Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα ελπίδας στέλλει ο Πρόεδρος

  • [01] Μήνυμα ελπίδας στέλλει ο Πρόεδρος

    Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό απηύθυνε από το βήμα του 38ου Συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η προοπτική του φυσικού αερίου θα επιφέρει καθοριστικές αλλαγές τόσο σε γεωστρατηγικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αλλαγές οι οποίες θα ενισχύσουν, όπως είπε, την Κύπρο και το λαό της.

    Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανεύρεση υδρογονανθράκων «οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα που θα εξαγγελθεί εντός των ημερών, πάρα πολύ σύντομα». Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε για ακόμη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνή νόμο, αλλά και τους Τουρκοκύπριους «και να μας δώσει έτσι τη δυνατότητα, μέσα από μια δίκαιη υπό τις συνθήκες, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού να αξιοποιήσουμε από κοινού όλοι οι Κύπριοι τους φυσικούς πόρους της πατρίδας μας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργούν τη μεγαλύτερη προοπτική για τον κυπριακό λαό, υποδεικνύοντας πως σε αυτή την προσπάθεια, η οποία, όπως είπε, έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, η Κύπρος πέτυχε να έχει δίπλα της το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα σχεδόν στο σύνολο της.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, «δεν εξελίσσονται όπως εμείς αναμέναμε και ευχόμαστε και προσπαθούμε να εξελιχθούν», γεγονός για το οποίο «ευθύνεται η στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ανέφερε επίσης ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέσεις και απόψεις που αφίστανται του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αναιρεί συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο πλευρών σε κρίσιμα ζητήματα.

    Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει με την ίδια βούληση την προσπάθεια για μια συνολική βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, «λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», η οποία θα προνοεί «ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

    «Λύση που να σέβεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών», τόνισε.

    Σημείωσε δε πως η ε/κ πλευρά έχει διασφαλίσει «μια διαδικασία χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τεράστια σφάλματα που στο παρελθόν έφεραν το Κυπριακό και τον κυπριακό λαό μπροστά σε τρομερά αδιέξοδα».

    Πρόσθεσε παράλληλα πως η Κυβέρνηση αναπτύσσει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, αναφέροντας πως «δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε το τελευταίο θετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP ούτε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν από λίγες μέρες, τα οποία ήταν από τα καλύτερα που εξασφαλίσαμε ποτέ».

    Σε ό,τι αφορά την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το β εξάμηνο του 2012, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός και μια ιστορική πρόκληση για την Κύπρο. «Στόχος μας είναι», ανέφερε, «να συμβάλουμε, ως προεδρεύουσα χώρα, με εποικοδομητικές εισηγήσεις, προτάσεις και πρωτοβουλίες, στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που είναι προς το συμφέρον του Ευρωπαίου πολίτη».

    «Πατριωτικό μας καθήκον είναι να διακριθούμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, καθώς επίσης και στον τομέα των γραμμάτων, στον οποίο διακρινόμαστε ως Κύπρος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» δήλωσε, καλωσορίζοντας μέσα σε αυτά τα πλαίσια τη διοργάνωση του Συνεδρίου της Πανευρωπαϊκής Ενωσης Φοιτητών (ESU) στη Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβρη στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας.

    Σε ό,τι αφορά τα φοιτητικά θέματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το φοιτητικό κίνημα αποτέλεσε και αποτελεί έκφραση ριζοσπαστισμού, καινοτομίας και παραγωγής σκέψης και πως «για 38 χρόνια τώρα η ΠΟΦΝΕ, μετεξελισσόμενη σε ΠΟΦΕΝ, εκφράζει τους αγώνες και τις αγωνίες των φοιτητών μας για δημοκρατία, για ελευθερία και για τα δικαιώματα τους».

    «Προσδοκούμε», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στους εκπροσώπους των φοιτητών, «ότι η νέα γενιά στηριζόμενη σε αρχές θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για τη περαιτέρω πρόοδο της κυπριακής κοινωνίας και την αντιμετώπιση της κρίσης θεσμών και αξιών που την ταλανίζουν».

    Διαβεβαίωσε δε ότι η Κυβέρνηση κατατάσσει τους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της αφού «αποτελούν την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου».

    Εξέφρασε ακολούθως την πεποίθηση ότι η φετινή χρονιά αποτελεί την αφετηρία για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την εκπαίδευση και τη χώρα αφού το νέο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, με τη σταδιακή εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων σε σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, από το Σεπτέμβριο μετατρέπεται από όραμα σε πραγματικότητα.

    «Με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση», ανέφερε, «η σύγχρονη Κύπρος θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο».

    «Οι αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός που επιτυγχάνουμε σήμερα στην Παιδεία είναι το διαβατήριο που εισάγει την Κύπρο, τους νέους και νέες μας, στην κοινωνία του αύριο, στην κοινωνία της δικαιοσύνης, της ισότητας, της γνώσης και της δημιουργίας» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας ότι η παρούσα Κυβέρνηση, όπως και για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει, με κάθε δυνατό τρόπο, και την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη στήριξη και την επέκταση των δημόσιων πανεπιστημίων, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ιδρυθούν νέες σχολές και προγράμματα σπουδών.

