Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - ΟΜΗΡΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [02] ΔΗΚΟ - ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΟΥΛΙΑΣ
  • [03] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - ΟΜΗΡΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είναι ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς εξελέγη κατά την τρίτη ψηφοφορία με 28 ψήφους, έναντι 27 ψήφους υπέρ του ανθυποψηφίου του Μάριου Καρογιάν, Προέδρου του ΔΗΚΟ, και αποχή από το Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του κατά την τρίτη φάση της ψηφοφορίας.

    Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Ομήρου ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΣ ΕΔΕΚ, του ΔΗΣΥ, του Ευρωπαϊκού Κόμματος και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας.

    Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Καρογιάν ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η ευθύνη αυτή αφορά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας, των πολιτών και της κυπριακής κοινωνίας.

    Πρόσθεσε ότι ύψιστη προτεραιότητα της λαϊκής αντιπροσωπείας εξακολουθεί να είναι ο τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού, και κάλεσε την Τουρκία και όσους την ενθαρρύνουν ή επιδεικνύουν ανοχή στη συνεχιζόμενη αδικοπραγία της, να κατανοήσουν ότι η διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, προϋποθέτει άρση της παρανομίας και λύση του Κυπριακού.

    Σε ομιλία μετά την εκλογή του στην προεδρία της Βουλής, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε θερμά όσους εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του και με την ψήφο τους τον εξέλεξαν ως Πρόεδρο της Βουλής, καθώς και εκείνους που δεν έδωσαν θετική ψήφο, για τη συμβολή τους στην ομαλή διεκπεραίωση της δημοκρατικής διαδικασίας.

    [02] ΔΗΚΟ - ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΟΥΛΙΑΣ

    Ως τορπίλη στους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και ως μια από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και τέως Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, την ενέργεια του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία να ψηφίσει τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου για την Προεδρία του Σώματος. Σε δηλώσεις μετά τη ψηφοφορία για την Προεδρία της Βουλής, στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Καρογιάν είπε ότι θα συγκαλέσει το Εκτελεστικό Γραφείο (ΕΓ) του ΔΗΚΟ στο οποίο θα εισηγηθεί τη διαγραφή του κ. Κουλία από το κόμμα, ενώ προειδοποίησε ότι ο ίδιος θα αποτρέψει κάθε άλλη μορφή προσβολή της περηφάνιας τόσο του ΔΗΚΟ όσο και του Δηκοϊκού κόσμου. Οπως ανέφερε ο κ. Καρογιάν, ``στις 22 Μαΐου ο λαός μίλησε με τη δική του αλάνθαστη γλώσσα. Τη γλώσσα της συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του με την οποία εξέφρασε τη βούληση του για πολιτική σταθερότητα, με διαρθρωτικές αλλαγές, κοινωνικές συναινέσεις και προγραμματικές συγκλίσεις``.

    ``Σήμερα, έντεκα μέρες αργότερα (από τις βουλευτικές εκλογές), μέσα στον ίδιο τον ναό της αντιπροσωπευτικής μας δημοκρατίας, γράφτηκε μια από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της. Σελίδες εξαχρείωσης, βγαλμένες από άλλες εποχές αντιδημοκρατικών εκτροπών, που όλοι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα ότι ανήκαν οριστικά στο παρελθόν``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν, στην αίθουσα Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ, στην οποία βρέθηκαν αρκετοί υποστηρικτές του κόμματος, για να συμπαρασταθούν στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, λίγο μετά τη ψηφοφορία στη Βουλή. `Αυτό που συνέβη με την αποστασία του Βουλευτή Ζαχαρία Κουλία``, είπε ο κ. Καρογιάν, ``δεν αφορά μόνο στο Δημοκρατικό Κόμμα. Αφορά στο σύνολο της δημοκρατικής τάξης, της πολιτικής ηθικής και της νομιμότητας του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος. Είναι τορπίλη στους δημοκρατικούς μας θεσμούς``. Χαρακτήρισε την ``ψήφο αποστασίας`` του κ. Κουλία ως ``αποκορύφωμα διχαστικών πρωτοβουλιών, αδιαφανών μεθοδεύσεων, μισαλλόδοξων αποκλεισμών και παρασκηνιακών συναλλαγών που προκάλεσαν τις τελευταίες μέρες το κοινό αίσθημα, προσέβαλαν τον κυπριακό λαό και ναρκοθέτησαν τη δημοκρατική ομαλότητα``.

