Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΡΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ν.ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
  • [03] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΡΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ν.ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Η αφοσίωση του Προέδρου Χριστόφια για τη λύση του Κυπριακού έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή ενημέρωση και ανάμιξη της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε ο Πολιτειακός Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας Μάικ Ραν και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις επισκέψεις του Προέδρου της Ρωσίας και της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ραν μιλούσε ενώπιον Ελλήνων και Κυπρίων της Αυστραλίας στην Αδελαΐδα, όπου μαζί με τον Πρόεδρο Χριστόφια έθεσαν το θεμέλιο λίθο για τη νέα αίθουσα του Οικήματος της Κυπριακής Κοινότητας της Νοτίου Αυστραλίας

    Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ραν είπε ότι τον διακρίνει «το θάρρος, ο πατριωτισμός και η αγάπη του προς τη δικαιοσύνη». Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο, είπε ότι «η ικανότητα σας να δεσμεύσετε τον προηγούμενο ηγέτη του παράνομου καθεστώτος στις διαπραγματεύσεις έδωσαν σημαντικά αποτελέσματα και ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο», συνέχισε ο κ. Ραν, «η αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει μπλοκάρει ένα αριθμό κεφαλαίων, στα οποία είχε σημειωθεί ουσιώδης πρόοδος».

    «Εχω παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις πρόσφατες διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων που δείχνουν ότι έχουν κουραστεί από την ηγεσία τους που έχει μη ρεαλιστικές και εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ απαιτήσεις. Αγανάκτησαν από την κατοχή και τον εποικισμό», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μόνο ένας εφικτός τρόπος.

    «Και εσείς κ. Πρόεδρε μαζί με τα άτομα που εμπνέετε τους δείχνετε το δρόμο», τόνισε.

    Ο κ. Ραν είπε ότι ο ίδιος ένιωσε ενθάρρυνση όταν πληροφορήθηκε την ίδρυση του Σπιτιού Συνεργασίας στη νεκρή ζώνη στο Λήδρα Πάλας και σημείωσε ότι «το εγχείρημα αυτό θα ενθαρρύνει όλους τους Κύπριους να αποκτήσουν εμπειρίες από τη συνεργασία δια μέσου της υφιστάμενης διαχωριστικής γραμμής. Θα είναι εργαλείο αμοιβαίας κατανόησης και νέας αρχής».

    Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ραν είπε ότι «γνωρίζω το όραμά σας για το μέλλον της Κύπρου ως πατρίδα ειρηνικής συμβίωσης, κοινής δημιουργικότητας και την ευμάρεια των Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Εδώ στη Νότια Αυστραλία χειροκροτούμε τη δέσμευσή σας και στηρίζουμε το όραμα σας».

    Ο κ. Ραν αναφέρθηκε στην περασμένη επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής, σημειώνοντας ότι «σήμερα σας καλωσορίζουμε ως αρχηγό κράτους και εκπρόσωπο όλων των Κυπρίων, τον αρχηγό της μόνης νόμιμης Κυβέρνησης της Κύπρου, όπως αναγνωρίζεται από τη Νότιο Αυστραλία, την Αυστραλία και τα Ηνωμένα Εθνη».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ότι παρά τη γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει, εντούτοις τις συνδέουν στενοί δεσμοί που καλλιεργήθηκαν από τον πρώην Πρωθυπουργό Ντον Ντάνστον και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι υπερήφανος που συνεχίζει τη δέσμευσή του στην υπόθεση της Κύπρου.

    Πρόσθεσε ότι η δέσμευσή του διαμορφώθηκε από τις εμπειρίες που είχε όπως την ιδίοις όμμασι εμπειρία που είχε τόσο από την επίσκεψή του στην Κύπρο όσο και από τις επαφές του με Κύπριους.

