Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Χριστόφια για Σύνοδο Κορυφής
  • [02] ΥΠΟΙΚ: Θεσμικός χαρακτήρας στο πάγωμα των αυξήσεων
  • [03] Το ΥΠΑΜ ασκεί την Προεδρία ΕΕ από 1/1/12
  • [04] Ερευνα της Αστυνομίας για στημένα παιχνίδια

  • [01] Δηλώσεις Χριστόφια για Σύνοδο Κορυφής

    Κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος είπε ότι η Σύνοδος ασχολήθηκε με το θέμα του χρέους της ζώνης του ευρώ και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Οπως είπε, η συνάντηση αυτή διήρκεσε από τις 8 το βράδυ της Πέμπτης μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής και κατέληξε σε απόφαση που αφορά τους 17 της ζώνης του ευρώ που έχουν δεσμευτεί να συγκαλέσουν μεταξύ τους μια διακυβερνητική διάσκεψη που θα προβεί σε αναγκαίες αλλαγές συν όσοι από τους υπόλοιπους θέλουν να προστεθούν στους 17. «Και υπάρχουν χώρες που έχουν εκφράσει την επιθυμία αυτή αφού συζητήσουν το θέμα με θεσμικά όργανα των χωρών τους», είπε,

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι έγινε πολλή συζήτηση για το στόχο να αποκατασταθεί η σταθερότητα στις αγορές και να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να επιτρέπουν το συντομότερο δυνατόν την επαναφορά της Ευρώπης στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης κυρίως για την νέα γενιά και την προστασία του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής «κάτι για το οποίο εμείς αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία και επιμείναμε σε αυτά τα ζητήματα».

    «Μετά από μακρά συζήτηση επιτεύχθηκε συμφωνία που έχει ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών της ευρωζώνης. Παρά την προτίμηση που υπήρχε για νομική διασφάλιση της συμφωνίας σε επίπεδο και των 27 δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για αυτό και οι 17 δεσμεύτηκαν συν όσοι επιθυμούν», σημείωσε.

    Η Κύπρος, συνέχισε ο Πρόεδρος, στήριξε τη θέση ότι την τελική έγκριση των εθνικών προϋπολογισμών θα πρέπει να συνεχίσουν να την έχουν ως αρμοδιότητα τα κράτη μέλη πράγμα που επιτεύχθηκε και αποφεύχθηκε η οποιαδήποτε αναφορά στα τελικά συμπεράσματα. «Δεν ξέρω όμως εάν επανέλθει στην πορεία», διευκρίνισε ο Πρόεδρος, λέγοντας ότι στην ΕΕ όλα είναι ρευστά.

    Επιπρόσθετα, είπε ότι η Κύπρος περαιτέρω επεδίωξε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε όπως η εξέταση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο ΕΕ να μην περιλαμβάνει ευαίσθητα θέματα για την κυπριακή οικονομία όπως είναι το θέμα της φορολογίας. «Και αυτό όμως το θέμα δεν έχει κλείσει μιας και δια παντός», είπε.

    Αποφασίστηκε επίσης, είπε, η ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει το ρόλο του διαχειριστή ,κάτι, που όπως είπε ο Πρόεδρος, δίνει στον μηχανισμό αυτό περισσότερη εγκυρότητα.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ζήτησε όπως ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες ιδιαίτερα των κρατών που αντιμετωπίζουν τα πιο πιεστικά προβλήματα.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει τρόπος να συνδυαστούν οι περικοπές που προβλέπει ο νέος δημοσιονομικός κανόνας με την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, είπε ότι η Κύπρος επιδιώκει να συντονιστεί με χώρες όπως η Δανία που θα έχει την προεδρία το επόμενο εξάμηνο ούτως ώστε στη διάρκεια της προεδρίας της Δανίας και της δικής μας να εγείρουμε πιο προγραμματισμένα σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου για να προωθηθούν και αυτά τα ζητήματα.

