Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
  • [02] ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΣ- ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

  • [01] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

    Εκστρατεία καταπολέμησης του αναλφαβητισμού και προώθησης των βιβλίων, διεξάγει η Κύπρια Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εκπαίδευσης, Πολυγλωσσίας, Νεολαίας και Πολιτισμού Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, μεταξύ άλλων, έχει διορίσει Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για το θέμα, τα πορίσματα της οποίας θα παρουσιαστούν σε συνέδριο στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Η κ. Βασιλείου επισκέφθηκε σήμερα το Λύκειο Κύκκου Β στη Λευκωσία και είχε συναντήσεις με μαθητές και καθηγητές του σχολείου, κατά τη διάρκεια των οποίων εξήγησε τους στόχους της ΕΕ για την παιδεία και τις διάφορες ευκαιρίες και προγράμματα που παρέχονται από την ΕΕ.

    «Ενα από τα βασικά προβλήματα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή είναι ο αναλφαβητισμός», δήλωσε στο ΚΥΠΕ μετά τις συναντήσεις, προσθέτοντας ότι «ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 15 χρονών δεν μπορεί να διαβάσει καλά ή δεν καταλαβαίνει αυτό που διαβάζει και πρέπει να προωθήσουμε πραγματικά το διάβασμα βιβλίων από μικρή ηλικία».

    Προς αυτό το σκοπό, όπως ανέφερε, έχει διορίσει μια Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου που αποτελείται από έντεκα εμπειρογνώμονες πάνω σε θέματα αναλφαβητισμού, της οποίας προεδρεύει η Πριγκίπισσα της Ολλανδίας Λορεντίν, η οποία έχει πολύ εμπειρία σε θέματα αντιμετώπισης του αναλφαβητισμού στη χώρα της. Η Επιτροπή, συμπλήρωσε, θα ετοιμάσει την έκθεσή της στα μέσα του 2012 με εισηγήσεις προς τα κράτη μέλη για το τι πρέπει να γίνει προς αντιμετώπιση του θέματος.

    «Η Κύπρος βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης», είπε η Κύπρια Επίτροπος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα και θα οργανώσουμε κι ένα μεγάλο συνέδριο κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στο οποίο θα παρουσιάσει η Επιτροπή το έργο της και τις εισηγήσεις της σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που ασχολούνται με τα θέματα αυτά».

    Η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι «ταυτόχρονα όμως, κάνω και μία εκστρατεία προσωπικά, παράλληλα με αυτή τη μελέτη, σε όλες τις χώρες που πηγαίνω», προσθέτοντας ότι «κάνω διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν παιδιά, γονείς, δάσκαλοι, διάφορες άλλες οργανώσεις για να περάσουμε το μήνυμα στα παιδιά ότι το διάβασμα είναι σημαντικό, αλλά μπορεί να είναι και τρόπος ζωής» Το σύνθημα μας, είπε, είναι «η Ευρώπη αγαπά τα διάβασμα».

    «Βλέπω ότι έχει μεγάλη απήχηση αυτή η εκστρατεία. Πρέπει να σας πω ότι για πρώτη φορά Ευρωπαία Επίτροπος ήταν πρωτοσέλιδο σε αγγλική εφημερίδα γι αυτό το θέμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «στην Κύπρο έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκδηλώσεις σε Αγλαντζιά και Καϊμακλί».

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξάχθηκε με τους μαθητές του Λυκείου, η κ. Βασιλείου είπε ότι ένας από τους στόχους της ΕΕ στα πλαίσια της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» είναι να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που φεύγουν από τα σχολεία χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες δεξιότητες, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 14,5%. Υπάρχουν χώρες όπου το ποσοστό είναι πολύ ψηλό, ανέφερε, δίνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας όπου το ποσοστό είναι 40% και την Ιταλία όπου το ποσοστό είναι 19%. Ο αριθμός μαθητών που φεύγουν νωρίς από το σχολείο στην Κύπρο είναι 13%. Ο στόχος της ΕΕ είναι να μειωθεί το ποσοστό αυτό σε κάτω από το 10%.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΕΕ δίνει μεγάλη σημασία στην πολυγλωσσία και κυρίως στην εκμάθηση τουλάχιστον δύο γλωσσών εκτός της μητρικής.

    Σύμφωνα με την Κύπρια Επίτροπο έχει αρχίσει μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των ανώτερων σχολών και ακαδημαϊκών και επαγγελματικών, καθώς και στην αξιολόγηση των προγραμμάτων των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων ως μέρος της προσπάθειας που γίνεται από την ΕΕ για μείωση της ανεργίας στους νέους ανθρώπους.

    Ανέφερε, επίσης, ότι μέσω της σωστής αξιολόγησης προγραμμάτων που προσφέρονται από τριτοβάθμιες σχολές θα μπορούν οι μαθητές να αποφασίσουν πιο επάγγελμα θα ακολουθήσουν βασιζόμενοι σε κριτήρια που έχουν να κάνουν και με τις ανάγκες στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Η αξιολόγηση προβλέπεται να είναι έτοιμη το 2013.

    [02] ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΣ- ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

    Ένας από τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς αγώνες ράλι στον κόσμο ξεκίνησε χθες βράδυ από την Πάφο, καθώς 34 πληρώματα πέρασαν την ράμπα εκκίνησης του διεθνούς Ράλι Κύπρος 2011, τελευταίου γύρου του Intercontinental Rally Challenge, στον οποίο πέντε πληρώματα διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή.

    Την εκκίνηση έδωσε ο Αντιπρόεδρος της FIA Μοχάμεντ Μπιν Σουλαγιέμ που έφτασε με ιδιωτικό αεροπλάνο στην Πάφο λίγο πριν την τελετή, καλεσμένος του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου. Μαζί του στη ράμπα ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας.

    Με το Νο1 στις πόρτες ενός Ford Fiesta S2000 πήρε εκκίνηση ο Νάσερ Αλ-Ατίγια, νικητής πέρσι του Ράλλυ Κύπρος, για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ακολούθησαν ο πρωτοπόρος του IRC Γιαν Κοπέτσκι και ο περσινός πρωταθλητής, νικητής φέτος στα S-WRC Γιούχο Χάνινεν, αμφότεροι με Skoda Fabia. Πίσω τους ο Τιερί Νεβίλ, μοναδικός διεκδικητής της Peugeot, έχοντας στα χέρια του μια 207 S2000. Πίσω του άλλες τέσσερις Fabia S2000, έχοντας στα πηδάλια τους διεκδικητές του τίτλου Μίκελσεν και Λόιξ αλλά και τους ταχύτατους Πάτρικ Σάντελ και Καρλ Κρούντα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 November 2011 - 14:30:11 UTC