Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΥΠΕΞ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Η τουρκική πλευρά πλείστες τόσες φορές παρουσιάζεται πραγματικά ενωμένη και με μια φωνή σε ό,τι αφορά στους απαράδεκτους χειρισμούς της στο Κυπριακό, ενώ εμείς αλληλοεξοντωνόμαστε, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στέλλοντας μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``το μήνυμα της σημερινής μέρας, της σημερινής επετείου είναι μήνυμα προβληματισμού και άντλησης διδαγμάτων. Ακόμα μετά τα όσα έχουμε υποστεί, μετά τις τόσες θυσίες αγωνιστών της ελευθερίας, δυστυχώς, ξανά η ενότητα βρίσκεται στα αζήτητα. Και αυτό το θεωρώ τραγικό για την πατρίδα μας``.

    Αν δεν επέλθει ενότητα ανεξαρτήτως πολιτικών, ιδεολογικών και κομματικών επιδιώξεων ``δεν θα δούμε χαΐρι``, ανέφερε. Να διδαχθούμε από την τουρκική πλευρά, διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας ότι ``η τουρκική πλευρά πλείστες τόσες φορές παρουσιάζεται πραγματικά ενωμένη και με μια φωνή σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς του Κυπριακού, τους χειρισμούς τους απαράδεκτους, τους χειρισμούς τους σκληρούς, τους χειρισμούς οι οποίοι στοχεύουν στη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Εμείς τι κάνουμε; Εμείς αλληλοεξοντωνόμαστε``.

    Αυτό είναι το μήνυμα και αυτό είναι το δίδαγμα, είπε εξηγώντας ότι εάν υπάρξει ενότητα θα μπορέσουμε τελικά να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και τις μεθοδεύσεις των φίλων της Τουρκίας. ``Δεν θα αναφερθώ σε αυτούς, είναι πολύ γνωστοί και ένας από αυτούς, αν θέλετε ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο αποικιοκράτης για τον οποίον μιλούμε σήμερα σε αυτή την επέτειο``.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στη δική μας πλευρά για το αδιέξοδο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτό είναι γνωστό τροπάρι, είναι η επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας, η οποία, δυστυχώς, βρίσκει και ανταπόκριση σε κύκλους οι οποίοι θα έπρεπε να ασκούν σκληρή κριτική στην Τουρκία. Γιατί δεν βρίσκει ανταπόκριση στον Σαρκοζί ή στην Μέρκελ; Εδώ είναι η μεγάλη αντίφαση. Κάποιοι για λόγους δικών τους συμφερόντων και επιδιώξεων καλύπτουν το άδικο. Αλλοι επαινούν το δίκαιο».

    Σε ερώτηση αν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα για την οικονομία, όπως τα παρουσιάζουν τα πολιτικά κόμματα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ασφαλώς όχι. ``Δεν είναι η ώρα τώρα, την ερχόμενη Τρίτη θα μιλήσω εκτεταμένα για αυτό το θέμα. Σήμερα είναι μια επέτειος και θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στα διδάγματα της επετείου. Το θέμα της οικονομίας απλώς χρησιμοποιείται κατά κόρον, με απαράδεκτο τρόπο, ενοχοποιώντας την Κυβέρνηση την ώρα που καμιά ευθύνη δεν έχει για την πρόσφατη υποβάθμιση, καμιά απολύτως ευθύνη. Οι ευθύνες είναι αλλού, είναι σε αυτούς που έχουν δημιουργήσει, θα έλεγα, ένα μπλοκ, μια συμμαχία, για να κτυπούν αλύπητα την Κυβέρνηση για τα της οικονομίας και για την κρίση, η οποία έρχεται από έξω, και να δημιουργούν πανικό στον κόσμο. Για αυτόν τον πανικό φέρουν τεράστια ευθύνη και κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν, στην Ιστορία βέβαια``.

