Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ- ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ
  • [03] 11Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
  • [04] ΒΟΥΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2010

  • [01] ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ

    Τριάντα επτά χρόνια συμπληρώνονται την Παρασκευή από την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ο κυπριακός λαός τιμά όσους έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.

    Μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος, ήχησαν στις 8.20 το πρωί, ώρα που διενεργήθηκε το πραξικόπημα, σειρήνες, σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

    Επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος τελέστηκε στις 8.30 στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και των επισήμων.

    Της επιμνημόσυνης δέησης προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, ενώ επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Γεωργίας και Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης.

    Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και έγινε κατάθεση στεφάνων.

    Με ειδική συνεδρία της στις 12.00, στην οποία θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα καταδικάσει το διπλό έγκλημα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ- ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Πέμπτη τον διορισμό του Πόλυ Πολυβίου ως μονομελούς ανακριτικής επιτροπής για να διερευνήσει τα γεγονότα που αφορούν τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

    Τον διορισμό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε διάγγελμα στον κυπριακό λαό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες και απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Επίσης, κάκισε τα επεισόδια έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκίνησε το διάγγελμά του, λέγοντας ότι «απευθύνομαι σε σας σε ώρες πολύ δύσκολες, ακόμη κηδεύουμε τα παιδιά μας, τα παιδιά της Κύπρου από την τραγωδία της καταστροφικής έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί».

    Είπε ότι ο πόνος είναι μεγάλος για όλους, αλλά μεγαλύτερος ο πόνος και η οδύνη για τις οικογένειες και τους συγγενείς των ανθρώπων που έδωσαν ηρωικά τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος.

    Ο Πρόεδρος διαβίβασε τα συλλυπητήριά του και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και της Κυβέρνησής του στις οικογένειες των θυμάτων και πρόσθεσε ότι απαίτηση όλων είναι η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών, των αιτίων και των λόγων που προκάλεσαν την τραγωδία.

    [03] 11Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

    Ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Πέμπτη το απόγευμα νόμο, με τον οποίο θεσπίζεται καθιερωμένη Ημέρα Μνήμης και Απόδοσης Τιμής σε Οσους Θυσίασαν τη Ζωή τους Εξ Αιτίας της Τραγωδίας της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης``.

    Τη σχετική εισήγηση έκανε, με πρόταση νόμου εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Νίκος Τορναρίτης, ζητώντας όπως γίνει δεκτή από την Ολομέλεια ως επείγουσα και όπως συζητηθεί και ψηφισθεί αυθημερόν.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, έθεσε την πρόταση ενώπιον της Ολομέλειας ζητώντας την άποψη των μελών της, τα οποία ομόφωνα συμφώνησαν, αφού έγινε, επίσης ομόφωνα, δεκτή η πρόταση της βουλευτού του ΔΗΚΟ, Αθηνάς Κυριακίδου, που ζητούσε όπως αποφευχθεί οποιαδήποτε συζήτηση και αντιπαράθεση στη σημερινή συνεδρία και όπως αρκεσθεί το νομοθετικό σώμα απλά στην ανάγνωση της σχετικής έκθεσης της Επιτροπής Παιδείας, χωρίς να ανοιχθεί κατάλογος ομιλητών και χωρίς οποιαδήποτε άλλα σχόλια.

    [04] ΒΟΥΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2010

    Εγκρίθηκε την Πέμπτη, με κατά πλειοψηφία απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο τελικός απολογισμός όπως αυτός παρουσιάζεται στη δημοσιονομική έκθεση για το έτος 2010.

    Από τις οικονομικές πράξεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2010, προέκυψε ταμειακό έλλειμμα στον προϋπολογισμό 1.911,5 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 2.037,4 εκατομμυρίων ευρώ το 2009, ενώ είχε προϋπολογισθεί έλλειμμα 1.952,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το συσσωρευμένο έλλειμμα στο λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου της Δημοκρατίας, την 31η Δεκεμβρίου 2010, ανήλθε σε 12.470,3 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 10.558,8 εκατομμυρίων ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2009, δηλαδή σημείωσε αύξηση κατά 18%.

    Οι κρατικές δαπάνες, οι οποίες περιλαμβάνουν τις δαπάνες του Πάγιου Ταμείου, τις τακτικές και τις αναπτυξιακές δαπάνες, ανήλθαν σε 7.718,2 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε σύγκριση με 7.747 εκατομμύρια ευρώ το 2009, δηλαδή μειώθηκαν κατά 0,4%, ενώ οι προϋπολογισθείσες ήσαν 8.830,2 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε σύγκριση με 8.833,9 εκατομμύρια ευρώ το 2009, δηλαδή σημειώθηκε ποσοστό υλοποίησης των δαπανών 87% το 2010 σε σύγκριση με 88% το 2009.

    Ο προϋπολογισμός για το έτος 2010 προνοούσε δαπάνες 8.626,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του έτους εγκρίθηκαν συμπληρωματικές πιστώσεις 203,4 εκατομμυρίων ευρώ, που προήλθαν από συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς 178,8 εκατομμυρίων ευρώ και πρόσθετες πιστώσεις 24,6 εκατομμυρίων ευρώ από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, οι οποίες δεν απαιτούν κατάθεση συμπληρωματικών προϋπολογισμών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 15 July 2011 - 9:29:22 UTC