    Σημειώνοντας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, που συνήλθε εκτάκτως νωρίτερα, αποφάσισε ότι ο κ. Κουλίας έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος λόγω ``αντικομματικής συμπεριφοράς``, ο κ. Καρογιάν είπε ότι θα καλέσει το ΕΓ του κόμματος ``και από το οποίο θα ζητήσω να επιληφθεί όλων των τελευταίων κρουσμάτων απειθαρχίας, υπονομεύσεων και αντικομματικής συμπεριφοράς``. ``Καθήκον μου και απόφαση μου είναι, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις, τις προσδοκίες και ευαισθησίες του ΔΗΚΟικού κόσμου, να αποτρέψω κάθε άλλη προσβολή της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας του, κάθε επιστροφή στην εσωστρέφεια, τη σύγχυση και τη μιζέρια, που τραυμάτισαν στο παρελθόν τους οπαδούς μας και θάμπωσαν την εικόνα του κόμματός μας``, πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ακόμη ότι κάθε καλόπιστη κριτική είναι σεβαστή, κάθε δημιουργική διαφορετική άποψη είναι επιθυμητή και ότι ``κάθε διαφωνία και ελευθερία έκφρασης τεκμηριωμένων απόψεων μέσα στα συλλογικά μας όργανα είναι συμβολή στον προβληματισμό μας και πλούτος του κόμματος μας``.

    ``Σε καμία όμως περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία αντικομματικών συμπεριφορών και δημόσιων αντιπαραθέσεων και αμφισβητήσεων, που καταρρακώνουν το κύρος του, κηλιδώνουν την ιστορία του και διασπούν την ενότητα του``, είπε και συνέχισε: ``Για αυτό και δεν θα επιτρέψω, η δημοκρατικότητα των λειτουργιών μας και η ελευθερία των απόψεων μας να αποτελέσουν αδυναμία του κόμματός μας και πρόσχημα για το διασυρμό και τη διάλυση του``. Παράλληλα, ο κ. Καρογιάν μίλησε για ``σχέδια όλων όσοι είχαν επενδύσει και επιδιώξει με φανατική προσήλωση τη συρρίκνωση του Δημοκρατικού Κόμματος και την ακύρωση του ρυθμιστικού του ρόλου``, προσθέτοντας ότι ``η ψήφος αποστασίας είναι απόδειξη της πολιτικής τους αδυναμίας, των στρατηγικών τους αδιεξόδων και της ευτέλειας των μεθόδων τους``.

    [03] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Βασική επιδίωξη του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι η μείωση των εισαγωγών ενέργειας, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, η διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας και η εκπλήρωση των δεσμεύσεών της Κύπρου, που απορρέουν από το κοινοτικό κεκτημένο, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Αντώνης Πασχαλίδης. Σε χαιρετισμό του στην τελετή παρουσίασης και παράδοσης του πρώτου Φωτοβολταϊκού Πάρκου 150KW σε οροφή κτηρίου, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι έχουν εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες για πληρέστερη εκμετάλλευση των περιθωρίων Εξοικονόμησης Ενέργειας, χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Κύπρου. Οπως ανέφερε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ``το 2010 ετοιμάστηκε και κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Σχέδιο Δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις ΑΠΕ, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2011-2020 και στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωσης ενέργειας στο 13% το 2020, που αποτελεί και το στόχο που έχει τεθεί για την Κύπρο από την ΕΕ``.

    Πρόσθεσε πως ``είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 2010 η συνεισφορά των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας μας ήταν της τάξης του 5,2%, ξεπερνώντας τον ενδιάμεσο στόχο που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη διετία 2011-2012 ο οποίος είναι 4,92%``. ``Η επιτυχία αυτή αποτελεί τρανή απόδειξη ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Όμως, δεν επαναπαυόμαστε και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο αυτή την τόσο σημαντική για τον τόπο προσπάθεια. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στην επίτευξη των δεσμεύσεων μας, αφού στοχεύεται η υλοποίηση 192 μεγαβάτ εγκαταστάσεων μέχρι το έτος 2020, τα οποία θα παράγουν το 4,2% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού του 2020``, είπε. Ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως η συνεισφορά των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού του 2020 στοχεύεται να είναι 16%.

    Είπε ακόμα πως ``είναι γεγονός ότι γίνονται σήμερα πολυσήμαντες διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές που γίνονται στον ενεργειακό τομέα της Κύπρου λόγω εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά και λόγω των αυξανόμενων απαιτήσεων για προστασία του περιβάλλοντος και των εξελίξεων που αφορούν την εκμετάλλευση των εγχώριων πηγών ενέργειας της χώρας μας``. ``Παρόλα αυτά``, πρόσθεσε, ``το υψηλό κόστος εισαγωγών ενέργειας και η σχεδόν αποκλειστική εξάρτησή μας από εισαγόμενα καύσιμα, παραμένουν προκλήσεις που επηρεάζουν άμεσα την οικονομία της χώρας». Αδιαμφισβήτητα, κατέληξε, «η νέα εποχή, με τις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες, καθιστά άμεση τη συλλογική και ριζοσπαστική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων με περισσότερη ευαισθησία στις ανάγκες και απαιτήσεις του πολίτη``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 2 June 2011 - 17:29:35 UTC