Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι προσπάθειες για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] Διάβημα Προέδρου στον Κάμερον
  • [03] Νέες καταθέσεις για πιθανούς προ - συνεννοημένους αγώνες
  • [04] Δεν κινδύνευσαν αθλήτριες της Γαλατά Σαράι

  • [01] Συνεχίζονται οι προσπάθειες για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ακαρπες απέβησαν και οι προσπάθειες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή για να συμφωνήσουν το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα κληθεί να υιοθετήσει το Σώμα, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ανανεώνοντας τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Δευτέρας σε επίπεδο πρέσβεων, οπότε αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, ή το αργότερο το πρωί της Τρίτη, να υπάρξει συμφωνία και στην ολομέλεια.

    Σημείο εμπλοκής παραμένει η εμμονή της βρετανικής αντιπροσωπείας να υπάρχει αναφορά σε σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, σύντομα μετά την κοινή συνάντηση του Ιανουαρίου, χωρίς παράλληλα να παρατίθεται ως προϋπόθεση η σύγκλιση στις εσωτερικές πτυχές. Ταυτόχρονα οι Βρετανοί επιθυμούν μέσω του κειμένου να περάσουν έμμεσο χρονοδιάγραμμα.

    Ο Βρετανός αντιπρόσωπος εμφανίζεται απομονωμένος από τα υπόλοιπα μέλη του Σ.Α., κάτι που φάνηκε και χθες κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου από την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ.

    Η αξιωματούχος του ΟΗΕ στην τοποθέτησή της ήταν ιδιαίτερα προσεκτική και στάθηκε κυρίως στα τεχνικά κομμάτια της έκθεσης του γενικού γραμματέα. Στο πολιτικό κομμάτι της ενημέρωσης, μίλησε για κάποια πρόοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες και για αρκετές σοβαρές πτυχές του Κυπριακού που δεν υπάρχει ακόμη σύγκλιση. Παραδέχθηκε ότι όλη σχεδόν η πρόοδος που σημειώθηκε όσο διάστημα που συνομιλούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου έλαβε χώρα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

    Ο Βρετανός αντιπρόσωπος στην τοποθέτησή του επέμεινε πως οι συνομιλίες δεν μπορούν να είναι ατέρμονες και ότι θα πρέπει τον Ιανουάριο στο Greentree να ξεκαθαριστεί αν υπάρχουν προοπτικές για λύση. Ο ίδιος είπε πως προσδοκεί ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και θα συγκληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα πολυμερής διάσκεψη.

    Οι Αμερικανοί στην τοποθέτησή τους επισήμαναν την ανάγκη οι δύο πλευρές να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό, ενώ έμειναν σε τεχνικά θέματα της Ειρηνευτικής Δύναμης, προτάσσοντας την ανάγκη ολοκλήρωσης της αποναρκοθέτησης στη νεκρή ζώνη.

    Ο Ρώσος αντιπρόσωπος συνέστησε να μην υπάρχει τόση σπουδή από ορισμένους, για να κλείσει όπως όπως η διαδικασία, ενώ συνέδεσε τη διεθνή διάσκεψη με την ύπαρξη σύγκλισης σε όλες τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και στην ύπαρξη συμφωνίας των δύο πλευρών.

    Στο ζήτημα του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε πως αυτή συνδέεται μόνο με τις αναγκαίες αλλαγές που θα πρέπει να λάβουν χώρα σε περίπτωση διευθέτησης του Κυπριακού, ενώ χαρακτήρισε ελλιπή την αναφορά του Γενικού Γραμματέα στην έκθεσή του για τις έρευνες της Κύπρου, καθώς δεν κατέγραψε τις απειλές της Τουρκίας. Στο θέμα των κυπριακών ερευνών τοποθετήθηκε υποστηρικτικά και ο Ινδός αντιπρόσωπος.

    [02] Διάβημα Προέδρου στον Κάμερον

    Σε διάβημα στο Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον αναφορικά με τη στάση της Βρετανίας στη συζήτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    «Μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανίας υπάρχει Μνημόνιο Συναντίληψης για διαβούλευση και διάλογο για θέματα που αφορούν στις δύο χώρες. Δεν μπορεί η Βρετανία να προωθεί άποψη που λέει ότι πρέπει να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη πριν συμφωνηθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Η θέση αυτή της Βρετανίας παραβιάζει τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία διατυπώθηκε σε δηλώσεις και εκθέσεις του», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ και θέση της ελληνοκυπριακή πλευράς είναι ότι διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί για επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, όταν και εφόσον συμφωνηθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

    [03] Νέες καταθέσεις για πιθανούς προ - συνεννοημένους αγώνες

    Η Αστυνομία προτίθεται να καλέσει είτε και άλλους ποδοσφαιριστές είτε παράγοντες των σωματείων για τα οποία γίνεται αναφορά ότι υπάρχει πιθανότητα τα αποτελέσματα των ποδοσφαιρικών αγώνων της περασμένης Τετάρτης για το Κύπελλο Κύπρου να ήταν προσυνεννοημένα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.

    «Στο πλαίσιο ερευνών και ανακρίσεων που διεξάγονται θα κληθούν και άλλα πρόσωπα από τα οποία εκτιμούμε ότι η λήψη κατάθεσης θα υποβοηθήσει το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας σε ό,τι αφορά τα ύποπτα ποδοσφαιρικά παιχνίδια του Κυπέλου», ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός.

    Για το σκοπό αυτό, είπε, «βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με την ΚΟΠ και αναμένουμε ότι κάποια στοιχεία που θα εξασφαλίσει από συγκεκριμένη εταιρία θα μας δοθούν και θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ερευνών».

    [04] Δεν κινδύνευσαν αθλήτριες της Γαλατά Σαράι

    Η προπαγανδιστική μηχανή της Τουρκίας προσπαθεί και πάλι να προκαλέσει θόρυβο, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας αναφορές στον τουρκοκυπριακό Τύπο περί επεισοδίων κατά τη διάρκεια αγώνα πετόσφαιρας, στη Λεμεσό μεταξύ Γαλατά Σαράι και Απόλλωνα.

    «Δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι κινδύνευσαν αθλήτριες και παράγοντες της τουρκικής ομάδας Γαλατά Σαράι στο παιγνίδι πετόσφαιρας με τη γυναικεία ομάδα του Απόλλωνα, στη Λεμεσό», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι οι Αρχές της Δημοκρατίας έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των αθλητριών, των παραγόντων και των φιλάθλων και η παρέμβαση της Αστυνομίας για την αποτροπή οποιωνδήποτε ενεργειών ήταν άμεση και αποτελεσματική.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 10 December 2011 - 14:29:11 UTC