Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΠΟΛΗ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • [03] ΕΕ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ- ΥΠΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Στις 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό, πως κατά τη συνάντηση κατέθεσε πρόταση για τις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής αστυνομίας και της κοινής Αρχής Διερεύνησης και ότι αναμένεται η αντίδραση της τ/κ πλευράς.

    Ανέφερε ακόμη πως έχει ζητήσει να αρχίσουν να συζητούν για την τριμερή συνάντηση και το περιεχόμενό της, ``περιλαμβανομένων και των διαφόρων ψιθύρων περί πάρε-δώσε``.

    ``Εγώ θέλω να εξηγήσουμε μεταξύ μας τί σημαίνει πάρε-δώσε. Συνομιλίες χωρίς πάρε-δώσε δεν γίνονται, δεν είναι συνομιλίες. Αλλά συνομιλίες για πάρε-δώσε πάνω σε ποιά ζητήματα; Αυτά πρέπει να τα διευκρινίσουμε``.

    Σημείωσε πως διευκρίνισε ξανά τη θέση της ε/κ πλευράς ότι οποιεσδήποτε σκέψεις για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης ``θα πρέπει να ωριμάσουν και να γίνουν ζωή και πράξη μόνον στην περίπτωση κατά την οποία είμαστε κοντά σε συμφωνία πάνω σε όλα τα άλλα θέματα των εσωτερικών πτυχών.

    «Η διάσκεψη πρέπει να είναι πραγματικά πολυμερής υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με την εμπλοκή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ και βεβαίως των ενδιαφερομένων και των εγγυητριών δυνάμεων, η οποία να συνέλθει όταν θα επιλυθούν ουσιαστικά, όταν θα είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας πάνω στα ζητήματα των εσωτερικών πτυχών``, επεσήμανε.

    Είπε πως θα συζητήσουν αυτή τη διαδικασία πριν τις 4 του Ιούλη που θα γίνει η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη.

    ``Και τα λέω αυτά για να σταματήσουν, ει δυνατόν, και οι εικασίες στο εσωτερικό μας μέτωπο και η κινδυνολογία στο εσωτερικό μας μέτωπο. Εάν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων έχουν έγνοια και για τη διασφάλιση της σωστής διαδικασίας και των συμφερόντων της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να έχει διπλή και τριπλή έγνοια πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Κατά συνέπεια η έκκλησή μου είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι και στην πορεία θα δούμε και συλλογικά αυτά τα πράγματα μετά τις εκλογές``, υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε η ατζέντα της συνάντησης με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως θα συζητήσουν και πως ``έχουμε λόγο και εμείς για την ατζέντα, δεν είναι υπόθεση μόνο του ΓΓ να καθορίσει ατζέντα και πάμε. Εχουμε λόγο ως ενδιαφερόμενα μέρη για την ατζέντα. Αρα είναι αυτά που ζήτησα να συζητηθούν πριν μεταβούμε στη συνάντηση``.

    Κληθείς να πει αν ο κ. Ερογλου τοποθετήθηκε στις δικές του θέσεις τόσο για τη διεθνή διάσκεψη όσο και για το πάρε-δώσε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως έχουν διάσταση απόψεων πάνω σε αυτό το θέμα και ότι ``επαναβεβαιώθηκε η διαφορά άποψης που έχουμε μεταξύ μας``.

    Ερωτηθείς εάν το πάρε-δώσε μπορεί να ξεκινήσει στη συνάντηση του Ιουλίου, είπε πως ``μπαίνουμε σε λεπτομερή συζήτηση του θέματος, αυτή τη στιγμή, μονομερώς, χωρίς να συζητήσω ούτε με τους ηγέτες των κομμάτων ούτε με τον κ. Ερογλου. Κατά συνέπεια είναι πρωθύστερον αυτό, πρόωρο».

    Κληθείς να πει εάν θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, είπε πως ``θα αποφασίσουμε ανάλογα με τη δυνατότητα που έχουμε μετά από τις εκλογές. Πάμε Αυστραλία, θα επιστρέψουμε από την Αυστραλία και θα καθορίσουμε πότε θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, ή σύσκεψη αρχηγών ή πρώτα χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς και μετά Εθνικό Συμβούλιο`` πριν τις 4 Ιουλίου.

    ``Είναι διάφορες διαδικασίες που μπορούν να γίνουν και θα είμαστε σε θέση σύντομα μετά την επιστροφή από την Αυστραλία να κάνουμε ανακοινώσεις``.

    Ερωτηθείς γιατί ο κ. Ερογλου ήθελε να συναντηθούν μόνοι τους και όχι με τους συμβούλους τους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως είναι κοινή θέση αυτή.

    ``Νομίζω ότι έχει αποδειχτεί ότι αυτές οι συναντήσεις κρίνοντας και από τις συναντήσεις με τον κ. Ταλάτ είναι λιγότερο χρονοβόρες και περισσότερο παραγωγικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργούνται τώρα οι ολομέλειες αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις θα κρίνουμε ανάλογα και θα αποφασίζουμε. Δεν είναι του κ. Ερογλου η πρόταση αυτή. Νομίζω ήταν κοινή επιθυμία``, κατέληξε.

