Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - "ΑΡΜΕΝΙΑ" - ΑΦΙΞΗ
  • [02] ΥΠΟΙΚ ΕΜΧΣ FITCH - ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΥΠΕΞ - ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - "ΑΡΜΕΝΙΑ" - ΑΦΙΞΗ

    Οι αδελφικές σχέσεις Κύπρου-Αρμενίας εδράζονται σε κοινές παραδόσεις, στον αγώνα μας για επιβίωση και προκοπή, και πάντοτε με βάση την πίστη στο διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ανεξαρτησία και την ελευθερία των λαών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του, στην εκδήλωση για την άφιξη του πλοίου «Αρμενία» στο νέο λιμάνι Λεμεσού, με την ευκαιρία της 20ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Αρμενίας, στην παρουσία του Προέδρου της Αρμενίας Serzh Sargsyan, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``αυτή η διαχρονική φιλία αποτελεί και τη στέρεα βάση για τη μελλοντική μας στενή συνεργασία, ώστε και οι επερχόμενες γενεές να ωφεληθούν και να φροντίζουν για τη συνέχιση της εμβάθυνσης της συνεργασίας των χωρών και των λαών μας``.

    Αναφερόμενος στο ιστιοφόρο ``Αρμενία``, είπε πως η Κύπρος είναι ο τελικός σταθμός του πλοίου, που τον Μάιο του 2009 ξεκίνησε το ταξίδι του «ο γύρος του κόσμου», υπό τον Ζορί Μπαλαγιάν, με αποστολή την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για το αρμενικό έθνος.

    ``Το ταξίδι``, σημείωσε, ``είναι αφιερωμένο στον Αγιο Μεσρώπ Μαστότς, τον «πατέρα» του αρμενικού αλφαβήτου, καθώς και στην 1700η επέτειο του Χριστιανισμού στην Αρμενία. Είναι μεγάλη τιμή που η ολοκλήρωση του ταξιδιού γίνεται στην Κύπρο, συμβολικό των εξαίρετων σχέσεων Κύπρου-Αρμενίας``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλωσόρισε στην Κύπρο τον Πρόεδρο της Αρμενίας, λέγοντας πως ``ο φίλος Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο, και είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που τον έχουμε κοντά μας ξανά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας ακόμη μια φορά τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας``.

    Οπως πρόσθεσε, ``πριν από σχεδόν 90 χρόνια χιλιάδες διασωθέντες Αρμένιοι έφθασαν για να βρουν καταφύγιο στην Κύπρο από τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Τουρκία``.

    ``Οι απόγονοι αυτών των προσφύγων αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας της Κύπρου, ενώ παράλληλα διαφυλάσσουν και καλλιεργούν την άξια καταγωγή τους. Οι Αρμένιοι συμπατριώτες μας, μέσα από τις δραστηριότητες τους, αποτελούν έναν σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών μας, πετυχαίνοντας πάντοτε να τοποθετούν την Αρμενία στην καρδιά όλων των Κυπρίων``, είπε.

    [02] ΥΠΟΙΚ ΕΜΧΣ FITCH - ΜΕΤΡΑ

    Δεν πρόκειται να προσφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ο οποίος εξέφρασε απογοήτευση και διαφωνία για τον τρόπο και το δικαιολογητικό της τελευταίας υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας, κατέστησε δε σαφές πως η Κυβέρνηση Χριστόφια επιθυμεί να επιλύσει τα προβλήματα μόνη της η Κύπρος και όχι να της τα λύσουν άλλοι. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Καζαμίας εξέφρασε την αισιοδοξία του, εφ` όσον εγκριθούν από τη Βουλή τα προταθέντα από την Κυβέρνηση μέτρα, για επιπλέον έσοδα και εξοικονομήσεις συνολικού ποσού 125 εκατομμυρίων - 150 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2011 και μέχρι 600 εκατομμύρια ευρώ κατά το 2012. Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του ελλείμματος για εφέτος στο 5,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και στο 2,5% του ΑΕΠ περίπου στο τέλος του 2012, εφ` όσον ο Κρατικός Προϋπολογισμός διαμορφωθεί στο ίδιο περίπου επίπεδο, ενώ η προοπτική είναι για μηδενικό έλλειμμα κατά το 2013, όπως είναι και ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης Χριστόφια.

    Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης, ότι είχε ήδη μιαν πρώτη επαφή με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη, με τον οποίον θα συναντηθεί ξανά ``εντός της ημέρας``, μετά από παράκληση του ιδίου του Υπουργού, μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας. ``Οταν ένα κράτος, το οποίο σε περίοδο κρίσης και εκεί που προσπαθούσαμε να ανακάμψουμε και στόχος ήταν να αφήσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα γύρω στο 5% και εάν εφαρμόζαμε τα μέτρα, τα οποία προτείναμε στο πρώτο πακέτο, θα ήταν γύρω στο 4%, που ήταν ο στόχος, ο οποίος ετέθη και τίθεται με την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, αντί 2% για του χρόνου, εμείς θα παραμείνουμε στο 2,5% με το αιτιολογικό ότι η οικονομία μας επιβαρύνθηκε αναντίλεκτα από τα δυσάρεστα γεγονότα της 11ης Ιουλίου και τα συνεπακόλουθά της και η προοπτική για το 2013 είναι το 0% και με ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 61% - 62%, το οποίο είναι 20 ολόκληρες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο του δημόσιου χρέους των χωρών της ευρωζώνης, ερωτώ εάν, με αυτά τα δεδομένα και με αυτές τις προθέσεις, είναι δίκαιο να αξιολογείται η Κύπρος και η οικονομία της με τον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται``. Οπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας, αυτό το ερώτημα ``δεν είναι μόνον η Κύπρος που το θέτει, αλλά είναι πάρα πολλά κράτη και εδώ``, πρόσθεσε, ``εκφράζω και την απογοήτευσή μου και τη διαφωνία μου για τον τρόπο και το δικαιολογητικό της τελευταίας υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας και θέλω να υποδείξω πως, ιστορικά, διαφαίνεται -και δεν ισχύει μόνον για την Κύπρο αλλά ισχύει κυρίως για μικρές και αδύναμες οικονομίες, κάποιοι προσπαθούν να προωθήσουν την επαλήθευση των προβλέψεών τους, υιοθετώντας αβασάνιστα δυσοίωνα σενάρια``.

    ``Για ένα ποσό της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, του οποίου μεγάλο μέρος είναι θέμα ανατροφοδότησης του χρέους μας``, είπε ο κ. Καζαμίας, ``το έλλειμμα δεν ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και η ρητορική μου ερώτηση είναι: αξίζει τον κόπο για μισό δισεκατομμύριο και με μιαν οικονομία με δημόσιο χρέος 62% και με μίαν προοπτική να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, σε δύο έτη, στο 0%, να υπάρχει αυτή η συμπεριφορά;`` Σε ερώτηση ότι, πέραν του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ ή του πραγματικού ελλείμματος του μισού δισεκατομμυρίου που θα χρειασθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο, η Κυβέρνηση χρειάζεται ακόμη 1.050 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2011 και εάν κρίνει αρκετά τα 400 περίπου εκατομμύρια ευρώ που διαθέτει το κρατικό Ταμείο, ο κ. Καζαμίας δήλωσε ότι δεν θα μπει ``σε αυτήν τη λογική για το τί διαθέτουμε και τί χρειαζόμαστε``. ``Διερωτώμαι για το πότε τα είχαμε (αυτά τα χρήματα)``, δήλωσε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι ``ποτέ δεν είχε Ταμείο η Κυβέρνηση, η οποιαδήποτε Κυβέρνηση``. ``Αυτό, το οποίο είχε``, είπε ο κ. Καζαμίας, ``ήταν η ευχέρειά της να ανατροφοδοτεί τον δανεισμό της και σήμερα, λέγοντας ότι δεν έχουμε λεφτά, είναι η δυσκολία την οποία βλέπουμε στο να πείσουμε για την ανατροφοδότηση του χρέους μας`` και ``όχι ότι προηγούμενα είχαμε και σήμερα δεν έχουμε``.

