο των διαπραγματεύσεων τους κινδύνους και τις οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις. «Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που προβαίνουμε σε όλες τις αναγκαίες προληπτικές ενέργειες και αντλούμε διεθνή στήριξη κατοχυρώνοντας βασικές θέσεις της δικής μας πλευράς μέσα από δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας προτίθεται να αποστείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία θα επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να παραστεί σε μια τέτοια διάσκεψη εάν δεν τηρηθούν οι όροι, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος είχε τη δυνατότητα, στη Νέα Υόρκη, και σε κατ ιδίαν συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της δικής μας πλευράς προσθέτοντας ότι αυτές οι θέσεις περιλαμβάνονταν και στην απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    «Εάν θα χρειάζονται οποιαδήποτε άλλα βήματα στην πορεία, κατά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αυτό θα αξιολογηθεί με την έλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κύπρο και θα γίνουν τα ανάλογα βήματα», συμπλήρωσε.

    [02] 270 εκ. ευρώ από την εγχώρια αγορά

    Συνολικό ποσό 270 εκατομμυρίων ευρώ άντλησε την Παρασκευή το Υπουργείο Οικονομικών από την εγχώρια αγορά, μέσω της έκδοσης Γραμματίων του Δημοσίου, διάρκειας 30 και 60 ημερών, καταβάλλοντας επιτόκιο 4,40% και 4,50%, αντίστοιχα. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, ως αποτέλεσμα της υπερκάλυψης κατά 190% της έκδοσης Γραμματίων του Δημοσίου 30 ημερών και της υπερκάλυψης κατά 150% της έκδοσης Γραμματίων 60 ημερών, ήταν να μην γίνει αποδεκτό το σύνολο των προσφορών ύψους 70 εκ. ευρώ από τρίτη δημοπρασία που διενήργησε το Υπουργείο Οικονομικών για πώληση Γραμματίων του Δημοσίου 13 εβδομάδων ονομαστικής αξίας 50 εκ. ευρώ.

    Η ίδια πηγή εξήγησε ότι το ΥΠΟΙΚ ζητούσε να αντλήσει από τις τρεις δημοπρασίες 250 εκ. ευρώ και έλαβε τελικά από τις δημοπρασίες συνολικές προσφορές 410 εκ. ευρώ, με την υπερκάλυψη να ανέρχεται στο 164%. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη δημοπρασία Γραμματίων του Δημοσίου 30 ημερών, ονομαστικής αξίας 100 εκ. ευρώ, με ημερομηνία έκδοσης την 3η Φεβρουαρίου 2012 και ημερομηνία λήξης την 5η Μαρτίου 2012, λήφθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 190 εκ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε υπερκάλυψη 190% του αρχικού ποσού έκδοσης.

    Οι ανταγωνιστικές προσφορές ήταν ύψους 180 εκ. ευρώ και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές 10 εκ. ευρώ και έγιναν αποδεκτές προσφορές συνολικού ύψους 120 εκ. ευρώ (110 εκ. ευρώ ανταγωνιστικές προσφορές και 10 εκ. ευρώ μη ανταγωνιστικές). Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η μέση σταθμική τιμή των ανταγωνιστικών προσφορών που έγιναν αποδεκτές ήταν 996,23 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας Γραμματίων του Δημοσίου, που αντιπροσωπεύει ετήσια απόδοση μέχρι τη λήξη ύψους 4,40% και σε αυτή την τιμή έγιναν αποδεκτές οι μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 10 εκ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, κατά τη δημοπρασία Γραμματίων του Δημοσίου 60 ημερών, ονομαστικής αξίας 100 εκ. ευρώ, με ημερομηνία έκδοσης την 3η Φεβρουαρίου 2012 και ημερομηνία λήξης την 3η Απριλίου 2012, λήφθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 150 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν σε υπερκάλυψη 150% του αρχικού ποσού έκδοσης.

    [03] Απομάκρυνση Ντάουνερ ζητεί ο Πρόεδρος της Βουλής

    Θα πρέπει να ζητηθεί και επίσημα η απομάκρυνση του Αλεξάντερ Ντάουνερ από τη θέση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι τα ολισθήματα του Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι κατά συρροή και κατ` εξακολούθηση.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Ομήρου είπε ότι «είναι διάχυτη η ανησυχία μέσα στο λαό μας για τις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο Green Tree. Εχουμε εκφράσει τις απόψεις μας, αναμένουμε την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου γιατί ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των φοβερών αδιεξόδων που έχουν συσσωρευθεί στους εθνικούς μας ορίζοντες».

    «Εχω ήδη δηλώσει ότι ο κ. Ντάουνερ κατά τη γνώμη μου είναι έκπτωτος μετά από τις τελευταίες δηλώσεις του με τις οποίες αποπειράθηκε να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακή κοινότητα» είπε ο κ. Ομήρου, απαντώντας σε ερώτηση για την αξίωση κομμάτων για απομάκρυνση του κ. Ντάουνερ και για αναβάθμιση του ρόλου του. Βεβαίως, συνέχισε, «είναι κατά συρροή και κατ` εξακολούθηση τα ολισθήματα του κ. Ντάουνερ, δεν μπορεί πλέον αξιόπιστα, αντικειμενικά και με ευθυκρισία να αντιπροσωπεύει τα Ηνωμένα Εθνη και ναι πρέπει να ζητηθεί και επίσημα η απομάκρυνσή του από τη διαδικασία των συνομιλιών».

    [04] Ενδυνάμωση συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ

    Τις μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δύο χωρών, τόνισαν η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φειδίας Πηλείδης. Η κ. Αντωνιάδου και ο κ. Πηλείδης παρέθεσαν κοινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώθηκε στο Τελ Αβίβ την περασμένη Τρίτη από το ΚΕΒΕ και το Υπουργείο Εμπορίου.

    Η Υπουργός Εμπορίου είπε ότι πέραν του τομέα αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στις δύο χώρες, εξετάστηκαν το θέμα της διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων, θέματα αερομεταφορών και μεταφορών διά θαλάσσης, η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, καθώς και το θέμα της εξεύρεσης τρόπων προσέλκυσης τουριστών από μακρινές χώρες μέσω ενός συνδυασμένου τουριστικού προορισμού που να αποτελείται από την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και ενδεχομένως και την Αίγυπτο.

    ``Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα προωθήσουμε αυτό το συνδυασμένο τουριστικό προορισμό`` είπε. Από την πλευρά του, ο κ. Πηλείδης ανέφερε ότι από την εμπειρία του από τη συμμετοχή σε επιχειρηματικές επισκέψεις στο ΚΕΒΕ κρίνει ότι ``η δυναμική που υπήρξε σε αυτή την επίσκεψη εξασφαλίζει μεγάλες προοπτικές για το μέλλον``.

    Ερωτηθείς σε ποιους τομείς υπάρχουν προοπτικές για προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, ο κ. Πηλείδης είπε ότι ο πρώτος και μεγάλος τομέας είναι ο τομέας της ενέργειας, προσθέτοντας πως ο ίδιος διέγνωσε αρκετό ενδιαφέρον στον τομέα επενδύσεων στα ακίνητα. Σύμφωνα με τον κ. Πηλείδη, οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τον τουρισμό και απηύθυναν ερωτήσεις για το θέμα δημιουργίας καζίνο στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 January 2012 - 14:29:12 UTC