Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΑΡΙ
  • [02] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΧΕΡΙΤΟΥ
  • [03] ΠΑΦΟΣ - ΚΟΥΛΟΥΜΠΡΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΑΡΙ

    Στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρο Κληρίδη και στον Πρόεδρο της Μονομελούς Διερευνητικής Επιτροπής Πόλυ Πολυβίου παραδίδεται τη Δευτέρα η Εκθεση της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής για την τραγωδία στο Μαρί.

    Αυτό δήλωσε ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Γιώργος Βαρνάβα, προσθέτοντας ότι η Εκθεση θα κατατεθεί επίσης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην πρώτη συνεδρία στις 15 Σεπτεμβρίου.

    Σε δηλώσεις του μετά την τέλεση του θρησκευτικού μνημόσυνου του ήρωα της Δημοκρατίας Δώρου Λοΐζου, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι μέσα από την έκθεση της Επιτροπής Αμυνας δεν μπορούν να διατυπώνονται οι οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες. «Παράλληλα όμως, μέσα από τα συμπεράσματα, μπορεί κάποιος να διακρίνει τις πολιτικές ευθύνες οι οποίες κατανέμονται. Σίγουρα, εκτός των συμπερασμάτων, η Επιτροπή δηλώνει στην Εκθεση της και τις δικές της θέσεις και τις δικές της απόψεις σε σχέση με το τραγικό συμβάν», είπε.

    Ερωτηθείς αν υπήρξαν διαφωνίες στη διατύπωση της Εκθεσης, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκτός του ΑΚΕΛ υιοθέτησαν την Εκθεση. «Ετσι δόθηκε το δικαίωμα στο ΑΚΕΛ και κατέθεσε τις δικές του θέσεις σε σχέση με τη μη υιοθέτηση της Εκθεσης, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί μέσα στην ίδια την Έκθεση», ανέφερε.

    Ερωτηθείς τί αναμένει η Επιτροπή της Βουλής από τις δημόσιες ακροάσεις που αρχίζουν αύριο, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι η Επιτροπή της Βουλής αναμένει ότι ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής θα περάσουν όσοι είναι εμπλεκόμενοι σε αυτό το τραγικό συμβάν.

    «Από την άλλη αναμένουμε ότι, μέσα στο αποτέλεσμα το οποίο θα διεξέλθει της όλης διαδικασίας από πλευράς της Επιτροπής, θα κατανέμονται οι πολιτικές ευθύνες εκεί και όπου πρέπει. Και η Επιτροπή αυτή δεν θα κατανέμει τις οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες, κάτι που είναι δουλειά της Αστυνομίας. Αναμένουμε ότι θα λάμψει η αλήθεια, ο λαός μας παρακολουθεί, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ζωή στην Κύπρο μετά την 11η Ιουλίου έχει αλλάξει πλήρως και ο λαός απαιτεί την απονομή δικαιοσύνης για το τραγικό αυτό συμβάν», δήλωσε.

    [02] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΧΕΡΙΤΟΥ

    «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του, αυτό δεν θα γίνει ποτέ», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση «Μνήμης Κατεχόμενης Αχερίτου», στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στο συνοικισμό Αγίου Γεωργίου Αχερίτου, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση, συνέπεια και υπευθυνότητα να ανατρέψουμε τη κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης».

    Ο Υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. «Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι αρκετή για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Οι συνομιλίες προσκρούουν στη διχοτομική αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς η οποία παίζει ένα παιχνίδι εντυπώσεων, επιδιώκοντας το τελεσίδικο ναυάγιο της διαδικασίας με στόχο την αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος», πρόσθεσε.

    Ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι η πρόσφατη έκρηξη αλαζονείας και αδιαλλαξίας του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι αρκούντως δηλωτική της επίσημης τουρκικής πολιτικής. «Βεβαίως», συνέχισε, «με αυτά τα δεδομένα η Τουρκία δεν δικαιούται να αισιοδοξεί για τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες. Άλλωστε και εδώ συμπεριφέρεται με περισσή αλαζονεία απειλώντας να παγώσει την ενταξιακή διαδικασία όταν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Είναι ως εάν η ΕΕ να υπέβαλε αίτηση να ενταχθεί στην Τουρκία και όχι η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ», είπε.

    [03] ΠΑΦΟΣ - ΚΟΥΛΟΥΜΠΡΑ

    Τεραστίων διαστάσεων ζαρζαβατικό, η γνωστή κουλούμπρα, καλλιεργήθηκε σε αυλή σπιτιού στα Κονιά της Πάφου.

    Η κουλούμπρα ανήκει στον Ανδρέα Λούρο ο οποίος, όπως δήλωσε την φύτεψε στον κήπο του μαζί με άλλα ζαρζαβατικά τον περασμένο χειμώνα.

    Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της η κουλούμπρα άρχισε να μεγαλώνει και πήρε διαφορετική μορφή από άλλες μικρότερες. Ζυγίζει επτά κιλά έχει περίμετρο 75 εκατοστά και ύψος 60.

    Σύμφωνα με τον κ. Λούρο, το συγκεκριμένο (αγαπημένο στους Κύπριους) ζαρζαβατικό, επειδή μεγάλωσε τόσο πολύ, σκλήρυνε και δεν μπορεί να καταναλωθεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 28 August 2011 - 11:29:11 UTC