Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα ελπίδας για το 2012 και απολογισμός του 2011 από τον

    Πρόεδρο

  • [02] Ομήρου: Με συλλογικότητα ανοίγουμε το δρόμο της ελπίδας
  • [03] Στον "Ομηρο" ομάδα τεχνοκρατών
  • [04] Φλουρέντζου: Ιστορική η ανεύρεση υδρογονανθράκων

  • [01] Μήνυμα ελπίδας για το 2012 και απολογισμός του 2011 από τον Πρόεδρο

    Την εκτίμηση ότι, παρά τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κύπρος εντός του 2012, η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος και καλύτερης ψυχολογίας για την οικονομία του τόπου, είναι εφικτή, διατυπώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον κυπριακό λαό, χαρακτηρίζοντας το 2011 χρονιά ιστορική, λόγω του εντοπισμού του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στα γεγονότα που στιγμάτισαν την Κύπρο τη χρονιά που φεύγει, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν δημιουργούν αισιοδοξία για επίτευξη λύσης σύντομα, διαβεβαιώνει ωστόσο ότι τα αρνητικά δεδομένα δεν θα αποθαρρύνουν την Κυβέρνηση και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη για λύση.

    Για την πολύνεκρη έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ο Πρόεδρος δηλώνει ότι για τον ίδιο ήταν η πιο σκληρή δοκιμασία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλους να κάνουν την αυτοκριτική τους, αναθεωρώντας παράλληλα τις διχαστικές συμπεριφορές, ώστε η Κύπρος να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις επερχόμενες προκλήσεις, το 2012.

    Οικονομία --------- Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει την παγκόσμια οικονομική κρίση «βαθιά και συστημική», σημειώνοντας ότι «τη χρονιά που φεύγει η ύφεση, το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα συνέχισαν να επηρεάζουν δυσμενώς την Κύπρο και την οικονομία της».

    Μέσα σ αυτές τις συνθήκες, συνεχίζει ο Πρόεδρος, προέκυψε η ανάγκη για λήψη περαιτέρω μέτρων συγκράτησης των δημόσιων δαπανών, αύξησης των κρατικών εσόδων, ενίσχυσης της ανάπτυξης, στήριξης του κοινωνικού κράτους και επίλυσης συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων.

    Προσπάθεια της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει, όπως αναφέρει, «το βάρος αντιμετώπισης της κρίσης να επιμερίζεται, όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα, για να μην είναι το κοινωνικό κόστος δυσβάστακτο και να διατηρείται η κοινωνική ηρεμία και η εργατική ειρήνη», κάτι που σύμφωνα με τον Πρόεδρο, έχει επιτευχθεί «χάρις στον διάλογο και τη συνεργασία που αναπτύχθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στην κατανόηση που επέδειξαν οι πολίτες».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει αισιοδοξία ότι με τα μέτρα που εφαρμόζονται θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ ενθαρρυντικά μηνύματα στέλνει και το ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό, συμπληρώνει.

    Ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει το 2011 ιστορική χρονιά. «Η ανεύρεση φυσικού αερίου, που ήταν αποτέλεσμα καλά σχεδιασμένων και συγκροτημένων προσπαθειών, δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για τον τόπο και τον λαό μας σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο», δηλώνει. Σημειώνει επίσης ότι η Κυβέρνηση «θα συνεχίσει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σχεδιασμό να εργάζεται στο θέμα της αξιοποίησης του πλούτου που διαθέτει η Κύπρος πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

    Εκφράζει την πεποίθηση ότι «παρά τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσουμε και το 2012, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη ψυχολογία για την οικονομία του τόπου», καλώντας ταυτόχρονα όλους να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση «αποφεύγοντας τον μηδενισμό και την καταστροφολογία».

    «Η απαξίωση του αξιόλογου έργου που παράγεται από την Κυβέρνηση με την σκληρή δουλειά του λαού μας αδικεί τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας», αναφέρει ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο κυπριακός λαός «έχει ανάγκη την αισιοδοξία».