    «Θέλουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Κύπρος να αποκτήσει αυτοδυναμία σε πανεπιστημιακά προγράμματα πρώτου κύκλου, για να μπορεί ο κάθε νέος και νέα να σπουδάζουν στον τόπο τους».

    Σημείωσε ακολούθως ότι η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012 εξελίσσεται σε μια δύσκολη χρονιά για την Κύπρο, την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία είναι εμφανείς. «Ωστόσο» πρόσθεσε «και παρά την ανάγκη για οικονομική περισυλλογή, το όραμα, οι στόχοι, οι σκοποί και οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής δεν αναστέλλονται. Αντίθετα, συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς».

    Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πακέτο μέτρων εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Κυβέρνησης και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και το οποίο περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη στόχευση των κοινωνικών παροχών, συμπεριλαμβανομένης και της φοιτητικής χορηγίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι να μην θυματοποιηθεί καμία οικογένεια φοιτητή η οποία χρειάζεται αυτή τη χορηγία ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των σπουδών των παιδιών της».

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στόχευση της φοιτητικής χορηγίας, μέτρο με το οποίο διαφώνησε η ΠΟΦΕΝ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι η εν λόγω στόχευση υπήρξε καθολικό σχεδόν αίτημα όλων των πολιτικών δυνάμεων και εξήγησε ότι η εξέλιξη αυτή ήταν επιβεβλημένη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχτηκε ότι συζήτησε με την ηγεσία της ΠΟΦΕΝ το θέμα αυτό «αλλά λίγο εκ των υστέρων», σημειώνοντας ωστόσο ότι «ο κοινωνικός διάλογος ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους αποτελεί τη συνταγή για τη συνέχιση της κοινωνικής ειρήνης στον τόπο μας που πετύχαμε εδώ και δεκαετίες και πρέπει να συνεχίσουμε τον κοινωνικό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους».

    Ανέφερε δε ότι όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, η πολιτεία θα πρέπει να προβληματιστεί πως ενισχύει περισσότερο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας με έμφαση σε όσους και όσες έχουν πραγματική ανάγκη.

    Υπενθύμισε ακόμη ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα, συνεχίζεται για τρίτη χρονιά η εφαρμογή του πακέτου μέτρων φοιτητικής μέριμνας που αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό μέτρο στήριξης των φοιτητών και των οικογενειών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε στη συνέχεια ότι η έγνοια της Κυβέρνησης για την παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι συνεχής και επεκτείνεται στην λειτουργία ανεξάρτητων ελεγκτικών σωμάτων. «Εχουμε» είπε «τη βούληση για εφαρμογή του νόμου περί ιδιωτικών πανεπιστημίων όσον αφορά στον έλεγχο των αυξήσεων των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» και διαβεβαίωσε τους φοιτητές ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο, ακόμα κι αν χρειαστεί να ανασταλεί η χορήγηση τελικής άδειας λειτουργίας στους παραβάτες.

    «Η απόφαση ήταν ότι μέχρι το τέλος του φετινού ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 κανένας φοιτητής των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα καταβάλει για τις σπουδές του περισσότερα δίδακτρα από τα εγκεκριμένα κατά το παρελθόν ακαδημαϊκό έτος» συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να προωθηθεί στη Βουλή ο Νόμος για τη Δημιουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης και Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών, να προωθηθεί η δημιουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και να προχωρήσει η Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η οποία το Σεπτέμβριο του 2013 θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές.

    Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της ανεργίας, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον με βασικά χαρακτηριστικά την ύφεση που έχει προκαλέσει η παγκόσμια οικονομική κρίση και την έλευση χιλιάδων, κύρια κοινοτικών, εργαζομένων από το εξωτερικό. «Γνωρίζω», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας προς τους φοιτητές, «ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες ένα από τα βασικά αιτήματά σας είναι η μη επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης», διαβεβαιώνοντας «κατηγορηματικά», κατά την έκφρασή του, ότι η Κυβέρνηση εμμένει σταθερά στην πολιτική για μη επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε από το βήμα του Συνεδρίου μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό, λέγοντας ότι «στο Κυπριακό, παρά τις προσπάθειες και την εποικοδομητική μας στάση η τουρκική πλευρά μπλοκάρει τη λύση» αλλά και ότι «η προοπτική του φυσικού αερίου θα επιφέρει τόσο σε γεωστρατηγικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό επίπεδο καθοριστικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την Κύπρο και το λαό της».

    Επεσήμανε πως διεθνώς η Κύπρος έχει σήμερα μεγαλύτερα και ισχυρότερα ερείσματα και ότι αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος, προσθέτοντας παράλληλα πως η Κυβέρνηση δημιούργησε προοπτικές για σημαντικές ξένες επενδύσεις στη Κύπρο.

    «Η Κύπρος», συνέχισε, «ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και να έχει τη δική της συμβολή για μια καλύτερη Ευρώπη».

    «Δεν υποτιμούμε τις μεγάλες δυσκολίες που θα βρούμε στο δρόμο μας. Ούτε θα είναι όλα όπως τα ονειρευόμαστε στη χρονιά που έρχεται. Σ αυτό όμως το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο λαός μας διανοίγονται καινούργιοι και πολύ πιο ελπιδοφόροι δρόμοι. Μπορούμε να επιτύχουμε» είπε καταλήγοντας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 December 2011 - 12:29:15 UTC