Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΥΡΙΑ
  • [02] ΥΠΟΙΚ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΥΡΙΑ

    Αν η Κυβέρνηση επιδίωκε να στείλει το υλικό που κατασχέθηκε το 2009 στη Συρία, δεν θα προχωρούσε στην κατάσχεσή του δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου, αναφερόμενος σε δημοσίευμα εφημερίδας (Σημερινή) για απόρρητο έγγραφο της συνομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Σύρο ομόλογό του το Σεπτέμβριο του 2009, αλλά και σχόλια πολιτικών επί αυτού, είπε ότι ``η διαδικασία της διερεύνησης πρέπει να αφεθεί να ολοκληρωθεί και να γίνουν σεβαστά τα πορίσματά της. Τα ευνομούμενα κράτη λειτουργούν στη βάση της λειτουργίας των θεσμών οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ όλους. Συμπεριφορές που πλήττουν τους θεσμούς είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη δημοκρατία``.

    ``Η μόνη ασφαλής οδός για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων είναι η συνολική αξιολόγηση όλου του υλικού, πράγμα που γίνεται στην ερευνητική διαδικασία της μονομελούς επιτροπής. Εμείς, θα θέλαμε να εκφράσουμε την υποστήριξη μας στην ερευνητική διαδικασία, η οποία θα καταδείξει ποιες είναι και πού βρίσκονται οι ευθύνες``.

    Επίσης, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αν η Κυβέρνηση επιδίωκε να στείλει το υλικό στη Συρία, δεν θα προχωρούσε στην κατάσχεσή του. Το θέμα, συνέχισε, με το πλοίο ήταν πολύ ευαίσθητο και σημαντικό για τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικά για το Κυπριακό- και έπρεπε πολύ προσεκτικά να τύχει χειρισμού. Υπενθύμισε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο το 2009 καταβαλλόταν προσπάθεια να τερματιστούν τα δρομολόγια από τη Λατάκεια στην κατεχόμενη Κύπρο και να αντιμετωπιστεί η πολιτική και διπλωματική επίθεση της Τουρκίας τόσο προς τη Συρία όσο και μέσα από την Ισλαμική Διάσκεψη. ``Το περιεχόμενο του εγγράφου αποκτά σημασία μέσα σ εκείνη τη χρονική συγκυρία. Το περιεχόμενο του πρακτικού καταδεικνύει ότι υπήρχαν σοβαρά πολιτικά ζητήματα τα οποία έπρεπε να τύχουν προσεκτικής πολιτικής και διπλωματικής διαχείρισης για προστασία των συμφερόντων της χώρας μας``.

    Καθ όλη τη διάρκεια του θέματος με το πλοίο Monchegorsk και το φορτίο του, η Κυβέρνηση ήταν σε συνεχή επαφή τόσο με το ΣΑ όσο και με την ΕΕ, ανέφερε. Οι αναφορές για παροχή βοήθειας προς την Κύπρο ήταν γενικές και όχι συγκεκριμένες, σημείωσε, λέγοντας ότι πολύς λόγος γίνεται για την πρόταση βοήθειας που λέγεται ότι είχαμε από τη Γερμανία, απάντηση όμως σ αυτό έδωσε το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας που με ανακοίνωσή του δήλωσε άγνοια.

    Σε ό,τι αφορά δε στον ισχυρισμό ότι επιλέγηκε το Μαρί για να σταλεί το φορτίο στη Συρία, αυτός είναι αστείος και στερείται κάθε σοβαρότητας γι αυτό και δεν θα το σχολιάσουμε, δήλωσε ο κ. Στεφάνου. ``Είναι μ αυτούς τους σοβαρούς ισχυρισμούς που ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του για να δώσει, όπως λέει, διέξοδο στο λαό. Αυτό, όμως, που προέχει για το συμφέρον της χώρας και του λαού, είναι η αντιμετώπιση των δυσκολιών και των προβλημάτων και όχι η ικανοποίηση μικρο-πολιτικών σκοπιμοτήτων``.