    Κυπριακό -------- «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό δυστυχώς δεν δημιουργούν αισιοδοξία για επίτευξη λύσης σύντομα», εκτιμά ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, υποδεικνύοντας ότι «η αρνητική πολιτική της Τουρκίας και η παρελκυστική στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εμποδίζουν την επίτευξη ουσιαστικής προόδου», ενώ «η τουρκική πλευρά υπαναχωρεί από συγκλίσεις που προηγουμένως επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες και καταθέτει προτάσεις που αφίστανται της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    «Τα αρνητικά δεδομένα ούτε μας αποθαρρύνουν ούτε μας ξεστρατίζουν από τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού», συνεχίζει ο Πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι «η λύση παραμένει πρώτη προτεραιότητα για εμάς».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και έμπρακτα να εργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού, να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί τα όσα διακηρύσσει για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της, να μην εμμένει σε επεκτατικές πολιτικές και στη συνέχιση της παράνομης της κατοχής και του εποικισμού.

    Η Τουρκία, συνεχίζει, «δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αλαζονεία, εριστικότητα και ετσιθελισμό στις διεθνείς της σχέσεις και ειδικά σε μικρότερα κράτη, όπως είναι η Κύπρος», εφόσον επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ «δεν μπορεί ούτε να χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την προστασία των Τουρκοκυπρίων για να δικαιολογεί την παράνομη παρουσία της στο νησί, αφού η συμπεριφορά της είναι πρώτα απ όλα προσβλητική, υποτιμητική και απαξιωτική για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους».

    «Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε πανέτοιμοι για λύση» που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, που να προνοεί για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος αναφέρει ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για συνεργασία με την Τουρκία, επιδιώκοντας την επίλυση του Κυπριακού και την οικοδόμησης ενός ευοίωνου μέλλοντος, «στα πλαίσια μιας κοινής πατρίδας, όπου τα δικαιώματα των πολιτών καθώς και των δύο κοινοτήτων θα γίνονται σεβαστά», προσθέτει.

    «Δεν ζητούμε από τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να διαγράψει από τη μνήμη του το τραυματικό και επώδυνο παρελθόν, αλλά όλοι να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και μέσα από ένα κοινό mea culpa, να πετύχουμε τη συμφιλίωση, την επανένωση και τη μόνιμη ειρήνη», για να μετατραπεί η Κύπρος σε νησί ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των λαών της περιοχής, συμπληρώνει ο Πρόεδρος.

    Ο Πρόεδρος διατυπώνει την εκτίμηση ότι «ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας πρέπει να ενώνει και να αποτελεί εφαλτήριο, τόσο για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό όσο και για ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή, αντί να διχάζει».

    Απευθυνόμενος δε στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει το μήνυμα ότι «το μέλλον μας είναι κοινό» και ότι «υπάρχουν όλες οι προοπτικές για να ζήσουμε και να ευημερήσουμε μαζί, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και δημιουργίας». Αντίθετα, η διχοτόμηση «θα συνεχίσει να προκαλεί κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, του λαού μας στο σύνολό του» προειδοποιεί.

    Εσωτερικό μέτωπο ---------------- Δύσκολη χρονιά για το εσωτερικό μέτωπο χαρακτηρίζει το 2011 ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι συνέβησαν διάφορα «προβλεπτά αλλά και απρόβλεπτα γεγονότα», όπως είναι η οικονομική κρίση, η στασιμότητα στο Κυπριακό, η τραγωδία στο Μαρί, «η οποία προκάλεσε οδυρμό και οδύνη σε όλους μας, και για μένα ήταν η πιο σκληρή δοκιμασία».

