Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΟΥΛΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΟΖ - ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ

  • [01] ΦΟΥΛΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΟΖ - ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ

    Είναι δικαίωμα της Κύπρου και κάθε κράτους μέλους να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη, δήλωσε την Τετάρτη ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν χωρούν απειλές και χρήση στρατιωτικής βίας, οι οποίες αντιβαίνουν στο πνεύμα της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

    Η τοποθέτηση αυτή του Τσέχου Επίτροπου έγινε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, όπου παρουσίασε τις ετήσιες εκθέσεις προόδου των διαπραγματεύσεων των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φούλε αφού υπενθύμισε ότι πριν από μερικές βδομάδες η κυπριακή Κυβέρνηση ξεκίνησε γεωτρήσεις σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «είναι δικαίωμα κάθε κράτους μέλους να συνάπτει διμερείς συμβατικές συμφωνίες με οποιαδήποτε άλλη χώρα, σεβόμενη το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

    Διευκρίνισε επίσης ότι «δεν χωρούν απειλές, πηγές έντασης και γενικά δράσεις που θα αντιβαίνουν στο πνεύμα της ειρηνικής διευθέτησης διαφορών», ούτε «υπάρχει χώρος για απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας».

    Εχουμε διευκρινίσει ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ηρεμήσουμε τα πνεύματα, συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου και της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κύπρο.

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι «όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιαστούν σε συνολικό διάλογο διευθέτησης των διαφορών, προσθέτοντας ότι σ αυτήν φάση έντασης, οι δυο πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εστιάσουν κατ αρχήν στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου να βρεθεί μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και πριν την ανάληψη της προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, είπε ότι αυτές δεν έχουν προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο. «Και οι δύο πλευρές είναι απογοητευμένες, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ανανεωθεί ο δεσμός με ένα νέα θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκία», τόνισε.

    Εκθεση προόδου ------------

    Εν τω μεταξύ, στην μη τήρηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στις απειλές της Αγκυρας στο θέμα των γεωτρήσεων, αναφέρονται τόσο η έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας όσο και το έγγραφο στρατηγικής.

    Οπως επισημαίνεται στην έκθεση προόδου, «παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις που έγιναν από το Συμβούλιο και την Κομισιόν η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Κρατών-Μελών, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Δεκεμβρίου 2006 και του Δεκεμβρίου 2010».

    Ειδικότερα, αναφέρει ότι «δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, περιλαμβανομένων των απαγορεύσεων στα μέσα μεταφοράς με την Κύπρο».

    Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης «δεν υπήρξε πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η Τουρκία δεν έχει άρει το βέτο της για ένταξη της Κύπρου σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ΟΟΣΑ και των Διευθετήσεων Wassenaar».

    Τονίζεται ακόμη ότι «ανώτατοι εκπρόσωποι της Τουρκικής Κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι οι σχέσεις με την Προεδρία της Ε.Ε θα παγώσουν για έξι μήνες, από την 1η Ιουλίου 2012, στην απουσία μιας οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος, όταν η Κύπρος αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου».

    Για το Κυπριακό αναφέρει πως «η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια στήριξη στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, υπό τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στοχεύοντας σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αυτό αναγνωρίστηκε τον Μάρτιο του 2011 στην Εκθεση Αξιολόγησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το καθεστώς των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο», επισημαίνει το κείμενο.

    «Οπως τονίζεται από το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τις δηλώσεις του Συμβουλίου, η Τουρκία αναμένεται να στηρίξει ενεργώς τις συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ενωση», τονίζεται, ενώ το κείμενο καταλήγει αναφέροντας ότι «η δέσμευση και η σταθερή συμβολή της σε μια τέτοια συνολική διευθέτηση είναι κρίσιμη».

    Στο έγγραφο στρατηγικής η Κομισιόν ανησυχεί για τη πρόσφατη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο έχει καλέσει την Τουρκία να απόσχει από οποιανδήποτε απειλή, πηγή τριβών ή ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση διαφορών.

    Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ενωση τονίζει «όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, τα οποία περιλαμβάνουν τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, σύμφωνα με το κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

    Στη συνέχεια η Ε.Ε υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, η Κομισιόν «καλεί τους δύο ηγέτες να κάνουν τις απαραίτητες υποχωρήσεις και να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε επιτυχή κατάληξη», ενώ καλεί και όλους τους πρωταγωνιστές να επικεντρωθούν στη λύση του προβλήματος. Προσθέτει ότι στη διάρκεια της εντατικής φάσης των συνομιλιών, είναι σημαντικό «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να τηρήσουν αυτοσυγκράτηση και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ένα θετικό κλίμα που θα υποβοηθήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συμβάλλοντας με συγκεκριμένους τρόπους σε μια συνολική διευθέτηση».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 12 October 2011 - 19:29:13 UTC