Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΛΩΔΙΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Τη σοβαρότερη καταστροφή που έχει δει ποτέ ως Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, χαρακτήρισε την καταστροφή που υπέστη ο σταθμός στο Βασιλικό μετά την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, ο Γιοχάνες Χαν ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο Επίτροπος Χαν διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ εξετάζει ήδη τρόπους παροχής βοήθειας , διευκρινίζοντας όμως πως σε ό,τι αφορά το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ, πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί ότι η ζημιά ήταν συνεπεία φυσικής καταστροφής και ότι ισοδυναμεί με το 0,6 % του ΑΕΠ.

    Ο κ. Χαν, ο οποίος μιλούσε στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία, ανέφερε εξάλλου ότι η Κύπρος πρέπει να υποβάλει αίτηση για παροχή βοήθειας μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου, δηλαδή έχει περιθώριο δέκα εβδομάδων.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ο οποίος το πρωί της Πέμπτης συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εμπορίου επισκέφθηκε τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό, είπε χαρακτηριστικά ότι ``ως Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, έχω δει πολλές κατεστραμμένες περιοχές, αλλά σε καμία η σοβαρότητα της καταστροφής δεν υπήρξε τόσο μεγάλη``.

    ``Θα εξετάσουμε τις δυνατότητες στο πλαίσιο του ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ, το οποίο μπορεί να καλύψει τις άμεσες ζημιές στη δημόσια περιουσία που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές``, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ``έχει σημασία η Κύπρος αυτή τη δύσκολη στιγμή να αντιληφθεί ότι είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όταν υπάρχει ανάγκη, όλοι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε``.

    Αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η λύση έχει καθυστερήσει, ότι είναι καιρός να υπάρξει συμφιλίωση και να τερματιστεί η διένεξη και ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη μια ενωμένη Κύπρο.

    ``Δεν υπάρχει σύγκρουση που να μην μπορεί να τερματιστεί, όταν οι άνθρωποι πιστεύουν σε ένα κοινό μέλλον, είναι ουσιαστικής σημασίας να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην καθημερινή ζωή, ο κόσμος να απλώσει το χέρι για συμφιλίωση και να ξεπεράσει από κοινού τις σκιές του παρελθόντος``, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει με σθένος τη λύση και να προωθεί μέτρα συμφιλίωσης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Ο κ. Χαν είπε ακόμη ότι το κόστος της ``μη λύσης`` είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της λύσης και του συμβιβασμού, προσθέτοντας ακόμη ότι αν εξευρεθεί λύση η Κύπρος θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

    Αναφερόμενος στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής, ο κ. Χαν ανέφερε ότι η Επιτροπή υπέβαλε πρόσφατα πρόταση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, θα ξεκινήσουν τώρα σοβαρές διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο και θα ολοκληρωθούν πιθανότατα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

    ``Αυτό`` ανέφερε ο κ. Χαν ``θα είναι μια μεγάλη πρόκληση και θα αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα για την προεδρία σας``.

    Ο Επίτροπος Χαν ανέφερε ότι η Κύπρος σημείωσε πολύ καλές επιδόσεις κατά την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού 2004-2006 και χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια με πολύ καλά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα οι επενδύσεις της τρέχουσας περιόδου 2007-2013 σημειώνουν μεγάλη αύξηση.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα για λύση του Κυπριακού πριν την ανάληψη της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2012 θέτει ένα λανθασμένο χρονοδιάγραμμα αναφέρει σε δήλωσή του ο Βρετανός Ευρωβουλευτής Αντριου Ντάφ.

    Σχολιάζοντας την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και τις δηλώσεις στις οποίες προέβη, ο Βρετανός Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, έχασαν την ευκαιρία να συμφιλιώσουν τις δύο κοινότητες της Κύπρου και ως εκ τούτου να αναστήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    «Η τουρκική Κυβέρνηση όχι μόνο είναι προσκολλημένη σε μια εχθρική ρητορική αλλά θέτει εντελώς νέους φραγμούς στη βελτίωση των σχέσεών της με την ΕΕ», προσθέτει.

