Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΡΗΞΗΣ
  • [02] ΒΟΥΛΗ 11Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
  • [03] ΚΗΔΕΙΕΣ ΔΙΔΥΜΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΡΗΞΗΣ

    Φόρο τιμής σε όλους τους νεκρούς της πρόσφατης τραγωδίας στη Ναυτική Βάση απέτισε την Πέμπτη το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής, τηρώντας μονόλεπτη σιγή και με προ ημερησίας διατάξεως δήλωση του Προέδρου του νομοθετικού σώματος, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος τόνισε πως οι ήρωες αυτοί ``επέδειξαν ανδρεία, απαράμιλλο θάρρος, υψηλό αίσθημα ευθύνης και άδολο πατριωτισμό``.

    ``Δίκαια``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``η Ιστορία θα τους καταγράψει με χρυσά και ανεξίτηλα γράμματα ως πρότυπα ηρωικής στάσης και συμπεριφοράς``.

    ``Εκφράζουμε ταυτόχρονα``, πρόσθεσε, ``την ολόψυχη συμπάθεια, τη συμπαράστασή μας και τις ευχές μας για σύντομη αποθεραπεία στους τραυματίες από την ανείπωτη τραγωδία της 11ης Ιουλίου``.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, ``αιρούμενη στο ύψος των κρίσιμων εθνικών περιστάσεων και επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα ενεργήσει εντός των πλαισίων των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων αυτής της ανείπωτης τραγωδίας, τον καταλογισμό ευθυνών και την τιμωρία κάθε ενεχομένου``.

    [02] ΒΟΥΛΗ 11Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

    Ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Πέμπτη το απόγευμα νόμο, με τον οποίο θεσπίζεται καθιερωμένη Ημέρα Μνήμης και Απόδοσης Τιμής σε Οσους Θυσίασαν τη Ζωή τους Εξ Αιτίας της Τραγωδίας της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης``.

    Τη σχετική εισήγηση έκανε, με πρόταση νόμου εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Νίκος Τορναρίτης, ζητώντας όπως γίνει δεκτή από την Ολομέλεια ως επείγουσα και όπως συζητηθεί και ψηφισθεί αυθημερόν.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, έθεσε την πρόταση ενώπιον της Ολομέλειας ζητώντας την άποψη των μελών της, τα οποία ομόφωνα συμφώνησαν, αφού έγινε, επίσης ομόφωνα, δεκτή η πρόταση της βουλευτού του ΔΗΚΟ, Αθηνάς Κυριακίδου, που ζητούσε όπως αποφευχθεί οποιαδήποτε συζήτηση και αντιπαράθεση στη σημερινή συνεδρία και όπως αρκεσθεί το νομοθετικό σώμα απλά στην ανάγνωση της σχετικής έκθεσης της Επιτροπής Παιδείας, χωρίς να ανοιχθεί κατάλογος ομιλητών και χωρίς οποιαδήποτε άλλα σχόλια.

    Στη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία είχε αποχωρήσει για λίγο από την Αίθουσα της Ολομέλειας για να συζητήσει την πρόταση νόμου, κλήθηκαν και παρέστησαν, εκτός των βουλευτών, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Ολυμπία Στυλιανού, καθώς και εκπρόσωπος της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου, ενώ δεν κατέστη δυνατό να προσέλθουν εκπρόσωποι άλλων εκπαιδευτικών οργανώσεων και της Νομικής Υπηρεσίας, λόγω της επείγουσας σύγκλησης της Επιτροπής.

    [03] ΚΗΔΕΙΕΣ ΔΙΔΥΜΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Υιοθετώντας την προτροπή της οικογένειας Χριστοφόρου, όπως στην κηδεία των δίδυμων παιδιών της, Μιλτιάδη και Χριστάκη, φορέσουν λευκά ή γαλάζια ρούχα, τα χρώματα του ναυτικού, όπου υπηρετούσαν οι δυο εθνοφρουροί που έχασαν τη ζωή τους στην φονική έκρηξη στο Μαρί, δεκάδες κόσμου από όλη την Κύπρο κατέκλυσαν την εκκλησία Αγίας Τριάδας στη Λεμεσό, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία των δυο αδελφών, δημοσία δαπάνη, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.

    Με παρατεταμένο χειροκρότημα, ακριβώς στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης το συγκεντρωμένο πλήθος υποδέχθηκε της σορούς των δίδυμων αδελφών την ώρα που πένθιμα κτυπούσαν οι καμπάνες, τιμητικό άγημα από το ναυτικό απέδιδε τιμές και η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ) παιάνιζε εμβατήρια.

    Με παρατεταμένα χειροκροτήματα, υπό τους πένθιμους ήχους της φιλαρμονικής της Αστυνομίας και με παραταγμένα αγήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ, το φέρετρο με τη σορό του Λοχία της ΕΜΑΚ Ανδρέα Παπαδόπουλου, που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος στην έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι, εισήλθε γύρω στις 11:00 το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Σάββα στα Λειβάδια για τη νεκρώσιμη ακολουθία.

    Στο φέρετρο, που ήταν σκεπασμένο με την ελληνική και την κυπριακή σημαία, και τη σημαία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπήρχε ένας σταυρός με άσπρα λουλούδια και το κόκκινο μπερέ της ΕΜΑΚ. Στην είσοδο της εκκλησίας οι πατέρες των αδικοχαμένων Ανδρέα Παπαδόπουλου και Σπύρου Τταντή, που κηδεύθηκε την Τετάρτη στη Λάρνακα, αγκαλιάστηκαν και πιασμένοι από τα χέρια εισήλθαν στην εκκλησία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 14 July 2011 - 17:29:12 UTC