    Η μέγιστη πολιτική ευθύνη, τόνισε ο κ. Στεφάνου, είναι η επίλυση των προβλημάτων που προκάλεσε η φονική έκρηξη στο Μαρί, η αντιμετώπιση των προκλήσεων της οικονομίας κι αυτή την ευθύνη αναλαμβάνει ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, εργαζόμενοι για την κατίσχυση της σύμπνοιας και της σύνεσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και την ύπαρξη ομαλότητας στη χώρα μας.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μέσα από το έγγραφο φαίνεται πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας παραδέχθηκε στο Σύρο ομόλογό του ότι ξένες χώρες είχαν ζητήσει το φορτίο του πλοίου και αν αυτό αληθεύει, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι το φορτίο δεν έχει ζητηθεί και παρέπεμψε στη δήλωση του γερμανικού ΥΠΕΞ. Το κρίσιμο, πρόσθεσε, είναι εάν και κατά πόσο είχε παραχωρηθεί βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία για την ανάληψη και καταστροφή του φορτίου και δεν έγινε τέτοια προσφορά και τίποτε περισσότερο από γενικές προσφορές. Σε ερώτηση εάν τα πρακτικά της συνάντησης που δημοσιοποιήθηκαν είναι αληθινά και το έγγραφο μη χαλκευμένο, ο κ. Στεφάνου δεν θέλησε να σχολιάσει, λέγοντας ότι υπάρχει μια διερευνητική διαδικασία σε εξέλιξη, ο Πόλυς Πολυβίου έχει όλα τα έγγραφα μπροστά του, στη βάση αυτών μπορεί να κρίνει και να αξιολογήσει. Μόνο όταν έχεις την πλήρη εικόνα μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα, σημείωσε.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι τέτοιου είδους έγγραφο έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το ΥΠΕΞ και η ερευνητική επιτροπή και εάν αυτό σημαίνει ότι διέρρευσε από έναν από τους τρεις, ο Εκπρόσωπος δεν θέλησε να το σχολιάσει. ``Σεβόμαστε τη διερευνητική διαδικασία. Εγγραφα υπάρχουν διαφόρων επιπέδων, διαφορετικής διαβάθμισης και τυγχάνουν ανάλογου χειρισμού``. Θεωρεί, είπε, ότι η τακτική της επιλεκτικής ή αποσπασματικής δημοσιοποίησης εγγράφων δεν οδηγεί τελικά στην εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων.

    ``Το ζητούμενο είναι να καταλήξουμε στην αλήθεια, στο να αποκαλύψουμε τις ευθύνες και να αποδοθούν``. Εάν η αναζήτηση της αλήθειας γινόταν μέσω των ΜΜΕ ή μέσω αποσπασματικών αναφορών σε ΜΜΕ δεν θα υπήρχε η ανάγκη η ίδια η Δημοκρατία να προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίας στη βάση του νόμου για να έχει μια υπόσταση η ίδια η διερευνητική διαδικασία, ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο κ. Πολυβίου έχει δηλώσει ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα πορίσματα. Ολοι, είπε, θα πρέπει να κάνουν υπομονή, να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να γίνουν σεβαστά τα πορίσματα ό,τι και αν περιέχουν.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις περί άγνοιας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ``δεν ήξερε``, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στη σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο με αντικείμενο την τύχη του φορτίου, είχαν γίνει μερικές προτάσεις και είχαν ληφθεί κάποιες αποφάσεις και εκείνο που λέχθηκε είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε γνώση της συγκεκριμένης σύσκεψης που είχε γίνει στο ΥΠΑΜ. Αλλά - συμπλήρωσε - δεν ειπώθηκε ότι ο Πρόεδρος δεν γνώριζε πως το φορτίο ήταν στο Μαρί, υπενθυμίζοντας ότι τότε είχε γίνει θέμα στα ΜΜΕ η μετακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση. Ο όποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, δεν μπορεί να γνωρίζει ένα υλικό πώς και πού πρέπει να φυλαχθεί για να είναι ασφαλές. Είναι γι αυτό το λόγο, συνέχισε, τα σύγχρονα δημοκρατικά συστήματα λειτουργούν στη βάση της αποκέντρωσης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στις διαδικασίες για υλοποίηση των αποφάσεων. ``Δεν στηρίζονται όλοι στον έναν να αποφασίσει για όλα``.

    Κληθείς τέλος να πει εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε προσέξει τις επισημάνσεις στην έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για την επικινδυνότητα του φορτίου, ώστε να ρωτήσει τους τεχνοκράτες και τους εμπειρογνώμονες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι γι` αυτό το λόγο υπάρχουν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι σε κάθε δημοκρατία, που ασχολούνται με τα ζητήματα που είναι της άμεσης ευθύνης τους και να λαμβάνουν τις αποφάσεις που πρέπει, αλλά να προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες.

    [02] ΥΠΟΙΚ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Δίωρη συνάντηση με αντικείμενο την οικονομία, είχαν την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θεσμοθετούν τις συναντήσεις αυτές σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, με την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση για μετά από περίπου δύο εβδομάδες, ενώ χαρακτήρισαν εποικοδομητική τη συνάντηση που είχαν.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι χρειάζεται «σοβαρότητα, συλλογικότητα, συναντίληψη και συμπόρευση» για την επιτυχή διαχείριση της «όχι και τόσο καλής κατάστασης» της οικονομίας. Αισιόδοξος ότι με τις σωστές κινήσεις και την προσπάθεια όλων θα τα καταφέρουμε, δήλωσε ο κ. Ορφανίδης.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ανταπέδωσε στο γραφείο του τη φιλοξενία που του προσέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.

    «Είμαστε δύο ανεξάρτητες αρχές», είπε ο κ. Καζαμίας, πρόσθεσε όμως ότι «έχουμε κοινές αγωνίες και στόχους που δεν είναι τίποτε άλλο από την έκφραση του καλώς νοούμενου δημοσίου συμφέροντος και τη βελτίωση της όχι και τόσο καλής κατάστασης που υπάρχει σήμερα στην οικονομία της χώρας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 17 August 2011 - 17:29:11 UTC