    Τέλος, ερωτηθείς αν διεξάγει διάλογο με την ΠΑΣΥΔΥ για το συνταξιοδοτικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε έχουν αρχίσει διάλογο. ``Εχω ήδη συναντηθεί δύο φορές με την ΠΑΣΥΔΥ και θα καλέσω την ΠΑΣΥΔΥ, αν ευκαιρεί, την ερχόμενη βδομάδα να ξανασυναντηθούμε``, κατέληξε.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων. Εξω από το χώρο των φυλακών ομάδα του ΕΛΑΜ προπηλάκισε τον Πρόεδρο Χριστόφια φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του. Η αστυνομία είχε λάβει μέτρα προστασίας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ

    Την ανάγκη ενός συλλογικού προβληματισμού και ανάλυσης των σημερινών συνθηκών και δεδομένων για το τι δέον γενέσθαι στο Κυπριακό, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, σε ομιλία του στον εορτασμό της επετείου της 1ης Απριλίου 1955 που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγίου Δομετίου. Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής επέκρινε την στάση της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, δεν ικανοποιείται ``ούτε και με κάποιες γενναιόδωρες προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι`` και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ευελιξία. Υπογράμμισε ακόμη πως στο σημερινό παιγνίδι συμφερόντων η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να αποκτήσει πιο ισχυρά όπλα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αξίας. ``Έχουμε τις δυνατότητες να καταστούμε ακόμα πιο σημαντικός εταίρος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου``, συμπλήρωσε.

    ``Έχουμε αποδεχθεί ως οδυνηρό, ιστορικό και ύστατο συμβιβασμό τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όχι όμως με το περιεχόμενο που επιθυμεί η Τουρκία. Ούτε με το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν. Για μας δεν έχει σημασία η ονομασία της λύσης. Σημασία έχει το περιεχόμενό της``, είπε στην ομιλία του ο κ. Καρογιάν και πρόσθεσε: ``Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η λύση θα είναι ένας συμβιβασμός. Για να είναι βιώσιμη όμως πρέπει να είναι δίκαιη``. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ``η κατοχική δύναμη άλλα έχει κατά νουν. Παραμένει αδιάλλακτη και επιμένει σε μαξιμαλιστικές θέσεις. Δεν ικανοποιείται ούτε με κάποιες γενναιόδωρες προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων``. ``Τι κάνουμε λοιπόν; Έχουμε περιθώρια για περαιτέρω ευελιξία; Έχουμε περιθώρια περαιτέρω υποχωρήσεων; Είναι δυνατόν να φτάσουμε σε συγκλίσεις με την Τουρκία; Η απάντηση είναι προφανής. Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Μόνο λύση που θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της``, είπε ο κ. Καρογιάν και συνέχισε: ``Η δική μας απάντηση μια πρέπει να είναι: Οχι, δεν έχουμε καμιά διάθεση να μηδενίσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και να καταστούμε εθνικά αυτόχειρες``.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, ``είμαστε μπροστά σε δύσκολα, πολύ δύσκολα δεδομένα``. ``Πρέπει συλλογικά να προβληματιστούμε, συλλογικά να μελετήσουμε, να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε συνθήκες και δεδομένα και συλλογικά να καταλήξουμε στο δέον γενέσθαι``, είπε. Οπως ανέφερε, ``ας μην επιτρέψουμε στις όποιες διαφορές και διαφωνίες σε θέματα χειρισμών και τακτικής να αποδυναμώσουν το μέτωπο του αγώνα μας. Δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις και πολιτικές συγκρούσεις στη βάση κομματικών σκοπιμοτήτων``. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τη θυσία των ηρώων του αγώνα του 1955-59, λέγοντας ότι ``αν σκεφτούμε σε ποιες συγκυρίες γιορτάζουμε σήμερα την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, θα κατανοήσουμε καλύτερα και το νόημα και τα μηνύματά της``.