    Επεσήμανε ότι για την προθυμία του να μιλά υπέρ της υπόθεσης της Κύπρου εθνικά και διεθνώς, έχει δεχθεί τις επικρίσεις της Τουρκίας και του παράνομου καθεστώτος.

    «Ομως, θεωρώ αυτές τις επιθέσεις τιμή μου διότι θα συνεχίσω να παρέχω

    ισχυρή και πρακτική στήριξη στην επιδίωξη μιας επανενωμένης ομόσπονδης Κύπρου με πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των

    προσφύγων», είπε. Οπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Ραν, ποτέ ο ίδιος δεν έχει μιλήσει εναντίον των Τουρκοκυπρίων ή του τουρκικού λαού.

    Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση της πολιτείας της Νοτίου Αυστραλίας έχει υποστηρίξει τις υποθέσεις Κυπρίων της Νοτίου Αυστραλίας στο ΕΔΑΔ, ενώ σημείωσε ότι είναι η μόνη Κυβέρνηση εκτός της Κύπρου που έχει στηρίξει με τον τρόπο αυτό Ελληνοκύπριους πρόσφυγες.

    Επεσήμανε, επίσης, την προσφορά των Κυπρίων της Αυστραλίας προς τη χώρα διαμονής τους.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, από πλευράς του, ανέφερε ότι στόχος της δικής του υποψηφιότητας και της δικής του προεδρίας είναι ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας, ο τερματισμός της απαράδεκτης κατοχής που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και κάθε έννοια δικαιοσύνης και δικαίου.

    «Ως αριστερός έχω υποσχεθεί μια πιο δίκαιη κοινωνία και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ένεκα της οικονομικής κρίσης αυτή η δίκαιη κοινωνία, μέσα από συμπληγάδες, κτίζεται και αυτό μαρτυρεί και το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι Κυβερνήσεις είναι υπό αμφισβήτηση. Στη δική μας περίπτωση, παρά τον πόλεμο που μας έχει γίνει από ΜΜΕ από όλα σχεδόν τα κόμματα κρατάμε γερά και το βασικό κυβερνών κόμμα αύξησε τα ποσοστά του. Αυτό είναι μαρτυρία της ορθής πολιτικής που ακολουθούμε», είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη στάση της Αυστραλίας υπέρ του αγώνα του κυπριακού λαού στηρίζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Απευθυνόμενος στα μέλη της κυπριακής κοινότητας και της ελληνικής

    αδελφότητας που κατέκλυσαν το οίκημα, είπε «είστε πραγματικοί Κύπριοι και Ελληνες και την ίδια ώρα τιμάτε τη χώρα που ζουν είστε δραστήριοι

    στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας». Πρόσθεσε ότι «με τη βοήθεια του Πολιτειακού Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης του οικοδομείται κτήριο. Εμείς οι Κύπριοι το έχουμε στο αίμα μας να είμαστε δημιουργικοί. Καταθέσαμε το θεμέλιο λίθο με τον Πρωθυπουργό, τον ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου διότι συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα από πολλούς Κύπριους, γνωρίζει τον αγώνα της Κύπρου και τον συνεχίζει με όλα τα μέσα που διαθέτει και ως ηγέτης του εργατικού κόμματος στην Αυστραλία και ως Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας».

    Πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας είναι θερμός υποστηρικτής του αγώνα της Κύπρου, δεν είναι ενάντια στους Τουρκοκύπριους ή στον τουρκικό λαό, αλλά ενάντια σε ηγεσίες που ακολουθούν επεκτατικές πολιτικές κατά της Κύπρου και ηγεσίες που έχουν αρπάξει την ευκαιρία από το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «η αποκατάσταση της πατρίδας μας θα

    γίνει μόνο με την επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια λύση βιώσιμη και λειτουργική που να

    μπορεί να θρέψει ολόκληρο τον κυπριακό λαό σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας».

