Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέματα ΕΕ συζήτησαν οι ηγέτες
  • [02] Συγχαρητήρια Κυβέρνησης
  • [03] Διεύρυνση συνεργασίας στην υγεία
  • [04] Επαναλειτουργεί το ψηφιακό αρχείο εφημερίδων

  • [01] Θέματα ΕΕ συζήτησαν οι ηγέτες

    Θέματα ΕΕ συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στη συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

    Οπως δήλωσε μετά τις συνομιλίες η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, οι δύο ηγέτες ξεκαθάρισαν τις θέσεις τους στο κεφάλαιο της ΕΕ με ειλικρίνεια.

    Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου.

    «Εξέφρασα την εκτίμησή μου στους ηγέτες για τις προσπάθειές τους μέσα στο 2011και τους είπα ότι έχουμε μια σταθερή βάση για τη σκληρή δουλειά που μας περιμένει στις αρχές του 2012, η οποία θα οδηγήσει στη συνάντηση του Green Tree στο τέλος Ιανουαρίου», ανέφερε η κ. Μπάτενχαϊμ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή της για την έκφραση δέσμευσης εκ μέρους του Προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου, για εξεύρεση μιας επείγουσας λύση στο Κυπριακό προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων.

    Είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμές ευχές για τις γιορτές και το νέο έτος.

    [02] Συγχαρητήρια Κυβέρνησης

    Η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου διαβίβασε τα συγχαρητήριά της στους νέους τοπικούς άρχοντες και σχολικούς εφόρους που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της Κυριακής, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Την ίδια ώρα ο Εκπρόσωπος εξέφρασε προβληματισμό για το μεγάλο ποσοστό αποχής. Ο Εκπρόσωπος ευχήθηκε σε όλους και όλες που εκλέγηκαν χθες «παραγωγική θητεία που θα αποβεί προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών». Είπε η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των τοπικών κοινωνιών «επιβάλλει συναίνεση και κοινή προσπάθεια», η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει τη δουλειά και των δημοτικών συμβουλίων αλλά και των κοινοτικών συμβουλίων και των σχολικών εφορειών.

    «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και να στέκεται στο πλευρό της τοπικής αυτοδιοίκησης, προωθώντας με αποφασιστικότητα την μεταρρύθμισή της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε. Ο κ. Στεφάνου είπε ότι με τη μεταρρύθμιση η Κυβέρνηση στοχεύει στην αποκέντρωση της κεντρικής εξουσίας και την αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να προσφέρει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες. Η τοπική εξουσία, συνέχισε, βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και μπορεί εύκολα και άμεσα να αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις ανάγκες του, για καλύτερη διαβίωση και ποιότητα ζωής.

    Ο Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν ένα από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και εμβάθυνσης της σύγχρονης δημοκρατίας, εκφράζοντας προβληματισμό για το μεγάλο ποσοστό της αποχής. «Η μεγάλη αποχή πρέπει να προβληματίσει όλους μας, πολύ περισσότερο που η αποχή στις χθεσινές εκλογές αποτελεί συνέχεια της αυξημένης αποχής που σημειώθηκε στις βουλευτικές εκλογές και τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που προηγήθηκαν», συνέχισε. Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι « η απαξίωση της πολιτικής δεν βοηθά τη λειτουργία της δημοκρατίας που στηρίζεται στην αντιπροσωπευτικότητα που εκφράζεται δια μέσου των εκλογών».

    [03] Διεύρυνση συνεργασίας στην υγεία

    Τα θέματα που αφορούν στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδα στον τομέα της υγείας, στη βάση της φιλοσοφίας ενός ενιαίου ιατρικού χώρου, συζήτησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί των δύο χωρών, Σταύρος Μαλάς και Ανδρέας Λοβέρδος. Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, μετά από συνάντηση που είχαν, ο Κύπριος Υπουργός Υγείας είπε ότι συζήτησαν για τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στα θέματα της εκπαίδευσης γιατρών όσο και της παραπομπής Κυπρίων ασθενών σε ελληνικά εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα για νοσηλεία.

