Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντάουνερ: Εντατικές οι συνομιλίες στο Greentree
  • [02] Συνομιλίες συντήρησης η πρώτη ημέρα
  • [03] Συνεργασία Ενόπλων Κύπρου-Γαλλίας

  • [01] Ντάουνερ: Εντατικές οι συνομιλίες στο Greentree

    Εντατικές χαρακτήρισε τις χθεσινές συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο Greentree, o Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πρώτη ημέρα των κοινών συναντήσεων, οι οποίες, όπως είπε, «εστιάστηκαν σε τρία από τα βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, τη διακυβέρνηση, το περιουσιακό και την ιθαγένεια».

    «Ο Γενικός Γραμματέας ξόδεψε περί τις έξι ώρες με τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προγεύματος, μέχρι το τέλος του γεύματος εργασίας, και πιστεύω ο καλύτερος τρόπος να περιγράψω τις συνομιλίες σήμερα είναι πως ήταν εντατικές από το ξεκίνημά τους. Μετά το πρόγευμα και μέχρι τώρα ήταν μία πολύ εντατική ημέρα, με έντονη εστίαση στα τρία βασικά θέματα. Και προφανώς θα συνέλθουμε ξανά την Τρίτη για να συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις», είπε.

    Για το πρόγραμμα της Τρίτης, είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα επιστρέψει στο Greentree για το γεύμα εργασίας και θα διεξάγει συναντήσεις όλο το απόγευμα, ξοδεύοντας έξι ώρες.

    Μετά την αναχώρηση του Γενικού Γραμματέα, οι κύριοι Ντάουνερ και Πάσκο είχαν περαιτέρω συζητήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τις ομάδες τους πάνω στα ίδια ζητήματα.

    «Υπάρχει ξεκάθαρα ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης και προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική αυριανή ημέρα», είπε.

    Ο κ. Ντάουνερ ανάφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας έκανε το πρωί «καθαρές τις προσδοκίες του, ότι προσβλέπει οι ηγέτες να κάνουν αποφασιστικές κινήσεις.

    Υπενθύμισε τους ηγέτες ότι θα πρέπει να κρατήσουν στα βλέμματά τους το μεγάλο όραμα της ενωμένης Κύπρου.

    Απαντώντας σε δύο ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων περί διαρροών της ε/κ πλευράς, ο κ. Ντάουνερ, αποφεύγοντας την ερώτηση, είπε ότι «αυτό που πράγματι επιθυμούμε εδώ στις δύο ημέρες της διαπραγμάτευσης είναι να εστιαστούμε στα βασικά θέματα όπου δεν υπάρχουν συγκλίσεις, και η κάθε προσπάθεια να καταβληθεί σε αυτό».

    Είπε, επίσης, ότι δεν μπορεί η προσοχή των ηγετών να αποσπάται εξ αιτίας των ΜΜΕ.

    «Οι ηγέτες και οι ομάδες τους πρέπει να εστιαστούν σε αυτά τα βασικά θέματα και στο πώς να αποσπάσουν το σωστό αποτέλεσμα. Αυτό τους ενθαρρύνουμε να κάνουν και όχι να σχολιάζουν τα μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε.

    Ο κ. Ντάουνερ απέρριψε σχόλιο ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή θέσεων στα θέματα που συζητούνται.

    «Οι θέσεις εξερευνούνται, ανταλλάσσονται απόψεις. Υπάρχουν πάρα πολλές συζητήσεις», είπε, επαναλαμβάνοντας τα περί «εντατικής πρώτης ημέρας».

    ``Υπήρξε εντατική συζήτηση για τα θέματα αυτά και ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει στη δημιουργία της βάσης για συγκλίσεις», ανέφερε.

    Οπως εξήγησε, «πολλές και διαφορετικές ιδέες αναπτύχθηκαν εκατέρωθεν».

    Απαντώντας στο ερώτημα αν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις που έθεσε με τις προσκλήσεις του ο Γενικός Γραμματέας για προετοιμασία περιγραμμάτων, στοιχείων και άλλων, και πώς αυτό επηρεάζει το αποτέλεσμα των συναντήσεων, ο κ. Ντάουνερ υποστήριξε στο ζήτημα των στοιχείων ότι «στοιχεία προσκομίστηκαν και αυτό ήταν σημαντικό».

    Από τις 6 Ιανουαρίου που έστειλε την επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας στους ηγέτες, συνέχισε ο Ειδικός Σύμβουλος, «υπάρχουν οι απαρχές μιας ανταλλαγής στοιχείων και περισσότερα στοιχεία αντηλλάγησαν καθώς πορευόμαστε το διήμερο``.

    Σε σχέση με τα περιγράμματα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη τα είδαν στη Λευκωσία και είχαν για αυτά συζητήσεις με τις δύο πλευρές.

    «Δεν νομίζω ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα σχετικά με αυτό. Υπάρχει προφανώς αντίλογος για το πόσο σύντομα τα στοιχεία προσκομίστηκαν, θα έπρεπε να προσκομιστούν συντομότερα, θα έπρεπε οι προϋποθέσεις να τηρηθούν κλπ. Μπορείς να έχεις αντιπαράθεση για την ιστορία, δεν μπορείς να ζεις στην ιστορία», είπε.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε πως θεωρεί ότι τώρα τα στοιχεία έχουν δοθεί και αυτό είναι προφανώς ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας.

    Στο ερώτημα Τούρκου δημοσιογράφου για τη διεθνή διάσκεψη, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εντατική συζήτηση στα τρία βασικά θέματα, που θα συνεχιστεί.