    Επεσήμανε ότι «οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας δεν είναι εχθροί μας, και έχω κατηγορηθεί πολύ για αυτό που λέω, είναι αδέλφια μας. Είναι Κύπριοι όπως και εμείς για αυτό και εξεγείρονται σήμερα ενάντια στην παρουσία δεκάδων χιλιάδων εποίκων από την Τουρκία που κουβαλεί για να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση του κυπριακού πληθυσμού».

    Πρόσθεσε ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και άρχισαν οι Τουρκοκύπριοι να το καταδικάζουν ανεπιφύλακτα και πολύ δυναμικά διότι νιώθουν ότι χάνουν την κυπριακή τους ταυτότητα.

    «Εχουν την ίδια ψυχοσύνθεση και τα ίδια ήθη και έθιμα με τους Ελληνοκύπριους και όσοι συμπεριφέρονται εθνικιστικά και σοβινιστικά - είτε Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί είτε Τουρκοκύπριοι είναι - εγκληματούν ενάντια στην ίδια την πατρίδα τους. Αυτούς τους θεωρώ αυτόχειρες και οδηγούν σε αυτοκτονία τον τόπο και το λαό μας», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «το τείχος της Λευκωσίας θα πέσει αργά ή γρήγορα. Οσο έχουμε φίλους όπως οι Αυστραλοί και ιδιαίτερα αδέλφια, όπως ο Μάικ Ραν, είμαι σίγουρος ότι θα ρίξουμε το τείχος, θα επανενώσουμε τον τόπο και το λαό μας».

    Ανέφερε ωστόσο ότι όσο περνά ο καιρός τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα, διότι η Τουρκία, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο εφαρμόζει με συνέπεια, δημιουργεί επί του εδάφους ολοένα και νέα τετελεσμένα που κάνουν πιο δύσκολη την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των προσφύγων.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι γίνονται σοβαρές κινήσεις, παρά την οικονομική κρίση, ούτως ώστε σύντομα, σε λιγότερο από ένα χρόνο να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις εκπομπές του ΡΙΚ. Αυτό, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δεν είναι δώρο, είναι υποχρέωση της κυπριακής πολιτείας προς τους ανθρώπους που το ΄Δεν Ξεχνώ το κρατάνε πολύ ψηλά».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

    Η αύξηση της οροφής του κυπριακού εξωτερικού δανεισμού μέσω του Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Χρεογράφων (ΕΜΤΝ) από τα έξι στα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ, θα δώσει στο ΥΠΟΙΚ περισσότερη ευελιξία να μπορεί, χωρίς καθυστέρηση, να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες εξασφάλισης μεγάλων ποσών από το εξωτερικό, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Χαρίλαος Σταυράκης.

    ``Ο κύριος λόγος είναι ότι, αν χρειαστεί να δανειστούμε μεγάλα ποσά από το εξωτερικό για οποιοδήποτε λόγο για να στηρίξουμε οργανισμούς στην Κύπρο που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα, είναι καλά να υπάρχουν όλες οι διαδικασίες έτοιμες για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε κάποιες πιθανές ευκαιρίες που μπορούν να παρουσιαστούν χωρίς να χρειάζεται να γίνεται διαδικασία και καθυστέρηση``, ανέφερε ο κ. Σταυράκης δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου της ΙΜΗ.

    ``Αυτός``, πρόσθεσε, ``είναι ο μόνος λόγος, αυξάνει την ευελιξία στο ΥΠΟΙΚ να εκμεταλλευτεί δυνατότητες εξασφαλίσεων μεγάλων ποσών από το εξωτερικό αν υπάρξουν τέτοιες ευκαιρίες``.

