Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΥΦΕΞ ΗΠΑ
  • [02] ΕΥΡΩΚΟΙ-ΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ - ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
  • [04] ΟΗΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΝΑΡΚΟ- ΘΕΤΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΥΦΕΞ ΗΠΑ

    Το στάτους κβο στην Κύπρο παρατείνεται για υπερβολικό καιρό και δεν εξυπηρετεί καμία πλευρά στην Κύπρο, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Γκόρντον είπε ότι η παρουσία του στην Κύπρο αποτελεί έκφραση της ενεργούς εμπλοκής των ΗΠΑ στο Κυπριακό και ότι βρίσκεται στο νησί για να αποκομίσει καλύτερη κατανόηση των απόψεων των δύο πλευρών.

    Πρόσθεσε ότι είχε ``συνομιλίες και στις δύο πλευρές του νησιού και θα συνεχίσω να επαναλαμβάνω αυτό που έχει πει η Υπουργός Εξωτερικών Κλίντον, που είναι ότι το στάτους κβο στην Κύπρο διαρκεί για υπερβολικά πολύ καιρό``.

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Γκόρντον είπε ότι ``οι ΗΠΑ είναι ενεργά αναμεμειγμένες``.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Γκόρντον εξέφρασε την πεποίθηση των ΗΠΑ ότι ``η καλύτερη προσέγγιση είναι οι πλευρές να συνομιλούν απευθείας``, προσθέτοντας ότι ``ο μόνος τρόπος να υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού είναι εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε μιαν τέτοια διευθέτηση``.

    Σε ερώτηση εάν σκοπεύει να επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα, ο κ. Γκόρντον είπε ``όχι σε αυτό το ταξίδι, αυτό είναι ένα ταξίδι μόνο στην Κύπρο.

    [02] ΕΥΡΩΚΟΙ-ΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ - ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ

    Στη σαφή καταδίκη της προκλητικής ενέργειας των κατοχικών αρχών στη Βόρεια Κύπρο, να διακόψουν βίαια τη λειτουργία, ανήμερα των Χριστουγέννων, στην εκκλησία του Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο και να απαγορεύσουν τη λειτουργία σε άλλες εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου, προχώρησε σήμερα με Ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η σαφής αναφορά και καταδίκη των τουρκικών βιαιοτήτων εναντίον των χριστιανικών εκκλησιών στα κατεχόμενα, περιλαμβάνεται στο γενικότερο Ψήφισμα που εγκρίθηκε και με το οποίο ζητείται η παρέμβαση της ΕΕ, ώστε να σταματήσουν οι διώξεις και οι επιθέσεις εναντίον χριστιανικών κοινοτήτων, ανά την υφήλιο.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβει, άμεσα, δράση για να σταματήσουν οι διώξεις και οι επιθέσεις, εναντίον των χριστιανικών κοινοτήτων σ` όλο τον κόσμο, τονίζεται στο Ψήφισμα.

    Διαπιστώνεται, παράλληλα, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίων χριστιανικών πληθυσμών από τη Νιγηρία, μέχρι το Ιράκ και την Αίγυπτο, και από το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες μέχρι και την περιοχή της κατεχόμενης Κύπρου.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, συζήτησε το θέμα της καταβολής από το κράτος 20 περίπου εκατ. ευρώ προς τις Κυπριακές Αερογραμμές ως αποζημίωση προς την εταιρεία για τη ζημιά που υφίσταται λόγω του ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ότι οι ΚΑ βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω του ότι η Τουρκία απαγορεύει τη χρησιμοποίηση του εναερίου χώρου της από κυπριακά αεροσκάφη.

    Εξήγησε ότι οι ΚΑ βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων εταιρειών, εφόσον οι πτήσεις τους κοστίζουν περισσότερο λόγω μεγαλύτερης διάρκειας και μακρύτερων δρομολογίων.

    Οπως ανέφερε, η καταβολή της αποζημίωσης προϋποθέτει τη δέσμευση των ΚΑ να προβούν σε σειρά λειτουργικών και άλλων αλλαγών αλλά και ενεργειών για την επίλυση προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

    [04] ΟΗΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΝΑΡΚΟ- ΘΕΤΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Τερματίζεται τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για επέκταση του προγράμματος σε περιοχές εκτός της νεκρής ζώνης.

    Αυτό ανακοίνωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Lisa Buttenheim, σημειώνοντας ότι στα πλαίσια του προγράμματος έχουν απομακρυνθεί όλα τα ναρκοπέδια που βρίσκονταν εντός της νεκρής ζώνης, εκτός από τέσσερα λόγω της «έλλειψης πρόσβασης».

    Ηκ. Buttenheim μιλούσε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από την έναρξη του προγράμματος αποναρκοθέτησης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Στην ομιλία της ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «χωρίς την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη υλοποίησης αυτού του προγράμματος».

    Η ΕΕ, είπε, είναι ο κύριος χορηγός του Κέντρο Ενεργειών Ναρκών των Ηνωμένων Εθνών που ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος αυτού με την οικονομική της συνεισφορά να ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

    Ανέφερε ότι «όταν το Κέντρο Ενεργειών Ναρκών στην Κύπρο άρχισε τις δραστηριότητες του πριν από έξι χρόνια, έθεσε ως στόχο του να απομακρύνει όσες περισσότερες νάρκες ήταν δυνατόν από την ουδέτερη ζώνη της Κύπρου».

    Το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης, είπε, «έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως προς το στόχο του για μια Κύπρο ελεύθερη από νάρκες».

    Σημείωσε ότι από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, το Νοέμβριο του 2004, πάνω από 27,000 χιλιάδες νάρκες έχουν απομακρυνθεί και καταστραφεί από τους ναρκαλιευτές των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Συνολικά, είπε, 74 ναρκοπέδια που υπήρχαν εντός της νεκρής ζώνης, συνολικής έκτασης πέραν των 9,7 τετραγωνικών χιλιόμετρων γης έχουν καθαριστεί και τώρα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης της γης για γεωργικούς σκοπούς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 20 January 2011 - 18:29:17 UTC