Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον ``Ομηρο`` ομάδα τεχνοκρατών
  • [02] Ιστορική για την Κύπρο η ανεύρεση υδρογονανθράκων λέει ο

    Φλουρέντζου

  • [03] Προσχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό στη βρετανική Βουλή

  • [01] Στον ``Ομηρο`` ομάδα τεχνοκρατών

    Ομάδα πέντε τεχνοκρατών μετέβη στην πλατφόρμα της Noble Energy για να ερευνήσει και να διασφαλίσει ότι έχουν τηρηθεί όλες οι συμφωνημένες διαδικασίες αναφορικά με την ερευνητική γεώτρηση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου.

    Πρόκειται, εξήγησε, για πέντε άτομα από τρία διαφορετικά Υπουργεία - Εμπορίου, Γεωργίας και Εργασίας. Η κ. Αντωνιάδου δήλωσε ότι ``την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα αποχωρεί πλέον από την περιοχή που βρίσκεται αφού έχει ολοκληρώσει ουσιαστικά την εργασία της, έχει εντοπίσει το φυσικό αέριο``.

    ``Το επόμενο βήμα είναι η πραγματοποίηση μιας γεώτρησης αξιολόγησης κάπου μέσα στον επόμενο χρόνο, στο ίδιο πεδίο, δηλαδή στην ίδια περιοχή του κοιτάσματος, για να επιβεβαιωθεί ότι ο γεωλογικός σχηματισμός που εντοπίσθηκε στην περιοχή είναι ο ίδιος, άρα να επιβεβαιωθούν και οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει για το μέγεθος του κοιτάσματος``, πρόσθεσε.

    ``Παράλληλα εμείς ως κράτος``, συνέχισε, ``προχωρούμε σε συνεργασία και με τη συμβουλή και της ομάδας εμπειρογνωμόνων που έχει ορισθεί να συμβουλεύει τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση, στον προβληματισμό και τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα όσον αφορά την υποδομή που θα πρέπει σταδιακά να δημιουργηθεί για την αξιοποίηση των οποιωνδήποτε κοιτασμάτων φυσικού αερίου τόσον αυτού που έχει εντοπισθεί στο τεμάχιο 12 αλλά και σε συνάρτηση με οποιαδήποτε άλλα κοιτάσματα που θα εντοπισθούν σταδιακά στα άλλα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Ηδη την επόμενη εβδομάδα, είπε η Υπουργός Εμπορίου, πραγματοποιείται συνεδρία της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής για να πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα.

    Το επόμενο βήμα είναι η γεώτρηση αξιολόγησης και ακολούθως η εταιρεία θα αποφασίσει πού θα γίνει η γεώτρηση παραγωγής.

    ``Ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας. Δεν είναι κάτι που άμεσα τώρα υπάρχει για θέμα γεώτρηση παραγωγής``, διευκρίνισε.

    Η κ. Αντωνιάδου είπε πως η πλατφόρμα μετακινείται πλέον από τη θέση της αφού έχει ολοκληρώσει το έργο της και η εταιρεία έχει δεσμεύσεις αλλού. Η γεώτρηση αξιολόγησης, εξήγησε, μπορεί να γίνει με κάποια άλλη πλατφόρμα κι αυτό θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα γεωτρύπανων στην περιοχή.

    Οσον αφορά τις τουρκικές απειλές, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ``ως Υπουργείο Εμπορίου προχωρούμε με τις εργασίες που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό και τα θέματα των γεωτρήσεων, των αδειοδοτήσεων``.

    Το κράτος, σημείωσε, έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη διεθνή κοινότητα και προφανώς οι οποιεσδήποτε απειλές της Τουρκίας δεν έχουν επηρεάσει τα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η Υπουργός επανέλαβε τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου στην Κύπρο αποτελεί εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.

    ``Αρα αποτελεί μια ευκαιρία για την Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και στην επανένωση της Κύπρου για να μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις ολόκληρης της Κύπρου με την Τουρκία και να προχωρήσουμε πια όλες οι χώρες της περιοχής ως συνεργάτες ειρήνης, αξιοποιώντας θετικά τη νέα προοπτική που παρουσιάζεται στην περιοχή``, κατέληξε στις δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ.

    [02] Ιστορική για την Κύπρο η ανεύρεση υδρογονανθράκων λέει ο Φλουρέντζου

    Η ανεύρεση υδρογονανθράκων είναι ιστορική για την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέτζου, ο οποίος είπε ότι «χάρη στη σωστή πολιτική και τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης έχουν μπορέσει να αναδείξουν την ύπαρξη των υδρογονανθράκων».

    Σε δηλώσεις του, μετά από επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου μοίρασε δώρα στους τραυματίες από οδικά δυστυχήματα, ο κ. Φλουρέτζου είπε πως «η Κυβέρνηση έχει διορίσει πρόσφατα Συμβουλευτική Επιτροπή, που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες, ούτως ώστε να τη βοηθήσουν στην περαιτέρω χάραξη της πολιτικής, που θα πρέπει να ακλουθεί, για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο να εκμεταλλευτεί με τον πιο ορθολογιστικό τρόπο τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων».

    «Σίγουρα και αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε σωστά. Αυτή η επένδυση γενεών θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον τόπο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για τη δημιουργία αποβάθρας στο Βασιλικό, η οποία θα εισάγει και θα εξάγει πετρελαιοειδή, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε: «Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, που έχει πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο, για μια πολύ σημαντική και μεγάλη επένδυση, η οποία θα καταστήσει πλέον στην πράξη την Κύπρο ενεργειακό κέντρο και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τόσο πολιτικά, αλλά ιδιαίτερα για την οικονομία».

    [03] Προσχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό στη βρετανική Βουλή

    Δεκαεπτά βουλευτές έχουν, μέχρι τώρα, υπογράψει προσχέδιο ψηφίσματος που καλεί τη βρετανική κυβέρνηση, ως εγγυήτρια της ανεξαρτησίας της Κύπρου, όπως επιμείνει ώστε η Τουρκία τηρήσει μια περισσότερο εποικοδομητική στάση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που αποβλέπουν στην εξεύρεση μιας βιώσιμης, δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό.

    Το προσχέδιο καλεί επίσης το Λονδίνο να επιμείνει όπως η Τουρκία, ως χειρονομία καλής θέλησης, επιτρέψει στους πρόσφυγες από την πόλη- φάντασμα της Αμμοχώστου και τις γύρω περιοχές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως προνοείται από τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Το ψήφισμα, το οποίο κατετέθη στη Βουλή στις 12 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία των βουλευτών Sir Alan Meale και Jim Sheridan, εκφράζει ανησυχία για την παράνομη κατοχή του βορείου μέρους της Κύπρου από την Τουρκία ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974, επισημαίνει ότι παρά τις προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο η Αγκυρα αρνείται να αποσύρει τα στρατεύματα της και δεν επιτρέπει στους Ελληνοκυπρίους να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους ενώ ενθαρρύνει την παράνομη εγκατάσταση στην περιοχή μεταναστών, στους οποίους επιτρέπει την εκμετάλλευση γης και περιουσιών που έχουν ``απαλλοτριωθεί`` από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους χωρίς να επιδεικνύεται οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την εθνική και πολιτιστική κληρονομιά των Κυπρίων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 December 2011 - 20:29:13 UTC