Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΗΛΙΟΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΘΥΜΑΤΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

    Μήνυμα σε όσους αναμένουν ότι θα ακολουθήσουμε στο Κυπριακό πολιτικές προσαρμογής στα κελεύσματα και τις νουθεσίες κακόπιστων τρίτων, έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, μαζί με μήνυμα συστράτευσης και εθνικής ομοψυχίας προς τον κυπριακό λαό και τονίζοντας ότι ``η αντίσταση του λαού μας θα συνεχισθεί, ως την τελική δικαίωση``. ``Οσοι αναμένουν, ότι ο λαός μας θα καμφθεί και θα γονατίσει, ματαιοπονούν``, δήλωσε ο κ. Ομήρου σε επιμνημόσυνη ομιλία του στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Μαραθούντα, κατά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Γιαννή Σιαμμά, που σκοτώθηκε στην τουρκική εισβολή του 1974.

    ``Αυτό που επιβάλλεται``, είπε ο κ. Ομήρου, ``είναι η διαμόρφωση στρατηγικής έτσι που να καταστήσουμε σαφές στους εταίρους μας ότι δεν νοείται περαιτέρω εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας - ΕΕ, αν η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να συνεργασθεί για λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ``. Επίσης, πρόσθεσε, πρέπει να καταστεί σαφές ``ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει ότι θα συνεχισθεί απρόσκοπτα ο ενταξιακός διάλογος Τουρκίας - ΕΕ, ενώ η Τουρκία θα συνεχίζει τη στρεψόδικο στάση της και θα συνεχίσει να περιφρονεί σκαιότατα τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας``. ``Ταυτόχρονα``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``να ζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες και διαδικασίες για λύση του Κυπριακού``.

    ``Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψη του στην κατεχόμενη Κύπρο, επαναβεβαιώνουν την τουρκική προκλητικότητα και αρπακτικότητα``, τόνισε ο κ. Ομήρου. Οπως είπε, ``αυτή η πραγματικότητα επιβάλλει να κινηθούμε σε τρεις παράλληλους άξονες: ενημέρωση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας για τις τουρκικές μεθοδεύσεις με κατάδειξη της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, έτσι ώστε να γίνει σαφές ότι είναι αυτή που δεν επιτρέπει την επίτευξη προόδου και προειδοποίηση ότι, αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις και πιέσεις προς την Τουρκία, η διαδικασία των συνομιλιών θα οδηγηθεί σε αποτυχία``.

    Ο δεύτερος άξονας στον οποίο πρέπει να κινηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ομήρου, είναι προς την ``άμεση αναδιαμόρφωση της τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού`` και ο τρίτος άξονας η χρησιμοποίηση της ``ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, που είναι ο βασικός μοχλός, το ισχυρό όπλο, η δαμόκλειος σπάθη που διαθέτουμε, για να πειθαναγκασθεί η Τουρκία σε εκλογίκευση της συμπεριφοράς της, για συμμόρφωσή της προς τους κανόνες του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα συνεχιστούν στις 23 Αυγούστου, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας ότι είναι προγραμματισμένες και οι ημέρες και τα θέματα και θα είναι ολοήμερες και εντατικές.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε «αλαζονικές και γεμάτες άρνηση» τις δηλώσεις που γίνονται τελευταία και από τον Τούρκο Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

    «Σημασία έχει τι λέγεται στη διάρκεια των συνομιλιών,» τόνισε σε δηλώσεις του στην Πάφο, προσθέτοντας ότι ``αν αντικατοπτρίζουν μέσα στις συνομιλίες αυτά που λέγονται δημοσίως ασφαλώς αποτελεί αντικείμενο και σχετικού σχολιασμού».

    [03] ΗΛΙΟΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΘΥΜΑΤΩΝ

    Τελέστηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι, το 6ο ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου 2005, όταν αεροσκάφος τύπου ``Μπόινγκ 737-300`` της εταιρείας «Ηλιος» κατέπεσε και συνετρίβη στο Γραμματικό Αττικής. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου. Μετά το μνημόσυνο σχηματίστηκε πομπή προς το Κοιμητήριο Παραλιμνίου όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των νεκρών.

    Συγγενείς των θυμάτων ανέφεραν ότι έξι χρόνια μετά οι ψυχές των αγαπημένων τους ζητούν δικαίωση και ζήτησαν επιτακτικά «να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει» για την τραγωδία. Χθες βράδυ η Επιτροπή Συγγενών των θυμάτων πραγματοποίησε τελετή στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι κατά τη διάρκεια της οποίας πλήθος κόσμου άναψε 121 κεριά, όσα δηλαδή και τα θύματα της τραγωδίας στο Γραμματικό.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών των θυμάτων Νικόλας Γιασουμής έχει δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως έξι χρόνια μετά το τραγικό συμβάν οι συγγενείς, όπως δήλωσαν από το πρώτο λεπτό, θεωρούν ότι επιβάλλεται να απονεμηθεί δικαιοσύνη σε τέτοιου είδους εγκλήματα και ζητούν να απονεμηθεί δικαιοσύνη για τη δικαίωση αυτών των ανθρώπων που «δολοφονήθηκαν στον αέρα». «Περιμένουμε εδώ και έξι χρόνια, παρακολουθούμε τις διαδικασίες που εξελίσσονται στο δικαστήριο αλλά δεν είμαστε ευχαριστημένοι, δεν είμαστε αισιόδοξοι και φοβόμαστε ότι όλα πάνε εκεί που από την αρχή είχαμε φοβηθεί ότι θα καταλήξουν, δηλαδή στο ότι δεν θα τιμωρηθεί κανείς», ανέφερε.

    Στο μεταξύ, στις 12 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί η διαδικασία των αγορεύσεων υπεράσπισης και κατηγορούσας Αρχής στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση πτώσης του μοιραίου αεροπλάνου. Οι πέντε κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ``Ηλιος`` Ανδρέας Δράκος, η εταιρεία ``Ηλιος`` ως νομικό πρόσωπο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ``Ηλιος`` Δημήτρης Πανταζής, ο Διευθυντής Πτητικών Γιώργος Κικκίδης και ο Βούλγαρος αρχιπιλότος της εταιρείας Γιάνκο Στοϊμένοφ. Οι πέντε δεν παραδέχθηκαν ενοχή. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας είχε παραπέμψει τον Ιούνιο του 2009 σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μονίμου Κακουργιοδικείου τους πέντε κατηγορούμενους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 14 August 2011 - 11:29:15 UTC