    [03] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ

    Στην εγχώρια αγορά για μακροπρόθεσμο δανεισμό θα απευθυνθεί, για πρώτη φορά, το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω τμηματικής έκδοσης δύο νέων σειρών 5ετών και 10ετών Κρατικών Ονομαστικών Χρεογράφων Αναπτύξεως (ΚΟΧΑ), με ονομαστικό επιτόκιο 5% και 6% αντίστοιχα, με στόχο την άντληση συνολικού ποσού 60 εκατομμυρίων ευρώ (30 εκ. ευρώ έκαστη έκδοση) για αναπλήρωση εγχώριου δανεισμού που λήγει σύντομα. Αυτό ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΔΔΧ) Φαίδων Καλοζώης, ο οποίος σημείωσε ότι η δημοπρασία για πώληση των χρεογράφων, για τα οποία θα υπάρχει η δυνατότητα αποδοχής τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εξασφαλίσεις για δανεισμό από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχει καθοριστεί η 6η Ιουνίου και η έναρξη ισχύος τους η 9η Ιουνίου, ενώ τα χρεόγραφα θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Παράλληλα, ο κ. Καλοζώης ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε προετοιμασία για την αύξηση του συνολικού ποσού δανεισμού (οροφή) μέσω EMTN (διεθνή μεσο - μακροπρόθεσμα χρεόγραφα) στα εννέα δισ. ευρώ, από έξι δισ. ευρώ που είναι σήμερα και τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί τα 4,55 δισ. ευρώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 (4,75 δισ. ευρώ μέχρι το Μάιο του 2011). Ο κ. Καλοζώης είπε ότι ο λόγος που γίνεται αυτό ``δεν είναι γιατί θα δανειστούμε ολόκληρο το ποσό των εννέα δισ. ευρώ αλλά διότι οι ξένοι επενδυτές, όταν το περιθώριο που απομένει προς δανεισμό είναι σχετικά μικρό το θεωρούν αρνητικό``, καθώς ``σκέφτονται ότι θα δανειστεί κάποιος μια φορά και μετά δεν θα δανειστεί ξανά``. ``Οι δανειστές προτιμούν αυτούς που πηγαίνουν συχνά στην αγορά και γι αυτό για σκοπούς εντυπώσεων αυξάνουμε το ποσό``, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στους δείκτες διαχείρισης του δημόσιου χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καλοζώης είπε ότι το 95% του χρέους είναι μεσοπρόθεσμο και μόνο το 5% βραχυπρόθεσμο, η μέση διάρκεια του χρέους είναι έξι χρόνια (πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης) και ο σταθμικός μέσος όρος του επιτοκίου για το δημόσιο χρέος είναι 3,7%. Είπε ακόμη ότι οι εγχώριοι δανειστές κατέχουν το 60% του δημόσιου χρέους και οι ξένοι δανειστές το 40% και πρόσθεσε ότι ``το 60% δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουν οι Κύπριοι επενδυτές στο δικό τους εκδότη``, ενώ ``δεν είναι συντριπτικό``, καθώς το 40% του χρέους που κατέχουν οι ξένοι ``είναι αρκετά υψηλό``.

    Ανέφερε επίσης ότι ``σχεδόν το 100% του χρέους είναι εκπεφρασμένο σε ευρώ και άρα ο συναλλαγματικός κίνδυνος είναι σχεδόν μηδέν`` και ότι το 91% του χρέους είναι με σταθερό επιτόκιο, κάτι που δείχνει ότι ``είμαστε συντηρητικοί και προτιμούμε να δανειζόμαστε με πιο ψηλά επιτόκια αλλά να διασφαλίζουμε τη μελλοντική τους εξέλιξη, αποφεύγοντας τον κίνδυνο των επιτοκίων``. Αναφορικά με τις εκδόσεις ECP (διεθνή βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα), ο κ. Καλοζώης είπε ότι το ανώτατο συνολικό ποσό δανεισμού μέσω της έκδοσης αυτού του είδους των χρεογράφων ανέρχεται στα πέντε δισ. ευρώ και έχουν χρησιμοποιηθεί τα 0,5 δισ. ευρώ, ενώ παραμένουν 2,5 δισ. ευρώ για χρήση και δύο δισ. ευρώ ως αποθέματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 May 2011 - 17:29:12 UTC