Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΕ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Ο στόχος της επίτευξης δημοσιονομικού ελλείμματος της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ είναι ρεαλιστικός, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

    Αναλύοντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ενδεχόμενη απόρριψη του νομοσχεδίου για αύξηση του ΦΠΑ από το 15% στο 17%, δεν σημαίνει ότι η Κύπρος εντάσσεται αυτόματα στο Μηχανισμό Στήριξη της ΕΕ, αλλά ότι η Κύπρος θα βρεθεί πλησιέστερα στο Μηχανισμό.

    Τόνισε ακόμη ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β» σε περίπτωση απόρριψης του νομοσχεδίου, αλλά η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επεξεργαστεί νέες προτάσεις τις οποίες δεν απεκάλυψε. Σύμφωνα με τον κ. Καζαμία, σε περίπτωση μη έγκρισης του ΦΠΑ και της στόχευσης των κοινωνικών παροχών, το έλλειμμα θα εκτοξευτεί στο 4,8% του ΑΕΠ.

    Εξηγώντας το πώς τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν κατά 10%, κάτι που θεωρήθηκε αισιόδοξη πρόβλεψη δεδομένου του οριακά θετικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το 2012 (0,2% του ΑΕΠ), ο κ. Καζαμίας είπε πως τα πραγματικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 2,8%, ενώ στα έσοδα προσμετρούν και οι περικοπές της τάξης πέραν του 6% από τις απολαβές του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Παράλληλα, εξήγγειλε νέες προτάσεις για τη φορολόγηση επιδομάτων, συμπεριλαμβανομένων των εφάπαξ κατά την αφυπηρέτηση, στόχευση των στεγαστικών σχεδίων που παραχωρούνται από το ΥΠΕΣ, περιλαμβανομένων και αυτών για τους πρόσφυγες και ενοποίηση του φορολογικού πλαισίου ακίνητης περιουσίας με τον κατασκευαστικό τομέα.

    Ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε στις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν τόσο στο διεθνές επίπεδο, και ειδικότερα στο δεύτερο κύμα οικονομικής ύφεσης που επηρεάζει περισσότερο την κυπριακή οικονομία, ενώ αναγνώρισε ότι η Κύπρος θα βρισκόταν σε καλύτερη μοίρα σε περίπτωση που η Κυβέρνηση κινείτο πιο γρήγορα για τη λήψη μέτρων αποτροπής των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση.

    «Αν το 2012 παρουσιάζαμε προϋπολογισμό για να δείξουμε έλλειμμα κάτω του 2% θα κάναμε έγκλημα. Ο προϋπολογισμός ο οποίος σας παραθέτω είναι ο ρεαλιστικότερος ο οποίος θα μπορούσε να ετοιμαστεί μέσα στις συνθήκες τις οποίες ζούμε σήμερα», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής.

    Αναφερόμενος στις προβλέψεις του ΔΝΤ για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -1% το 2012, ο κ. Καζαμίας είπε ότι το ΥΠΟΙΚ διατηρεί μια ελαφρά πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,2% λόγω των προοπτικών στον τουρισμό και στον τομέα των υπηρεσιών.

    «Όμως συμφωνούμε και λάβαμε υπόψη στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού το ότι η κυπριακή οικονομία πιθανότατα να παρουσιάσει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», πρόσθεσε.

    Όπως εξήγησε ο κ. Καζαμίας, η δημοσιονομική επίπτωση από το Α` πακέτο μέτρων ανέρχεται στο 1,2% του ΑΕΠ, ενώ από το β` πακέτο που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό αναμένεται μια επίπτωση του 2,9% του ΑΕΠ, περιορίζοντας έτσι το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,8%.

    Διαφοροποίησε τον αρχικό στόχο για μηδενισμό του ελλείμματος το 2013 λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2013 με επιπλέον μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν πρέπει να στοχεύει σε δημοσιονομικό έλλειμμα πλησίον του 0% και να μην ξεπερνά το -1%, ενώ ο μηδενισμός του ελλείμματος μετατίθεται για το 2014.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Καζαμίας είπε πως επίκειται και στόχευση των στεγαστικών σχεδίων του ΥΠΕΣ, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση χωρίς την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων. Εξήγησε ότι αυτό ισχύει και για τους πρόσφυγες και για τους μη πρόσφυγες «γιατί κρίνουμε ότι σήμερα, 37 χρόνια μετά το 1974 οι μισοί μη πρόσφυγες δεν περνούν καλύτερα από τους μισούς τουλάχιστον πρόσφυγες».

    Σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ανάπτυξη, η Κυβέρνηση, ανέφερε, προτίθεται να ενισχύσει τις συμπράξεις του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα με την ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για την επιτάχυνση αδειοδότησης μεγάλων έργων.

    Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, ο κ. Καζαμίας είπε ότι από το αργότερο τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για την ενοποίηση των φορολογιών που σχετίζονται με την ακίνητη ιδιοκτησία και τις κατασκευές.

    Είπε ακόμη ότι ζητήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία να επεξεργαστεί το νομικό πλαίσιο για θέματα ενέργειας για το θέμα των υδρογονανθράκων.

    Ερωτηθείς κατά πόσον εάν δεν εγκριθεί αύξηση του ΦΠΑ η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στο Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «εάν είμαστε 160 ή 180 εκατ. μακριά από το Μηχανισμό, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι μονάχα το μοναδικό στοιχείο το οποίο θα υπολογιστεί».

    Σημειώνοντας ότι η αρχική του τοποθέτηση για αυτό το θέμα ήταν γενικότερη, ο κ. Καζαμίας πρόσθεσε ότι «εάν επιδεινωθεί η κατάστασή μας τότε θα είμαστε πλησιέστερα προς το Μηχανισμό. Εάν δεν εγκριθεί ο νόμος για την αύξηση του ΦΠΑ δεν σημαίνει αυτόματα ότι εντασσόμαστε στο Μηχανισμό, είμαστε όμως πλησιέστερα», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον με τόσο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης το σενάριο για αύξηση των εσόδων είναι υπεραισιόδοξο, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «επειδή είχαμε δραματικές μειώσεις στα τελευταία χρόνια ακόμη και στον κεφαλαιουχικό φόρο, κρίνουμε ότι φτάσαμε στον πάτο και από τώρα ουσιαστικά η προσπάθειά μας είναι να δώσουμε μέτρα τόνωσης έτσι ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη σε ανοδική πορεία».

    Προς την αυτή την κατεύθυνση, είπε, ξεκίνησαν οι σκέψεις για προώθηση μεγάλων έργων στον ιδιωτικό τομέα, όπως τις μαρίνες, τα γήπεδα γκολφ, ιατρικά κέντρα, ενώ συζητείται η επέκταση του χρόνου εκμίσθωσης κρατικής περιουσίας από 19 σε 25 χρόνια, όπως τα αεροδρόμια και οι μαρίνες, ενώ τυγχάνει επεξεργασίας νομοθετικού πλαισίου για την προώθηση έργων με τη μέθοδο αυτοχρηματοδότησης και συγχρηματοδότησης.

    Σε σχέση με το δάνειο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων από τη Ρωσία, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η πρόθεση δεν είναι να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, αλλά και για τη μετατροπή υφιστάμενων δανείων που έχουν χειρότερους όρους. Αυτός, εξήγησε, είναι και ο λόγος που το δάνειο δεν προστίθεται ως σύνολο στο υφιστάμενο δημόσιο χρέος.

    Αναφορικά με τις δανειοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, ο κ. Καζαμίας είπε ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως ανάγκη», προσθέτοντας ότι με την υλοποίηση της συμφωνίας για καταβολή της πρώτης δόσης του ρωσικού δανείου στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου και των ακόλουθων δόσεων το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο δεν θα υπάρξει καμία ανάγκη για χρηματοδότηση.

    «Κρίνουμε από προκαταρτικές επαφές που έχουμε με συνεργάτες και δανειοδότες ότι αρκετοί είναι έτοιμοι να ανανεώσουν τη δανειοδότησή τους προς το κράτος», σημείωσε.

    Είπε ακόμη ότι «μας απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά και είναι στις σκέψεις μας η επεξεργασία πρότασης για φορολόγηση των επιδομάτων όχι μόνο στη δημόσια υπηρεσία, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα ", προσθέτοντας πως "θα πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο παροχής συντάξεων και ωφελημάτων στους γονείς εκατομμυριούχων και σε εκατομμυριούχους συνταξιούχους», είπε.

    Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, «υπάρχουν περιστατικά όπου ιδιοκτήτες νομικών προσώπων δηλώνουν ένα μισθό, ο οποίος αν δεν υπερβάλλω μπορεί να είναι μερικές φορές κάτω του ορίου της φτώχειας και με την παραχώρηση επιδομάτων και άλλων ωφελημάτων ωφελούνται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ".

    Ο κ. Καζαμίας είπε ακόμη ότι ήταν λανθασμένη η εξαγγελία που είχε κάνει νωρίτερα για επιβολή ΦΠΑ 5% σε ιατρικές υπηρεσίες, διότι δεν το επιτρέπει η ΕΕ. Είπε ότι η αναφορά αυτή έγινε στην προσπάθεια προκειμένου να καταδείξει την προσήλωσή του για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Σε σχέση με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ σε σχέση με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Καζαμίας είπε ότι το ΥΠΟΙΚ δεν διαθέτει καλύτερες υπολογιστικές μηχανές από τις αντίστοιχες του ΔΝΤ, κατά την έκφρασή του. «Κρίνω ότι υπάρχουν τα στοιχεία που μας δίνουν το εύλογο δικαιολογητικό να υπολογίζουμε ότι δεν θα είμαστε σε χειρότερη μοίρα από πλευράς ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το 2011», είπε.

