Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΟΥΛΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΟΖ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΓΥΡΟΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ
  • [03] ΔΝΤ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

  • [01] ΦΟΥΛΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΟΖ

    Είναι δικαίωμα της Κύπρου και κάθε κράτους μέλους να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη, δήλωσε την Τετάρτη ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν χωρούν απειλές και χρήση στρατιωτικής βίας, οι οποίες αντιβαίνουν στο πνεύμα της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

    Η τοποθέτηση αυτή του Τσέχου Επίτροπου έγινε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, όπου παρουσίασε τις ετήσιες εκθέσεις προόδου των διαπραγματεύσεων των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φούλε αφού υπενθύμισε ότι πριν από μερικές βδομάδες η κυπριακή Κυβέρνηση ξεκίνησε γεωτρήσεις σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «είναι δικαίωμα κάθε κράτους μέλους να συνάπτει διμερείς συμβατικές συμφωνίες με οποιαδήποτε άλλη χώρα, σεβόμενη το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

    Διευκρίνισε επίσης ότι «δεν χωρούν απειλές, πηγές έντασης και γενικά δράσεις που θα αντιβαίνουν στο πνεύμα της ειρηνικής διευθέτησης διαφορών», ούτε «υπάρχει χώρος για απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας».

    Εχουμε διευκρινίσει ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ηρεμήσουμε τα πνεύματα, συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου και της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κύπρο.

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι «όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιαστούν σε συνολικό διάλογο διευθέτησης των διαφορών, προσθέτοντας ότι σ αυτήν φάση έντασης, οι δυο πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εστιάσουν κατ αρχήν στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου να βρεθεί μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και πριν την ανάληψη της προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, είπε ότι αυτές δεν έχουν προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο. «Και οι δύο πλευρές είναι απογοητευμένες, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ανανεωθεί ο δεσμός με ένα νέα θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκία», τόνισε.

    Ο κ. Φούλε αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την τελωνειακή ένωση, αλλά και το θέμα των θεωρήσεων (βίζα), επισημαίνοντας ότι στο θέμα των θεωρήσεων όσο και στο θέμα της εφαρμογής του Συμφωνίας του Σένγκεν η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μαλμστρομ βρίσκεται σε συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Συνέδεσε δε το θέμα των θεωρήσεων μεγαλύτερης διάρκεια σε Τούρκους υπηκόους και φοιτητές με την εφαρμογή από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία όπως είπε, καθυστερεί.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ Β ΓΥΡΟΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

    Εκείνο που συζητείται αυτή τη στιγμή είναι η σύντομη τροχοδρόμηση των διαδικασιών για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου, προσθέτοντας ότι αποφάσεις για αυτό το θέμα αναμένεται να ληφθούν πριν το τέλος του έτους.

    Κληθείσα, μετά το πέρας συνάντησής της με αντιπροσωπεία της ομάδας φιλίας Κύπρου-Γερμανίας του στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας ``Πολίτης`` ότι η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή αποφάσισε την επίσπευση του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ``εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή συζητούνται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και σίγουρα και στο επίπεδο της Υπουργικής Επιτροπής τα επόμενα βήματα αναφορικά με τον τομέα εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου``.

    ``Εκείνο που διαφαίνεται``, είπε, ``είναι ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε αποφάσεις για το πώς προχωρούμε αναφορικά με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης σίγουρα πριν το τέλος αυτού του χρόνου``.

    [03] ΔΝΤ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Σοβαρούς κινδύνους αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, οι οποίοι απαιτούν αποφασιστικό χειρισμό, ανέφερε κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των επαφών του στην Κύπρο. Επιπλέον, ανέφερε ότι η οικονομία αναμένεται να καταγράψει ελάχιστη ή και καθόλου ανάπτυξη φέτος, ενώ το 2012 αναμένεται μικρή συρρίκνωση.

    Το ΔΝΤ σημείωσε επίσης ότι η μείωση του ελλείμματος της τάξης περίπου του 7% του ΑΕΠ το 2011 είναι απαραίτητη για να τερματιστεί η ραγδαία αύξηση του δημόσιου χρέους που παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια και να τεθεί το ποσοστό του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ σε καθοδική τροχιά.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιμακίου, Wes McGrew, η εφαρμογή δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών είναι απαραίτητες, προκειμένου να τεθεί το δημόσιο χρέος σε σταθερά πτωτική τροχιά και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα, αποκαθιστώντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών και βελτιώνοντας τις προοπτικές για ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

    Σε δήλωσή του, ο κ. McGrew είπε ότι στην κυπριακή οικονομία επικρατούν αντίξοες συνθήκες, ενώ την ίδια ώρα ουσιαστικοί προς τα κάτω κίνδυνοι ενδέχεται να παραμείνουν. Εν μέρει, ανέφερε, οι κίνδυνοι αυτοί αντικατοπτρίζουν τις εξελίξεις εκτός Κύπρου - συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αναταραχής στη ζώνη του ευρώ, την έκθεση του μεγάλου τραπεζικού συστήματος στις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις δυσμενέστερες προοπτικές ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

    Την αισιοδοξία του ότι θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα όλα τα προβλήματα ώστε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου να αρχίσει κανονικά τη λειτουργία της το Σεπτέμβριο του 2013, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, μιλώντας ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους αναφορικά με το θέμα.

    Η κ. Μαλάς είπε ότι τα δύο Υπουργεία είναι επιφορτισμένα με δύο διαφορετικούς ρόλους. Το Υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί όπως καταθέσει πολύ σύντομα τον τροποποιητικό νόμο περί λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί η Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Από την άλλη το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εξετάσει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ακαδημαϊκοί γιατροί οι οποίοι θα εργοδοτούνται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα έχουν πρόσβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο θα είναι και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας.

    «Εχουμε δεσμευτεί ότι τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες θα εργαστούμε όλοι εντατικά ώστε να εξετάσουμε όλα τα νομικά προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την πρόσβαση των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια για να βρούμε την πιο κατάλληλη φόρμουλα, ώστε η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής να αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2013 όπως έχει προγραμματιστεί», ανέφερε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 12 October 2011 - 15:29:13 UTC