Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο έκθεσης της Ευρωβουλής αποδοκιμάζει την Τουρκία
  • [02] Στη ΜΕΠ θα συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων στα αεροδρόμια
  • [03] Ο Υπερυπολογιστής Cy-Tera το μοναδικό ερευνητικό εργαλείο

  • [01] Σχέδιο έκθεσης της Ευρωβουλής αποδοκιμάζει την Τουρκία

    Η μη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου από την Αγκυρα συνεχίζει να επηρεάζει σοβαρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκία, αναφέρει το προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης προόδου της Ευρωβουλής, ενώ εκφράζεται η λύπη (της Ευρωβουλής) για τις τουρκικές δηλώσεις σχετικά με την ανάληψη της Προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Το προσχέδιο της έκθεσης της Ολλανδέζας Ευρωβουλευτή Ria Oomen-Ruijten, συζητήθηκε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, η οποία θα κληθεί να το υιοθετήσει σε επόμενη συνεδρίαση και στη συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στην ολομέλεια, ενδεχομένως με την προσθήκη τροπολογιών από την πλευρά των ευρωβουλευτών.

    Ειδικότερα, στο προσχέδιο της έκθεσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «εκφράζει τη λύπη του για τις δηλώσεις της Τουρκίας ότι θα μπλόκαρε τις σχέσεις με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εάν μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα δεν θα είχε εξευρεθεί μέχρι τότε». Επαναλαμβάνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αρχές της συνεργασίας και της αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών-μελών και ότι η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί σε ήπιες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της». Επιπλέον, επαναλαμβάνει ότι «η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προνοείται από τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Η Ευρωβουλή «αποδοκιμάζει την άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε-Τουρκίας προς όλα τα κράτη-μέλη». Υπενθυμίζει ότι «αυτή η άρνηση συνεχίζει να επηρεάζει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και καλεί την Τουρκική Κυβέρνηση να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

    [02] Στη ΜΕΠ θα συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων στα αεροδρόμια

    Ως μια «καλή εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζος την πρόθεση της ΠΑΣΥΔΥ όπως τα θέματα που αφορούν τον τρόπο αποζημίωσης της υπερωριακής εργασίας των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα συζητηθούν στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού(ΜΕΠ) του Υπουργείου Οικονομικών.

    Ο κ. Φλουρέντζος μιλούσε μετά από συνάντηση στο Υπουργείο Συγκοινωνιών με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΔΥ, με επικεφαλής το ΓΓ της Οργάνωσης Γλαύκο Χατζηπέτρου, και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μερίδας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των λειτουργών αεροπορικών κινήσεων και των αερολιμενικών που ανήκουν στη ΠΑΣΥΔΥ.

    Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός είπε ότι «έχει τεθεί και ενώπιον τους η πρόταση του Υπουργείου», προσθέτοντας ότι «με την παρέμβαση του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ αυτό το θέμα έχει πλέον ξεπεραστεί».

    Πρόσθεσε ότι «όπως ο ίδιος (ο κ. Χατζηπέτρου) έχει εξηγήσει, τα θέματα τα οποία απασχολούν αυτούς τους κλάδους, όπως και τον ευρύτερο δημοσιοϋπαλληλικό κλάδο, θα συζητηθούν στο κατάλληλο φόρουμ που είναι η Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ) στο Υπουργείο Οικονομικών».

    «Αυτή είναι μια καλή εξέλιξη. Ευελπιστώ ότι η έκκληση την οποία έχουμε απευθύνει και στην ανεξάρτητη συντεχνία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας θα εισακουστεί και θα γίνει αποδεκτή η θέση που εκφράζει η ΠΑΣΥΔΗ για συζήτηση αυτών των θεμάτων στη ΜΕΠ», είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε συμφωνία για ενεργοποίηση της διαδικασίας επίλυσης εργατικών διαφορών για ουσιώδεις υπηρεσίες, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι «δεν χρειάστηκε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, παρόλο που αυτό θα πρέπει σε κατάλληλο στάδιο να συμφωνηθεί».

    [03] Ο Υπερυπολογιστής Cy-Tera το μοναδικό ερευνητικό εργαλείο

    Η Κύπρος καθίσταται κέντρο έρευνας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ύστερα από την απόκτηση του Υπερυπολογιστή Cy-Tera του Τεχνολογικού Ερευνητικού Κέντρου Υπολογισμικής Επιστήμης του Ινστιτούτου Κύπρου, τα εγκαίνια του οποίου τελέστηκαν την Πέμπτη.

    Ο Υπερυπολογιστής χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας.

    Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Κώστας Παπανικόλας είπε πως ``το έργο αυτό είναι μια μεγάλη ερευνητική υποδομή, ένα εργαλείο έρευνας``.

    ``Είναι ένας μεγάλος υπολογιστής, δεκάδες χιλιάδες φορές πιο δυνατός από τους υπολογιστές που ξέρουμε στην καθημερινή μας ζωή που μας δίνει την δυνατότητα να συνεισφέρουμε στην υλοποίηση έρευνας, τεχνολογίας, υγείας και ανάπτυξης``, σημείωσε.

    Το ερευνητικό αυτό εργαλείο, ανέφερε, είναι μοναδικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γι αυτό και η ΕΕ πέρα από το Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας χρηματοδοτεί αυτό το έργο για να γίνει περιφερειακό.

    ``Είναι ένα βήμα προς την υλοποίηση του οράματος να γίνει η Κύπρος κέντρο έρευνας στην περιοχή μας``, είπε.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας Βασίλης Τσάκαλος είπε πως ``το Ιδρυμα και η κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισαν ότι για να αναπτυχθεί η έρευνα και η καινοτομία στην Κύπρο θα επενδύσουμε στην ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 12 January 2012 - 20:29:13 UTC