    Τα συμβάντα αυτά «ενίσχυσαν την πολυδιάσπαση του εσωτερικού μετώπου, πράγμα που ασφαλώς δεν με κάνει καθόλου ευτυχή, όπως δεν πρέπει να ευχαριστεί κανένα», δηλώνει ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι σε μιαν ευνομούμενη πολιτεία η δημοκρατία απαιτεί και προϋποθέτει σεβασμό στους θεσμούς, ανεξαρτήτως των συνθηκών και του πόνου που μπορεί να υπάρχει".

    "Η δημοκρατία δεν βολεύεται με τις προσωπικές επιθέσεις και την εξόντωση χαρακτήρων. Και δυστυχώς τέτοια φαινόμενα σημειώθηκαν πολλά», αναφέρει.

    «Η δημοκρατία επιβάλλει τον σεβασμό στον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του, ανεξαρτήτως των όποιων διαφωνιών και των διαφορετικών αντιλήψεων», σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει το μερίδιο που του αναλογεί για την οικοδόμηση της πολυπόθητης ενότητας και καλώντας όλους να πράξουν το ίδιο.

    Οι συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, οι προκλήσεις και οι ευθύνες που ορθώνονται ενώπιον της Κύπρου, επιβάλλουν σε όλους, Κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα, Εκκλησία, οργανωμένα σύνολα και απλούς πολίτες, να ρίξουν μιαν αυτοκριτική ματιά στο 2011 και να αναστοχαστούν τις συμπεριφορές τους, αναφέρει.

    Η συνέχιση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, η ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας, που αποτελεί εθνική υπόθεση, «επιβάλλουν την αναθεώρηση διχαστικών συμπεριφορών» που βλάπτουν πρώτα απ όλα την Κύπρο, υποδεικνύει.

    Η προσπάθεια οικοδόμησης της ενότητας για την επίτευξη της ελάχιστης έστω κοινής δράσης για το καλό της Κύπρου, είναι επιβεβλημένη, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει και το 2012 να αφιερώνει όλες τις δυνάμεις για να απαντήσει η Κύπρος με επάρκεια στις κρίσιμες προκλήσεις, να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα προβλήματα και να ξεπεράσει τις αδυναμίες.

    «Θα συνεχίσουμε και το 2012 να εργαζόμαστε σκληρά και με συνέπεια, πάντοτε στο πλαίσιο του αναγκαίου κοινωνικού διαλόγου μεταξύ όλων των φορέων καθορισμού και εφαρμογής πολιτικής, για την εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του τόπου μας», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευχόμενος στον κυπριακό λαό «καλό νέο έτος και κάθε καλό».

    [02] Ομήρου: Με συλλογικότητα ανοίγουμε το δρόμο της ελπίδας

    Η διεθνής και η ευρωπαϊκή κοινότητα "καλούνται να κατανοήσουν ότι η επίδειξη ανοχής προς τις τουρκικές συμπεριφορές εκτρέφει την αδιαλλαξία της Τουρκίας και συντηρεί συνθήκες αποσταθεροποίησης στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δηλώνει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε μήνυμα που απευθύνει προς τον κυπριακό λαό με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, ο Πρόεδρος της Βουλής κάνει αναφορά στην «εντεινόμενη τουρκική αδιαλλαξία που οδηγεί τις απ ευθείας διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο» και στην, εκ μέρους της Τουρκίας, αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Θαλάσσιο Δίκαιο.

    Ο κ. Ομήρου σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα να καλέσει την Τουρκία να τερματίσει την κατοχή τμήματος ευρωπαϊκού εδάφους στην Κύπρο και να συναινέσει σε λύση στηριγμένη στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», προσθέτοντας ότι «άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί θα πρέπει να οδηγήσει σε οριστική διακοπή της ενταξιακής της πορείας».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κάνει επίσης αναφορά στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τις «έντονες επιπτώσεις» που έχει στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, αλλά και την κυπριακή οικονομία. «Η ασυδοσία των αγορών, η ανεξέλεγκτη δράση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η χωρίς όρους και όρια παγκοσμιοποίηση των οικονομιών είναι η πηγή της βαθιάς κρίσης που βιώνουμε», σημειώνει ο κ. Ομήρου. Προσθέτει ότι ο κυπριακός λαός «κλήθηκε να επωμισθεί βάρη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης για την οποία καμιά ευθύνη δεν φέρει».