    «Διότι όντως είναι κάτι που είπα και στη σύσκεψη στην Κύπρο: θέλουμε να κόβουμε, δεν θέλουμε να περάσουμε νομοθεσίες που θα φέρουν έσοδα, θέλουμε από τώρα ισοζυγισμένο προϋπολογισμό κάτι που είναι αδύνατον να πετύχουμε. Είναι προοπτική που βάζει και η ΕΕ για ισοζυγισμένους προϋπολογισμούς εμείς όμως στην Κύπρο βιαστήκαμε εδώ και τώρα να έχουμε ισοζυγισμένο προϋπολογισμό. Και το ερώτημα είναι, να μην αυξήσουμε τον ΦΠΑ, να κόψουμε έσοδα ή με άλλους τρόπους δυνατότητες εάν έχουμε ισοζυγισμένο προϋπολογισμό. Πώς όμως θα επενδύσουμε για ανάπτυξη και πώς θα καταρτίσουμε προγράμματα για αντιμετώπιση της ανεργίας που προϋποθέτουν έξοδα».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι κάτι που ελπίζω ότι θα ληφθεί υπόψη και στην Κύπρο εδώ λήφθηκε υπόψη για αυτό και επαναλαμβάνω δεν ήταν `τσεκουράτη` η θέση εδώ και τώρα ισοζυγισμένος προϋπολογισμός υπάρχει μια προοπτική τριών - τεσσάρων χρόνων».

    Ερωτηθείς εάν με τις αποφάσεις για την ευρωζώνη παρακάμπτονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη θέση ότι δεν υποβαθμίζεται ο οποιοσδήποτε, αντίθετα, αναβαθμίζεται και ο Πρόεδρος της Επιτροπής και του Συμβουλίου και ο ρόλος τους.

    [02] ΥΠΟΙΚ: Θεσμικός χαρακτήρας στο πάγωμα των αυξήσεων

    Θεσμικό χαρακτήρα έχει το πάγωμα των αυξήσεων στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, καθώς η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα εξασφαλίσει εξοικονόμηση 230 εκατ. ευρώ από το κράτος από το 2013 και εντεύθεν, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία άρχισε τη συζήτηση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τα νομοσχέδια, 13 στον αριθμό, θα πρέπει να εγκριθούν από την Ολομέλεια μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

    Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών, ο κ. Καζαμίας αναγνώρισε ότι ορθά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για μονιμότητα του μέτρου της παγοποίησης, προσθέτοντας ότι ``το κράτος αναμένει πάνω σε μόνιμη πλέον βάση από το 2013 και μετά να εξοικονομεί το χρόνο 230 εκατ. ευρώ, από το κρατικό μισθολόγιο``. Τα τελευταία 20 χρόνια, πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ, το κρατικό μισθολόγιο κατά μέσο όρο αυξάνονταν πέραν 10% , υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό είναι υπέρτριπλάσιο της αύξησης της παραγωγικότητας , για αυτό το λόγο η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται έντονες επικρίσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών ευσυνείδητα γίνεται η συγκεκριμένη πράξη , σημειώνοντας ότι ``δεν είναι απλά για δύο χρόνια``.

    Ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι πρώτης προτεραιότητας, τα οποία περιλαμβάνονται στην επιστολή όπου ο Όλιν Ρεν και η Κομισιόν ζητούν επιτακτικά την άμεση εφαρμογή τους μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου για να αποφύγει η Κύπρος την επιβολή κυρώσεων ύψους 36εκ, είναι η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης είναι η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από 15% σε 17% σε μόνιμη βάση από τις 16 Ιανουαρίου του 2012 καθώς και η μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 200 εκατ. ευρώ, κάτι που επανέλαβε και στις δηλώσεις του και στους δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ άμεσης προτεραιότητας , είναι τα φορολογικά νομοσχέδια με τα οποία θα παρέχονται όπλα στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για να αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στην τρίτη κατηγορία, τα οποία σύμφωνα με τον Υπουργό δεν επείγουν να ψηφιστούν μέχρι την Τρίτη, είναι τα σχέδια για την εναλλαξιμότητα στο δημόσιο τομέα καθώς και η κυβερνητική πρόταση για επέκταση της εισφοράς στις κατηγορίες των δημόσιων υπαλλήλων που έχουν εξαιρεθεί όπως είναι οι δικαστές και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    [03] Το ΥΠΑΜ ασκεί την Προεδρία ΕΕ από 1/1/12

