Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΣΕΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΡΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ν.ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [03] ΟΚΑΚ ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΛΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

  • [01] ΠΣΕΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

    Οι σχέσεις Κύπρου Ισραήλ ήταν το αντικείμενο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης κατά την τρίτη και τελευταία μέρα του 27ου συνεδρίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Ομιλητές ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και ο Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών και Κυβερνητικών Σχέσεων της Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), Jason Isaacson, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη ραγδαία αναβάθμιση κατά την τελευταία τριετία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και των προοπτικών που υπάρχουν για περαιτέρω ενδυνάμωση.

    Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στις συγκεκριμένες συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, στην ενίσχυση του εμπορίου και του τουρισμού αλλά και στο ρόλο που έπαιξαν στην ανάπτυξη των σχέσεων οι οργανισμοί της ελληνικής και της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ.

    Στη συζήτηση που ακολούθησε καλύφθηκαν ζητήματα που άπτονται και των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από ποτέ, όσο και οι δυνατότητες που δημιουργούνται στην ελληνοαμερικανική κοινότητα να αυξήσει την επιρροή της στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον και να προωθήσει αποτελεσματικότερα τα εθνικά θέματα.

    Εκείνο που κατέστη σαφές από τον κ. Ισαακσον ήταν ότι οι αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις επιχειρούν, μέσω των σχέσεων που ακόμη διατηρούν με τις αντίστοιχες τουρκο-αμερικανικές αλλά και διασυνδέσεις του στην Τουρκία, να βελτιωθούν οι σχέσεις Αγκυρας Ιερουσαλήμ.

    «Πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ κυβερνήσεων και απλών ανθρώπων. Δεν μπορεί κανείς να διαγράφει εύκολα μακροχρόνιες σχέσεις», είπε ο κ. Ισαακσον, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μετά τα περυσινά γεγονότα του «Μαβί Μαρμαρά» δεν μπορούν να συζητήσουν παραγωγικά με τους Τουρκοαμερικανούς.

    Ο κ. Ισαακσον συστήθηκε ως φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου και τόνισε ότι η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή θεωρεί «προνόμιο να έχει ως εταίρους τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις».

    Μεγάλο μέρος των εργασιών του συνεδρίου, ιδίως στο Κογκρέσο, παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, ενώ οι εβραϊκής καταγωγής βουλευτές και γερουσιαστές πρωτοστάτησαν σε επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας, τόσο για το Κυπριακό, όσο και για την ισλαμική στροφή της κυβέρνησης Ερντογάν, των σχέσεων της Αγκυρας με το Ιράν και τη στάση που τηρεί προς το Ισραήλ.

    Ο κ. Ισαακσον αναφέρθηκε στις διάφορες επισκέψεις της Επιτροπής σε Ελλάδα και Κύπρο και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Ιδιαίτερα για το Ισραήλ και την Κύπρο, είπε πως οι δύο χώρες έχουν πολλά θέματα να αλληλοπροωθήσουν. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία να βαθύνουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο ομογενειών για να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τις χώρες τους.

    Η επόμενη επίσκεψη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί το προσεχές δίμηνο και θα ακολουθήσει ακόμη μία το Σεπτέμβριο.

    Ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, στην ομιλία του, αναφέρθηκε εκτενώς στις μακρές ιστορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, με το οποίο η Δημοκρατία σύνηψε διπλωματικές σχέσεις την ίδια μέρα της ανακήρυξής της.

    «Την τελευταία τριετία η πορεία των σχέσεών μας άλλαξε δραματικά. Η συνεργασία μας επεκτάθηκε σε όλα τα δυνατά επίπεδα, πολιτικά και οικονομικά, πολιτιστικά και ασφαλώς στους τομείς της ενέργειες και της ενέργειας. Η συχνότητα της ανταλλαγής επισκέψεων έφτασε σε πρωτοφανή ύψη σε σύγκριση με το παρελθόν», είπε.

    Ο ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ, την πρώτη στα τελευταία 11 χρόνια, η οποία επιβεβαίωσε τον εντατικό ρυθμό της ανταλλαγής επισκέψεων, συμφωνιών και μνημονίων που υπογράφτηκαν πρόσφατα.

    Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία προσδιορίζει τα θαλάσσια σύνορα σε μία ευαίσθητη περιοχή, η οποία είναι στρατηγικά ζωτική και πιθανόν πλούσια σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους, μία πράξη η οποία ξεπερνά συμβολισμούς και συμβατικές υποχρεώσεις.

    Όπως είπε, από οικονομικής απόψεως, «η συμφωνία παρέχει ασφαλές νομικό πλαίσιο εντός του οποίου το Ισραήλ και η Κύπρος μπορούν από κοινού να προωθήσουν κοινά οικονομικά συμφέροντα και να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους στους κρίσιμους τομείς των επενδύσεων και της ενέργειας».

    Η συμφωνία αυτή ανοίγει επίσης το δρόμο για ένα ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας σε ναυτιλιακά ζητήματα, μέσω της υπογραφής περισσότερο επικεντρωμένων διμερών συμφωνιών για θαλάσσια συνεργασία.

