Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
  • [02] ΑΗΚ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

  • [01] ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

    Συμπληρώνονται στις 14 Αυγούστου 37 χρόνια από την ημέρα εκείνη, κατά την οποία οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν πραγματοποιήσει εισβολή στην Κύπρο την 20ή Ιουλίου 1974, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, περιλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί, προχώρησαν και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου στα δυτικά.

    Ενα μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου, όπου κατοικούσαν οι Ελληνοκύπριοι, παραμένει από τότε περίκλειστο και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της πόλης στις κατοικίες και στις περιουσίες των, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    Στην ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε τους Βαρωσιώτες ότι ανεξάρτητα από την πορεία λύσης του Κυπριακού, θα συνεχίσει να θέτει ως προτεραιότητα την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε η αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου δεν είναι απλά άλλη μια εκδήλωση καταδίκης της συνεχιζόμενης κατοχής, είναι η έκφραση της βούλησης των Αμμοχωστιανών και όχι μόνο να μην συμβιβαστούν μακριά από την αγαπημένη πόλη του Ευαγόρα, είναι η έκφραση της βούλησης των Αμμοχωστιανών να συνεχίσουν, μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό λαό, τον αγώνα για την τελική δικαίωση.

    ``Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αποδέκτης αλλά και ως εκφραστής της βούλησής αυτής, είναι και θα παραμείνει δίπλα σας. Αδιάλειπτα θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μετατραπεί η βούλησή σας σε πραγματικότητα``, διαβεβαίωσε. Παράλληλα, τόνισε ότι η Αμμόχωστος παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών για λύση.

    Υπενθύμισε ότι πριν από ενάμιση περίπου χρόνο κατατέθηκε από την ε/κ πλευρά το γνωστό «τρίπτυχο» προτάσεων, στο επίκεντρο του οποίου τέθηκε η επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. ``Η επιστροφή των νόμιμων κατοίκων των Βαρωσίων στην αγαπημένη τους πόλη θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, θα λειτουργήσει προς το συμφέρον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα σώσει την πόλη από την καταστροφή και μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας``, τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης θα επιστρέψουν σε συνθήκες ασφάλειας στα σπίτια τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανοικοδόμηση της πόλης, ενώ το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ θα επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να εμπορεύονται τα προϊόντα τους με νόμιμο τρόπο υπό την εποπτεία της ΕΕ.

    Εξάλλου, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, έχει δηλώσει κατ` επανάληψη τους τελευταίους μήνες ότι, στο πρόσωπο της Αμμοχώστου αποκαλύπτονται τα τουρκικά σχέδια σε βάρος ολόκληρης της Κύπρου και ότι η κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα της Αμμοχώστου, μιας ευρωπαϊκής πόλης - φάντασμα, εκθέτει την Τουρκία και θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση.

    Ο κ. Γαλανός ζητεί όπως παρέμβουν οι ευρωπαϊκές χώρες προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, για να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για να σταματήσει αυτό το όνειδος, από μια χώρα η οποία κτυπά την πόρτα της Ευρώπης και θέλει να θεωρείται πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα, που διαδραματίζει σοβαρό ρόλο σε αυτή την περιοχή.

    Η Τουρκία βρήκε την αφορμή να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια εναντίον της Κύπρου, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά της εκλεγμένης Κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου.

    Στις 20 Ιουλίου, ισχυριζόμενες ότι ενεργούν σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεως, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή εναντίον της Κύπρου, καταλαμβάνοντας το 36% των εδαφών της Δημοκρατίας και εκδιώκοντας, με τη δύναμη των όπλων, τους Ελληνοκυπρίους από τις κατοικίες και τις περιουσίες των.

    Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, η πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων που ζούσαν σε περιοχές ελεγχόμενες από την Δημοκρατία είχαν επίσης μετακινηθεί στο μέρος της Κύπρου που έλεγχε ο τουρκικός στρατός.

    Με αυτό τον τρόπο εφαρμόσθηκε η πολιτική που είχε υιοθετήσει η Αγκυρα είκοσι έτη προηγουμένως για διχοτόμηση και βίαιη εκδίωξη πληθυσμών. Πέραν του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αντιπροσωπεύει το 70% του οικονομικού δυναμικού περιήλθε υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού, ενώ το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων έγιναν πρόσφυγες στην ίδιά τους τη χώρα και μέχρι σήμερα εμποδίζονται από τις τουρκικές κατοχικές αρχές να επιστρέψουν στις οικίες των.