    Ο κ. Μαλάς τόνισε ότι δεν πρόκειται για ακόμη μια εθιμοτυπική συνάντηση, αλλά περί μιας ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων. Μέσα σ αυτά τα πλαίσια, είπε, έχει αποφασιστεί όπως οι Κύπριοι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας στο εξωτερικό, η οποία δεν παρέχεται στην Κύπρο, να παραπέμπονται κατά προτεραιότητα σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα της Ελλάδας, ιδιωτικά ή δημόσια. Σε πρώτη φάση, είπε, έχει ήδη αρχίσει η παραπομπή παιδοκαρδιοχειρουργικών και παιδοογκολογικών περιστατικών στην Ελλάδα. Αυτή η συνεργασία, συνέχισε, θα διευρυνθεί με παραπομπή ασθενών σε εξειδικευμένα ορθοπεδικά κέντρα ενώ στην Ελλάδα θα παραπέμπονται και ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Μαλάς είπε, επίσης, ότι μέσα στα πλαίσια της αδελφοποίησης των νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού με νοσοκομεία της Ελλάδας θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη μιας εξειδικευμένης συνεργασίας μεταξύ των νοσηλευτηρίων των δύο χωρών. Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση για αδελφοποίηση του Μακάρειου Νοσοκομείου με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Ελλάδα, στο οποίο θα παραπέμπονται παιδάκια από την Κύπρο για νοσηλεία. Επιπλέον, ανέφερε ότι Ελληνες ειδικευόμενοι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να έρχονται στην Κύπρο για να εκπαιδεύονται και ευχήθηκε αυτή η ροή των ελλήνων ειδικευόμενων γιατρών να αυξηθεί.

    Ο κ. Μαλάς ανέφερε ακόμη ότι «από τούδε και στο εξής οι μεταμοσχεύσεις ύπατος θα γίνονται στην Ελλάδα και όλα τα μοσχεύματα ύπατος τα οποία συγκεντρώνονται στην Κύπρο θα αποστέλλονται και στην Ελλάδα». Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα των μεταμοσχεύσεων υλοποιείται σε απόλυτο βαθμό και πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι πρωτοπόρος στον πλανήτη σε ό,τι αφορά στις μεταμοσχεύσεις νεφρών. Ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας είπε, επίσης, ότι πρότεινε τη διοργάνωση στην Αθήνα μιας κοινή εκδήλωσης των Υπουργείων Ελλάδας και Κύπρου, εντός Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή και των Αρχιεπισκόπων των δύο χωρών.

    [04] Επαναλειτουργεί το ψηφιακό αρχείο εφημερίδων

    Επαναλειτουργεί το ψηφιακό αρχείο εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Συγκεκριμένα, μετά τη λειτουργία του πρώτου Ερευνητικού Κέντρου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, στην Οικία Επάρχου, όπου στεγάζεται το Ιδρυμα ``Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού``, το ΓΤΠ ανακοινώνει την επαναλειτουργία του ψηφιακού αρχείου εφημερίδων που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, το ΓΤΠ ξεκίνησε ένα πρωτοποριακό έργο ψηφιοποίησης των αρχείων του εφημερίδων, ανακοινωθέντων, φωτογραφιών και κινηματογραφικών ταινιών με απώτερο στόχο να καταστήσει τα αρχεία αυτά προσβάσιμα στους ερευνητές, στους δημοσιογράφους, στους φοιτητές αλλά και στον απλό πολίτη. Μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί συνολικά 38 εφημερίδες συμπεριλαμβανομένων δυο αθλητικών και δύο αγγλόφωνων - με το σύνολο των σελίδων να προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο.

    Η χρονική διάρκεια του ψηφιοποιηθέντος υλικού καλύπτει την περίοδο 1878 2003. Μεταξύ των εφημερίδων που ψηφιοποιήθηκαν είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (1906-1974), ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΦΥΛΑΞ (1906-1950), ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (1956-2003), η ΣΑΛΠΙΓΞ (1906-1925) η CYPRUS MAIL (1934 1975) και ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ (1965-1989). Το ψηφιοποιημένο αρχείο είναι καταχωρημένο σε διακομιστή (server), στον οποίο είναι συνδεδεμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι χρήστες του αρχείου έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν μέσω ηλεκτρονικού μηχανισμού αναζήτησης τα δημοσιεύματα που τους ενδιαφέρουν με άριστα αποτελέσματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 December 2011 - 14:29:23 UTC