    [03] Στον "Ομηρο" ομάδα τεχνοκρατών

    Ομάδα πέντε τεχνοκρατών μετέβη στην πλατφόρμα της Noble Energy για να ερευνήσει και να διασφαλίσει ότι έχουν τηρηθεί όλες οι συμφωνημένες διαδικασίες αναφορικά με την ερευνητική γεώτρηση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου.

    Πρόκειται, εξήγησε, για πέντε άτομα από τρία διαφορετικά Υπουργεία - Εμπορίου, Γεωργίας και Εργασίας. Η κ. Αντωνιάδου δήλωσε ότι ``την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα αποχωρεί πλέον από την περιοχή που βρίσκεται αφού έχει ολοκληρώσει ουσιαστικά την εργασία της, έχει εντοπίσει το φυσικό αέριο``.

    ``Το επόμενο βήμα είναι η πραγματοποίηση μιας γεώτρησης αξιολόγησης κάπου μέσα στον επόμενο χρόνο, στο ίδιο πεδίο, δηλαδή στην ίδια περιοχή του κοιτάσματος, για να επιβεβαιωθεί ότι ο γεωλογικός σχηματισμός που εντοπίσθηκε στην περιοχή είναι ο ίδιος, άρα να επιβεβαιωθούν και οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει για το μέγεθος του κοιτάσματος``, πρόσθεσε.

    ``Παράλληλα εμείς ως κράτος``, συνέχισε, ``προχωρούμε σε συνεργασία και με τη συμβουλή και της ομάδας εμπειρογνωμόνων που έχει ορισθεί να συμβουλεύει τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση, στον προβληματισμό και τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα όσον αφορά την υποδομή που θα πρέπει σταδιακά να δημιουργηθεί για την αξιοποίηση των οποιωνδήποτε κοιτασμάτων φυσικού αερίου τόσον αυτού που έχει εντοπισθεί στο τεμάχιο 12 αλλά και σε συνάρτηση με οποιαδήποτε άλλα κοιτάσματα που θα εντοπισθούν σταδιακά στα άλλα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    [04] Φλουρέντζου: Ιστορική η ανεύρεση υδρογονανθράκων

    Η ανεύρεση υδρογονανθράκων είναι ιστορική για την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέτζου, ο οποίος είπε ότι «χάρη στη σωστή πολιτική και τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης έχουν μπορέσει να αναδείξουν την ύπαρξη των υδρογονανθράκων».

    Σε δηλώσεις του, μετά από επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου μοίρασε δώρα στους τραυματίες από οδικά δυστυχήματα, ο κ. Φλουρέτζου είπε πως «η Κυβέρνηση έχει διορίσει πρόσφατα Συμβουλευτική Επιτροπή, που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες, ούτως ώστε να τη βοηθήσουν στην περαιτέρω χάραξη της πολιτικής, που θα πρέπει να ακλουθεί, για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο να εκμεταλλευτεί με τον πιο ορθολογιστικό τρόπο τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων».

    «Σίγουρα και αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε σωστά. Αυτή η επένδυση γενεών θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον τόπο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για τη δημιουργία αποβάθρας στο Βασιλικό, η οποία θα εισάγει και θα εξάγει πετρελαιοειδή, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε: «Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, που έχει πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο, για μια πολύ σημαντική και μεγάλη επένδυση, η οποία θα καταστήσει πλέον στην πράξη την Κύπρο ενεργειακό κέντρο και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τόσο πολιτικά, αλλά ιδιαίτερα για την οικονομία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 31 December 2011 - 10:29:12 UTC