    Εξάλλου, αναφορικά με την επένδυση του Κατάρ, ο κ. Καζαμίας είπε ότι δεν έχουν παγοποιηθεί οι επαφές, προσθέτοντας ότι πριν το τέλος του μήνα κατέρχεται το κλιμάκιο των Καταρινών. Είπε ότι έχει δώσει εντολή να χρησιμοποιηθεί περισσότερο το Διοικητικό Συμβούλιο της κοινοπραξίας με την πολιτική καθοδήγηση της Κυβέρνησης.

    Επεσήμανε τέλος ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση του στρατοπέδου και ότι δόθηκε η απόφαση για την καταβολή του χρηματικού ποσού των 50 εκατ. ευρώ από πλευράς του Κατάρ.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους από το 21% στο 50%, ο κ. Καζαμίας είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουμε την προσπάθεια να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα και να μην υπάρξει πλήγμα για την Κύπρο».

    Εξηγώντας ότι στην Ευρωζώνη υπάρχουν διάφορα σενάρια για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «όλα αυτά τα σενάρια μας απασχολούν καθημερινά στη συνεργασία μας με την ΚΤ, έτσι που να μπορέσουμε να έχουμε ένα σχέδιο αντίδρασης από κοινού».

    Αναγνώρισε όμως ότι «ασφαλέστατα όσο αυτό το ποσοστό (του κουρέματος) μεγαλώνει τόσο θα μεγαλώνει και το πρόβλημα το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε».

    [02] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΕ

    Η Τουρκία δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει να είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Άγκυρα έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας «δεν είναι θέμα παζαριού».

    Σε δηλώσεις μετά από εθιμοτυπική συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη νέα Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο Menha Mahrous Bakhoum, η κα. Μαρκουλλή είπε ότι ήταν μια ουσιαστική συνάντηση ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αίγυπτο στις αρχές Νοεμβρίου. Η Υπουργός έκαμε λόγο για μια πολύ σημαντική επίσκεψη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει στη διαδικασία μετασχηματισμού της Αιγύπτου.

    «Θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο σε επαφή με αυτή τη χώρα για να δούμε πως μπορούμε, όχι μόνο να διατηρήσουμε τις παραδοσιακά εξαιρετικές μας σχέσεις, αλλά και να βρούμε τρόπους να συμβάλουμε και εμείς στην ανάπτυξη και την αναδιαμόρφωση των θεσμών αλλά και της δημοκρατίας σ΄ αυτή την πολύ σημαντική γειτονική μας χώρα», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείσα αναφορικά με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, η κα. Μαρκουλλή ανέφερε ότι «η Αίγυπτος τιμά και θα σεβαστεί όλες τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία». Η Υπουργός παρέπεμψε στις δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει από τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας , προσθέτοντας ότι αυτή η θέση θα επαναβεβαιωθεί και κατά τη διάρκεια της δικής της επίσκεψης στην Αίγυπτο.

    Σημείωσε ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος, εκτός από τη συμφωνία που έχουν υπογράψει το 2003 για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών, έχουν επίσης υπογράψει και «μια πολύ σημαντική συμφωνία», όπως είπε, για τη συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων η οποία εκκρεμεί για επικύρωση και στις δύο χώρες.

    «Αυτό το οποίο έχω ζητήσει από την Πρέσβη της Αιγύπτου είναι να προχωρήσουμε και οι δύο χώρες και ιδιαίτερα η Αίγυπτος προς την κατεύθυνση της επικύρωσης αυτής της πολύ σημαντικής συμφωνίας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το συντομότερο διάφορα κοινά έργα όσον αφορά τη συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείσα αναφορικά με τη συμφωνία Κύπρου Λιβάνου για την οριοθέτησης της ΑΟΖ η οποία δεν έχει επικυρωθεί από τη βουλή του Λιβάνου, η κα. Μαρκουλλή είπε ότι «μετά από τη συνάντηση που είχα με τον ομόλογο μου στη Νέα Υόρκη θα επισκεφθεί την Κύπρο μια αντιπροσωπεία από τον Λίβανο η οποία θα αποτελείται καθαρά από τεχνοκράτες τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά κυρίως από άλλα αρμόδια Υπουργεία, χαρτογράφοι, διάφοροι άλλοι που χειρίζονται θέματα δικαίου της θάλασσας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 October 2011 - 17:29:12 UTC