    Σε ερώτηση για το τι θα γίνει, αφού ``έχουν κλείσει οι πόρτες`` στο εξωτερικό για δανεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και εάν γνώριζε την ακριβή εικόνα της οικονομίας και τους συγκεκριμένους αριθμούς, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να πεισθούν οι ξένοι επενδυτές ότι αλλάζουν προς το καλύτερο τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και η γενικότερη κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και ότι η Κυβέρνηση θα κάνει τους υπολογισμούς της. ``Θα προσπαθήσουμε``, είπε, ``να ανοίξουμε εκείνες τις πόρτες, εάν μπορούμε να τις επανανοίξουμε, με όρους τους οποίους να θεωρούμε εμείς ως ικανοποιητικούς, αλλά, ναι, θα επιδιώξω και για την εντόπια αγορά, γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις συνθήκες, μέσα στις οποίες εργάζεται το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα``.

    [03] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΥΠΕΞ - ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Το Κυπριακό, η προκλητική στάση της Τουρκίας, η οικονομία και οι διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο την Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, απασχόλησαν την κατ` ιδίαν συνάντηση που είχε η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, με τον Ελληνα ομόλογο της Σταύρο Λαμπρινίδη, στην Αθήνα.

    Η πρώτη επίσκεψη της Κύπριας ΥΠΕΞ στην Αθήνα, από την ανάληψη των καθηκόντων της στην Ελλάδα, τονίζει τις αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών, όπως σημειώθηκε, και αφορά στις μεγάλες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θέλησε να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στον κυπριακό λαό αναφορικά με την έκρηξη στο Μαρί, της 11ης Ιούλη, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλάι σας με όλες τις της δυνάμεις, μέχρι να πατήσετε γερά στα πόδια σας μετά από αυτή την τραγωδία. Ο κυπριακός λαός έχει αποδείξει ότι έχει τεράστιο σθένος και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει ενωμένος και αποφασισμένος να ξαναχτίσει ό,τι καταστράφηκε και να κάνει την πατρίδα του ακόμα πιο ισχυρή».

    Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά την Κυπριακή Δημοκρατία και τη διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια, σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας δεν επιτρέπουν, δυστυχώς, ιδιαίτερη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες. Αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία. Αποδεικνύουν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα, με τις εκκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, του οποίου τις καλές υπηρεσίες η Ελλάδα στηρίζει, όπως αρνείται να συμμορφωθεί και με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ». Πρόσθεσε ότι «αντί η Τουρκία να επιχειρεί να δικαιολογήσει παράνομες ενέργειες της επικαλούμενη συμβάσεις και συνθήκες τις διατάξεις των οποίων η ίδια κατ` εξακολούθηση παραβιάζει ή δεν προσυπογράφει, θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται την διεθνή έννομη τάξη. Αντί να απειλεί με τη λήψη μέτρων για τη δήθεν προάσπιση έννομων συμφερόντων της θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ρητορική θα πέσει στο κενό. Να προχωρήσει στην υιοθέτηση του Δικαίου της Θάλασσας, όπως εκατοντάδες χώρες στη γη και να απελευθερώσει επιτέλους τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού».

    Η κ. Μαρκουλλή από την πλευρά της αναφέρθηκε και η ίδια στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «με την πολύ στενή συνεργασία στην οποία προσβλέπω θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες». Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στη μεγάλη τραγωδία που έπληξε πρόσφατα την Κύπρο και είχε όπως είπε «πολύ μεγάλες συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές», όντας παράλληλα και ένα μεγάλο πλήγμα στην οικονομία του τόπου, σημειώνοντας ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή παρ` όλη τη δική σας δύσκολη οικονομική κατάσταση η Ελλάδα έτρεξε πρώτη για να βοηθήσει και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για αυτή τη βοήθεια».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 11 August 2011 - 17:29:13 UTC