    Σε μιαν προσπάθεια να αλλοιώσει τη δημογραφική δομή της Κύπρου, η Αγκυρα έχει φέρει στο νησί περισσότερους από 160.000 εποίκους από την τουρκική Ανατολία και, με τη μαζική μετανάστευση Τουρκοκυπρίων από τις κατεχόμενες περιοχές στο εξωτερικό, ο ολικός αριθμός των Τούρκων στρατιωτών και εποίκων είναι τώρα μεγαλύτερος από τους εναπομείναντες Τουρκοκυπρίους.

    Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν με πολλά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτήσει σεβασμό για την ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το νησί, όμως όλα αυτά τα ψηφίσματα έχουν αγνοηθεί πεισματικά από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

    Η βάση για λύση του κυπριακού προβλήματος έχει τεθεί σε δύο Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Και οι δύο συμφωνίες (μεταξύ του Προέδρου Μακαρίου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το Φεβρουάριο 1977 και μεταξύ του Προέδρου Κυπριανού και του κ. Ντενκτάς το Μάιο 1979) έγιναν υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και προέβλεπαν λύση στο πρόβλημα σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η πιο τρανή απόδειξη για την απροθυμία της τουρκικής πλευράς να εργασθεί για λύση σύμφωνα με την πολιτική των Ηνωμένων Εθνών, δόθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1983, όταν, με σκοπό να εδραιώσει τον έλεγχό της στην κατεχόμενη περιοχή, η τουρκοκυπριακή ηγεσία ανακήρυξε μονομερώς την περιοχή αυτή σε ανεξάρτητο κράτος, με την ονομασία ``Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου``.

    Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καταδικάσει την ενέργεια αυτή και καμμιά άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την παράνομη αποσχιστική οντότητα, η ίδια κατάσταση συνεχίζεται.

    Από το 1977 μέχρι σήμερα έχουν λάβει χώρα πολλοί γύροι συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχουν όμως φέρει κανένα αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά αρνείται να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να αγνοεί τη διεθνή κοινή γνώμη για την Κύπρο και επιμένει να ακολουθεί πολιτική νομιμοποίησης του στάτους κβο, που έχει επιβάλει δια της στρατιωτικής ισχύος και το οποίο η διεθνής κοινότητα θεωρεί απαράδεκτο.

    Ενεργώντας με αυτό τον τρόπο, η τουρκική πλευρά συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων και έτσι βρίσκεται αντίθετη με την κρίση και τη γνώμη των πιο έγκυρων διεθνών θεσμών.

    [02] ΑΗΚ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

    Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ανακοίνωσε ότι έγινε, ενωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία, κατορθωτή η σύνδεση με το δίκτυο του μεγαλύτερου μέρους των γεννητριών που παραχωρήθηκαν από τη ΔΕΗ. Η ΑΗΚ επανέλαβε παράλληλα την έκκλησή της προς το κοινό για εξοικονόμηση ενέργειας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης δεν λύεται με τη λειτουργία των προσωρινών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέχρι και το Σάββατο συνδέθηκαν με το δίκτυο της ΑΗΚ γεννήτριες δυναμικότητας πέραν των 50 μεγαβάτ, από το σύνολο των 70 μεγαβάτ που απέστειλε η ΔΕΗ. Η σύνδεση των γεννητριών ενωρίτερα από τον καθορισμένο στόχο έγινε κατορθωτή χάρη στις συντονισμένες, επίμονες και αποτελεσματικές ενέργειες του προσωπικού της Αρχής Ηλεκτρισμού και του εργολάβου, δηλώνει η ΑΗΚ.

    Αναφορικά με τις γεννήτριες συνολικής δυναμικότητας 95 μεγαβάτ, τις οποίες η ΑΗΚ ενοικίασε από την αμερικάνικη εταιρεία Energy International, η ΑΗΚ ανακοινώνει ότι έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες προεργασίες και είναι έτοιμη να δεχθεί τις γεννήτριες, οι οποίες θα εγκατασταθούν στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς Δεκέλειας και Μονής. Οι γεννήτριες αναμένεται να αφιχθούν στην Κύπρο μετά τις 15 Αυγούστου και η εγκατάστασή τους θα πραγματοποιηθεί άμεσα, με στόχο να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 14 August 2011 - 9:29:12 UTC