Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΜΕΡΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΗΚ ΘΡΑΣΟΥ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
  • [04] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΡΑ

  • [01] ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο για την έκρηξη στο Μαρί θα εκφράσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σήμερα.

    Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Γαλλικής Προεδρίας, ο Γάλλος Πρόεδρος θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα, Τρίτη στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Κύπρου) στο Παλάτι των Ηλυσίων.

    Αναφέρεται ότι η συνάντηση θα επικεντρωθεί στη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ θα συζητηθούν και τα κύρια ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

    Τέλος, προστίθεται ότι αυτή η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία στο Γάλλο Πρόεδρο να εκφράσει στον Πρόεδρο Χριστόφια την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο μετά την καταστροφή στο Μαρί.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΜΕΡΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δώδεκα Βρετανοί βουλευτές, συντηρητικοί και εργατικοί, και ο εργατικός Λόρδος Harris με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, ζητούν όπως αυτός απευθύνει επείγουσα πρόσκληση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για να συναντηθούν επίσημα, με σκοπό να τον ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και να διαβουλευθούν για τους τρόπους που το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη συνεχιζόμενη αδικία.

    «Σας γράφουμε για να σας υπενθυμίσουμε», αναφέρουν στην επιστολή τους οι Βρετανοί βουλευτές, «για τις σαφείς και αναντίρρητες ευθύνες που έχει η βρετανική Κυβέρνηση σε σχέση με την Κύπρο. Σας καλούμε ως τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητήσετε κατηγορηματικά από την Τουρκία όπως εργασθεί ειλικρινά για την επανένωση της Κύπρου και όπως εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ σε σχέση με την Κύπρο. Και ακόμη, σας προτρέπουμε όπως χρησιμοποιήσετε τη διπλωματική επιρροή της Βρετανίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και μέσω του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ασκήσετε πίεση στην Τουρκία για τερματισμό της εκ μέρους της απαράδεκτης στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου και της παράνομης και άδικης διαίρεσης της νήσου».

    Η επιστολή που εγράφη με πρωτοβουλία του συντηρητικού βουλευτή David Barrowes και του εργατικού Andy Love και φέρει τις υπογραφές άλλων 11 βουλευτών, υπενθυμίζει στον Πρωθυπουργό ότι από το 1959 που υπεγράφη η Συνθήκη Εγγύησης, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, φέροντας όλο το βάρος της ευθύνης που αυτή η υπόσταση συνεπάγεται. Το ΗΒ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο διεθνές σκηνικό, αλλά το Κυπριακό μένει ουσιαστικά στο σημειωτόν. «Και ενώ διαδοχικές βρετανικές Κυβερνήσεις μιλούν για απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο οι ίδιες αυτές κυβερνήσεις ουσιαστικά επέτρεψαν την υποβάθμιση του Κυπριακού ως μιας προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής τους. Πέραν από τη Συνθήκη Εγγύησης η Κύπρος είναι εταίρος της Βρετανίας στην ΕΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Κοινοπολιτεία και είναι μια χώρα όπου η Βρετανία έχει κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις. Αυτά και μόνο τα στοιχεία επιβάλλουν την επικέντρωση του ενδιαφέροντος της βρετανικής Κυβέρνησης στην προσφορά βοήθειας για την επανένωση της νήσου».

    [03] ΑΗΚ ΘΡΑΣΟΥ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

    Κρίσιμη θεωρείται από την ΑΗΚ η εβδομάδα που διανύουμε σε σχέση με το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, καθώς οι ψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ανεβάζουν τη ζήτηση, όπως και το γεγονός ότι οι πλείστες επιχειρήσεις και εργοστάσια δεν έκλεισαν ακόμη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Χάρης Θράσου απηύθυνε έκκληση στο κοινό για εξοικονόμηση ενέργειας, λέγοντας ότι ακόμη και με τις ενισχύσεις που φθάνουν από την Ελλάδα δεν καλύπτεται το κενό.

    Ωστόσο, ανέφερε ότι οι ηλεκτρογεννήτριες που θα πάρει η ΑΗΚ από ιδιώτες θα ενισχύσουν περαιτέρω το σύστημα κατά 200-250 MW και ότι αναμένεται να συνδεθούν κάποιες από αυτές το Σεπτέμβρη.

    Σχετικά με τις ηλεκτρογεννήτριες που αποστέλλονται από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) της Ελλάδας, ο κ. Θράσου είπε ότι όσες έφθασαν ήδη μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ηλεκτρογεννήτριες, ισχύος 70 ΜW, θα εγκατασταθούν σε 8-10 μέρες για να τεθούν σε λειτουργία.

    Η σημερινή παραγωγή της Κύπρου, που φθάνει τα 400-450 ΜW, ενισχύθηκε με 10 ΜW από το Ισραήλ και θα ενισχυθεί ακόμα με τα 70 ΜW από την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, είπε ο κ. Θράσου, δίδονται περίπου 75 ΜW σε περίοδο αιχμής από τα κατεχόμενα, αλλά δεν καλύπτεται η ζήτηση.

    [04] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΡΑ

    Εκτακτα μέτρα στήριξης σε τέσσερις χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς από το τέλος του καλοκαιριού, ανακοινώνει η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, πρόκειται για το τέμενος στη Δένεια, την εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη Φιλιά, την εκκλησία Μελανδρύνας στον Αγιο Αμβρόσιο και το τέμενος στην Εβρετού.

    Αναφέρεται ότι «η υλοποίηση των έκτακτων μέτρων στήριξης σε αυτούς τους τέσσερις χώρους θα αρχίσει περί τα τέλη του καλοκαιριού». Προστίθεται ότι στους επόμενους μήνες θα διενεργηθούν εργασίες και σε άλλα σημεία αναφοράς της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Ολες οι δραστηριότητες χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τίθενται σ εφαρμογή από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ Συνεταιρισμός για το Μέλλον.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 26 July 2011 - 9:29:14 UTC