Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ: Στα 460 εκ. η κυπριακή συνεισφορά στο ΔΝΤ
  • [02] ΥΠΑΜ: Η Κύπρος στηρίζει το έργο της UNIFIL
  • [03] Aναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της η ΚΤΚ

  • [01] ΥΠΟΙΚ: Στα 460 εκ. η κυπριακή συνεισφορά στο ΔΝΤ

    Στα 460 εκατομμύρια ευρώ περίπου θα ανέλθει η συνεισφορά της Κύπρου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εάν και εφόσον αυτά χρειαστούν για να συνδράμει το Ταμείο στην οικονομική στήριξη κρατών μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και Υπουργών Οικονομικών των υπολοίπων κρατών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, σε μια προσπάθεια να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου.

    Ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης του ταμείου του ΔΝΤ, καθώς και η μετατροπή του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF, στο Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, ESM, ο οποίος αποφασίστηκε, όπως είπε, να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2012, αντί τον Ιούνιο του 2013.

    Οσον αφορά την απόφαση που λήφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για αύξηση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς στο ΔΝΤ κατά 200 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 150 θα προέρχονταν από τις χώρες της Ευρωζώνης και 50 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ο κ. Καζαμίας είπε ότι σε αυτό εναντιώνεται η Μεγάλη Βρετανία, η οποία, σύμφωνα με την τοποθέτηση της στην τηλεδιάσκεψη, ``θέλει να λάβει την απόφαση της στα πλαίσια των G20`` (των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών).

    ``Καταβάλλεται μια προσπάθεια οι άλλες χώρες της ΕΕ που είναι εκτός Ευρωζώνης να καλύψουν τα υπόλοιπα 50 δισ. ευρώ για να συμπληρωθούν τα 200 δισ. ευρώ``, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι ``τα σίγουρα είναι τα 150 δισ. ευρώ που θα παραχωρήσουν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης``.

    Οσον αφορά το ύψος της συνεισφοράς της Κύπρου στο συνολικό ποσό των 200 δισ. ευρώ που θα παραχωρήσει η ΕΕ στο ΔΝΤ για να μπορέσει να στηρίξει κράτη της Ευρωζώνης, ο κ. Καζαμίας είπε ότι αυτή ``θα είναι περίπου 460 εκατομμύρια ευρώ``, τα οποία ``θα είναι προς διάθεση στο ΔΝΤ αν και εφόσον χρειαστούν``.

    Μέχρι στιγμής, από την Ευρωζώνη μόνο το Βέλγιο έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει 9,5 δισ. ευρώ, ενώ εκτός Ευρωζώνης η Δανία θα δώσει 5,4 δισ. ευρώ και η Σουηδία 11 δισ. ευρώ.

    [02] ΥΠΑΜ: Η Κύπρος στηρίζει το έργο της UNIFIL

    Η Κύπρος στηρίζει με κάθε τρόπο τις ειρηνευτικές προσπάθειες της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ για το Λίβανο, συμβάλλοντας έτσι στην επικράτηση της ειρήνης, της ομαλότητας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, μετά από επίσκεψη, με τον Γερμανό ομόλογό του Thomas Kossendey, σε γερμανικό πλοίο της UNIFIL που ναυλοχεί στο λιμάνι Λεμεσού.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε πως ``μαζί με το Γερμανό συνάδελφο είχαμε ενδιαφέρουσες συνομιλίες σε θέματα αμυντικής συνεργασίας των δυο κρατών, στο πλαίσιο των εξαιρετικών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στη Γερμανία και την Κύπρο``.

    Συζήτησαν, επίσης, «θέματα της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, μέσα σε ένα κλίμα σύμπτωσης απόψεως και ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή``, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Ηλιάδης τόνισε, τέλος, ότι ``η Κύπρος προσφέρει διευκολύνσεις και στηρίζει με κάθε τρόπο τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή, συμβάλλοντας στην επικράτηση της ειρήνης, της ομαλότητας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο``.

    [03] Aναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της η ΚΤΚ

    Ο στόχος για έλλειμμα της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ θεωρείται εφικτός μόνο με την άμεση και πλήρη υλοποίηση του συνόλου των μέτρων, όπως καθορίζονται στον Προϋπολογισμό που εγκρίθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 2011, καθώς επίσης και των συμπληρωματικών μέτρων τα οποία εγκρίθηκαν από τη Βουλή στις 14 Δεκεμβρίου του 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ).

    Στο Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου του 2011, που δημοσιοποίησε η ΚΤΚ τη Δευτέρα, αναφέρεται ότι ``ο αποκλεισμός της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης εδώ και έξι μήνες, και η πολύ συγκεκριμένη πρόσφατη προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς επίσης μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση των όσων έχουν ψηφιστεί``.

    ``Η πιο ανησυχητική συνέπεια της δημοσιονομικής επιδείνωσης των τελευταίων χρόνων είναι η απώλεια της αξιοπιστίας μας ως κράτος και ο αποκλεισμός της Κυβέρνησης από τις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης από το Μάιο του 2011, με απότοκο τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της Δημοκρατίας και των τραπεζών μας``, αναφέρει η ΚΤΚ, σημειώνοντας ότι ``η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί άμεσα``.

    Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει ``σημάδια ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2011, με το τρίτο τρίμηνο του έτους να καταγράφει σημαντική υποχώρηση του ΑΕΠ, χωρίς προοπτικές για ουσιαστική ανάκαμψη σύντομα``. Με βάση το κεντρικό σενάριο της ΚΤΚ, το κυπριακό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί οριακά κατά 0,3% το 2011, ενώ το 2012 αναμένεται μηδενική μεγέθυνση ως αποτέλεσμα της συνέχισης του αρνητικού οικονομικού κλίματος.

    ``Οι προβλέψεις αυτές είναι σημαντικά αναθεωρημένες προς τα κάτω σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Ιουνίου του 2011 λόγω της χειροτέρευσης του εγχώριου και διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος``, αναφέρει η ΚΤΚ, η οποία σημειώνει ότι ``το 2013 η εικόνα αναμένεται να είναι πιο θετική με το ΑΕΠ να καταγράφει ανάκαμψη φθάνοντας στο 1,3%``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 December 2011 - 20:29:13 UTC