Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντός της εβδομάδας τα αποτελέσματα για τις γεωτρήσεις
  • [02] ΥΠΑΜ: Στόχος η επανένωση της Κύπρου
  • [03] Το ρωσικό δάνειο ανάσα για τη Λευκωσία
  • [04] Σημαντική η ποιότητα του περιβάλλοντος, τονίζει ο Υπ. Γεωργίας

  • [01] Εντός της εβδομάδας τα αποτελέσματα για τις γεωτρήσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση αναμένει θετικά αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις που διεξάγονται στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

    Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.

    Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων, στο περιθώριο του σημερινού 38ου Τακτικού Συνεδρίου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι «κάνουμε τόση υπομονή τόσα χρόνια για πολλά πράγματα, που έχουμε προπονηθεί πολύ καλά και θα πρέπει να μάθουμε να είμαστε καρτερικοί και να αναμένουμε».

    «Αναμένουμε θετικά αποτελέσματα Ελπίζουμε εντός της εβδομάδας», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν ο εντοπισμός φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα αποτελέσει ανακουφιστικό μποναμά για τους Κυπρίους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «ελπίζω να είναι καλύτερος μποναμάς από αυτούς που μας έδιναν οι πατεράδες μας τον καιρό που εμείς ήμασταν μικροί».

    [02] ΥΠΑΜ: Στόχος η επανένωση της Κύπρου

    Τη διαβεβαίωση ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση, συνέπεια και υπευθυνότητα να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης», δίνει σε μήνυμά του για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης. Στόχος, τονίζει στο μήνυμά του ο Υπουργός Αμυνας, «είναι μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρος, ένα νησί της ειρήνης, της δημιουργίας και της προόδου για όλους τους νόμιμους κατοίκους του».

    Ο κ. Ηλιάδης σημειώνει ότι «όσο υπάρχει κατοχή η αμυντική μας προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής και να επαγρυπνούμε για όλα τα ενδεχόμενα». Στο μήνυμά του ο Υπουργός Αμυνας αναφέρει ότι «αυτή την περίοδο στην Εθνική Φρουρά καταβάλλεται μια σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων με συνειδητή πειθαρχία, εκσυγχρονισμό λειτουργιών και αξιοποίηση στο μεγαλύτερο βαθμό όλων των δυνατοτήτων που διαθέτουμε». Τονίζει, παράλληλα, ότι «η Εθνική Φρουρά πρέπει να είναι αξιόπιστη δύναμη άμυνας και αποτροπής για την υπεράσπιση της πατρίδας και του λαού μας».

    Απευθυνόμενος στους Αξιωματικούς, Μόνιμους Υπαξιωματικούς, Εθελοντές, Εθελόντριες, Οπλίτες και Πολιτικό Προσωπικό της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Αμυνας, ο κ. Ηλιάδης εκφράζει την εκτίμηση «για το έργο που επιτελείται στην Εθνική Φρουρά για την προάσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας».

    [03] Το ρωσικό δάνειο ανάσα για τη Λευκωσία

    Το δάνειο που εξασφάλισε η Κύπρος από τη Ρωσία δίδει ανάσα στην Κυβέρνηση για να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά του κράτους ακόμα και μετά το τέλος του 2012, εκτιμά ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας. Η συμφωνία για το δάνειο έχει υπογραφεί επισήμως στη Μόσχα και η πρώτη δόση θα κατατεθεί πριν από το τέλος του χρόνου, ακριβώς έτσι όπως προσυμφωνήθηκε από τον Αύγουστο ενώ η δεύτερη δόση, που είναι και η μεγαλύτερη, θα είναι κοντά μας περί το τέλος Ιανουαρίου και η τρίτη και τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου, είπε.

    Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι αυτό το δάνειο «ουσιαστικά μας δίνει ανάσες να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά ακόμα και μετά το τέλος του 2012. Με μια νούσιμη προσέγγιση θα καλύψουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα που θα παρουσιαστεί για το 2012, όπως το έχουμε σχεδιάσει στον προϋπολογισμό και που θα υπενθυμίσω ότι θα είναι ελαφρώς κάτω του 2,5%». Το δάνειο, συνέχισε, «θα μας επιτρέψει να εξοφλήσουμε άλλες δανειοδοτικές μας υποχρεώσεις από το εξωτερικό που λήγουν αρχές του χρόνου και θα μας επιτρέψει επίσης να εξοφλήσουμε εν μέρει δανεισμό από το εσωτερικό, έτσι που να δώσουμε την ευκαιρία σε τραπεζικά ιδρύματα και στο Συνεργατικό κίνημα να ρίξουν εκείνα τα λεφτά στην κυπριακή αγορά, βελτιώνοντας τη ρευστότητα, κάτι το οποίο η κυπριακή αγορά έχει ανάγκη».

    Το μόνο που αναμένεται τώρα είναι να ολοκληρώσουμε τις προετοιμασίες και τις προεργασίες μιας επεξεργασίας των μέτρων ώθησης της ανάπτυξης, πρόσθεσε. Αυτή την εβδομάδα, συνέχισε, μπαίνουμε στον τελευταίο κύκλο και μέχρι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα κληθούν όλοι, κόμματα και φορείς, να εκφράσουν τις τελικές τους απόψεις, έτσι που να τα στείλουμε στη Βουλή, εκεί που χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση ή να τα ρυθμίσουμε κανονιστικά έτσι που επιτέλους να δώσουμε μια ώθηση στην ανάπτυξη.

    [04] Σημαντική η ποιότητα του περιβάλλοντος, τονίζει ο Υπ. Γεωργίας

    Στην άρρηκτη αλληλεξάρτηση μεταξύ της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, επισημαίνοντας ότι όλα τα βασικά συστατικά που συνθέτουν μια αξιοπρεπή ζωή και επιτρέπουν την αειφορία της ανθρωπότητας και των όσων την καθορίζουν, εξαρτώνται από την ποιότητα του περιβάλλοντος.

    Σε χαιρετισμό του σε περιβαλλοντική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η «Πράσινη Ασπίδα» και το Κίνημα Οικολόγων στη Λευκωσία, ο Υπουργός Γεωργίας επεσήμανε ότι «σήμερα έχει πλέον διαφανεί ότι η βαθύτερη αιτία για την ύπαρξη περιβαλλοντικών προβλημάτων πηγάζει από τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, η οποία στηρίζεται σε κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και ότι η ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων αυτών βασίζεται στην αλλαγή της αντίληψης που επικρατεί για τη σχέση αυτή».

    Υπέδειξε δε πως είναι σημαντικό οι αποφάσεις, οι ενέργειες και συνήθειές μας να αντισταθμίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντικά αειφόρο ανάπτυξη. «Είναι απαραίτητο» είπε, «να καλλιεργηθεί ανάμεσα στους πολίτες ένα σύνολο αξιών, ηθών και συναισθημάτων ενδιαφέροντος για το περιβάλλον και την κοινωνία, ώστε να συμβάλλουν στην προστασία και διατήρησή του».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 December 2011 - 10:29:11 UTC