Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - ΜΕΤΡΑ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
  • [02] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ
  • [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - ΜΕΤΡΑ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

    Εξι νομοσχέδια για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής.

    Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την αύξηση του ποσοστού της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα στους τόκους από 10% σε 15% και στα μερίσματα που λαμβάνονται ή πιστώνονται εντός της Δημοκρατίας από 15% σε 17%.

    Από την εφαρμογή των μέτρων προβλέπονται έσοδα 65 εκ ευρώ ετησίως.

    Η ισχύς του νόμου θα αρχίσει από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

    Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την αύξηση του ποσοστού στο φορολογητέο εισόδημα που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος για φυσικά πρόσωπα από 30% σε 35%.

    Με την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να προκύψουν επιπρόσθετα έσοδα 5 εκ. ευρώ.

    Η ισχύς του νόμου θα είναι για το φορολογικό έτος 2011.

    Το τρίτο νομοσχέδιο προνοεί μείωση του αφορολόγητου ποσού για την ακίνητη ιδιοκτησία, αύξηση των φορολογικών συντελεστών και των κλιμάκων των αξιών των ακινήτων.

    Συγκεκριμένα, ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας με αξία το 1980 μέχρι 120.000 ευρώ δεν θα καταβάλλουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, δηλαδή μειώνεται η μη φορολογούμενη αξία από τις 170.860 ευρώ σε 120.000 ευρώ.

    Ιδιοκτήτες περιουσίας κατά το 1980 με αξία 120.001 μέχρι 170.000 θα καταβάλλουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας 4 τις χιλίοις.

    Ιδιοκτήτες περιουσίας αξίας κατά το 1980 από 170.001 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ θα καταβάλλουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας 5 τοις χιλίοις.

    Ιδιοκτήτες με περιουσία αξίας κατά το 1980 από 300.001 μέχρι 500.000 ευρώ θα καταβάλλουν φόρο 6 τοις χιλίοις και ιδιοκτήτες με περιουσία αξίας κατά το 1980 από 500.001 μέχρι 800.001 θα καταβάλλουν φόρο 7 τοις χιλίοις.

    Ιδιοκτήτες με περιουσία αξίας κατά το 1980 από 800.001 και άνω θα καταβάλλουν φόρο 8 τοις χιλίοις.

    Από τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης ακινήτων εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 24,2 εκ. Ευρώ.

    Το τέταρτο νομοσχέδιο ρυθμίζει τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων του δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και των υπαλλήλων των τοπικών αρχών και προβλέπει τη μη ένταξη των νεοεισερχομένων υπαλλήλων στα συστήματα επαγγελματικής συνταξιοδότησης, οι οποίοι θα εντάσσονται, όπως οι άλλοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Προβλέπει, επίσης, την αύξηση των περιοδικών εισφορών των υπαλλήλων για σκοπούς μεταβίβασης της σύνταξης στη χήρα ή χήρο και τέκνα σε περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου από 0,75% και 1,75% σε 2%.

    Τα επαγγελματικά σχέδια συντάξεων σταδιακά θα καταργούνται με την αποχώρηση των σημερινών υπαλλήλων από την υπηρεσία.

    Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη μέρα του δεύτερου μήνα που έπεται της δημοσίευσης του στην Επίσημη Εφημερίδα.

    Το πέμπτο νομοσχέδιο αφορά την εισφορά των ακαθάριστων απολαβών και των συντάξεων των εργοδοτουμένων και των συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας, του ευρύτερου δημοσίου τομέα των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και των σχολικών εφορειών ως συνεισφορά για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

    Προβλέπει αποκοπή υπό τη μορφή εισφοράς ποσοστού 3% επί των ακαθάριστων απολαβών ή της σύνταξης για περίοδο 3 ετών.

    Διευκρινίζεται ότι για σκοπούς της εισφοράς στις απολαβές περιλαμβάνονται βασικός μισθός, πλέον γενικές και τιμαριθμικές αυξήσεις, επιδόματα του προσωπικού που απασχολείται υπερωριακά ή με σύστημα βάρδια ή με σύστημα αναμονής κλήσεων και τα κατά αποκοπή επιδόματα φιλοξενίας και παραστάσεως που καταβάλλονται στους αξιωματούχους και τους υπαλλήλους που κατέχουν ανώτερες θέσεις, κλίμακες Α15 και ψηλότερες.

    Περαιτέρω, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η αποκοπή των ακαθάριστων απολαβών και συντάξεων αφορά υπαλλήλους που απασχολούνται σε μόνιμη, έκτακτη, ωρομίσθια βάση και συνταξιούχους.

    Περιλαμβάνει, επίσης, όλους τους αξιωματούχους, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και τα μέλη της Βουλής.

    Η συνολική συνεισφορά εάν επιτευχθεί καθολικά η αποκοπή των ακαθάριστων απολαβών και συντάξεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 90 εκ. ευρώ.

    Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η ημέρα του δεύτερου μήνα που έπεται της ημερομηνίας δημοσίευσης και ισχύει για 36 μήνες.