    Την ετοιμότητα του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς(ΕΦ) να αναλάβουν καθήκοντα που απορρέουν από την άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ από την 1 Ιανουαρίου του 2012, εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης. Οπως εξήγησε, η Δανία δεν συμμετέχει στον πυλώνα Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και πολλά θέματα και δραστηριότητες που εμπίπτουν σε αυτό τον πυλώνα θα τα αναλάβει η Κύπρος, η οποία, ως γνωστό, θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία του Μηχανισμού Αθηνά που είναι, όπως εξήγησε, ο Οργανισμός Χρηματοδότησης των στρατιωτικών και πολιτικών επιχειρήσεων της ΕΕ, όπως επίσης, την Προεδρία της Ομάδας Εργασίας Πρωταρχικού Στόχου η οποία μελετά την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ. Κατά το πρώτο εξάμηνο, πρόσθεσε, «θα διοργανώσουμε τη Σύνοδο των Επικεφαλείς της Αμυντικής Πολιτικής των Υπουργείων Άμυνας της ΕΕ, πέραν από αυτή που θα διοργανώσουμε το δεύτερο εξάμηνο κατά την περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας».

    Διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας και η Ε.Φ. είναι έτοιμοι να αναλάβουν με επάρκεια και με αποτελεσματικό και δημιουργικό τρόπο την προεδρία όλων αυτών των δραστηριοτήτων και οργάνων της ΕΕ από την αρχή του χρόνου. Αναφερόμενος στα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι αυτές τις μέρες δεν παρατηρείται ένταση στην περιοχή όσον αφορά τις δραστηριότητες των τουρκικών σκαφών και αεροσκαφών. Η κινητικότητα που υπάρχει, σημείωσε, είναι η συνηθισμένη. Πρόσθεσε ότι «στην περιοχή είναι σταθερή η παρουσία, σε καθημερινή περίπου βάση, αμερικανικών αεροσκαφών των ΗΠΑ όπως επίσης και σκαφών και αεροσκαφών του Ισραήλ», ξεκαθαρίζοντας ότι «σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ζητείται και λαμβάνεται εκ των προτέρων η άδεια από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαιρέτως από όλους, πλην της Τουρκίας».

    Είπε, επίσης, ότι τα αμερικανικά και ισραηλινά σκάφη και αεροσκάφη λειτουργούν στην περιοχή πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σε ερώτηση ποια είναι η πληροφόρηση που έχει για το Ρωσικό αεροπλανοφόρο, είπε ότι αυτό κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο.

    [04] Ερευνα της Αστυνομίας για στημένα παιχνίδια

    Ποδοσφαιριστής που δεν αγωνίστηκε την Τετάρτη σε αγώνα Κυπέλλου κλήθηκε από την Αστυνομία και έδωσε κατάθεση σε σχέση με το ενδεχόμενο ύπαρξης προσυνεννοημένων αγώνων. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, «το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας, έχει αρχίσει ανακρίσεις σε σχέση με το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας για το ενδεχόμενο να υπήρξαν προσυνεννοημένοι αγώνες στο πλαίσιο του θεσμού του Κυπέλλου Κύπρου».

    Όπως ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός, η Αστυνομία αφού ήρθε σε επαφή με αρμόδιο λειτουργό της ΚΟΠ και αφού συνέλεξε κάποια στοιχεία και πληροφορίες, «άρχισε τις έρευνες και τη λήψη καταθέσεων για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν διαπραχτεί οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα από οποιοδήποτε πρόσωπο».

    «Για το σκοπό αυτό ποδοσφαιριστής σωματείου που συμμετείχε στο θεσμό του Κυπέλλου και αγωνίστηκε την Τετάρτη, κλήθηκε από την Αστυνομία για να του ληφθεί κατάθεση», κατέληξε ο κ. Κατσουνωτός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 9 December 2011 - 18:29:11 UTC