    [02] ΥΠΕΞ - ΠΟΛΗ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Στο «περίφημο θέμα του δείπνου» στο οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν προσεκλήθη, αναφέρθηκε επιστρέφοντας την Πέμπτη από την Κωνσταντινούπολη ο Μάρκος Κυπριανού.

    «Με εξαίρεση το περίφημο θέμα του δείπνου κατά τα άλλα έχουν προσφερθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία όλες οι διευκολύνσεις και οι υπηρεσίες και ίδια φιλοξενία που δόθηκε σε όλες τις άλλες αντιπροσωπείες», δήλωσε ο κ. Κυπριανού. «Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε ισότιμα σε δύο διεθνή συνέδρια των Η.Ε και του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη με όλη την επισημότητα. Το συγκεκριμένο δείπνο είχε διοργανωθεί από την τουρκική κυβέρνηση και δεν ήταν μέρος του προγράμματος των Η.Ε και γι αυτό (οι Τούρκοι) είχαν τη δυνατότητα να προσκαλέσουν όποιους εκείνοι ήθελαν. Παρόλο αυτά πιστεύουμε ότι η Τουρκία ως χώρα που φιλοξενούσε το συνέδριο όφειλε να προσκαλέσει όλους τους συνέδρους και το θέμα αυτό έχουμε εγείρει στα Η.Ε. Ο Γ.Γ. των Η.Ε τόνισε την ευαρέσκεια του για την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο συνέδριο των Η.Ε έστω και με τα προβλήματα που υπήρχαν και στην αρχική πρόσκληση και στο θέμα του δείπνου», είπε.

    Στο συμβούλιο της Ευρώπης το κύριο θέμα ήταν η μεταρρύθμιση του συμβουλίου της Ευρώπης, ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ο σχεδιασμός πολιτικής γειτονίας από το συμβούλιο της Ευρώπης «κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κύπρο μιας και αναφέρεται στις χώρες της περιοχής μας και βεβαίως η συνεργασία της Ε.Ε με το Συμβούλιο της Ευρώπης».

    Στο περιθώριο των συνόδων ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με ομολόγους του

    και με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. «Δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή της διαδικασίας» είπε ότι τόνισε στον Γ.Γ. « ηοποία είναι συμφωνημένη και

    αναπόσπαστο μέρος των συνομιλιών και θα πρέπει να τονιστεί στην Τουρκία μετά τις εκλογές ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μια θετική και

    εποικοδομητική στάση». Με τον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, ανέφερε.

    [03] ΕΕ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ- ΥΠΕΣ

    Την Κοινή Διακήρυξη της Υπουργικής Συνάντησης των Μεσογειακών Κρατών Μελών, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου στη Λευκωσία, παρουσίασε την Πέμπτη στους ομολόγους του, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών μετέφερε τη βαθύτατη ανησυχία των Μεσογειακών κρατών μελών, τόσο σε σχέση με την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργείται στις νότιες γείτονες χώρες μας, όσο και με τα μαζικά ρεύματα παράνομης μετανάστευσης και τις μετακινήσεις δικαιούχων διεθνούς προστασίας προς τα μεσογειακά κράτη μέλη. Οπως είπε, η εξέλιξη που φέρνει τα κράτη μας αντιμέτωπα με κοινωνικά, οικονομικά, διοικητικά και δημογραφικά βάρη, επιπρόσθετα αυτών που ήδη υπάρχουν.

    Ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε ότι κοινή πεποίθηση των μεσογειακών Κρατών Μελών είναι ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μεσόγειο είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ΕΕ ως σύνολο. Η αποτελεσματική ανταπόκριση σε αυτή την πρόκληση απαιτεί συλλογική διαχείριση, απαιτεί κοινές προσπάθειες και τη δέσμευση όλων μας για αλληλεγγύη μεταξύ μας, ανέφερε.

    Ειδικότερα, μεταξύ άλλων κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένη οικονομική στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών του νότου, με τη δημιουργία ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης για αντιμετώπιση απρόβλεπτων ανθρωπιστικών καταστάσεων κρίσης. Ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση, αλλά και επέκταση των επιχειρήσεων του FRONTEX, έτσι που να καλύπτει την ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα την περιοχή μεταξύ Αιγύπτου και Συρίας, όπου και όταν αυτό χρειαστεί.

    Τέλος, ζήτησε την αναστολή της εφαρμογής του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που προνοεί την επιστροφή των αιτητών ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ, την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το 2012, όπως ζητάει η Κομισιόν, και τη δημιουργία ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου μηχανισμού για την κατανομή ευθυνών, ειδικότερα όσον αφορά την ανακατανομή δικαιούχων διεθνούς προστασίας μεταξύ των κρατών μελών, σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες πιέσεις, ως συνέπεια της γεωγραφικής τους θέσης ή της δημογραφικής τους κατάστασης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 12 May 2011 - 17:30:30 UTC