    «Ενα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της Μέσης Γραμμής Αποθεμάτων Υδρογοναθράκων (Cross Median Line Hydrocarbon Reservoirs), είπε ο κ. Αιμιλίου, αποκαλύπτοντας ότι η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα πραγματοποιηθεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

    Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως από γεωστρατηγικής απόψεως, η εφαρμογή της συμφωνίας καθορισμού της ΑΟΖ δημιουργεί νέους δεσμούς στρατηγικής συνεργασίας, καθώς δεν αφορούν μόνο τα όρια μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και του Ισραήλ με την Ε.Ε.

    «Υπό το φως της πρόσφατης πολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και με δεδομένες τις συνεχιζόμενες εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία, η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας καθίσταται ένα θέμα στρατηγικής σημασίας. Ο στόχος που μοιράζονται οι χώρες μας για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και κοινών συμφερόντων στην ασφαλή μεταφορά ενέργειας μέσω των θαλασσίων συνόρων προς τη Δυτική Ευρώπη, επαναπροσδιορίζει και ενδυναμώνει το στρατηγικό μας ρόλο στην περιοχή», σημείωσε.

    Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Αιμιλίου είπε ότι Ισραήλ και Κύπρος μοιράζονται ένα κοινό δίκτυο αξιών και συμφερόντων.

    «Το Ισραήλ έχει έντονο συμφέρον να έχει έναν ισχυρό συνήγορο στην Ε.Ε., ο οποίος θα υποστηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μαζί της. Η Κύπρος από τη μεριά της στηρίζεται στην υποστήριξη του Ισραήλ στον αγώνα της για τερματισμό της τουρκικής κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρο και στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος κατά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, σύμφωνα με τις σχετικές αρχές του διεθνούς δικαίου, της Χάρτας του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του Σ.Α.», πρόσθεσε.

    Τόνισε ότι κατά την άποψή του η διευθέτηση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, καθώς μόνο ένας πραγματικά κυρίαρχος και ανεξάρτητος εταίρος μπορεί να προωθήσει με αξιοπιστία τους στόχους προτεραιότητας, επιτρέποντας στις δύο χώρες να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα των κοινών τους προσπαθειών.

    Αναφέρθηκε επίσης στους νέο-οθωμανικούς οραματισμούς της Τουρκίας και στις επεμβατικές τακτικές της Αγκυρας, που σε συνδυασμό με τον μη σεβασμό και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, διαμορφώνουν μία συμπεριφορά η οποία μόνο παράγοντας αστάθειας μπορεί να είναι.

    Καταλήγοντας, ο κ. Αιμιλίου εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης προς τη συστηματική θέση αρχής του Ισραήλ στο κυπριακό πρόβλημα και κυρίως τις προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης να αποθαρρύνει σχέσεις με το ψευδοκράτος, μεταξύ άλλων και με την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίες στην οποία υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι επενδύσεων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και στην είσοδο στην Κύπρο από παράνομο σημείο.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΡΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ν.ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Η αφοσίωση του Προέδρου Χριστόφια για τη λύση του Κυπριακού έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή ενημέρωση και ανάμιξη της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε ο Πολιτειακός Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας Μάικ Ραν και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις επισκέψεις του Προέδρου της Ρωσίας και της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ραν μιλούσε ενώπιον Ελλήνων και Κυπρίων της Αυστραλίας στην Αδελαΐδα, όπου μαζί με τον Πρόεδρο Χριστόφια έθεσαν το θεμέλιο λίθο για τη νέα αίθουσα του Οικήματος της Κυπριακής Κοινότητας της Νοτίου Αυστραλίας

    Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ραν είπε ότι τον διακρίνει «το θάρρος, ο πατριωτισμός και η αγάπη του προς τη δικαιοσύνη». Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο, είπε ότι «η ικανότητα σας να δεσμεύσετε τον προηγούμενο ηγέτη του παράνομου καθεστώτος στις διαπραγματεύσεις έδωσαν σημαντικά αποτελέσματα και ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο», συνέχισε ο κ. Ραν, «η αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει μπλοκάρει ένα αριθμό κεφαλαίων, στα οποία είχε σημειωθεί ουσιώδης πρόοδος».

    «Εχω παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις πρόσφατες διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων που δείχνουν ότι έχουν κουραστεί από την ηγεσία τους που έχει μη ρεαλιστικές και εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ απαιτήσεις. Αγανάκτησαν από την κατοχή και τον εποικισμό», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μόνο ένας εφικτός τρόπος.

    [03] ΟΚΑΚ ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΛΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    Πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου το Διεθνές Ράλι Αφροδίτης, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Κλασικού Αυτοκινήτου Κύπρου (ΟΚΑΚ).

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ράλι έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παλαιού Αυτοκινήτου (FIVA) και τα αυτοκίνητα που θα λάβουν μέρος πρέπει να έχουν ταυτότητα FIVA.

    Ωστόσο, όσα πληρώματα δεν έχουν ταυτότητα FIVA οι διοργανωτές θα δεχθούν το πιστοποιητικό ΟΚΑΚ (Classic Car Certificate) σε ξεχωριστή κατηγορία.

    Η εκκίνηση θα δοθεί από το Classic Car Inn στη Σκαρίνου, το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 2.00μ.μ. και ο τερματισμός στον ίδιο χώρο τη Κυριακή κατά τις 1.00μ.μ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 May 2011 - 9:29:14 UTC