Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ - ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  • [01] ΥΠΟΙΚ - ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Ρεαλιστικός και μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας είναι ο προϋπολογισμός του 2012 δήλωσε τη Δευτέρα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η οικονομία θα αρχίσει δειλά να ανακάμπτει.

    Ο Υπουργός εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για πρώτη φορά Κυβέρνηση θα στοχεύσει τις κοινωνικές παροχές, δηλώνοντας ότι σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα.

    Τοποθετούμενος για την μείωση που προβλέπεται στις αναπτυξιακές δαπάνες εξήγησε ότι στόχος είναι η κατά 90% υλοποίηση των προβλεπόμενων δαπανών σε σύγκριση με το 70% υλοποίησης τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που στην πράξη θα σημαίνει μια αύξηση δαπανών της τάξης του 4%.

    «Ως είναι γνωστό ο προϋπολογισμός είναι πλήρως ταυτισμένος μέσα στις συνθήκες οι οποίες επικρατούν τόσο τοπικά όσο και διεθνώς, που ασφαλέστατα δεν θα ήταν δυνατό να μην μας επηρεάσουν», ανέφερε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να ενεργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο δημιουργικά λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες στο διεθνές μας περιβάλλον».

    Υπενθυμίζω, είπε, ότι «ο προϋπολογισμός και τα δημοσιονομικά νούμερα τα οποία έχουν αναφερθεί και που τα βασικά τους είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2012 οριακά πάνω από το μηδέν στο 0,2% και το δημοσιονομικό έλλειμμα 2,8%». Συμπλήρωσε ότι «απάντησα ή προσπάθησα να δώσω απαντήσεις στα ερωτήματα του Προέδρου και των Βουλευτών μελών της Επιτροπής».

    «Κρίνω ότι είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός, σφιχτός μεν, αλλά κινείται μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας», υπογράμμισε.

    «Η διαφορά μας στην εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που κατά εκείνους υπολογίζεται στο -1%, αιτιολογείται με τις πραγματικότητες τις οποίες βλέπουμε στον περίγυρό μας και έχοντας υπόψη ότι κρίνουμε ότι συγκριτικά με το 2010 και το 2011 που βαίνουμε προς το τέλος του, δικαιούμαστε να ελπίζουμε ότι θα αρχίσει δειλά μεν αλλά σταθερά μια ανάκαμψη και οπωσδήποτε ένας τερματισμός της διολίσθησης», ανέφερε ο κ. Καζαμίας.

    Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει μια μείωση του απόλυτου ποσού στα αναπτυξιακά κονδύλια, όμως η πεποίθησή μας ότι είναι ρεαλιστικό να υλοποιήσουμε το 90% των προτάσεων μας στον προϋπολογισμό συγκριτικά με το 70% υλοποίησης των κονδυλίων ανάπτυξης το 2010 και 2011 μας επιτρέπει να ισχυριστούμε ότι έχουμε μια οριακή αύξηση αυτών των κονδυλίων κατά 4% περίπου».

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι «έχει ενσωματωθεί η υπόσχεση - απόφαση η οποία ελήφθη από την Κυβέρνηση σε συνεννόηση με όλα τα πολιτικά κόμματα να μειωθούν οι κοινωνικές παροχές κατά 200 εκ. και που η στόχευσή τους με τις συγκεκριμένες προτάσεις θα γίνει με συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το νωρίτερο την προσεχή Πέμπτη και το αργότερο την προσεχή Δευτέρα». Εξήγησε ότι «ουσιαστικά ο καθένας ο οποίος πλέον θα αιτείται κοινωνικής παροχής, θα πρέπει με την υπογραφή του και με την προσωπική του ευθύνη να αποδεικνύει ουσιαστικά ότι το έχει ανάγκη με βάση τα εισοδηματικά του, αλλά ταυτόχρονα και τα περιουσιακά του στοιχεία».

    «Για πρώτη φορά τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια μπαίνει στόχευση στην παροχή αυτών των κοινωνικών δαπανών από πλευράς του κράτους», είπε, προσθέτοντας ότι «αντίθετα μέχρι τώρα δίνονταν σε άτομα και οικογένειες οι οποίες καμία απολύτως ανάγκη - λόγω των εισοδημάτων, αλλά και των περιουσιακών τους στοιχείων - δεν τα είχαν».

    Πρόσθεσε ότι «το επόμενο στάδιο ουσιαστικά όταν θα συγκεκριμενοποιηθεί πλέον σε ποιους θα αποδίδονται αυτές οι κοινωνικές παροχές με την - ας ευχηθούμε - καλύτερη οικονομική κατάσταση που θα είναι το κράτος, είναι θέμα για λήψη απόφασης στο μέλλον το θέμα της πιθανής αύξησής τους».

    Αναφερόμενος στην πρόταση αύξησης του ΦΠΑ από 15 σε 17% o κ. Καζαμίας είπε ότι οργανισμοί του εξωτερικού όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ υποδεικνύουν την ανάγκη αύξησης του για βελτίωση των οικονομικών του κράτους. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στο ΔΝΤ το οποίο όπως είπε «πάρα πολλοί επικαλούνται στις τοποθετήσεις για θέματα πολιτικής».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 October 2011 - 13:29:13 UTC