    Είναι γεγονός, σημειώνει, ότι η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του επόμενου χρόνου και, ως εκ τούτου, «η κυπριακή Κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να αντιπροσωπεύει ακόμα και τις απόψεις εκείνων των Κυβερνήσεων που ευνοούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αντί να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να προωθήσει την υποψηφιότητά της για ένταξη, η τουρκική ηγεσία την έχει ανατινάξει», υπογραμμίζει ο Ευρωβουλευτής.

    [03] ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

    Ορκίστηκε την Πέμπτη ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκά Λουκά, ο Επίτροπος της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δυνάμει του περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου, για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την έκρηξη που επισυνέβη την 11η Ιουλίου 2011 στη ναυτική βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης``, στο Μαρί.

    Η ορκωμοσία του κ. Πολυβίου έγινε στη διάρκεια σύντομης τελετής στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης και ο πρώην πυροτεχνουργός της Αστυνομίας Αντώνης Σιακαλλής, ο οποίος διορίστηκε από τον κ. Πολυβίου για να τον βοηθήσει στην έρευνά του.

    Σε δηλώσεις μετά την ορκωμοσία, ο κ. Πολυβίου είπε ότι το πρώτο πράγμα που ήδη κάνει η Ερευνητική Επιτροπή είναι η αποστολή της νενομισμένης κλήσης προς όλα τα Υπουργεία και τις αρχές της Δημοκρατίας για πληροφορίες και έγγραφα σχετικά με το τραγικό συμβάν, ενώ ανακοίνωσε ότι η πρώτη δημόσια ακρόαση ή συνεδρία της Επιτροπής θα γίνει στις 10.00 την ερχόμενη Δευτέρα, στην αίθουσα Τύπου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, κατά την οποία θα ανακοινώσει και τη διαδικασία που θα ακολουθήσει.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σήμερα ο κ. Πολυβίου αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του, μετά και τη δημοσίευση, χθες, στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας του διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου για το διορισμό του ως Επιτρόπου της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΛΩΔΙΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ

    Σε καταστροφές πεπαλαιωμένων, άχρηστων, ή προβληματικών πυρομαχικών, διαρκώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα, προβαίνει η Εθνική Φρουρά, στη βάση προγραμματισμού και εκτάκτως όποτε παρουσιασθεί ανάγκη, όπως δηλώνει με του ανακοίνωση το Υπουργείο Αμυνας.

    ``Στο πλαίσιο αυτό, και πραγματοποιώντας ελέγχους επί πυρομαχικών τα οποία έχουν βγει εκτός ορίου ζωής, διαπιστώθηκε ότι αριθμός πυρομαχικών τύπου BOFOR 40 χιλιοστών, που χρησιμοποιούνται από όπλο το οποίο έχει αποσυρθεί από την Εθνική Φρουρά, βρέθηκαν αλλοιωμένα λόγω φυσικής φθοράς, στο συγκρότημα αποθηκών στην Παλώδια``, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    ``Η Εθνική Φρουρά``, δηλώνει το Υπουργείο Αμυνας, ``παρέλαβε τον προαναφερόμενο τύπο πυρομαχικών το 1992, είχε απόθεμα 223.000 και, από τον Ιούνιο του 2010 έως σήμερα, καταστράφηκαν 95.000 και η διαδικασία θα συνεχισθεί μέχρι την πλήρη καταστροφή τους``.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ``τα εν λόγω πυρομαχικά κρίθηκαν επικίνδυνα και ως εκ τούτου έχει προγραμματισθεί η άμεση απομάκρυνση και καταστροφή τους σε συγκεκριμένα, εγκεκριμένα πεδία βολής``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 21 July 2011 - 17:29:09 UTC