    Το τελευταίο νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του κανονικού συντελεστή του ΦΠΑ από 15% σε 17%.

    Η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ αναμένεται να επιφέρει αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 160 εκ ευρώ.

    Η έναρξη ισχύς του νόμου όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο θα είναι η 15 Σεπτεμβρίου 2011.

    [02] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ

    Περισσότερες από 14.300 σελίδες εγγράφων έχουν παραληφθεί και μελετώνται από την Ερευνητική Επιτροπή, που έχει διορισθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14 Ιουλίου για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης``, στο Μαρί Λάρνακας.

    Οπως δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία ο Πρόεδρός της Επιτροπής, Πόλυς Πολυβίου, ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα είναι σε θέση, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 22 και 26 Αυγούστου, να καταρτίσουν κατάλογο των προσώπων που θα κληθούν ως μάρτυρες να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις της Επιτροπής, σε δημόσιες ακροάσεις που θα αρχίσουν στις 29 Αυγούστου 2011, με στόχο την έκδοση ενός αξιόπιστου πορίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

    Ο κ. Πολυβίου δήλωσε ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μπορεί να κληθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις της Επιτροπής, στην οποία σκοπεύει να καλέσει επίσης, μεταξύ άλλων, να προσέλθουν και ένας ή δύο Πρέσβεις που υπηρετούν στο εξωτερικό, ακόμα δε ενδεχομένως να κληθούν και εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες γραφολόγοι ή άλλοι από το εξωτερικό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πολυβίου, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή του δεν είναι ανακριτική, ούτε πρόκειται να αποδώσει ποινικές ευθύνες και ούτε έχει τέτοιαν αρμοδιότητα, δήλωσε ότι είναι υπ` όψη του τα όσα αφορούν την παραποίηση εγγράφων και συγκεκριμένα των πρακτικών σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών, έχει δε -μαζί με τους συνεργάτες του- διαπιστώσει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ετέθησαν υπ` όψη του πρακτικά που διαφέρουν μεταξύ των, αρνήθηκε ωστόσο να αναφέρει ποιών ακριβώς συσκέψεων είναι αυτά τα πρακτικά.

    [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Στα 315,8 εκ. ευρώ ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με έλλειμμα 326,0 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Το συνολικό έλλειμμα για το πρώτο εξάμηνο του 2011 διαμορφώνεται στα 626,5 εκ. ευρώ, ή στο 3,4% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2010.

    Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία αναφορικά με τους Τριμηνιαίους Λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010 τα έξοδα του κράτους για τις απολαβές προσωπικού αυξήθηκαν κατά 2,5%, οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους μειώθηκαν κατά 2,1%, ενώ οι κοινωνικές παροχές αυξήθηκαν κατά 1,6%.

    Επίσης, αυξήθηκαν κατά 24,3% τα έσοδα από τους φόρους στο εισόδημα και τον πλούτο, κατά 3,1% τα έσοδα από τους φόρους επί της παραγωγής και των εισαγωγών, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ να σημειώνουν επίσης αύξηση κατά 2,1%, ενώ οι κοινωνικές εισφορές προς το κράτος μειώθηκαν κατά 2,4%.

    Το σύνολο των εσόδων του κράτους για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2011 ανήλθε σε 1 δις 655,6 εκ ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παράλληλα, οι συνολικές δαπάνες σημείωσαν επίσης αύξηση κατά 3% και ανήλθαν σε 1 δις 971,4 εκ. ευρώ.

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ

    Η Κύπρος βρίσκεται πάντοτε στις σκέψεις και τις προσευχές του Πάπα Βενέδικτου του ΙΣΤ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέιφ, ο οποίος, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Ποντίφικα, θα συμμετάσχει στις τελετές και συναντήσεις για τη «Διεθνή Ημέρα Νεολαίας», που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.

    Η Διεθνής Ημέρα Νεολαίας διοργανώνεται από την Καθολική Εκκλησία κάθε τρία χρόνια και φέρνει κοντά νέους από όλο τον κόσμο, καθώς και όλους τους καρδινάλιους, πατριάρχες και επισκόπους. Φέτος, αναμένεται να λάβουν μέρος πέραν του ενός εκατομμυρίου νέοι από όλο τον κόσμο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών θα συνοδεύσει στη Μαδρίτη 50 νέους της Κύπρου που θα παρευρεθούν εκεί. Πρόκειται όπως δήλωσε, για Μαρωνίτες, Καθολικούς, Ορθόδοξους, Λατίνους. Ο ίδιος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η πρόσκληση ήταν ανοικτή προς όλους τους νέους του νησιού. «Θα βρίσκονται εκεί 50 νέοι από την Κύπρο από διαφορετικές κουλτούρες και εκκλησίες. Αυτό είναι πολύ όμορφο», είπε.

    Επιπλέον, οι επίσκοποι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ`. Ερωτηθείς εάν θα μεταφέρει κάποιο μήνυμα στον Πάπα, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών είπε ότι θα ήθελε να τον ευχαριστήσει που η Κύπρος βρίσκεται στις προσευχές του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 12 August 2011 - 13:29:10 UTC