    «Σε έναν ιδεατό κόσμο θα θέλαμε να δούμε συγκλίσεις σε όλα αυτά τα θέματα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όλη τη διαδικασία προς τα εμπρός με αποκορύφωμα μία διεθνή διάσκεψη. Για να σας πω την αλήθεια, θα πρέπει να δούμε πώς θα πάμε αύριο, πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις και από τις δύο πλευρές και τον Γενικό Γραμματέα, και οι τρείς να εργαστούν μαζί απ εδώ και μπρος», είπε.

    Στο ζήτημα της επίδρασης της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Ντάουνερ είπε πως «είναι πολύ σημαντικό οι δύο ηγέτες να σημειώσουν ουσιώδη πρόοδο, καθώς ξέρετε οι Ε/κ αναλαμβάνουν την προεδρία της ΕΕ την 1ην Ιουλίου``.

    «Θα είναι μεγάλη ευθύνη για αυτούς. Γνωρίζω ότι ολόκληρη η ΕΕ, οι 26 υπόλοιπες χώρες μαζί και ορισμένες πολύ μεγάλες χώρες, θα προσβλέπουν στους Ε/κ, όπως λέμε στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, να φέρουν σε πέρας την προεδρία της ΕΕ. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε να στοχεύουμε να τελειώσουν τα πράγματα πριν από τότε», είπε.

    Σε ερώτηση για το εδαφικό και γιατί δεν το μνημόνευσε στα θέματα που συζητήθηκαν, ο κ. Ντάουνερ διευκρίνισε ότι όταν συζητούνται ζητήματα περιουσιών υπάρχει πάντοτε συζήτηση του εδαφικού.

    «Η τ/κ θέση και κατ ακρίβεια, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε αυτό, το τελικό ερώτημα για τους χάρτες και τα ποσοστά που πολύ εξειδικευμένα προσδιορίζει τα όρια μεταξύ των ε/κ και τ/κ ομόσπονδων ενοτήτων, ή συνιστώντων πολιτειών, θα αποφασιστεί στην περίοδο αμέσως πριν τη διεθνή διάσκεψη», είπε.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν συζητήσεις για το περιουσιακό και το εδαφικό και τη σχέση μεταξύ τους.

    Στο ερώτημα αν είναι περισσότερο αισιόδοξος ή απαισιόδοξος αυτή τη φορά, σε σύγκριση με την προηγούμενη συνάντηση του Οκτωβρίου, αφού ανέφερε ότι δεν είναι η δουλειά του οι προγνώσεις, σημείωσε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη προτρέπουν τους ηγέτες κάνουν συμφωνίες``.

    ``Δεν μπορούμε να το κάνουμε για αυτούς. Δεν μπορούμε να επιθυμούμε τη συμφωνία περισσότερο από όσο την επιθυμούν οι δύο πλευρές», είπε.

    «Τελικά αυτό είναι δικό τους θέμα. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, από τη στιγμή που ξεκίνησε, λένε ότι την θέλουν να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και ηγεσίας. Δεν είμαστε εδώ να την κατέχουμε και να ηγηθούμε, είμαστε για να βοηθήσουμε. Η επιτυχία ή η αποτυχία αυτής της διαδικασίας επαφίεται στους ώμους των ιδίων των κυπριακών ηγετών. Οσο πιο πολύ το θέμα παρατείνεται, τόσο δυσκολότερο είναι να επιλυθεί», επεσήμανε.

    [02] Συνομιλίες συντήρησης η πρώτη ημέρα

    Ως συνομιλίες συντήρησης περιέγραψε την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων του Greentree ελληνοκυπριακή πηγή, καθώς, όπως ανέφερε, έγινε προσπάθεια να γίνει συζήτηση στα βασικά κεφάλαια, αλλά «τα πράγματα δεν προχωρούν». Η εκτίμηση της ε/κ πλευράς για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει τί θα κάνουν απ εδώ και κάτω.

    Η διπλωματία του «πήγαινε-έλα» που ακολούθησε μετά την αναχώρηση του Γενικού Γραμματέα από τον χώρο των διαπραγματεύσεων, αφού ολοκληρώθηκε το γεύμα, περιλάμβανε μόνο δύο χωριστές συναντήσεις των εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα με τις δύο αντιπροσωπείες και ήταν περιορισμένη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Περιορισμένες χαρακτηρίζονται και οι όποιες ιδέες της μίας πλευράς μεταφέρθηκαν στην άλλη από τους ανθρώπους των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη και στο θέμα της διακυβέρνησης, κεφάλαιο το οποίο είχαν «κλείσει» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρώην ηγέτης της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και άνοιξε ο νυν Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, δεν υπήρξε κάποια νέα πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Κλειστά κράτησε ο κ. Ερογλου τα χαρτιά του και στο εδαφικό, όπου κατά καιρούς έχει κάνει δηλώσεις που αποκλείουν επιστροφή της Μόρφου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί επιστροφή εδάφους που θα διασφαλίζει ότι περίπου 100.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση. «Δεν έχει δώσει ακόμη καμία ένδειξη επ αυτού», είπε η ίδια πηγή.

    [03] Συνεργασία Ενόπλων Κύπρου-Γαλλίας

    Το πρόγραμμα συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών για το 2012, υπόγραψαν σήμερα Κύπρος και Γαλλία.

    Η υπογραφή του προγράμματος ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Υπαρχηγό των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ναύαρχο Φιλίπ Κομπ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόκλησης του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον κ. Κομπ, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι ``είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση με τον Υπαρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Ναύαρχο Φιλίπ Κομπ``. Ανέφερε πως ο Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση.

    ``Η επίσκεψη γίνεται μέσα στα πλαίσια της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και προς αυτή την κατεύθυνση έχει υπογραφεί πριν από λίγο το πρόγραμμα συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας και της Κύπρου για το έτος 2012``, πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 January 2012 - 10:29:33 UTC