Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΜΠΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΣΑ ΟΗΕ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΜΠΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη στήριξη του προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αποκαλώντας τον συνεπή και συνετό αγωνιστή.

    Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αμπάς, στη Ραμάλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις των δύο πλευρών, πράγμα που, όπως είπε, μαρτυρούν και οι πέντε συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα.

    Παράλληλα, ως ελάχιστο δείγμα της αλληλεγγύης της Κύπρου προς τον παλαιστινιακό λαό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση κλινικής.

    Ο κ. Αμπάς ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία που φιλοξενεί αριθμό Παλαιστινίων προσφύγων από το Ιράκ και είπε ότι ``εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτή τη βοήθεια``

    Πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στην Κύπρο είναι ``υποχρεωμένοι να σέβονται τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα ήθη και τα έθιμα της χώρας``.

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο μπορεί να υπάρξει παράλληλη ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων της Κύπρου τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή ο Πρόεδρος Αμπάς ανέφερε ότι ``κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση αντιθέτως εμείς καλωσορίζουμε τέτοιες ενέργειες``, οι οποίες όπως είπε ``συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων``.

    Εν τω μεταξύ, πέντε συμφωνίες υπογράφηκαν την Τρίτη μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

    Οι τέσσερις πρώτες συμφωνίες υπογράφηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Riyad al Malki.

    Παράλληλα υπογράφηκε από τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Κύπρο Κουρτελλάρη συμφωνία για συνεργασία με το πρακτορείο ειδήσεων της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Riyad Al Hassan.

    Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν ένα Μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Γεωργικής Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, ένα Πρόγραμμα Συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού για τα έτη 2011-2013, ένα Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και του Υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής για συνεργασία στην ίδρυση Γενετικής Μονάδας στην Παλαιστίνη καθώς και για ένα Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στους τομείς της Αρχαιολογίας, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Μουσείων.

    Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε στο Ισραήλ με εκπροσώπους των κοινοτήτων του πυρόπληκτου όρους Καρμέλ, οι οποίοι του εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος.

    Κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων Εϊν Χοντ, Νιορ Ετζιόν και Γιεμίν Ορντ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη να διατηρήσουμε τα δάση μας και τους «πνεύμονες» πρασίνου στην περιοχή.

    Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων του όρους Καρμέλ, με επικεφαλής τον Γκιλ Ντάνκνερ, επέδωσαν στον Πρόεδρο Χριστόφια «Πιστοποιητικό Εκτίμησης» για τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος και ο ίδιος προσωπικά καθώς και φωτογραφία των παιδιών των κοινοτήτων στην οποίαν κρατάνε πανό στο οποίο αναγράφεται η λέξη «Ευχαριστούμε».

    [02] ΣΑ ΟΗΕ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Ικανοποίηση για την υποστήριξη εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του έργου που επιτελούν ο Γενικός Γραμματέας κι οι συνεργάτες του στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης του σώματος από ίδιο, στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων της Ολομέλειας.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ενημέρωση που έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος ήταν σύντομη και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των μελών και άκουσε τις τοποθετήσεις τους οι οποίες κινήθηκαν στα γνωστά πλαίσια.

    «Είχαμε την ευκαιρία μιας καλής συνομιλίας με το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό και πως προχωρά. Δεν προέκυψε τίποτε το πολύ δραματικό. Οι αντιπροσωπείες τόνισαν αυτό που εμείς λέμε, ότι οι διαπραγματεύσεις χρειάζεται να διατηρήσουν τη δυναμική τους. Δεν υπάρχουν ειδικά χρονοδιαγράμματα, είναι όμως σημαντικό η διαπραγμάτευση να διατηρήσει τη δυναμική και να προχωρήσει εποικοδομητικά», είπε ο κ. Ντάουνερ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 March 2011 - 18:29:18 UTC