    ``Διαφυλάσσουμε``, είπε, ``το νόημα και τα μηνύματα της 1ης Απριλίου 1955, που σήμερα τιμούμε, μόνο αν τα προεκτείνουμε στο σήμερα δίνοντας τους ένα σύγχρονο περιεχόμενο και μια σύγχρονη προοπτική``.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση και όλοι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να τον στηρίξουμε δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε ομιλία του για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Πάνω Δευτερά προσθέτοντας ότι χωρίς αυτή τη στήριξη, χωρίς την ύπαρξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, οι δυσκολίες του αγώνα μας γίνονται ακόμα πιο μεγάλες. «Για τριάντα επτά χρόνια, δίνουμε σκληρό αγώνα για να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο και το λαό», είπε, συμπληρώνοντας ότι «άλλη επιλογή για να το πετύχουμε αυτό δεν υπάρχει πέρα από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

    Αυτός, ανέφερε, «είναι ο ιστορικός συμβιβασμός της ελληνοκυπριακής κοινότητας τον οποίο συνήψε ο Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος», προσθέτοντας ότι «αυτή η βάση λύσης υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς». «Οταν επικαλούμαστε τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στην ουσία εκφράζουμε τη σταθερή μας δέσμευση σ αυτή τη βάση λύσης η οποία πρόσφατα επαναβεβαιώθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου το 2009», είπε, προσθέτοντας ότι «πάνω στη βάση για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφει ο ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων». Ο κ. Στεφάνου συνέχισε λέγοντας ότι «η αμφισβήτηση αυτού του στόχου λύσης προκαλεί σύγχυση και εντάσεις στο εσωτερικό», προσθέτοντας ότι «στο εξωτερικό αυτή η αμφισβήτηση τυγχάνει εκμετάλλευσης από διάφορους κύκλους για να προωθούν την ανυπόστατη άποψη ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση».

    Κι αυτό, είπε, «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γιατί εμείς επειγόμαστε για λύση. Για να τερματιστεί η τουρκική κατοχή. Για να ξανανταμώσουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και μαζί να διαχειρίζονται την επανενωμένη κοινή πατρίδα τους». «Η επιτυχία των αγώνων επιβάλλει να εμπνεόμαστε από αρχές», ανέφερε, «επιβάλλει επίσης να έχουμε ολοκληρωμένη στρατηγική με σταθερούς στόχους και ευέλικτη τακτική. Αυτό διδάσκει η ιστορία μας». Πρόσθεσε ότι «αυτά τα στοιχεία έχει η πολιτική του Προέδρου Χριστόφια». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «αν η τουρκική πλευρά ανταποκριθεί στην καλή θέληση της δικής μας πλευράς τότε μπορούμε να φτάσουμε σε λύση. Αν όχι, τότε η συνεπής πολιτική που ακολουθούμε εκθέτει την αδιαλλαξία και την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς».

    [04] ΥΠΕΞ - ΥΠΕΞ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Για τις προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και για τις δυσκολίες που δημιουργεί η τ/κ πλευρά, ενημέρωσε την Ισπανίδα ομόλογό του Τρινιδάδ Χιμένεθ ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Μαδρίτη. Ο κ. Κυπριανού είχε κατ` ιδίαν συνάντηση με την κ. Χιμένεθ, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την κ. Χιμένεθ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διαδικασία, καθώς και για τις δυσκολίες που δημιουργεί η τουρκοκυπριακή πλευρά και καθιστά την επίτευξη προόδου δύσκολη.

    Στις συνομιλίες έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου Ισπανίας, ενώ συζητήθηκαν, επίσης, τα ευρωτουρκικά και οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν ευρωπαϊκά, περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ έμφαση δόθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο και Βόρεια Αφρική. Ως προς τούτο, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε την Ισπανίδα ομόλογο του για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δαμασκό.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Κυπριανού μίλησε στο Βασιλικό Ινστιτούτο Elcano (Real Instituto Elcano), μία από τις μεγαλύτερες Δεξαμενές Σκέψης της Ισπανίας, με θέμα «Κύπρος: 7 χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προκλήσεις και προοπτικές». Στην παρουσίασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ειδικότερα στην παρούσα φάση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και ανέλυσε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 1 April 2011 - 14:29:16 UTC