Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΥΡΙΑ
  • [03] ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
  • [04] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕIEΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΔΡΑΣ

  • [01] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Εμπορίου για έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων, για τον εντοπισμό και ακολούθως την εξόρυξη και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρεί, τόνισε η Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου.

    Η Υπουργός Εμπορίου, ως Υπουργός και ως πολιτικό πρόσωπο, όπως είπε, έστειλε προς την Τουρκία το μήνυμα πως εάν προσβλέπει σε ένα μέλλον ειρηνικής συνεργασίας το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επιτρέψει την επίλυση του Κυπριακού.

    «Επειδή αυτή τη στιγμή μόνο η Κύπρος μπορεί να δώσει συνέχεια στην ενταξιακή της πορεία (της Τουρκίας), ο καλύτερος τρόπος να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή, είναι να επιτρέψει την ευόδωση των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας για επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής- δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ώστε όλοι μαζί, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία και οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να έχουμε σχέσεις συνεργασίας και ανάπτυξης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε η Υπουργός Εμπορίου.

    Η κ. Αντωνιάδου είπε πως θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Noble Energy, που ανέλαβε τη διενέργεια των γεωτρήσεων, προσθέτοντας ότι η συνάντηση ζητήθηκε από τη Noble για αλληλογνωριμία.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΥΡΙΑ

    Αν η Κυβέρνηση επιδίωκε να στείλει το υλικό που κατασχέθηκε το 2009 στη Συρία, δεν θα προχωρούσε στην κατάσχεσή του δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου, αναφερόμενος σε δημοσίευμα εφημερίδας (Σημερινή) για απόρρητο έγγραφο της συνομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Σύρο ομόλογό του το Σεπτέμβριο του 2009, αλλά και σχόλια πολιτικών επί αυτού, είπε ότι ``η διαδικασία της διερεύνησης πρέπει να αφεθεί να ολοκληρωθεί και να γίνουν σεβαστά τα πορίσματά της. Τα ευνομούμενα κράτη λειτουργούν στη βάση της λειτουργίας των θεσμών οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ όλους. Συμπεριφορές που πλήττουν τους θεσμούς είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη δημοκρατία``.

    ``Η μόνη ασφαλής οδός για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων είναι η συνολική αξιολόγηση όλου του υλικού, πράγμα που γίνεται στην ερευνητική διαδικασία της μονομελούς επιτροπής. Εμείς, θα θέλαμε να εκφράσουμε την υποστήριξη μας στην ερευνητική διαδικασία, η οποία θα καταδείξει ποιες είναι και πού βρίσκονται οι ευθύνες``.

    Επίσης, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αν η Κυβέρνηση επιδίωκε να στείλει το υλικό στη Συρία, δεν θα προχωρούσε στην κατάσχεσή του. Το θέμα, συνέχισε, με το πλοίο ήταν πολύ ευαίσθητο και σημαντικό για τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικά για το Κυπριακό- και έπρεπε πολύ προσεκτικά να τύχει χειρισμού. Υπενθύμισε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο το 2009 καταβαλλόταν προσπάθεια να τερματιστούν τα δρομολόγια από τη Λατάκεια στην κατεχόμενη Κύπρο και να αντιμετωπιστεί η πολιτική και διπλωματική επίθεση της Τουρκίας τόσο προς τη Συρία όσο και μέσα από την Ισλαμική Διάσκεψη. ``Το περιεχόμενο του εγγράφου αποκτά σημασία μέσα σ εκείνη τη χρονική συγκυρία. Το περιεχόμενο του πρακτικού καταδεικνύει ότι υπήρχαν σοβαρά πολιτικά ζητήματα τα οποία έπρεπε να τύχουν προσεκτικής πολιτικής και διπλωματικής διαχείρισης για προστασία των συμφερόντων της χώρας μας``.

    [03] ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

    Στο διορισμό 1493 περίπου εκπαιδευτικών, με σύμβαση και μόνιμων, προχωρεί η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) για την κάλυψη των αναγκών της φετινής σχολικής χρονιάς στη δημοτική και στη μέση εκπαίδευση. Σύμφωνα με το μέλος της ΕΕΥ Γεώργιο Ματσικάρη, στη δημοτική εκπαίδευση έχουν μονιμοποιηθεί 143 άτομα για τη σχολική χρονιά 2011-2012.

    Επίσης, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, έχουν ήδη διοριστεί με σύμβαση 226 δάσκαλοι για όλη τη χρονιά, ενώ άλλοι 13 αναμένεται να διοριστούν με το ίδιο εργασιακό καθεστώς. Σύμφωνα με τον κ. Ματσικάρη, το σύνολο των ατόμων εγγεγραμμένων στον κατάλογο των διοριστέων ανέρχεται στους 1930, ενώ όπως ανέφερε, υπολογίζεται ότι με τους φετινούς διορισμούς θα φτάσουμε στον κατάλογο των διοριστέων μέχρι τον αριθμό 430.

    Αναφορικά με τους διορισμούς στη μέση εκπαίδευση, έχουν ήδη διοριστεί σε μόνιμες θέσεις 192 άτομα, ενώ σε ό,τι αφορά τους έκτακτους υπάρχουν εγκεκριμένες από το Υπουργικό Συμβούλιο 650 θέσεις από τις οποίες έχουν καλυφθεί οι 450.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της ΕΕΥ Γεώργιος Μαυροκορδάτος, οι θέσεις που απομένουν αναμένεται να πληρωθούν με διορισμούς καθηγητών ξένων γλωσσών, φωτογραφίας και θεατρολογίας, καθώς και με εκπαιδευτικούς από τον κατάλογο των αναπήρων. Οπως ανέφερε, φέτος παρουσιάζεται μια μείωση στο διορισμό έκτακτων εκπαιδευτικών κατά 200 άτομα σε σύγκριση με πέρσι, που είχαν διοριστεί 850.

    [04] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕIEΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΔΡΑΣ

    Τους τελευταίους 20 μήνες, περίπου 1500 εταιρείες - ελληνικών συμφερόντων - μετέφεραν την έδρα τους στη Κύπρο, καθώς σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κατά τη τελευταία διετία, η Κύπρος εξελίσσεται σε ελκυστικό προορισμό για ελληνικές εταιρείες αλλά και για πολλούς Ελληνες που αναζητούν εργασία.

    Αυτά αναφέρονται σε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας της πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και σημειώνεται ότι τομείς στους οποίους παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνικών επενδύσεων είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών το εμπόριο και οι κατασκευές.

    Στο έγγραφο που υπογράφει ο σύμβουλος Α` Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β. Σκρόνιας, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο το 2009 ήταν της τάξεως των 710,2 εκατ. ευρώ (κυρίως σύσταση κυπριακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων) αλλά κατά τη τελευταία διετία η Κύπρος εξελίσσεται σε ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για ελληνικές εταιρείες.

    Οι περισσότερες από τις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, που μετέφεραν την έδρα τους στην Κύπρο, ενδιαφέρονται για ανάπτυξη δραστηριότητας σε ευρύ οικονομικό φάσμα, είτε ως μονάδες κάποιας κοινοπραξίας με κυπριακές εταιρείες, είτε ως υπεργολάβοι. Στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εγγεγραμμένες 4.000 εταιρείες εκ των οποίων 414 (ή το 10%) είναι ελληνικές. Όμως, ο αριθμός καταγράφεται σταθερά αυξητικός τους τελευταίους 22 μήνες ως προς το ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών για ανάληψη έργων στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 August 2011 - 11:29:16 UTC